Dagens reiselivsnyheter 05.10.2020

Nasjonalt:

Enighet om endringer i krisepakke
«Frp og regjeringspartiene er enige om å droppe flypassasjeravgiften ut året, å forlenge lavere momssats og mer penger til vedlikehold av vei.» Kilde: e24.no.

Slik blir den nye krisepakken for reiselivet
«Og mens mange kommer til å bli fornøyde med pakken er det like klart at mange faller utenfor, og er misfornøyd. Spesielt gjelder det siste for den delen av reiselivet som satser på å sende nordmenn ut av landet, eller som henter utlendinger til Norge.» Kilde: thetravelinspector.no.

NHO Reiseliv fornøgd med tiltakspakken
«Administrerande direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold rosar Frp og regjeringa for å ha sikra fleirtal for det ho kallar «viktig reiselivspolitikk».» Kilde: nordrenett.no.

Virke meiner krisepakke gir reiselivsbransjen eit lite pusterom
«Låg moms ut året og ekstra støtte til sjølvstendig næringsdrivande og frilansarar gir reiselivsbransjen eit lite pusterom, meiner Virke.» Kilde: fjordabladet.no.

Gir 15 millioner til nytt X GAMES i 2021
«Kulturminister Abid Raja opprettholder støtten til X Games, og bevilger 15 millioner kroner til et nytt arrangement på norsk jord.» Kilde: friflyt.no.

Finn roen i trygge omgivelser
«Radisson Blu Hotel håndterer smittevernsreglene svært nøye. Det gjør at du trygt kan besøke alle hotellets fasiliteter.» Annonsørinnhold. Kilde: an.no.

Mange flere brukte bobiler på veiene, noe nedgang i nybilsalget
«Salg av nye bobiler har vært en krevende øvelse i 2020. Mars og april var en katastrofe, men så hentet markedet seg opp. En fabrikk og tre merker kjemper om å være størst. Bruktomsetningen har neppe vært større.» Kilde: bobilverden.no

Slik blir Hurtigrutens nye konkurrent langs kysten
«Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Kystruten Havila vil presentere sine kommende kystreiser. Nå er det klart. Og her kan du se den 34 sider store brosjyren.» Kilde: thetravelinspector.no.

Frykter for flytilbudet når fylkene tar over flyruter fra staten
«Kommuner frykter at fylkene skal prioritere bort flyruter i distriktene på grunn av dårlig økonomi. Men regjeringen vil ikke øremerke pengene.» Kilde: nrk.no.

Norwegian vil operere 70 ruter i oktober
«Norwegian vil i løpet oktober operere rundt 70 av sine ruter innen Europa. Flest avganger blir det fra Oslo, København, Stockholm og Bergen. Det tas forbehold for endringer som følge av nye reiseråd /reiserestriksjoner..» Kilde: dfly.no.

Flyene som står parkert på Sola er et trist syn  
«På Stavanger lufthavn står flyene på rekke og rad. Det har det gjort i et halvt år allerede. Norwegian har tapt millioner på de parkerte flyene.» Kilde: nrk.no.

Betaler ikke tilbake raskt nok – trues med millionbøter
«Luftfartstilsynet har nå satt en frist for SAS til å refundere billetter som er blitt kansellert som følge av korona-krisen. – I mange tilfeller dreier det seg om betydelige beløp som har vært utestående i lang tid, sier Luftfartsdirektør Lars Kobberstad.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Plast-prosjekt fikk miljøpris (Svalbard) +
«Cruiseorganisasjonen Aeco fikk pris for rydding av plast i havet rundt Svalbard.» Kilde: svalbardposten.no.

Alt klart for matfestival (Svalbard) +
«Smak Svalbard skal fylle sentrum med festivalgjester til uka.» Kilde: svalbardposten.no.

22 prosent nedgang på overnattinger i Nord-Norge
«Auguststatistikken viser en nedgang på 45.305 overnattinger fra august i fjor hos de nordnorske overnattingsstedene.» Kilde: folkebladet.no.

Færre gjester – som forventet
«Nedgang i overnattinger er som forventet for NHO, ifølge regiondirektør Målfrid Baik.» Kilde: radionordkapp.no.

Innlegg: Det utskjelte reiselivet og pandemien
«Det er interessant at noen vil revolusjonere reiselivet. Spesielt kuriøst er det at dette skal skje uten at man har diskutert saken med aktørene i næringa.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Jobber for verdensarv- senter til Finnmark +
«Ulf-Terje Nyheim Eliassen, leder et prosjekt for å få Struves meridianbue i Alta, Hammerfest og Kautokeino autorisert.» Kilde: altaposten.no.

Digitale Lofoten-opplevelser får innovasjonsstøtte (Nordland)
«Lofotr Næringsdrift vil ta Vesterålen til der turistene er. Nå får bedriften på Vestvågøy 585 000 kroner i støtte fra Design og arkitektur Norge (DOGA).» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Searching for the Meaning of Travel at 11 Miles an Hour (Lofoten)
«A tale about two-wheeled island hopping in the midnight sun.» Kilde: outsideonline.com.

Går fra 66 til 6 aksjer i Visit Vesterålen (Nordland) +
«Sortland Havn KF, som tidligere har meldt om at de ville kjøpe maksantallet på 66 aksjer i Visit Vesterålen AS, har nå kommet med kontrabeskjed. Det kommunale foretaket vil nå ha seks eller færre aksjer i det kommunale selskapet.» Kilde: vol.no.

Kvart århundre som sjef på Meyergården (Nordland)
«Ove Bromseth (62) feirer 25 år som hotelldirektør på Scandic Meyergården Hotel i Mo i Rana i 2020.» Kilde: horecanytt.no.

Midt-Norge:

Trondheim tildelt ski-VM 2025
«Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har tildelt Norges Skiforbund (NSF) og Trondheim Kommune VM på ski i nordiske grener i Granåsen i 2025.» Kilde: langrenn.com.

Reiselivsforum ble etablert i kanonfart +
«Orkland reiselivsforum ble etablert i rekordfart etter at rådmann Ingvild Kvernmo i august oppfordret reiselivsnæringa til å samordne kreftene.. I erkjennelsen av at lite er koordinert når det gjelder reiseliv i Orkland, har styret satt seg et mål om å komme i samme divisjon som Røros og Den gylne omveg.» Kilde: avisa-st.no.

Stort omdømmetap uten løype +
Oppdal: «Det er hevet over enhver tvil at manglende skiløype på Gjevilvassveien og den pågående konflikten påfører Oppdal stort omdømmetap hvert eneste år, skriver Per Jørgen Indergård og Helge Stabursvik i Gjevilvassdalen Hytteeierforening.» Kilde:opp.no.

Fjord-Norge:

Fjord Norge AS søker PR- og kommunikasjonssjef
«Fjord Norge AS søker kommunikasjonssjef som skal bidra til å posisjonere Vestlandet som reisemål gjennom nasjonale og internasjonale medier og influensers. Fast stilling. Arbeidsted Bergen. Søknadsfrist 19.10.2020.» Kilde: finn.no.

Etablerer reiselivsforum for Volda og Ørsta (Møre og Romsdal) +
«Tolv representantar frå reiselivsnæringa i Volda og Ørsta har verva seg til eit forum som skal arbeide for å fremje reiselivstilboda i regionen. – Dette er ein milepåle. Ein tek reiselivsnæringa til eit nytt nivå i vårt distrikt, seier Odd Magne Vinjevoll, i Ørsta Næringskontor.» Kilde: mre.no.

Innlegg: «Venner av Stordal» (Møre og Romsdal)
«Vi er mange både i og utenfor Fjord kommune som håper på en positiv utvikling for stordalsamfunnet.» Kilde: smp.no.

Har jobbet på hotell i 118 år – nå er de oppsagt (Rogaland)
Haugesund: «Etter nesten 40 år som servitør ble Wencke Lundal Kleiven oppsagt som følge av korona. Samtidig får ansatte med langt kortere fartstid beholde jobben. Nå kan det gå mot rettssak.» Kilde: nrk.no.

Øst-Norge:

Dramatisk turistnedgang – kinesiske turister nær nullet ut (Viken)
«Mens det i august i fjor kom over 32 000 kinesiske turister til Viken, viser ferske reiselivstall fra SSB at bare 26 kinesiske turister i august i år fant veien inn i Viken fylkeskommune.» Kilde: moss-avis.no.

Satser stort i Drammen (Buskerud)
«..Bane NOR Eiendom ser stort potensial for god byutvikling i Drammen .. Et minutts gange fra Drammen stasjon har altså Bane NOR Eiendom bygget et hotell med 247 rom fordelt på 14 etasjer og et kontorbygg på 13 000 kvadratmeter.» Annonse. Kilde: tu.no.

Stress ned med disse dyra (Akershus)
«Hjort, lama, emu og minigris. Dette er bare noen av dyra du kan hilse på i Hjorteparken. Besøksgården er hjem for over 100 dyr av 14 ulike dyrearter, og holder åpent de fleste helger året rundt.» Kilde: dagsavisen.no.

Oslo Lufthavn i klasse med verdens beste flyplasser (Akershus)
«Oslo Lufthavn har havnet i det øverste sjiktet blant flyplasser i en vurdering som det internasjonale ratingbyrået Skytrax har foretatt. Flyplassen oppnår fire av fem stjerner, og få massiv ros både for fasiliteter og service.» Kilde: flysmart24.no.

Annet:

Nytt initiativ för mer hållbar besöksnäring i Västsverige
«Med «Hållbarhetsklivet» vill Turistrådet Västsverige bidra till att skapa en hållbar besöksnäring. Initiativet uppmuntrar både offentliga aktörer och privata företag att ställa om till mer hållbara verksamheter.» Kilde: besoksliv.se.

Tips en kollega om dette!