Snarveier: Nord-Norge / Midt-Norge / Fjord-Norge / Øst-Norge / Sørlandet / Annet


Markedsføring i koronaens tid
«Vi har fått gjentatte spørsmål om hvordan koronasituasjonen påvirker Visit Norways planer når det gjelder markedsføring. Her vil vi gi en oversikt over det vi vet her og nå.» Kilde: business.visitnorway.com.

Næringen må samles om felles prioriteringer
«En god dialog med næringen er viktig, spesielt i situasjonen vi nå befinner oss i. Derfor vil vi i dagene fremover intensivere kontakten med våre samarbeidspartnere.» Kilde:

Staten bør dekke kompetanseheving for å unngå permitteringer
«Tiltakspakken .. vil imidlertid også føre til mange permitteringer. SMB Norge vil at bedrifter som ønsker det kan få støtte til å beholde sine ansatte og la dem bruke tid på å øke kompetansen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Viktig presisering om reduksjon av moms
«Regjeringens innføring av reduksjon av den lave momssatsen gjelder alle bransjer med 12 prosent i moms, inkludert skiheiser.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Webinarer for reiselivet
«Førstkommende fredag arrangeres det to webinarer for reiselivet: Hva skjer, hva kan vi gjøre så lenge pandemien pågår og hvordan ser fremtiden ut? Meld deg på webinarene her!» Kilde: travelnews.no.

Den nasjonale dugnaden fortsetter
«Vi avlyser alle våre turer og aktiviteter frem til 1. mai. Hyttene er kun tilgjengelige ved nød.» Kilde: dnt.no.

Innlegg: Korona – i hytte og pine!
«Vi vil straks denne koronakrisen er over ha møte med NHO Reiseliv for drøfting av løsningsmodeller – for det blir ikke siste gang vi vil oppleve utfordringer omkring måten mange familier lever flerhushjemtilværelsen på.» Kilde: dagsavisen.no.

Innlegg: Så enkelt kan påskeferien reddes for hytteeiere
«Kan påskeferien i fjellet reddes? Hytteeier og advokat Karstein Egeland mener regjeringen må kunne vedta smidige ordninger til påske. Fornuftig vil det også være, mener han.» Kilde: hytteavisen.no.

Dette bør være en vekker for alle hyttekommuner
«Hyttekommunene har bedt hyttefolk om å reise hjem i frykt for at helsetilbudet skal knele under koronautbruddet. Prognosesenteret mener dette også bør være en vekker for kommunene som ikke er forberedt på at hytteeiere blir eldre.» Kilde: nrk.no.

Bør sette fart på utbygging av infrastruktur i hytteområder
«Nå må vi følge myndighetenes råd om å reise hjem fra hytta, men i etterkant av denne krisen bør vi sørge for at beredskapen i disse områdene styrkes for framtidige kriser.» Kilde: ostforsk.no.

Choice mot 7500 nedbemanninger i Norden
«Den økonomiske situasjonen i Nordic Choice Hotels gjør at hotellkonsernet må kutte kostnadene. 3000 ansatte er allerede permittert. Nå varsles en ny bølge.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Stordalen: – Kommer ikke unna oppsigelser
«Hotellkongen Petter Stordalen kommenterer corona-krisen i en video på Instagram etter at Nordic Choice sendte ut varsel til ansatte.» Kilde: aftenposten.no.

De får ta hånd om sine egne problemer
«Pandox-sjef Anders Nissen sier han ikke vil forhandle med Nordic Choice om reduserte husleier: – De får ta hånd om sine egne problemer..» Kilde: hotellmagasinet.no.

Kultur-Norge får 900 millioner i koronakompensasjon
«Kultursektoren får 900 millioner kroner i kompensasjon for tapte inntekter som følge av koronaviruset. Den møter blandede reaksjoner i kulturlivet.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Museene i koronaens tid – første kapittel
«De signaler vi begynner å få inn til Museumsforbundet nå er at bekymringen øker hos mange,.. Krisepakke trengs også for museene!» Kilde: museumsforbundet.no.

Se film fra Smak 2020 her
«Smak 2020 ble arrangert fra tirsdag 3. til fredag 6. mars. Se en åtte minutter lang film fra messen her.» Kilde: horecanytt.no.

Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo uke 12-2020
«Hvordan skal vi vedlikeholde reiselysten under koronakrisen, Magasinet Reiselyst med fokus på norske reisemål, Muligheter for å reise på brettspill.. Dette er noen av stikkordene for Reiselivsavisa på RadioRiksOslo i uke 12- 2020.» Kilde:

Hurtigruten stopper 14 av 16 skip
«Coronakrisen fører med seg større utfordringer for reiselivet langs kysten. 14 av 16 Hurtigruteskip vil nå bli tatt midlertidig ut av drift.» Kilde: e24.no.

Flyselskapene gis klarsignal til å samarbeide
«Regjeringen gir transportbransjen midlertidig unntak fra konkurranselovens forbud mot å samarbeide, som følge av korona-epidemien. Det betyr blant annet at SAS og Norwegian nå kan samarbeide om rute-tilbudet.» Kilde: dfly.no.

Flybransjen ber om 6 til 8 milliardar kroner
«Fleire sentrale aktørar i flybransjen skriv i eit brev som NRK har fått tilgang til at dei i første omgang vil ha 6 til 8 milliardar kroner i garanti frå regjeringa slik at flyselskapa skal kome seg gjennom koronakrisa.» Kilde: nrk.no.

Passasjerene legger igjen 18 milliarder årlig
«Debatten går om staten skal stille opp med skattebetalernes penger for Norwegian eller ikke. I PR-kampen som nå pågår skryter Norwegian av hvilken betydning de har for norsk økonomi og reiseliv – for uten statlig hjelp går selskapet konkurs.» Kilde: e24.no.

Stortinget jobber med flypakke – skal landes .. torsdag
«Det virker ikke som det er aktuelt med et statlig oppkjøp av Norwegian. Det jobbes heller med de store linjene for å styrke kapitalen for hele luftfarten.» Kilde: finansavisen.no.


NORD-NORGE:

Uttalelse fra Svalbard Guide Association (Svalbard)
Noen av oss som er guider i byen er heldige. Noen er norske og har permanente stillinger for norske arbeidsgivere. De får dagpenger fra NAV. .. Alle guider er derimot ikke like heldige. Mange står i en ekstremt vanskelig situasjon nå, grunnet såkalte «freelancekontrakter»..» Kilde: svalbardposten.no.

100 permittert i Hurtigruten Svalbard
«Ca. 100 ansatte i Hurtigruten Svalbard er permittert som følge av korona-krisen. Mange av de permitterte blir stående helt uten inntekt. Hurtigruten-ledelsen ber om offentlige støtteordninger raskt.» Kilde: svalbardposten.no.

Alle som setter sin fot her, havner rett i karantene (Svalbard)
«Alle som ankommer Svalbard fra fastlandet skal settes i 14 dagers hjemmekarantene etter ankomst. Det ble bestemt av lokalstyret tirsdag kveld.» Kilde: tv2.no.

Klyngedrift og covid-19 
«Vi følger opp ulike utviklingsprosjekter ved hjelp av videokonferanse/webinarer, og vi kunngjør i dag at Snow20 som var planlagt arrangert i Alta 5-6. mai, utsettes inntil situasjonen har normalisert seg.» Kilde: arctic-365.no.

Bom stopp for reiselivet (KB) (Troms og Finnmark)
Harstad: «Johnsen merket allerede før Korona-utbruddet en nedgang på deler av vinterturistene til Harstad.» Kilde: ht.no.

Clarion og Thon fortsatt åpne. Nå er Scandic stengt (KB) (T&F)
«Byens tre hoteller opplever svært lav beleggsprosent. Hotelldirektør Knut-Eirik Dybdal ved Scandic hotell sier de har tatt konsekvensen..» Kilde: ht.no.

Vesterålen reiseliv vil kartlegge antall turister (Nordland)
«Norsk Folkehjelp er bedt om å bistå Andøy kommune, blant annet med hjelp til turister i karantene. – Vi har folk fra Forfjord til Andenes som er klar, sier Trond Baraa.» Kilde: vol.no.

Ikke oversikt over AirBnB og bilturister (KB) (Nordland)
«Lofoten sliter med å overbevise turistene om å forlate. I Vesterålen er det vanskelig å si hvor mange som er igjen..» Kilde: blv.no.

Sendte SMS til biler og kjøleskap – mange feilkilder i mobiltelling (N)
«Kommunene i Lofoten sendte ut 34.701 meldinger i håp om å nå mange utlendinger. Flere SMS-er havnet i kjøleskap, biler og fjernstyringssystemer for ovnen på hytta.» Kilde: nrk.no.


MIDT-NORGE:

Tilpasning av kommunikasjon og markedsplan
«Vi er vant til å markedsføre gode opplevelser både nasjonalt og internasjonalt, men vi er ikke vant til å be gjestene å vente med sin bestilling på grunn av stengte grenser. Men det handler nå om å snu seg raskt, lage en plan B og forberede seg på lysere dager.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Bobilsenter åpnet for kunder, men utsetter festen
Namsos: «Satset 50 millioner på nybygg. Uheldig med timingen, men likevel heldig som fikk bygg og innflytting ferdig før korona brøt løs for fullt i Norge.» Kilde: bobilverden.no.

Også Hotell Frøya stenger dørene 
«Sist uke varslet eierne stengte dører ved Hjorten Hotell i Fillan. I kveld (tirsdag) forteller de samme eierne at også Hotell Frøya må stenge.» Kilde: hitra-froya.no.

Hotellet sto opp fra de døde for to år siden. Nå.. (KB)
Oppdal: «..har koronaviruset stengt de. Hotellsjef Erik Sæther er alene igjen på Oppdal turisthotell. Alle andre er permittert eller i karantene.» Kilde: adressa.no.

Krevende tid for Destinasjon Røros
«Vi i Destinasjon Røros kjenner også endringene på kroppen, og vi har et ansvar for å iverksette nødvendige tiltak. Det er med tungt hjerte at vi derfor blir nødt til å permittere flere av våre ansatte, sier reiselivssjefen.» Kilde: nearadio.no.


FJORD-NORGE:

Oppdatering om tiltak og hvordan svare gjester (M&R)
» Vi som destinasjonsselskap følger situasjonen tett, og prøver å holde oss oppdatert på bransjerelaterte saker, som vi skal videreformidle til dere medlemmer..» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Gjestehus til sals: – Gøy, men inga gullgruve (KB) (Vestland)
«For 1,8 millionar kroner kan du bli eigar av eit gjestehus i Jostedalen. – Gøy og travelt, men inga gullgruve, seier Ingvild Iversen, som dreiv staden i to år.» Kilde: sognavis.no.

Reiselivsverksemder på Voss kan gå over ende (KB) (Vestland)
«Det er no ei reell frykt for at verksemder i reiselivet på Voss ikkje vil overleva om koronapandemien varer lenge.» Kilde: avisa-hordaland.no.

8000 permittert i hotell- og restaurantbransjen i Bergen (KB) (Vestland)
«Antall permitterte har aldri vært så høyt siden ordningene ble innført, ifølge LO.» Kilde: bt.no.

Fonna-magi fra Faction (Vestland)
«Se Eirik Sæterøy sammen med flere andre Faction-kjører på Folgefonna.» Kilde: friflyt.no.


ØST-NORGE:

Trysil stenger for resten av sesongen (Innlandet)
«Norges soleklart største skianlegg har fått beskjed om å stenge skiheisen for sesongen.» Kilde: friflyt.no.

Dette slår hardt inn i et samfunn som Trysil (Innlandet)
«Destinasjon Trysil har varslet at mellom 1.000 og 1.100 arbeidstakere i kommunen kan bli permittert som følge av koronasituasjonen. .. Formannskapet i Trysil ga tirsdag sin tilslutning til næringssjefens forslag til tiltakspakke..» Kilde: ostlendingen.no.

Vil flytte Teknisk Museum til Grønland (KB) (Oslo)
«Arkitekten bak Aker brygge og Tjuvholmen, Niels Torp, mener Grønland trenger et kulturbygg som kan fungere som et trekkplaster for hele byens befolkning.» Kilde: aftenposten.no.

Straks tett bygg på hotellet på Haslelinje (Oslo)
«AF Gruppen bygger for tiden nytt hotell med 217 rom og kontorlokaler på Grünerløkka for selskapet Karvesvingen 7 as. Nå nærmer det seg tett bygg på hotelldelen av bygget.» Kilde: byggfakta.no.

Slik skal Picasso-kunsten skjæres løs fra Y-blokken (Oslo)
«Spesialkonstruerte transportvogner, jekketårn og flere hundre meter med ståldragere må til for å flytte de over 200 tonn tunge kunstverkene fra Y-blokken når den rives.» Kilde: aftenposten.no.

To nye år for Visit Fredrikstad & Hvaler.. (KB) (Viken)
«..uenighet om veien videre.» Kilde: f-b.no.

Det var som å slå av bryteren (Vestfold og Telemark)
Sandefjord: «Da koronaen kom, ble optimismen på Park hotell i Sandefjord erstattet av en usikker framtid.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Skred av avbestillinger ga hotellkonkurs i Kragerø (V&T)
Kragerø: «Etter en tøff vinter, skulle Victoria Hotel hente seg inn igjen gjennom sommerhalvåret. Så kom viruset. Det gjorde aldri statlig hjelp som faktisk virker, forteller hotellsjefen.» Kilde: e24.no.


SØRLANDET:

En dramatisk situasjon for hele Sørlandet
«Følgende pressemelding er i dag sendt ut til lokal og regional presse og sentrale politiske aktører.» Kilde: usus.no.

Foreslår ny bobilparkering her (KB)
Kristiansand: «Byutviklingsdirektøren har pekt ut to tomter på Lund til bobilparkering i Kristiansand. Bobilforeningen kan styre sin begeistring.» Kilde: fvn.no.


ANNET:

Virus kan koste Danmark hver 5. turist
«Turismen er kommet sig helt i 2022 eller 2023, siger analyse fra Tourism Economics i Oxford. Instituttet forventer, at coronavirussen vil resultere i 12-19 pct. færre udenlandske turister i Danmark i år.» Kilde: standby.dk.

Slutten for cruise? Industrien i hardt vær under coronakrisen
«En etter en av de større cruiseselskapene stanser sin virksomhet og stenger midlertidig ned. Bransjen står overfor den største utfordringen siden terrorangrepene mot USA i 2001.» Kilde: abcnyheter.no.

Luftfarten trenger 2000 milliarder kroner
«Luftfarts-organisasjonen IATA mener regjeringer verden over må handle raskt, for industrien vil trenge nærmest umiddelbar støtte i størrelsesorden 200 milliarder dollar.» Kilde: travelnews.no.

World Hunkering Down Puts Sharper Focus on Eerie Halt to Travel
«Hopefully the drastic disruptions to life and travel of millions of people worldwide will translate to quicker containment of the virus spread and recovery of the tourism sector. It’s going be a quiet few weeks ahead for travel.» Kilde: skift.com.

10 Consumer Trends for a Post-Coronavirus World
«Which trends looked years away from the mainstream — and so were easy to ignore — but now feel primed to become totally normal in a matter of months, if not weeks? Our friends at TrendWatching analyze.» Kilde: skift.com.

A tour operator’s guide to surviving catastrophe
«In Australia we have just lived through hell.  ..  Then the coronavirus came, and most of the world effectively closed its borders. For a wildlife tour operator, this is a disaster.» Kilde: travindy.com.