Verdens råeste snø-kunstnere fra Harbin i Kina landet på Gardermoen fredag morgen, med videre kurs mot Beitostølen, der de skal jobbe i fire ukers tid før 6 enorme snø-skulpturer står ferdige til vinterferie-gjestene strømmer til fjellandsbyen. -Vi er i rute, og det vi nå bygger har ingen sett på noen norsk destinasjon tidligere, sier ansvarlig produsent Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene.

Den ene av de to største snø-skulpturene, bygges i alpinbakken i Raudalen. Snøkuben som kineserne har bestilt, er rundt 24 meter lang, 8 meter høy og 8 meter dyp. Her skal Team Harbin jobbe på stilaser for det som til slutt skal bli en spektakulær skulptur i gigaformat. Fra venstre ansvarlig produsent Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, sammen med prosjekteierne i Beitostølen resort, Bjørnar og Atle Hovi.

Det er kolossale dimensjoner over snøhaugene som nå anlegges og bygges i alpinanleggene både på Beitostølen og i Raudalen, 6 kilometer fra Beitostølen sentrum. Dimensjonene kineserne skal jobbe med er så gedigne at her nytter det ikke med snøskyfler og spader. Dette er en jobb for store gravemaskiner som har vært i sving den siste uka, for å mekke snøhaugene til de enorme snøkubene som Team Harbin har bestilt.

-Dette er utrolig spennende og fasinerende. For oss er det atter en dimensjon i arbeidet med innovasjon og nye prosjektideér, for å bygge øket trafikk og posisjon i markedet for Beitostølen. Kultur og næring og denne type spektakulære kultur- og eventyropplevelser, er også et definert nasjonalt satsningsområde i Innovasjon Norges internasjonale markedsføring av Norge, sier Atle og Bjørnar Hovi, der de står foran den enorme veggen av snø i alpinbakken i Raudalen. De er eiere og drivere av Beitostølen Resort, som er prosjekteier i samarbeidsavtalen med Team Harbin.

-Planen var at alle 6 skulpturene skulle bygges i alpinanlegget på Beitostølen, men fordi kineserne bygger med produsert snø, som er tettere og dermed bedre egnet som bygningsmateriale, fikk vi en utfordring med alt mildværet vi har hatt. Vi måtte derfor fordele snøproduksjonen mellom Beitostølen og Raudalen, men dette ser veldig bra ut nå, sier Atle Hovi.

Det blir en hektisk arbeidsperiode for snø-kunsterne i Team Harbin, men de er vant til å jobbe lange dager utendørs og i streng kulde i Harbin, som ligger helt nordøst-Kina og har veldig kalde vintere. Is- og snøfestivalen i Harbin pågår i disse dager, i sin 38. utgave, og festivalen trakk i fjor 18 millioner besøkende til denne 10-millioner-byen, som har blitt verdensberømt for sine enorme is- og snø-skulpturer.

Planen er at den offisielle åpningen av SnøSkulpturFestivalen på Beitostølen skal skje i forbindelse med vinterferien, som starter fredag 15. februar.

-Av de 6 skulpturene, er to av dem virkelig gigastore, med dimensjoner som 24 meter brede og 8 meter høye. De fire mindre skulpturene er «bare» 6×6 meter. Joda, vi har et gjennomgående tema, og vi har også motivene klare, men nå skal vi gå igjennom planene og drodle litt med kineserne, så skal de lage sine arbeidstegninger før vi sier noe mer om dette. Men, det ligger i kortene at dette kommer til å bli en spektakulær attraksjon på Beitostølen utover vinteren. Dette har ingen sett på noen norsk destinasjon tidligere, sier Bjørn B Jacobsen.

Beitostølen Resort og DestinasjonsKirurgene gjennomførte et såkalt pre-test-prosjekt med kineserne på Beitostølen sist vinter, og mange husker sikkert verdens største stavkirke av snø, 16 meter høy og 11 meter bred. Bildene gikk verden rundt, blant annet distribuert at det anerkjente nettstedet Lonely Planet.

Det er mange ting å ta hensyn til i et samarbeidsprosjekt med kinesere. Maten er viktig for Team Harbin som skal arbeide fysisk med lange kalde dager utendørs. De har derfor ønsket å bo i hytter der de kan lage sin egen mat. Språket alltid en utfordring, siden kinesere flest ikke snakker engelsk. De er imidlertid langt framme teknologisk, og har mobiltelefoner som oversetter med stemmer. Dette gir ofte både rare og morsomme oversettelser, så for kvalitetssikringens skyld har Jacobsen&co en kinesisk tolk i prosjekt-teamet. Hun er bosatt på Lillehammer og ankom Beitostølen sist fredag for å delta på de første prosjekteringsmøtene.

Det er med andre ord duket for spennende dager og uker på Beitostølen, og det blir en attraksjon i seg selv å kunne se verdens råeste snø-kunstnere i arbeid, både i alpinanlegget på Beitostølen og i Raudalen.

Snøkuben sett fra en annen vinkel, med Bitihorn i bakgrunnen. Prosjektleder Tone Greni står på bakken og gir oss en målestokk på dimensjonene.Det har etterhvert poppet opp ishoteller i både Nord-Finland og i Nord-Sverige som har sitt berømte Icehotel i Jukkasjärvi utenfor Kiruna, og vi har også dette i Norge, men det er ingen som gjør det man nå gjør på Beitostølen, med å bygge gigantiske utendørs snø-skulpturer i dette formatet. Det er stor interesse for å komme til Beitostølen å jobbe, også blant anerkjente nordiske is- og snø-kunstnere. Vi har fått flere henvendelser, og sist helg hadde vi møter med noen av disse i Sverige, som har arbeidet mye med Icehotels, så vi jobber med bred pensel i dette prosjektet, forteller Bjørn B Jacobsen.


Fakta om prosjektet

Dette er første året det arrangeres en SnøSkulpturFestival på Beitostølen. Ambisjonen er at dette skal bygges ut år for år, også med andre aktiviteter som lek og eventyr, kulturinnslag og lokalmat som en del av programmet. Satsingen bygger på en eksklusiv samarbeidsavtale mellom Beitostølen Resort og Team Harbin, som ble signert i Harbin 5. januar i fjor. Harbin er verdensberømt for sin is- og snø festival, som de arrangerer for 38. gang i år og trekker millioner av besøkende. DestinasjonsKirurgene er produksjonsansvarlig for prosjektet, som er finansiert med like andeler av Oppland fylkeskommune, Øystre Slidre kommune og Beitostølen Resort, med et samlet budsjett på 1,350 millioner kroner.