Nasjonalt

Innlandsbåtene klare for sommersesongen


Norske innlandsbåter utgjør en viktig del av norsk reiseliv, og er organisert i næringsorganisasjonen HANEN. Båtene gjør naturen tilgjengelig for både norske og internasjonale turister, og nå investeres det mye for å gjøre båtturene enda mer attraktive for fjellvandrerne.

I forkant av årets sesong i Jotunheimen nasjonalpark har Gjendebåten AS investert i overkant av 20 millioner kroner i ny båt og elektronisk bookingløsning.

– Vi har store forventninger til sommersesongen, og håper vi får en økning i passasjerantallet fra i fjor hvor vi hadde 61 000 passasjerer, uttaler Harald Rune Øvstedal, skipper og eier av Gjendebåten AS og leder av HANENs fagutvalg for innlandsbåter.

Sterk miljøprofil

Den nye bookingløsningen medfører at fjellvandrere kan kjøpe billett på forhånd, og dermed slipper å stå i lange køer på kaia. Men enda viktigere er det at man i større grad enn tidligere får oversikt over antall besøkende, og kan tilpasse antall båtturer for å redusere miljøbelastningen på Besseggen. Turistbedriftene i Jotunheimen har også ansatt en guide som skal plukke søppel i fjellet og lede uerfarne vandrere over Besseggen.

– Forrige uke avverget guiden en redningsaksjon som ville kostet staten mange tusen kroner. Vi satser på kvalitet i alle ledd fordi vi ønsker at publikum skal ha positive assosiasjoner til destinasjonen vår, fortsetter Øvstedal.

Lokalmat på tallerkenen

M/S Fæmund II frakter passasjerer langs Femunden gjennom naturskjønne omgivelser i Femundsmarka nasjonalpark. Basert på passasjerenes ønsker om lokalmat serverer de nå Rørosbrettet som er satt sammen av Røros delikatesse. Brettet består av lokale matvarer fra Røroskjøtt, Galåvolden Gård, Eggen Gardsysteri, Auma, Smaken av Røros og Rørosbakeren. I tillegg har M/S Fæmund II fått sitt eget øl som faller i smak hos passasjerene.

– Vi er levende opptatt av lokalmat og lokale mattradisjoner, og ønsker å servere passasjerene våre sunn og velsmakende fjellmat. Vi har fått svært god respons på Rørosbrettet, og passasjerene setter stor pris på både maten og ølet, uttaler Jan Aage Røtnes, styreleder i M/S Fæmund II.

Imponerende pågangsmot

Innlandsbåtene er organisert i HANENs fagutvalg for innlandsbåter, og daglig leder i HANEN synes det er svært spennende å følge utviklingen i denne næringen som utvikler både arbeidsplasser og bærekraftige destinasjoner.

– Takket være innlandsbåtene blir norske fjellopplevelser mer tilgjengelige, og jeg er imponert over eiernes pågangsmot til å utvikle både produktet og opplevelsene, avslutter Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN.


Foto: MS Fæmund II – Jan Nordvaalen

Nasjonalt
Ingen økt satsing på friluftsliv
Nasjonalt
Parat har etablert Nordens største kabinforbund
Nasjonalt
HANEN satser stort som tematisk destinasjon!