Dagens reiselivsnyheter 08.03.2021

Nasjonalt:

Ny forskning avviser Airbnb-påstand
«Privat utleie gjennom Airbnb har blitt stemplet som en trussel mot tradisjonelle overnattingssteder som hoteller og campingplasser. Men fordelene for reiselivet totalt sett er større enn ulempene, mener forskere bak en ny rapport.» Kilde: nrk.no.

Adolfsen-brødrene elsker camping
«Brødrene Kristian og Roger Adolfsens Pioneer Property Group har kjøpt eiendommene som huser bobilselskapet Askjems Camping-Center, samt bobilselskapet.» Kilde: estatenyheter.no.

Færre planlegger utenlandsferie
«Kun et fåtall nordmenn vil trosse UDs reiseråd denne sommeren, selv om de skulle bli vaksinert. På tross av at vi er koronalei, er det viktig med fornuftige forventninger til årets sommerferie.» Kilde: dfly.no.

Direkte-charter til Thailand og Mexico – solgt første dag
«Charterselskapene har tro på at vi skal kunne reise lang når neste vinter kommer. Derfor har TUI nå satt opp direktefly fra Oslo til både Thailand og Mexico på tampen av året.» Kilde: flysmart24.no.

Slik skal Europa åpnes opp for reiser til sommeren
«EU håper at digitale vaksinepass skal gi reisefrihet innad i unionen, men nå er det en kamp mot tiden for å løse flere intrikate problemer før sommeren.» Kilde: dn.no.

Permitterte kan tas tilbake med lønnsstøtte
«Regjeringen har foreslått en ny lønnsstøtteordning for bedrifter som ønsker å ta tilbake permitterte medarbeidere. Hensikten er at flere skal kunne komme tilbake i jobb og at bedrifter som ønsker å forberede gjenåpning kan gjøre dette.» Kilde: nhoreiseliv.no.

NHO Reiseliv reagerer på statens rentesats
«Over 11.000 selskaper og privatpersoner skylder fem milliarder kroner gjennom regjeringens koronaordning med utsatt betaling av skatter og moms.» Kilde: travelnews.no.

Amadeus + Microsoft = strategisk partnerskap
«Amadeus og Microsoft inngår et globalt strategisk partnerskap for innovasjon innen reiser. Målet er å utnytte skyteknologien til å fornye og utvikle nye teknologiprodukter og løsninger for å skape bedre reiseopplevelser i fremtiden.» Kilde: dfly.no.

Stor usikkerhet om når kystruten seiler som normalt
«Stortingsrepresentant Ingalill Olsen har fått svar på spørsmålet om kystruten.» Kilde: radionordkapp.no.

Ber Høie redegjøre smitteutbrudd på Hurtigruten på nytt
«To døgn før Hurtigrutens «Roald Amundsen» la til kai i Tromsø, ble helsetoppene varslet. Likevel fikk passasjerene gå i land. Hvorfor grep ingen inn? SV vil nå til bunns i saken.» Kilde: nrk.no.

Det ser lyserer ut for Norwegian
«Under et rettsmøte i High Court i Irland fredag fikk flyselskapet Norwegian rettens medhold i å fortsette med redningsplanen for å unngå konkurs.» Kilde: abcnyheter.no.

Nord-Norge:

10 millioner til reiselivsaktører i nord
«Samfunnsløftet og SpareBank 1 Nord-Norge gir 10 millioner til reiselivsaktører i NordNorge! De søker 100 reiselivsaktører som vil jobbe for at besøkende blir én dag til i landsdelen i sommer. Alle kan søke og inntil 100 bedrifter får mulighet til støtte.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Ingen sjekket om vi hadde testet oss (Svalbard)
«Terje Borsheim og fem kompiser reiste fra Stavanger til Longyearbyen forrige helg. De ble aldri bedt om å vise testresultat.» Kilde: svalbardposten.no.

Reiselivstopp raser mot pengedryss til Tromsø sentrum AS (Troms) +
«Fikk 370.000 for å markedsføre byen som «Norges København». Nå vil reiselivstopp Magne Moan ha en forklaring av ordføreren. .. mener prosjektet til Tromsø sentrum har feil fokus, og at Visit Tromsø kunne brukt pengene bedre.» Kilde:

Nordlandsforskning søker seniorforsker (Nordland)
«Er du Nordlandsforsknings neste kollega i Lofoten? Vi er i vekst og søker nå en ny forsker til vårt kontor på kaikanten i Svolvær.» Kilde: karriere.no.

Torgeir mistet ny bedrift i brann – i tvil på hva han gjør nå (Nordland) +
«Det er usikkert om reiselivsanlegget som brant ned en knapp måned før det skulle åpnes, blir gjenoppbygd. Det var investert for nærmere fem millioner kroner da anlegget på Engeløya i Steigen brant ned til grunnen 11. januar i år.» Kilde: an.no.

Dette brettet kan bli årets nye dings (Nordland)
«I stor fart kan du suse over vannet med et batteridrevet brett, om du er villig til å betale. Båtforbund ser bekymret på det som kan bli årets store sommerhit.. Meløy Adventure er en av få aktører i Nord-Norge som har kastet seg på trenden.» Kilde: nrk.no.

Kritiserer gigantprosjektet i Bodø (Nordland)
«Prosjektet med å flytte flyplassen og bygge en ny bydel i Bodø får tre nye milliarder. Politisk redaktør Skjalg Fjellheim mener deler av prosjektet er helt urealistisk.» Kilde: nrk.no.

Tror storflyplass i Rana blir dyrt for passasjerene (Nordland)
«Regjeringen vil bruke milliarder på ny storflyplass i Rana. NHO Luftfart tror det vil kunne gi dyrere billetter og flyekspert mener de andre flyplassene i regionen kan bli lagt ned.» Kilde: nrk.no.

Ønsker å kjøpe Mosjøen camping (Nordland) +
«Topcamp AS er i forhandlinger om å kjøpe Mosjøen camping. Selskapet har investert flere hundre millioner kroner i de seks campingplassene de driver på sør- og østlandet.» Kilde: helg.no.

Naturopplevelse i hullet på Helgeland (Nordland)
«En vandring gjennom det karakteristiske hullet i Torghatten er en majestetisk opplevelse og et flott avbrekk for den som kjører langs fylkesvei 17, mest omtalt som Kystriksveien.» Kilde: bobilverden.no.

Midt-Norge:

Støtter reiselivet i en tøff koronatid
«Frøyapolitikerne sier ja til å støtte reiselivsnæringen i en tøff tid med Covid-19. Pengene skal gå til å utvikle helårs kystopplevelser på Frøya.» Kilde: froya.no.

Vil gjøre Titran enda mer attraktiv for turister
«Titran Invest vil gjøre Titran til et enda mer populært reisemål for turister. Nå skal de videreutvikle bobilcampen med støtte fra næringsfondet.» Kilde: froya.no.

Planlegger stisykkelfestival på Oppdal 
«Oppdal sykkelfestival var en av få sykkelfestivaler som ble gjennomført i fjor, nå planlegger arrangøren mot ny sykkelfestival i august 2021.» Kilde: terrengsykkel.no.

Det er helt magisk
«Oppdal skisenter lar Hovden stå upreparert og ønsker skikjørerne velkommen.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Optimismen tilbake i reiselivet
«Optimismen er tilbake hos vestlandsbedriftene i årets første Vestlandsindeks. Samtidig viser indeksen konkursfrykt som vil gjøre at ikke alle får være med på oppturen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Høytsvevende jobb i alpebyen Åndalsnes (Møre og Romsdal)
«Per Espen Thorgersen blir daglig leder for Romsdalsgondolen Restaurant i Åndalsnes.» Kilde: thetravelinspector.no.

7 gode grunner til å reise fra Oslo til Molde (Møre og Romsdal)
«For disse opplevelsene finner du ikke i Oslo.» Kilde: thetravelinspector.no.

Fleire cruisskip kansellerar tur til Stranda i sommar (M&R) +
«Rita Berstad Maraak, hamnesjef i Stranda, seier at årets turistsesong vil gå hardt utover turistnæringa på Stranda. – Heilt forferdeleg.» Kilde: nyss.no.

3000 kroner natta for å bu i eit tre (Vestland) +
«Fullt alle helgar ut august. Dei svevande hyttene på Sandane har aldri vore meir populære. No vil Engeset trehytter utvide med endå eit nytt bygg i skogen.» Kilde: firda.no.

Superselgeren i Myrkdalen (Vestland) +
«Tirsdag solgte Tone Ravnanger fem fritidsboliger. Siden starten på salgssesongen har hun solgt 103. Nå setter hun ny rekord – igjen.» Kilde: ba.no.

Lysøen stenges for rehabilitering (Vestland)
Bergen: «Ole Bulls villa på Lysøen utenfor Bergen skal rehabiliteres og stenges for ordinær publikumsaktivitet i to år. KODE vil sette opp et alternativt konsert- og aktivitetsprogram utendørs.» Kilde: dfly.no.

Øst-Norge:

Hallingprtrettet: Lillvi W. Hole (Buskerud)
«Vi tar en prat med daglig leder i Visit Geilo, Lillvi W. Hole. Hun har vokst opp på Geilo, men flyttet som 16-åring til Larvik for å gå danselinja ved Thor Heyerdahl videregående.» Kilde: radiohallingdal.no.

Han har kjempa mot DNT-hytte i 50 år (Innlandet)
Venabygdsfjellet: «I 55 år låg DNT-hytta Gråhøgdbu midt i villreintrekket på Venabygdsfjellet. No er ho fjerna.» Kilde: nrk.no.

Driverne på Hageseter savner tryggheten og nærheten (Innlandet) +
«Det har vært et år med mye renhold og en god del engstelse, sier daglig leder Guri Ruste ved Hageseter turisthytter om et år med koronapandemi.» Kilde: auraavis.no.

Ser fremover mot 1.000 hytter og leiligheter (Innlandet) +
«I dag er det 200 hytter ved Birkenåsen alpinsenter på Rena, men det antallet kommer til å bli betraktelig mye høyere.» Kilde: estatenyheter.no.

Hard flyplasskritikk: – Fremstår som skitten og urenslig (Akershus)
«Selv om antall passasjerer er historisk lavt på Oslo Lufthavn, blir den utsatt for knallhard kritikk fra reisende som klager på manglende renhold.» Kilde: flysmart24.no.

Vi samles under ett tak (Oslo)
«VisitOSLO har signert kontrakt for videre leie og ombygging av lokalene som i dag huser Oslo Visitor Centre. Det innebærer at alle 25 ansatte vil være samlet under samme tak i Østbanehallen før sommeren.» Kilde: visitoslo.com.

Per og Bahareh åpner hotell (Østfold)
«Tidligere Frp-profil Per Sandberg og samboeren Bahareh Letnes åpnet bar i Halden i mars i fjor og rakk å ha åpent én dag før pandemien stengte kranene. Nå satser de igjen – denne gangen på hotell.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Vil han kombinere motelldrift og bobilparkering (Østfold) +
«Andreas Herje i Kjh Eiendom AS vil oppgradere området ved motellet på Svinesundparken. .. Turistsjef i Halden Turist, Liv Lindskog, er glad for at flere ser mulighetene for å legge til rette for bobilturisme.» Kilde: ha-halden.no.

Fra tom ferje til rekordomsetning for veierlandsferja (Vestfold) +
«I en periode i fjor var skipper Edmund Paulsen så å si alene om bord i veierlandsferja. Så kom sommeren, og turistene strømmet til øyparadiset med ferja. Fasiten for 2020 ble dermed tidenes beste omsetning.» Kilde: oyene.no.

Roper et høyt varsku om satsning på turvei (Vestfold) +
«Skal vi få en internasjonal attraksjon som vil lokke folk til Larvik, må vi handle nå. .. oppfordrer alle til å gå sammen for å få til en spektakulær turvei på 35 kilometer mellom Larvik og Porsgrunn. .. Juni er siste frist.» Kilde: op.no.

Her krever bygdefolk slutt på hyttebygging (Telemark) +
«I forbindelse med at Vinje kommune – en av Norges største hyttekommuner – nå skal diskutere den videre satsingen på reiseliv og hyttebygging, er det flere som har engasjert seg i debatten. Blant dem også bygdefolk fra Rauland.» Kilde: laagendalsposten.no.

Vil sette reiseliv og hytteutbygging på dagsorden (Telemark) +
«For å forhindre nedbygging av naturen vil Sosialistisk Venstreparti i Vinje sette reiselivssatsingen på dagsorden. – Vi mener det er viktig å tenke annerledes.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

Jobber med reiseliv på Bortelid +
«Konflikt la planer om fjell-hotell på is, men nå blir prosjektet likevel realisert. Her på Kapellodden på Bortelid planlegges bygging av ny matbutikk, servicesenter, kafé og utleieleiligheter.» Kilde: fvn.no.

Mener bygdetunet blir ødelagt av turistovernattinger +
Sirdal: «Synnøve Fidjeland (80) skjønner ikke hvordan det går an å vurdere å bruke det 250 år gamle våningshuset, også kalt «Jørenhuset» på Kvæven til overnattinger for turister.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Step-by-step framework for sustainable tourism development
«The European Travel Commission (ETC).. has published a new handbook ‘Sustainable Tourism Implementation: Framework and Toolkit’ – an ultimate roadmap for European destinations on how to tackle every step on a journey towards sustainable transformation.» Kilde: travindy.com.

Slik kan verdens første hotell i verdensrommet bli
«..Men romprisen er skyhøy. Hvis alt går etter planen kretser verdens første romhotell rundt jorden i 2027.» Kilde: aftenposten.no.