Dagens reiselivsnyheter 04.02.2021

Nasjonalt:

Vinterferien rett rundt hjørnet – skibransjen håper på god aktivitet
«Suget etter ferie er stor blant nordmenn, ifølge undersøkelser fra Virke Reiseliv. Flere skidestinasjoner håper på normal pågang i vinterferien.» Kilde: nettavisen.no.

Fem ganger høyere RevPAR i Haugesund enn i Oslo
«Ikke alt er beksvart i hotell-Norge for tiden. I Haugesund var januar-rombelegget hele 71 %.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

I toppen av innovasjonsrangering
«I den årlige rangeringen Norsk Innovasjonsindeks, er Nordic Choice Hotels helt i toppen på listene over Norges mest innovative selskaper.» Kilde: horecanytt.no.

Eksplosjon i antall søknader om å få flytte permanent til hytta
«Skatteetaten fikk i fjor 2033 søknader fra folk som ønsket å flytte til fritidsboligen sin. Antallet representerer nær en dobling fra 2019.» Kilde: hytteavisen.no.

Fem selskaper deler nesten halvparten av koronastøtten
«Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppen og seismikkselskapet PGS har fått 46 prosent av tildelingene fra den nye kompensasjonsordningen. Resten deles av 2800 bedrifter.» Kilde: nrk.no.

Sanner: – Uakseptabelt dersom kontantstøtte går til utbytte
«Finansminister Jan Tore Sanner (H) ber eiere som har mottatt krisehjelp, om å vise moderasjon. Men han vil ikke tvinge dem.» Kilde: dagsavisen.no.

Kulturmiljø får over 300 millioner kroner i tilskudd
«Over hele landet skal tilskuddsmidlene bidra til at ulike kulturmiljøer, fredete bygninger, fartøy og tekniske og industrielle kulturminner kan settes i stand.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Reiseselskap ser et hopp i bestillinger til utlandet
«Reiseselskapet Ving ser markert økning i bestillingene av ferieturer for sommeren og høsten.» Kilde: abcnyheter.no.

Danmark får vaksinepass – baner vei for Norge
«Om tre-fire måneder kan Danmark ha et vaksine-pass klart. Det kan skape fortgang for en norsk variant.» Kilde: way-2-go.no.

NHO ønsker vaksinepass i Norge
«Onsdag ble det klart at danske myndigheter skal utvikle et «coronapass» for å få dansk næringsliv i gang igjen. Nå ønsker Næringslivets Hovedorganisasjon det samme i Norge.» Kilde: vg.no.

Historisk passasjernedgang i internasjonal luftfart i fjor
«Pandemien satte sitt preg på luftfarten over hele verden i fjor. Nye tall viser at den globale luftfarten opplevde en historisk passasjernedgang med 66 prosent.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Kiting som eksempel for masterstudenter (Finnmark)
«Masterstudenter i Tourism Studies, i kurset «Festival & Event Tourism» fikk forleden et innblikk i hvordan arrangementet VAKE kan bidra til utvikling og skape nye verdier for Finnmark.» Kilde: uit.no.

Innlegg: Norges nasjonalfjell pakket med vindturbiner? (Nordland)
«Skal Norges nasjonalfjell pakkes inn med naturødeleggende vindturbiner? Det kommunale næringsselskapet Futurum AS skuer inn i framtiden og foreslår å avsette 6 fjellområder til vindkraftindustri i kommuneplanen!» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Rognan hotell åpner etter million-oppussingen (Nordland) +
«Torsdag åpner det som kun kan kalles et fullstendig renovert Rognan hotell for spisende og drikkende gjester igjen. – Endelig kan vi ønske gjestene velkommen inn igjen.» Kilde: saltenposten.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Hvilken innvirkning vil masseuttak få for turismen?
Namsos: «Vi ønsker oss stillhet, det vil si støy- og støvfritt!; skriver Frank Reppen på vegne av aksjonsgruppa mot Østtun Masseuttak.» Kilde: namdalsavisa.no.

Mandag 8. februar starter serien «Britannia Hotel» på TVNorge 
«Den nye serien Britannia Hotel følger arbeidet med planlegging, oppussing, storstilt åpning, og etter hvert daglig drift av det spektakulære hotellet og møtestedet i Trondheim.» Kilde: horecanytt.no.

Søker faglærer for nytt studiet i Natur- og kulturguide
Oppdal: «Trøndelag høyere yrkesfagskole vil i samarbeid med Nordland fagskole starte opp studiet Natur- og kulturguide som toårig stedbasert utdanning i Oppdal.» Søknadsfrist: 15.02.2021. Kilde: arbeidsplassen.nav.no.

Fjord-Norge:

Friske vinteropplevelser (Møre og Romsdal)
«Ja visst byr Nordvest på spektakulære toppturer, men vi har så mye mer! Vi har samlet sammen ulike vinteraktiviteter som du kan gjøre alene, sammen med familien eller en venn.» Kilde: visitnorthwest.no.

Produsenten til Tom Cruise fikk hele potten fra NFI (M&R) +
«Hele potten på 68.6 millioner kroner i insentivordningen for 2021 gikk til produsenten bak Mission Impossible 7, der deler av scenene ble spilt inn i Rauma i fjor.» Kilde: adressa.no.

Tusten åpner skiheisen til toppen av anlegget (Møre og Romsdal)
«Tusen Skiheiser i Molde åpner torsdag Langheisen, som går helt til toppen av skianlegget. Det åpner for gode ski- og frikjøringsmuligheter.» Kilde: friflyt.no.

Fylkeskommunen løyver pengar til kaiprosjekt i Stranda (Møre og Romsdal) +
«Tysdag blei det vedteke at fylkeskommunen vil løyve millionar kroner til prosjektet «Grøn kai» i Stranda kommune.» Kilde: nyss.no.

«Insta-bygda» Flåm (Vestland)
«I løpet av et normalt år får de 400 innbyggerne i fjord-bygda Flåm besøk av rundt 1,5 millioner turister fra hele verden. Det er derfor de kalles «det lille stedet med de store opplevelsene». Vi var der den sommeren hvor alt var annerledes.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Øst-Norge:

Pandemien kan være bra for delingsøkonomien (Innlandet)
«Mens pandemien nesten tar knekken på reiselivs- og opplevelsesbransjen, virker det som vår iver etter å dele bl omstrer som aldri før. Det viser forskning gjort av Østlandsforskning i prosjektet CreaTur i regi av Senter for Reiselivsforskning på Lillehammer.» Kilde: ostforsk.no.

Innovative digitale løsninger i Hafjell og Kvitfjell (Innlandet)
«Alpinco, som eier Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg, tar i bruk kamerateknologi for å gi gjestene liveoppdatering av heiskøene i anlegget.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Her er det nye museets navn og logo (Oslo)
«Det nye museet på Bygdøy skal hete Vikingtidsmuseet. De tre vikingskipene i logoen hedrer hovedattraksjonene i den enestående kulturhistoriske samlingen.» Kilde: travelnews.no.

Ut og spise i Oslo? Disse restaurantene har åpent nå (Oslo)
«Visit Oslo har laget den beste oversikten over åpne restauranter og serveringssteder  i Oslo. Listen er oppdatert i dag (3. februar) og den oppdateres fortløpende med ny informasjon.» Kilde: thetravelinspector.no.

Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid (Østfold)
«Venke Berg (51) mistet hotelljobben. – ..har lange, ensformige og tunge dager. – Akkurat nå er det ikke noe lys i enden av tunnelen.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Så ble det stille på Hankø.. (Østfold) +
«Med nyoppusset hotell og nybygde hytter i vannkanten klare, så Henning Forsberg frem mot en god sesong. – Vi er ikke bare et hotell, men en destinasjon som både har hotell, restaurant, kafé. Vi har også overtatt fergeselskap og parkering, sier Forsberg om at de rammes fra flere hold.» Kilde: f-b.no.

Vemork åpner igjen etter koronastengning (Telemark)
«Norsk industriarbeidermuseum (NIA) stengte dørene for alle besøkende og avlyste alle arrangementer 5. januar i 2021. Til fredagen åpner museet Vemork og verdensarvsenteret på Rjukan opp dørene igjen for publikum.» Kilde: radiorjukan.no.

Skal framleis drive turistinformasjonen (Telemark) +
«Sigrunn Vik Skomdal har drive turistinformasjonen i Fyresdal sentrum i fleire år. Det får ho også tilbod om å gjere til sommaren, då oppdraget likevel ikkje blir lyst ut på anbod for tre nye år.» Kilde: vtb.no.

Sørlandet:

Vinter- og vår kampanje for Sørlandet i Finansavisen
«29. januar ble ny kampanje for Sørlandet for satt i gang. Annonsen går gjennom Finansavisen og vises i Trondheim, Bergen, Stavanger på Østlandet og lokalt på Sørlandet. Hovedtema er å vise Sørlandet som en attraktiv feriedestinasjon for nordmenn vinterstid og om våren.» Kilde: usus.no.

Fikk tilfeldig vite om bygging av vindmøllepark like ved hytta
«Du vet det skal komme vindmøller like ved hytta di, fortalte han til hytteeier Mo. Willy ante ingenting. Så fikk han høre om de tre 205 meter høye turbinene og rotorene med et spenn på 150 meter.» Kilde: hytteavisen.no.

Annet:

Global business travel to grow 21% in 2021
«Business travel spending is forecast to grow 21% this year worldwide, helped by the rollout of COVID-19 vaccines, but will not recover to pre-pandemic levels until the middle of the decade.» Kilde: traveldailymedia.com.

Se kurset på nytt: Hvem har ansvaret når ulykken er ute?
«Digitalt miniseminar om hvordan bedrifter kan legge best mulig til rette for god sikkerhet når man arrangerer opplevelser.» Kilde: nhoreiseliv.no.