Dagens reiselivsnyheter 04.03.2021

Nasjonalt:

Kulturminner gir den beste ferien
«De av oss som besøkte kulturminner, var aller mest tilfreds med sommerferien 2020. Akkurat det lover godt for årets ferie.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Færre konkurser i restaurantbransjen – foreløpig
«Corona-pandemien og nedstengning flere steder i landet, gjør at mange bedrifter sliter. Likevel går få konkurs. Selv i hotell- og restaurantbransjen peker konkurstallene nedover. Hittil i år noteres det en nedgang på hele 48,5 prosent!» Kilde: reiseliv1.no.

Ville ikke ha jobbet for flyselskap og cruisenæringen idag
«Tidligere har byrået jobbet med flyselskap og cruisenæringen: – Vi ville ikke jobbet for dem i dag. – Vi har alltid vært opptatt av disse tingene, men vi har en annen kunnskap i dag enn det vi hadde før, sier administrerende direktør i Apeland.» Kilde: kom24.no.

Passasjeropplysninger stjålet ved dataangrep på Hurtigruten 
«De som sto bak det omfattende dataangrepet mot Hurtigruten i desember i fjor, har fått tilgang til og kopiert kundeinformasjon, opplyser Hurtigruten.» Kilde: e24.no.

E24-podden: Fra jevnstore med SAS til en tredjedel
«I forrige episode var vi på Gardermoen for å snakke med norgessjef i SAS, Kjetil Håbjørg. Nå har også Norwegian sluppet sine regnskap, så da er på tide å se nærmere på hva som nå egentlig skjer.» Kilde: e24.no.

E24-podden: Slik ser SAS for seg fremtiden
«Vi har tatt plass i SAS-loungen på Oslo Lufthavn sammen med Kjetil Håbjørg, konserndirektør for tjenester i SAS.» Kilde: e24.no.

Nav bestemmer om de fortsatt får fly
«Langtidsledige piloter mister retten til å fly dersom de ikke fornyer sertifikatene sine. Mens det i våre naboland fins egne støtteordninger, er norske piloter avhengig av Navs vurdering, om de ikke betaler fra egen lomme.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Etablerer historisk destinasjonsforum i nord
«Destinasjonsselskapene i Nord-Norge vil jobbe tettere og mer strukturert for å møte  behovene i fremtidens reiseliv, og etablerer derfor et offisielt destinasjonsforum.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

«Kick-start»- møte og bedriftsmarked
«Kraftsamling om reiseliv i nord tilbyr 2 nye webinarer for aktører i Nord-Norge og på Svalbard som jobber mot møte- og bedriftsmarkedet. Webinar nr 1 er 10. mars 2021.» Webinar nr. 1 – 10. mars 2021. Kilde: innovativeopplevelser.no.

Kunnskapshefter utarbeidet av Innovative Opplevelser
«Her finner du de fire kunnskapsheftene utarbeidet av Innovative Opplevelser. Disse kan du laste ned som pdf-filer.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Innlegg: Det markedsførende universitet og arktisk turisme
«Når vi snakker om universitetet og turismen i nord, er verdi et problematisk ord. For det nyanserer ikke forskjell i verdien mellom noe som konkret kan kalles verdifullt som resultat av økonomisk vinning, og noe som abstrakt kan kalles verdifullt på bakgrunn av andre typer nytte.» Kilde: itromso.no.

Snowhotel Kirkenes søker Direktør (Finnmark)
«Elsker du Arktis og friluftsliv? Da kan du bli den neste topplederen for Snowhotel Kirkenes.. en av landets største aktivtetsbedrifter innen opplevelsesbasert reiseliv.» Søknadsfrist: 16.03.2021. Kilde: finn.no.

Nordlandsforskning søker seniorforsker (Nordland)
«Er du Nordlandsforsknings neste kollega i Lofoten? Vi er i vekst og søker nå en ny forsker til vårt kontor på kaikanten i Svolvær.» Søknadsfrist: 01.04.2021. Kilde: karriere.no.

Ny flyplass i Bodø garanteres av regjeringen (Nordland)
«Regjeringen garanterer langt på vei for at det blir ny flyplass i Bodø ved å sette av over 3 milliarder kroner i Nasjonal transportplan, melder Avisa Nordland.» Kilde: e24.no.

Fraråder ny flyplass på Helgeland (Nordland)
«Oslo Economics har på oppdrag fra Avinor gjennomført en vurdering av samfunnsøkonomisk lønnsomhet for ny Mo i Rana lufthavn. Rapporten er nå offentlig – og de fraråder byggingen. Rapporten viser til milliardtap.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

Vurderer helårsdrift i Vassfjellet – kan bety heisbasert sykling +
«Det etterhvert svært populære skianlegget i Trondheim, Vassfjellet, vurderer nå å utvide til helårsdrift. Det kan bety blant annet heisbasert sykling og klatrepark.» Kilde: friflyt.no.

Fjord-Norge:

Vestlandsforsking har fått sin første doktor i reiseliv
«Forskar Agnes Brudvik Engeset har lenge interessert seg for distriktsreiselivet og familieeigde verksemder. I februar 2021 forsvarte ho doktorgraden sin ved NTNU – den første innan reiseliv ved Vestlandsforsking.» Kilde: vestforsk.no.

Susanne fant den perfekte jobben i Romsdalen AS
«Susanne Fausa Brastad (25) har flyttet til Rauma for å være salg- og markedsleder i Romsdalen AS. Hun forteller at jobben passet henne helt perfekt:..» Kilde: andalsnes-avis.no.

Planlegg minilandsby med hotell og hytter (Møre og Romsdal) +
Stranda: «Eit mindre hotell, restaurant og uteservering, hytter, leilegheiter og ein liten matbutikk. Alt dette planlegg Maximgruppen AS å bygge i Liabygda, midt i mellom skianlegg, og med kort veg til Trollstigen, Ålesund og Geiranger. Her ser vi nokre av hyttene.» Kilde: nyss.no.

Fra hotelltrainee til 145 mill. i leieinntekter (Vestland)
«Han startet som trainee på Hotel Norge og kjøpte sin første eiendom på 80-tallet med bare fem rom. Nå har Erling Falch Monsen med familie eiendommer som kan gi 145 millioner kroner i årlige leieinntekter.» Kilde: estatevest.no.

Innlegg: Bergen bør ønske cruiseturistene bedre velkommen (Vestland)
«Cruiseskipet «Queen Victoria» har flere ganger besøkt Bergen, og ankommer gjerne byen under Askøybrua. Dette er byens portal, mener innsenderen, som vil hilse skipene velkommen med skilt og lys.» Kilde: bt.no.

Innlegg: På jakt etter kulturminner (Rogaland)
«I Skudeneshavn kan du få store opplevelser, takket være Skudenes historielag.» Kilde: avisahemnes.no.

Søker Turistvert med fokus på digital markedsføring (Rogaland)
«Eigersund Næring og Havn har ansvar for reiselivsutvikling i kommunen og drifter turistinformasjon. Turistkontoret holder åpent kun om sommer, men digitale medier oppdateres året rundt. .. Dette er en sommerjobb på seks uker.. Søknadsfrist: 26.03.2021.» Kilde: karriere.no.

Øst-Norge:

Rekordhøy etterspørsel etter bobil
«Utleiere av bobiler i Sør-Norge er allerede fullbooka alle de åtte sommerukene. Bobilforhandlere forteller at det vil være manko på nye bobiler. Grunnen er at salget av nye bobiler i Europa nesten er doblet siden i fjor, samt lavere produksjon.» Kilde: nrk.no.

Destinasjon Trysil søker arrangementsansvarlig (Innlandet)
«Vi ser etter deg som brenner for å utvikle Trysil som arrangementsarena og som ser utviklingsmuligheter for våre største arrangementer Trysilrypa og Trysil Bike Festival.» Fast stilling. Søknadsfrist: snarest. Kilde: finn.no.

Innlegg: Ferie med natur og kultur (Innlandet)
«Med vår flotte og mangfaldige natur, våre sterke mattradisjonar og mange kulturminne og aktivitetar, er dette eit godt utgangspunkt å bygge vidare på for reiselivet i fylket vårt.» Kilde: retten.no.

Ordfører vurderer å anmelde hytte­gjester (Buskerud)
«Ordfører Pål Rørby i Hemsedal forteller at flere smittede ikke ønsker å oppgi nærkontakter. Nå vurderer de å anmelde forholdene. Fortsatt er rundt 40 personer i karantene i Hemsedal.» Kilde: nettavisen.no.

Holmsbu badehotell slo seg selv konkurs (Akershus)
Asker: «Elisabeth Nordhagen fikk bare syv måneder som leder på hotellet ved Drammensfjorden før konkursen var et faktum.» Kilde: budstikka.no.

Kun 85 kroner i inntekt per rom i februar (Oslo) +
«Februar ble nok en dramatisk krisemåned for byhotellene. I Oslo sank losjiinntekten per tilgjengelige rom til kun 85 kroner natten.» Kilde: dn.no.

Stengt, åpnet, stengt, åpnet og nå stengt igjen (Oslo) +
«Gjelden bygger seg opp hos de mange serverings- og utelivsbedriftene som er blitt stengt ned nok en gang. Mesteparten av statens hjelp går til gårdeierne, mener utelivs-sjef Bo Vivike.» Kilde: dn.no.

COWI skal utrede fremtidens fergeterminalstruktur for Oslo
«COWIs prosjektgruppe vant oppgaven om utredning av utenriksfergene i Oslo. Oppgaven berører noen av hovedstadens største byutviklingsområder de siste tiårene.» Kilde:  COWI AS

Nå kan reiselivs- og utelivsbransjen søke om midler (Telemark) +
«Nå er hensikten å få annonsert at vi har disse søkbare midlene klare, og at det først og fremst er reiselivs- og utelivsbransjen vi oppfordrer til å ta kontakt med oss, forteller Rune Kolstad hos RNU. Nå har 516.000 kroner blitt tildelt Tinn kommune – og bedrifter kan søke nå.» Kilde: rablad.no.

Annet:

Trygler turister: – Ikke kom hit (Åre, Sverige)
«Fastboende i den svenske ski-bygda Åre føler seg fanget i sitt eget hjem på grunn av vinterferie-folket.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Ikke utenkelig med reising i mai
«Selv om de neste to månedene kan bli tøffe har helseminister Bent Høie håp om at vi kan begynne å reise i mai.» Kilde: way-2-go.no.

How travel marketers can capture the travellers choosing to fly solo
«Farhad Divecha, managing director and founder of AccuraCast says the COVID-19 pandemic has built up a desire to travel, particularly among people who want to do it alone.» Kilde: travolution.com.

Amadeus and the BTA set out their vision for the future of business travel
«The shape of the corporate travel sector in the future has been outlined in a new whitepaper co-authored by the Business Travel Association (BTA) and Amadeus. The whitepaper can be downloaded now for free.» Kilde: travolution.com.