Dagens reiselivsnyheter 12.10.2020

Nasjonalt

Innlegg: Vill natur er oppskrytt
«Urørt natur er slett ikke alltid best, verken for mennesker eller naturen.» Kilde: nrk.no.

Tre norske hotell på listen over de beste i verden
«Leserne av det luksuriøse reisemagasinet Conde Nast Traveller har gjort sine valg. De har stemt frem hotellene som de mener er verdens beste hotell i 2020.» Kilde: thetravelinspector.no.

Fikk uønsket cruisebesøk – eierens svar overrasker
«Mens utenlandske cruiserederi med få unntak holdt seg unna norske fjorder, fikk rederiene «Hurtigruten» og «Seadream» etter hvert tillatelse til å starte opp med cruise langs norskekysten. Det var ikke alle som var like glade for dette.» Kilde: thetravelinspector.no.

Politiet henlegger sak mot Hurtigruten
«Ti rederier var anmeldt for lovbrudd til sjøs, men nå henlegges sakene. Politiet begrunner det med manglende kapasitet. – Uholdbart, sier Norsk Sjømannsforbund.» Kilde: finansavisen.no.

Statsbudsjettet:

Skuffende budsjettforslag
«Det er positivt at reiseliv, ifølge forslaget til statsbudsjett for 2021, er et prioritert satsingsområde og at regjeringen ser de utfordringer vi som næring står overfor. Det er derfor skuffende at ikke dette gjenspeiler seg i budsjettforslaget..» Kilde: hrrnett.no.

For lite koronastøtte til reiselivet neste år, meiner NHO Reiseliv
«Regjeringa set av 680 millionar korona-kroner til reiselivet i 2021.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Regjeringen overlater reiselivsnæringen til seg selv
«Det virker som regjeringen fremdeles ikke har tatt inn over seg hvor alvorlig situasjonen er, eller hvilke konsekvenser det vil få, om man ikke sørger for ytterligere støtte til reiselivet i 2021, heter det i en reaksjon på Statsbudsjettet fra Virke Reiseliv.» Kilde: travelnews.no.

På bærtur om vinteren
«Eventbransjens innsats for å bli hørt av regjeringen har vært forgjeves. Bransjen er så vidt nevnt i statsbudsjettet. Jan Fredrik Karlsen er oppgitt over budsjettforslaget.» Kilde: dagbladet.no.

Vil gi reiselivet forutsigbarhet
«På et frokostmøte hos NHO Reiseliv krevde opposisjonen flere midler og mer langsiktighet i tiltakene fra regjeringen.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Nasjonale turistveger i statsbudsjettet for 2021
«Regjeringen foreslår 150 millioner kroner til Nasjonale turistveger i 2021. Bevilgningene de tre foregående år var på henholdsvis 180 mill.kr. (2018), 170 mill.kr. (2019) og 160 mill.kr (2020).» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Jubel for to millioner til UT.no
«Den Norske Turistforening slapp jubelen løs i dag da de fikk beskjed om at det er satt av to millioner kroner til turportalen UT.no på statsbudsjettet.» Kilde: dnt.no.

Ekspressbusser får videreført koronastøtte neste år
«Fellesforbundet er fornøyd med at ekspressbussbransjen får 100 millioner kroner i tilskudd også i 2021. Ellers finner de lite å juble for i transportdelen av statsbudsjettet.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Virke ber om pustehjelp for reiselivsnæringen etter nye reiseråd
«Hele Europa utenfor Norden er nå rødt på Utenriksdepartementets smittekart. Virke etterlyser hjelpetiltak til en reiselivsnæring med brukket rygg.» Kilde: travelnews.no

Luftfart:

Parat etterlyser kapital til norsk luftfart
«Parat-leder Unn Kristin Olsen reagerer på regjeringens manglende støtte til luftfartsbransjen i det fremlagte statsbudsjettet for 2021. Hun mener bransjen har et klart og akutt behov for frisk kapital for å klare seg.» Kilde: parat.no.

Billettsalget føk i været da Wizz Air kom på banen
«Det norske markedet har tatt godt imot det nye flytilbudet på norsk innenriks. Kort tid etter at Wizz Airs planer ble kjent tirsdag, begynte bestillingene å tikke inn. – Vi opplevde en umiddelbar salgseffekt, sier norsk reise-topp.» Kilde: flysmart24.no.

Oppfordrer Norwegian til å hoppe av priskrigen
«Hvis Norwegian følger Wizz Air på pris, går de rett i fella til Wizz Air-sjefen og markedet kan forvente at Norwegian vil fortsette med prisgaloppen over tid.» Kilde: flysmart24.no.

Hvor smart er det å juble over de Wizz Air-flyrutene i Norge?
«Wizz Air tar opp konkurransen med SAS. Norwegian og Widerøe om det norske innenriksmarkedet. Nå blir det bråk. For mens Avinor hyller Wizz Air-satsingen så vokser gruppen av ledere som slakter selskapet.» Kilde: thetravelinspector.no.

LO-forbund varsler boikott av Wizz Air 
«Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi vil nekte sine ansatte å fly med det ungarske lavprisselskapet Wizz Air..» Kilde: e24.no.

Eks SAS-topp: – Norwegian får smake sin egen medisin
«De kom inn i norsk luftfart på akkurat samme måte som Wizz Air nå gjør. De plukket ut kun de aller beste rutene og kjørte prisene til bunns for å utfordre et eksisterende selskap, SAS.» Kilde: flysmart24.no.

SAS i Danmark: Gå ned i lønn eller si opp jobben
«SAS har sendt e-post til halvparten av sine ansatte i Danmark der de blir bedt om å godta en delvis permittering eller å slutte i jobben. I Norge blir opptil 1300 sagt opp.» Kilde: nrk.no.

Podkast: Kampen om det norske luftrommet
«Det mest oppsiktsvekkende i norsk luftfart på mange år», sier Hans Jørgen Elnæs, luftfartseksperten som i denne podkasten snakker om de store omveltningene i innenriks flytrafikk.. Hva vil det bety for deg som reisende, og hvordan vil fremtidens flyselskaper se ut?» Kilde: way-2-go.no.

Norsk flytrafikk ned 70 prosent
«Vel 1,5 millioner passasjerer reiste til eller fra Avinors lufthavner i september 2020. Det er en nedgang på nær 70 prosent i forhold til samme måned året før.» Kilde: dfly.no.

Nord-Norge:

Reiselivsbedrift i Nord-Norge om statsbudsjettet
«Regjeringen setter av 680 millioner kroner til reiselivet, men tiltaket er ikke spesifisert og overlates til Stortinget å konkretisere. Reiselivsbedrifter i nord er redde for fremtiden.» Kilde: itromso.no.

Se reiselivssjefens utrolige tilbud (Svalbard)
«Ronny Brunvoll har vært reiselivssjef i Longyearbyen i to omganger. Nå ønsker han seg mer besøk – koste hva det koste vil.» Kilde: thetravelinspector.no.

Må halvere bemanningen (Svalbard) +
«I skuffelse over Statsbudsjettet ser Visit Svalbard seg nødt til å kutte kraftig i bemanningen.» Kilde: svalbardposten.no.

Vil være «tettere på der skoen trykker» (Svalbard) +
«Styreleder i Basecamp Explorer Spitsbergen, Brita Knutsen Dahl, har blitt fastboende for å lede selskapet lokalt gjennom pandemien.» Kilde: svalbardposten.no.

Svalbard Museum får ekstra penger (Svalbard)
«Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 millioner kroner til Svalbard museum for å styrke museet og stimulere til økt aktivitet.» Kilde: svalbardposten.no.

Bygger vannkulturhus i Storbukt (Finnmark)
«Under Nordkappkonferansen presenterte Cape Fish Group AS planene for et nytt opplevelsessenter og vannkulturhus i Storbukt.» Kilde: radionordkapp.no.

Varanger – Mortensnes kulturminneområde er ferdig (Finnmark)
«Museet har nå fått en helhetlig fornying av parkeringsplassen, stiene i landskapet og tilkomsten inn til museet fra Nasjonal turistveg Varanger.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Verdens største snø- og snøskredkonferanse til Norge (Troms)
«Verdens største snø- og snøskredkonferanse, ISSW, er tildelt Norge og Tromsø for 2024. Hvordan klimaendringer på virker snø og usikkerhet knyttet til snøskredulykker er to viktig tema for konferansen.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

To av gjestene omkom på havet – fiskecampen bøtelagt (Troms)
«En fiskecamp på Senja og eieren av bedriften får til sammen 70.000 kroner i bot etter at to russiske gjester omkom 14. mai i fjor.» Kilde: nrk.no.

Høstferien skulle være redningen for reiselivet (Nordland)
«..men her står rorbuer tomme. Lofoten vant i sommer, men nordlyset er ikke nok til at de lokale turistene biter på i høstferien. Og det er de små perlene som kan bli taperen når utlendingene uteblir.» Kilde: nrk.no.

Nå kan du bo i et levende nordnorsk museum (Nordland)
«Etter mange år med restaurering er nå Gammelstua ved Sortland Hotell åpnet for gjester. Her kan du leve slik en nordnorsk fiskerbondefamilie gjorde for over 100 år siden.» Annonse. Kilde: vol.no.

Innlegg: Porten til Nord-Norge skal stå! (Nordland)
«Det er historieløst å late som om Nord-Norge ikke har en egen identitet. Det har vi, og den har alltid stått i opposisjon til makta, spesielt makta i sør.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Midt-Norge:

Britannia må takke nei til hotellgjester: – Viser at det er mulig +
Trondheim: «Mens en rekke byhoteller står tilnærmet tomme, må luksushotellet Britannia i Trondheim stadig oftere takke nei til gjester. – Det er helt eventyrlig, sier hotelldirektør Mikael Forselius.» Kilde: dn.no.

Vil bruke én million på å utvikle badeland
Frøya: «Kommunedirektøren vil sette av én million kroner til å videreutvikle ideen om et badeanlegg nede ved sjøkanten på Frøya.» Kilde: froya.no.

Titusenvis besøkte Oppdal i høstferien +
Oppdal: «Lørdag var det moderat trafikk i sentrum, fredag var det hektisk og fullt. Nå er det slutt på tellinga.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Kan bli kritisk utan støtte (Møre og Romsdal)
«Direktør ved Hotell Union hotell i Geiranger, Monja Mjelva, meiner situasjonen kan bli kritisk om ikkje reiselivsnæringa framover får like mykje koronastøtte som tidlegare i år.» Kilde: nrk.no.

Bygger kafé 1.476 meter over havet (Møre og Romsdal) +
Stranda: «Det blir no sett opp eit nytt servicebygg på Dalsnibba, som mellom anna skal innehalde kafé, fleire toalett, større butikk, personalrom og tekniske rom.» Kilde: smp.no.

Beredskapshotell under koronakrisen (Møre og Romsdal)
«Thon Hotel Kristiansund var et av veldig få norske hoteller som hadde åpent da det meste var stengt på grunn av koronaviruset i mars og april.» Kilde: horecanytt.no.

Stenger Skålabu i vinter  (Vestland)
«Skålabu som ligger rett ved ikoniske Skålatårnet, toppen av den kjente skiturtoppen Skåla, holder stengt i vinter. Årsaken er veggdyr.» Kilde: friflyt.no.

Vil få liv Norges eldste skiheis igjen (Vestland) +
«Norges eldste skiheis, Oppheimsheisen på Voss, har holdt stengt i et år. Nå vil flere ivrige sjeler få liv i skiheisen igjen, og trenger penger til en tilstandsrapport.» Kilde: friflyt.no.

Vi ligg med broten rygg og har ikkje ei krone til overs (Vestland)
«Regjeringa doblar momsen for reiseliv, kultur og idrett. Næringa fortvilar og seier krisa langt frå er over.» Kilde: nrk.no.

Fått nesten seks millionar kroner i koronakompensasjon (Vestland) +
«Myrkdalen Hotel opplevde stor nedgang i sommar. Derfor er hotellet på toppen av lista over lokale mottakarar av kompensasjonsmidlar frå staten.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Ikke penger til nybygg på Arkeologisk museum (Rogaland)
«Regjeringens fremlegg til statsbudsjett for 2021 inneholder ikke startbevilgning til nybygg for Arkeologisk museum, UiS. – Kommer ikke bygget på plass, kan vi ikke ivareta vårt samfunnsansvar som forvalter av Rogalands forhistorie, sier rektor ved UiS, Klaus Mohn.» Kilde: uis.no.

Øst-Norge:

Gamle hus skal bli hotell og restaurant (Innlandet) +
«Gamle hus på Stokstad skal bli hotell og restaurant med lokal mat og kulturprofil. På Stokstad nedre skal Sjårdalen få sin fyrste restaurant med lokalprodusert mat og hotell med overnatting i sju hus og 18 høgstandard rom.» Kilde: fjuken.no.

Thon med nytt franchisehotell på Hamar (Innlandet)
«Victoria Hotel Hamar er byens eldste hotell. ..har 161 nyrenoverte rom og suiter, frokostsal, lobby og konferanseavdeling… Norlandia Hotel Group får nå totalt ni franchisehoteller, som ligger under porteføljen til Thon Hotels.» Kilde: horecanytt.no.

Kommuneoverlege: – Hytteforbudet var i overkant strengt (Buskerud)
«Høstferien har ført til storinnrykk av hyttegjester til Hol og Ål i Hallingdal. Syv måneder etter at de fikk beskjed om å holde seg hjemme, får nå hyttefolket ros for å overholde smittevernreglene.» Kilde: vg.no.

Vant arkitektkonkurransen om Nasjonalt fløtingsmuseum (Akershus)
«Karres en Brands fra Hilversum i Nederland vant den åpne arkitektkonkurransen om Nasjonalt fløtingsmuseum og kompetansesenter for våtmark. Det kom 136 konkurranseutkast inn innen fristen.» Kilde: arkitektur.no.

Vikingene kommer til Bygdøy i 2025 (Oslo)
«Det nye vikingtidsmuseet på Bygdøy skal stå klart i 2025. Samtidig går momsen for reiselivs- og kultur-sektoren opp til førcorona-nivå, ifølge det nye statsbudsjettet.» Kilde: way-2-go.no.

Clarion Hotel Oslo med utradisjonelt tilbud (Oslo)
«Clarion Hotel Oslo har gjort om et av sine hotellrom til massasjestudio – som følge av et samarbeid med selskapet Squeeze, som tilbyr drop in-massasjer på ulike steder i Oslo.» Kilde: horecanytt.no.

Møter motstand om julebord (Oslo)
«Byrådsleder Raymond Johansen tror ikke at han vil oppfordre til julebord i Oslo. Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) reagerer på utspillet.» Kilde: dagbladet.no.

Hvaler er turistmagneten, men Sarpsborg øker mest (Østfold) +
Ferske tall fra koronasommeren: «Hvaler er helt klart Østfolds turistmagnet, men årets overraskelse er Sarpsborg. Det viser ny ferske tall fra varehandelen.» Kilde: f-b.no.

625 000 kroner til formidling av kulturarv (Vestfold og Telemark)
«Gjennom sin tilskuddsordning for formidling av kulturarv skal Vestfold og Telemark fylkeskommune dele ut 625 000 kroner til aktuelle prosjekter og satsinger i 2021. Søknadsfristen 15. oktober nærmer seg..» Kilde: vtfk.no.

Oslofjord tar ledelsen i utviklingen av fremtidens møteplasser (Vestfold)
«Den årlige ICCA kongressen er den store møteplassen for medlemmene, og har vært avholdt hvert år siden 1963. Det er med litt stolthet, at vi nå har gjort oss bemerket internasjonalt i bransjen» Kilde: oslofjord.com.

Utleie av hytter øker i Tinn (Telemark)
«Tinn er blant hyttekommunene med størst vekst i utleiehytter, viser ny statistikk. Men,Tinn har størst vekst av fjellkommunene.» Kilde: radiorjukan.no.

Sørlandet:

Dyreparken satte besøksrekord (Agder)
«Til tross for tidvis dårlig vær og utbredt koronasmitte i landet, har Kristiansand Dyrepark satt besøksrekord for høstferieukene 40 og 41.» Kilde: dn.no.

Annet:

Hva vil privatreisende ha i en COVID19 kontekst?
«Amadeus spurte mer enn 8 500 brukere av applikasjonen CheckMyTrip fra mer enn 40 land verden over, og som hadde reist i privatøyemed minst en gang 90 dager før COVID19-restriksjonene, om deres meninger.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

The Case for Responsible Travel: Trends & Statistics 2020
«Prepared in collaboration with more than 30 leading tourism organisations, researchers, and institutions, CREST has published The Case for Responsible Travel: Trends & Statistics 2020.» Kilde: travindy.com.

Skift Trend Repport: CO-OP Marketing for Destinations
«..the insights in the report provide a roadmap for any destination executive looking for solutions to try and jumpstart their tourism economy as the travel industry begins to spring back to life.» Kilde: skift.com.

Hotels + Co-Working Signal a Pandemic Trend Could Stay
«The hotels-as-office trend is exploding, but partnerships with a workplace provider like Industrious could give the trend longevity well beyond when hotel rates and occupancy go back to pre-pandemic levels.» Kilde: skift.com.

Tips en kollega om dette!