Foto: Astrup Fearnley Museet

Solveig Øvstebø vil tiltre stillingen som Astrup Fearnley Museets direktør og sjefskurator i mai 2020. Hun etterfølger Gunnar B. Kvaran som har ledet museet siden 2001.

– Det er med stolthet og begeistring at vi ønsker Solveig Øvstebø velkommen som vår nye direktør. Hennes sterke kunstneriske faglighet, sammen med hennes tunge erfaring innen nasjonal og internasjonal institusjonsbygging og ledelse, vil gjøre henne til en fremragende leder for museet og for den videre utviklingen av samlingen. Jeg vil også benytte anledningen til å rette en stor takk til Gunnar B. Kvaran for hans langvarige innsats for museet, sier Bjørn Rønneberg, styreleder ved Astrup Fearnley Museet.

Solveig Øvstebø har vært direktør og sjefkurator for samtidskunstmuseet Renaissance Society ved Universitetet i Chicago i syv år, og vil fratre stillingen der i februar 2020. Under Øvstebøs ledelse har museet utmerket seg som en faglig tung, men samtidig visjonær og dynamisk institusjon med en kompromissløs vilje til å løfte frem kunstnerne og deres prosjekter.

– Det har vært et privilegium å jobbe for Renaissance Society, og å samarbeide med så mange fantastiske kunstnere og inspirerende kollegaer de siste syv årene. Jeg kommer til å savne både Chicago og «The Ren», men jeg gleder meg samtidig veldig til å lede Astrup Fearnley Museet over i et nytt kapittel. Museet har vært en pioner i Norge innen samling og presentasjon av nasjonal og internasjonal samtidskunst, og jeg ønsker å bygge videre på denne historien, sier Øvstebø i en uttalelse.

Før hun tiltrådte stillingen som direktør for Renaissance Society var Øvstebø direktør for Bergen Kunsthall fra 2003 til 2013. I løpet av de ti årene utviklet hun Bergen Kunsthall til å bli en av de sterkeste plattformene for samtidskunst i Norge med synlig internasjonal profil.

Styreleder for Renaissance Society, Richard Wright, uttaler følgende om Øvstebø: – Vi er dypt takknemlige for Solveigs inspirerende lederskap og klare visjon, som har vært uvurderlig for museet og drevet det fremover. Det hun har fått til her er imponerende – det har styrket Renaissance Society og rustet institusjonen for fremtiden. Hun vil bli savnet i Chicago, men vi ønsker henne hell og lykke i hjemlandet Norge, og gratulerer Astrup Fearnley Museet med å ha sikret seg denne ansettelsen.


Om Astrup Fearnley Museet
Astrup Fearnley Museet ble grunnlagt i 1993 og er et av Nordens fremste museer for samtidskunst. Museet forvalter den omfattende Astrup Fearnley Samlingen, som inkluderer betydelige verk av kunstnere som Matthew Barney, Paul Chan, Trisha Donnelly, Ida Ekblad, Matias Faldbakken, Félix González-Torres, Rachel Harrison, Damien Hirst, Jeff Koons, Glenn Ligon, Bjarne Melgaard, Julie Mehretu, Richard Prince og Cindy Sherman. Museet presenterer skiftende utstillinger både med verk fra samlingen og nye produksjoner av kunstnere fra hele verden.