Basecamp Explorer Spitsbergen er nå inne i sitt 20. driftsår! Fra å være en nykommer er vi blitt en solid del av reiselivsutviklingen på Svalbard. De har gått fra en anelse galskap til spinnvilt, og videre til solide driftsfundament klare for fremtid. Dette skal vi feire denne helgen!

Basecamp Explorer Spitsbergen ble grunnlagt av Svein Wilhelmsen i 1999. Basecamp Explorer Kenya ble grunnlagt året før. Med dette utgangspunktet har Basecamp Explorer i 20 år tilbudt en reise fra ekvator til Arktis. En reise mellom to svært ulike destinasjoner, som likevel har mye til felles. I dag tilbyr vi særegne og svært ulike overnattingssteder i den arktiske villmarka, guidede turer og ekspedisjoner.

– Jeg har deltatt på den varierte og krevende reisen siden 2003 og er stolt og glad når vi nå kan feire 20–årsjubileum med en solid helårs reiselivsbedrift på Svalbard, sier Brita Knutsen Dahl, styreleder Basecamp Explorer Spitsbergen AS.

– Vår flotte stab i nord drifter våre unike steder med spesielt ansvar for natur –
og kulturaspektet lokalt. Det er ekstra stas at våre folk jobber sammen med oss grunnet en overbevisning om at Basecamp kan være et alternativ til store masseturismedrevne selskap. Hos oss har nærhet til gjester og natur størst fokus. Feiringen legger vi til Basecamps flaggskip Isfjord Radio, som kan huse våre 50 gjester, som gir gode rammer for å diskutere fremtiden, avslutter Knutsen Dahl.

Storytelling og skreddersøm har vært førende for driften på Svalbard.

Våre lokasjoner

Reiseeventyret på Svalbard startet med fangsthotellet i Longyearbyen. Dette er det nærmeste du kommer overnatting i din egen, private fangsthytte. Et autentisk og ujålete hotell med kun 16 rom, lokalisert i hjertet av Longyearbyen. Her oppleves naturnær eleganse i kombinasjon med et røft preg av Svalbards barske historie. Basecamp Hotel er rustikt innredet med gjenbruksmaterialer og artefakter fra fangstmannslivet. Med vertskapets omtanke og hotellets sjel kan det føles ut som å bo hjemme hos en ekte Svalbardianer. De romslige rommene er bygget av drivved, tømmerkubber, skinn og andre tradisjonsrike materialer.

Historien fortsetter med fangstasjonen i Bolterdalen. Denne representerer tiden da eventyrlystne utforskere og jegere kom til Svalbard. Her bor også våre 100 Alaska Huskyer, og stasjonen er utgangspunktet for våre hundeturer som tar våre gjester på arktiske eventyr både sommer og vinter. Her kan man se og oppleve hvordan fangstmenn levde ute i villmarken mens de jaktet på sel og reinsdyr. Bygningene og omgivelsene på fangststasjonen er bygd opp på samme sett som de gamle fangststasjonene på Svalbard.

Utposten Nordenskiold Lodge ligger i fjæra innerst Adolfbukta, tett inntil den blå Nordenskioldbreen. Dette er den nordligste betjente hytta i verden, uten strøm eller innlagt vann. Vi fyrer med ved, får drikkevann fra breen og byr på vedfyrt badstue og dusj. Som gjest på Nordenskiold Lodge kan du bruke dagevis på å klatre på breen, utforske fjellterrenget og padle i bukta. Et opphold på Nordenskiöld er en opplevelse langt utenfor sivilisasjonen og virker som ren renselse for kropp og sjel.

Vi forteller også historien om den siste kommunikasjonen med fastlandet; Isfjord Radio Adventure Hotel. Den tidligere radiostasjonen fra 1933 ligger langt fra sivilisasjonen – en ekte arktisk utpost. Hit fører ingen veier. Om sommeren reiser man sjøveien med Isfjord Ekspressen, og om vinteren med hundeslede eller snøscooter over fjellene. Den gamle stasjonen ser røff ut fra utsiden, men inne møter du et komfortabelt hotell med moderne interiør – ekte luksus i villmarken! Her finner du også verdens nordligste urtehage, som gir oss kortreiste urter til vårt eksklusive kjøkken.

Vi gjør mer enn du tror

Vår egen Basecamp Foundation ble grunnlagt samtidig som den kommersielle delen av Basecamp Explorer. Helt siden starten har vi samarbeidet tett med Maasai-folket for å kunne finne riktige måter å konservere naturen og styrke lokalsamfunnet. Gjennom årenes løp har vi opprettet og støttet ulike tiltak med mål om å øke kapasiteten, jobbe med bedre opplysning, bedre boforholdene og ivareta dyrelivet i ulike lokalsamfunn.

En reise med oss på Svalbard gir automatisk bidrag til vern av natur og dyreliv også I Masai mara i Kenya, der vi blant annet planter trær i stor skala.

Hilsen Basecamp Explorer Spitsbergen-teamet