Dagens reiselivsnyheter 07.10.2020

Snarveier:

Nasjonalt

Suksess for første virtuelle Norwegian Digital Travel Conference
“Med 350 påmeldte fra hele landet ble den aller første heldigitale versjonen av konferansen en stor suksess. Nå er evalueringen klar og hva syns deltakerne om det nye formatet og hva lærte vi som arrangør av å arrangere konferanse på en helt ny måte?” Kilde: digitaltravel.no.

Reiselivsfagskole med nye reiselivskurs
Endelig er Norsk Reiselivsfagskole på Geilo i full gang. Og nå åpner skolen et nytt tilbud bransjeprogram for reiselivsmedarbeidere som er permitterte eller står uten jobb. Kilde: travelnews.no.

Reiseliv, kultur og event ned opptil 40 prosent
“En av fire bedrifter forventer lavere omsetning i år, men mange tjener godt på corona, ifølge tall fra Virke.” Kilde: finansavisen.no.

Ber regjeringen få opp dampen for reiselivet: – Ting tar altfor lang tid
Ap og Frp kritiserer regjeringen for å legge frem en i beste fall halvferdig krisepakke for en reiselivsnæring i akutt nød.

Ny krisepakke for reiselivet: Blir manuell behandling
Iselin Nybø opplyser om at kompensasjonsordningen ikke lenger skal forvaltes av skatteetaten og at behandlingen vil skje manuelt. Men rammene er ikke satt. – Ingenting er klart før alt er klart, sier Nybø. Kilde: e24.no.

Økt fleksibilitet rundt lånekrav gir pusterom
“Vegard Berge Uglebakken i Nord Ekspedisjon er fornøyd med at kravene til å få likviditetslån er blitt mer fleksible.” Kilde: nhoreiseliv.no.

Debatten om formueskatt: 10 grunner for formuesskatten
“Eigil Knutsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, forklarer hvorfor Norge fortsatt må ha formuesskatt.” Kilde: e24.no.

Hver fjerde hytteeier tenker på å leie ut hytta si
“De siste ti årene har antallet som er positive til å leie ut hytta blitt femdoblet. For familien Ingvoldstad har hytteutleie vært nyttig.” Kilde: nrk.no.

Ville dyr er turistmagneter
“Ørner som denne er verdt sin vekt i norske arbeidsplasser. I fjor lokket de til seg minst 27.000 turister, ifølge ny rapport.” Kilde: dagsavisen.no.

Innlegg: Må vi utvikle og tilrettelegge? +
“Stisykkelløyper, klatreparker og Via Ferrata. Vi er i en utvikling der tilrettelegging av natur har blitt mer betydelig, og nye aktiviteter tar over for friluftslivets tradisjoner. Tradisjoner vi må ta vare på, skriver Morgan Kristiansen.” Kilde: utemagasinet.no.

Mener regjeringen legger opp til å lure systemet
“Sterke reaksjoner etter NRK-avsløring.. Nå vil Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Rødt stille næringsminister Iselin Nybø til veggs i Stortinget om Hurtigruten-cruise.” Kilde: nrk.no.

Luftfart (spesiell utgave)

Innlegg: Et fungerende flynettverk er ingen selvfølge
“Uten økonomisk støtte kan de norske selskapene gå konkurs. Den samfunnsøkonomiske gevinsten av et helhetlig landsdekkende flyrutetilbud er stor, betyr mye for folk flest og for verdiskapingen i norsk næringsliv, mener kronikkforfatter.” Kilde: nrk.no.

Avinor ber staten dekke milliardtap – uten å øke avgiftene for passasjerene
“Avinor frykter store inntektstap og færre reisende også neste år. De ber staten om ekstra milliarder uten at det skal gå utover passasjerer og flyselskap.” Kilde: nrk.no.

Norsk luftfart skal være fossilfri innen 2050
“Norsk luftfart skal være verdensledende på klimaløsninger. Det er målsettingen i en fersk rapport fra en samlet norsk luftfartsbransje.” Kilde: dfly.no.

Analytiker tror Wizz Air vil presse SAS og Norwegian
“Både SAS og Norwegian vil merke press på billettprisene samtidig som selskapene står midt i en dyp krise, ifølge flyanalytiker Jacob Pedersen. – Kommer på et forferdelig tidspunkt.” Kilde: e24.no.

Et annerledes norsk flyselskap i støpeskjeen
“Mens flyselskaper verden rundt har flertallet av sine fly parkert på bakken og higer etter luft i håp om å overleve koronatiden, lanserer erfarne luftfartsfolk planer om å etablere et nytt norsk – og annerledes – flyselskap.” Kilde:

«Braathen Air»: Mangler kvinner, penger og fly
“Erik Braathens nye flyselskap skal på vingene innen ett års tid, men det gjenstår et stort arbeid før det kan skje. Selskapet må både få på plass finansiering, inngå leiekontrakt for fly, bestemme rutene og ansette folk i cockpit og kabin.” Kilde: e24.no.

Ber om koronastøtte til selskap uten gjeld eller fly
“Allerede før det nye flyselskapet har fått et offisielt navn, har Erik G. Braathen spurt norske myndigheter om koronastøtte. Det får flyeksperter til å reagere.” Kilde: nrk.no.

Wizz Air skjerper kampen innenriks
“Med priser på 199 kroner går nykommeren i det norske innenriksnettet rett i strupen på Norwegian og SAS.” Kilde: way-2-go.no.

Parat skeptisk til Wizz Air-etablering i Norge
“Wizz Airs direktør József Váradi sier dette er et flyselskap uten fagforeninger og avviser blankt at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med ansatte.  Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, mener det siste norsk luftfart trenger akkurat nå er en useriøs aktør.” Kilde: dfly.no.

Ap-Raymond advarer mot ungarsk flyselskap
“Wizz Airs konsernsjef sier de er et flyselskap uten fagforeninger. – Tenk deg om før du velger flyselskap, svarer Arbeiderpartiets Raymond Johansen.” Kilde: nrk.no.

Full priskrig i luften – Norwegian kutter prisene med 70 prosent
“Etter Wizz Airs inntog i norsk innenriks luftfart, svarer Norwegian med å kutte prisene dramatisk.” Kilde: abcnyheter.no.

Brutale september-tall for Norwegian
“Norwegians trafikktall for september er kraftig påvirket av lavere etterspørsel som følge av nye og strengere reiserestriksjoner over hele Europa, hvor flere land har gått fra gul til rød status.” Kilde: travelnews.no.

Professor advarer politikerne: – Kan ikke la Norwegian ligge igjen i veikanten
“NHH-professor og flyekspert Frode Steen advarer politikerne mot å tro at de to annonserte satsingene av nye flytilbud i Norge gjør at man nå bare kan la Norwegian klare seg selv.” Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Vil kutte flypassasjeravgift:- Teller tusenlapper på flyreiser i Nord-Norge
“Sentralstyremedlem Bård Ludvig Thorheim i Høyre foreslår at passasjerer på de mest trafikkerte rutene sørpå skal betale for at de i nord skal få lavere flypriser.” Kilde: nrk.no.

Innlegg: Hurtigruten må anløpe kysten – nå!
“Det gjør rett og slett vondt å være tilskuer til sosial dumping, skriver Ingalill Olsen.” Kilde: altaposten.no.

Innlegg: Bli med og berg arbeidsplasser
“Vi trenger flere med på laget. Et lag som ikke avlyser, men som tvert imot arrangerer møter og andre aktiviteter på hoteller, restauranter og hos andre reiselivsbedrifter. Selvsagt med smittevern i høysetet.” Kilde: itromso.no.

148 turister hver dag i snitt (Svalbard)
“Den ukentlige turiststatistikken fra Visit Svalbard viser en nedgang i besøkstallene fra forrige uke, da det i gjennomsnitt var 188 overnattingsgjester i Longyearbyen hver dag. Denne uka er tallet 148.” Kilde: svalbardposten.no.

Oppgraderingen av Mortensnes kulturminneområde er ferdig (Finnmark)
“Museet har nå fått en helhetlig fornying av parkeringsplassen, stiene i landskapet og tilkomsten inn til museet fra Nasjonal turistveg Varanger.” Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Nytt turistveganlegg med fasiliteter for bobiler (Troms)
“I slutten av neste uke er det offisiell åpning av et nytt servicebygg, tømmestasjon og oppstillingsplasser for bobiler på Nasjonal turistveg Senja.” Kilde: bobilverden.no.

Nytt reiselivsselskap i Evenes (Nordland)
“Ekteparet Bente Frankki og Geir Elvebakk Moski står bak selskapet Moski reiseliv i Snubba i Evenes. Ekteparet ønsker å gi et samisk aktivitets- og opplevelsestilbud.” Kilde: fremover.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Måte på hvor frittalende en nordlending kan være
“..Akkurat det problemet har ikke plaget førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen Nord universitet. Ved sitt utspill om å rive Nordlandsporten har han skapt en frisk høststorm i sosiale medier.” Kilde: namdalsavisa.no.

Jobber sammen for Jul på Røros
“Fra julegrana blir tent 28. november og ut hele desember kommer det til å være jul på Røros. Det sørger lokalt næringsliv for sammen med kommunen og Destinasjon Røros. – Må stå sammen for å få til noe.” Kilde: fjell-ljom.no.

Fjord-Norge:

Hotellsjef må ut med millionerstatning (Møre og Romsdal) +
“..etter å ha droppet skattetrekk. I april 2015 ble det åpnet konkurs i Vårsøg Hotell AS etter begjæring fra Skatteoppkrevjaren i Surnadal. Hotellet hadde på dette tidspunktet vært i drift siden 1998. Da hotellet gikk konkurs, krevde kemneren at hotelldirektøren måtte betale av egen lomme.” Kilde: estatenyheter.no.

UNESCO gjev karakteren «utmerka» til Matbyen Bergen (Vestland)
“Bergen sin innsats i UNESCO Creative City of Gastronomy Network vart nyleg evaluert som «utmerka» (excellent) etter dei fire første åra som medlem. Samstundes vart medlemskap og planar for neste fire åra godkjent.” Kilde: regjeringen.no.

Monica skal lede Moxy Bergen (Vestland)
“Monica Selvik er ansatt som hotelldirektør for Moxy Bergen. Hotellet får 199 rom, og åpner i mars 2021. Det blir da Skandinavias tredje Moxy-hotell.” Kilde: horecanytt.no.

Statens vegvesen med spennande byggeprosjekt i Hardanger (Vestland)
“Statens vegvesen søker kreativ entreprenør til spennande byggeprosjekt i Hardanger. Det nye toalettet er krona på verket i ei større oppgradering av rasteplassen Tyrvefjøra i Kvam kommune og skal stå ferdig 15. oktober 2021.” Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Turistsenter, skisenter og fjellcamping skal selges (Rogaland)
Suldal: “Gullingen Turistsenter og Gullingen Skisenter og Fjellcamping er lagt ut for salg.” Kilde: horecanytt.no.

Spektakulær arkitektur i havgapet (Rogaland)
“I dag står endelig Flokehyttene fiks ferdig og planleggingen av en fantastisk opplevelse i havgapet kan endelig begynne. Flokehyttene i Sveio, en mil nord for Haugesund, lar deg komme tett på naturen og virkelig kjenne naturkreftene på kroppen.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Etterlyser Norges svar på Michelin-guiden (Rogaland)
“Norge trenger en uavhengig og kritisk guide for mat og opplevelser, mener D2s matskribent Torgrim Eggen. En ny nettjeneste skal sikre bedre mat langs veien og øke turismen i Sør-Rogaland.” Kilde: nrk.no.

Øst-Norge:

Dombås skiheiser nominert til Årets park (Innlandet)
“Dombås skiheiser er nominert til Årets park i forbindelse med Norwegian snowboard awards 2020.” Kilde: vigga.no.

Kostnadene for 22. juli-minnested mer enn tidoblet (Buskerud)
“Veien mot et nasjonalt minnested for dem som døde på Utøya 22. juli 2011 har vært lang og svært kostbar. – Økonomisk er det en katastrofe, mener direktør ved Henie Onstad.” Kilde: nrk.no.

Snart kan du telte på taket i sentrum (Oslo)
“Om få år kan du gå topptur i vakker norsk natur, midt i Oslo sentrum. På toppen av et nytt høyhus, skal Norsk Friluftsliv og utbyggeren KLP lage landets første besøks- og kompetansesenter for friluftsliv.” Kilde: norskfriluftsliv.no.

Annet:

Overnaturlige reisetips: Spøkelsesvandring og hjemsøkte steder i Norge
“Nidarosdomen, Akershus festning, Blaafarveværket, Dalen Hotel og Bærums Verk har alle én ting til felles – flere besøkende har i årenes løp kunnet fortelle om hårreisende opplevelser. Artikkelen inneholder annonselenker.” Kilde: abcnyheter.no.