Oslofjordregionen

Midgard vikingfestival – vil gjenskape Borres storhetstid


1. – 2. juli kan du oppleve Borre slik det kan ha vært for 1200 år siden, når Midgard historisk senter for tredje gang inviterer til vikingfestival ved Gildehallen.

Duften av historisk mat siver gjennom luften til lyden av eldgammel musikk, spilt på tradisjonelle instrumenter. Dyktige håndverkere demonstrerer sine kunster, og handelsmenn stiller forventningsfullt inn vektene sine mens de setter frem de flotteste varene de har: Her gjelder det å ta med nok sølv – kun de beste har fått tillatelse fra husfrua til å sette opp boder ved den staselige Gildehallen.

Slik introduserer Midgard vikingfestivalen på sin hjemmeside og på Facebook. Og autentisk vikingstemning er nettopp det arrangørene er ute etter å skape, skal vi tro festivalansvarlig Fredrik Bjønnes.

– Vi har vært veldig nøye på utvelgelsen av vikinger til festivalen, understreker Bjønnes. Både med tanke på at de skal være gode til å formidle, og at de skal ha tidsriktige boder, klær, varer og håndverk. Vi ønsker å skape en mest mulig autentisk opplevelse av å gå inn i vikingtiden når man går inn på festivalen, slik det kan ha føltes å være her på en travel dag for 1200 år siden. Så her blir det mye moro å oppleve!

Møt vikingene og se hva de har å by på. Foto Midgard historisk senter

– Som vi leser i avisen om dagen var jo Borre et maktsentrum i vikingtiden, tilføyer daglig leder på Midgard Anne Doksrød. Dette illustreres ved funnene av de mektige hallene ved parken, og de monumentale gravhaugene. Gravhaugene ligger jo her fortsatt, og med Gildehallen er det andre maktsymbolet fra Borre gjenskapt. Når vi inviterer til festival, er det for å gi de besøkende følelsen av å være her under Borres storhetstid. Og det er det vi ønsker å bygge opp igjen her på Midgard også: Et sentrum for vikingtidsopplevelser i nasjonalt og internasjonalt perspektiv, slik Borre også var en viktig sentralplass i vikingtiden.

Men det er ikke noe Midgard har tenkt å gjøre alene, sier senterets leder. Med seg på laget har hun lederne for to viktige aktører innen vikingtidsformidling på Borre: Borre vikinglag og Borrefylkingen. De er samarbeidspartnere på festivalen, og hjelper til med hhv. håndverksleir og organisering av vikingkamp.

Bueskyting er en av aktivitetene du kan prøve deg på. Foto Midgard historisk senter

– Borre vikinglag har eksistert i mange år og drevet vikingtidsformidling på Borre, sier lagets høvding Pia Jorde Løvgren. Vi har Borremarkedet annethvert år der Midgard er med som samarbeidspartner, og så er vi med og bidrar på deres festival årene imellom. Formidling av vikingtiden er jo det Borre vikinglag driver med, og Midgard med Gildehallen er en perfekt arena for dette. Så vi gleder oss veldig til festivalen!

Borre vikinglag skal delta med en egen formidlingsleir, med noen av de dyktigste håndverkerne og formidlerne i laget. Her blir det mye spennende å se, og Løvgren inviterer alle som er nysgjerrige på gamle håndverk og tradisjoner til å komme innom og slå av en prat.

I tillegg til Borre vikinglag er også den historiske kampgruppen Borrefylkingen med på festivalen.

– Vi er med og skal arrangere et stort slag, sier lagets leder Kristoffer Jorde Hansen. Vi har god kontakt med vikingmiljøene rundt om, og har invitert ned en haug med kampgrupper til å delta. Det fleste vikingfestivaler og markedet har et kampshow, men veldig få går for et helt slag, så det blir veldig moro. Historisk sett er det løst basert på en invasjon av Vestfold i 813, da danskekongen kom for å slå ned et opprør. Hvem som vant vet man egentlig ikke, men vi får se på festivalen hvordan det går…! smiler han hemmelighetsfullt.

Nesten 4000 gjester er ventet i løpet av helga, og i tillegg til vikingkamp, handel og håndverk kan man oppleve ulike vikingaktiviteter, historisk musikk og matservering.


Alle foto: Midgard historisk senter

Oslofjordregionen
Stena Line lanserer sitt eget mobilspill
Oslofjordregionen
Mer fornøyd med sikkerhetskontrollen
Oslofjordregionen
Barmarksesongen er i gang på Tryvann!