Dagens reiselivsnyheter – 13.11.2020

Nasjonalt:

Innlegg: Du tar feil, Linda!
«Det stemmer ikke at destinasjonsselskapene ikke er avhengige av gjester, sier Christian Lunde, administrerende direktør i VisitOslo.» Kilde: visitoslo.com.

Reiselivsministeren om bærekraft
«De vikarierende reiselivsministrene Pål Medhus og Tom Andersson undrer seg over begrepet bærekraft, og hva det egentlig innebærer for reiselivet..» Kilde: travelnews.no.

DNT lager bærekraftstrategi
«DNT utvikler nå en bærekraftstrategi for å forbedre egen drift og for å inspirere til og gjøre det lettere å ta del i et natur- og klimavennlig friluftsliv i Norge. Nå søker vi innspill fra medlemmene våre.» Kilde: dnt.no.

5 regenerative solutions for a positive future through tourism
«Built to foster solutions-oriented conversations, the three-day virtual Regenerative Travel Summit featured a mix of panels, focused on tourism and hospitality and how we can move beyond sustainability to regeneration..» Kilde: travindy.com.

Et skritt i riktig retning på vind
«Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet går inn for at vindkraftsaker skal behandles etter plan- og bygningsloven. – Dette er en viktig endring, men på langt nær tilstrekkelig for å hindre at verdifulle naturområder bygges ned, sier styreleder i DNT, Per Hanasand.» Kilde: dnt.no.

Ordførar skeptisk til vetorett om vindkraft
«No kan kommunar velje å seie nei til etablering av vindkraft, men i Fitjar er ordføraren redd for at sakene likevel endar opp på statens bord.» Kilde: nrk.no.

Naturvernere og naturvitere uenige i synet på ny vindkraftforvaltning
«- Dette er en seier og en god dag for lokaldemokratiet. Det betyr bedre medvirkning fra innbyggerne, er bedre for rettsikkerhet, natur og faglighet.» Kilde: naturpress.no.

Sykling gir mer slitasje enn ferdsel til fots
«En ny rapport viser at sykling fører til mer slitasje langs stier enn ferdsel til fots, spesielt i fuktig terreng.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Statsbudsjettet som vedtas må se helt annerledes ut enn forslaget
«Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 er nå til behandling i Stortinget. Covid-19 har gjort reiseliv til en truet næring, hva tenker regjeringen å gjøre med utfordringene i 2021? Det ønsket HSMAI og Norsk Reiseliv å få svar på, og arrangerte nylig en digital debatt om statsbudsjettet.» Kilde: hrrnett.no.

Norske bedrifter forbereder seg på å permittere 15.000 til før jul 
«Hver fjerde arbeidstager innen reiseliv går inn i førjulstiden uten arbeid, viser fersk NHO-undersøkelse. Frem til jul kan ytterligere 15.000 bli permittert.» Kilde: e24.no.

Ny hotellsmell i november – Choice vurderer nye nedstenginger
«Antallet gjester på Oslos hoteller har falt ytterligere de første ukene av november. Choice-direktør Torgeir Silseth sier de vurderer hvert enkelt hotell for å se om det er grunnlag for å holde åpent.» Kilde: e24.no.

Innlegg: For oss har denne pandemien vært en ren katastrofe
«For våre medlemmer i hotell, restaurant og reiseliv har denne pandemien vært en ren katastrofe. Regjeringen har siden i mars lagt fram tiltak etter tiltak, snakket om fellesskapets dugnad og delt ut krisepakke etter krisepakke. Men hvem treffer disse tiltakene egentlig?» Kilde: frifagbevegelse.no.

Nå blir det fem Hurtigruteskip langs kysten
«Et flertall på Stortinget er misfornøyd med at Hurtigruten bare seiler med to skip mellom Bodø og Kirkenes. Derfor ber de nå Regjeringen bevilge mer penger, slik at Hurtigruten kan utvide tilbudet også i koronatiden.» Kilde: thetravelinspector.no.

Høie vil revurdere korona-reglene for flypersonell etter Wizz Air-smitte
«Etter at fem besetningsmedlemmer i Wizz Air testet positivt på korona, vil helseministeren revurdere karantenereglene for flypersonell. Ifølge flyselskapet ble smitten oppdaget før de ansatte jobbet i Norge.» Kilde: nrk.no.

Derfor vil de store flyselskapene jobbe for raskere retur
«De tre store luftfartsalliansene Star Alliance, SkyTeam og Oneworld oppfordrer myndighetene verden over til å etablere et felles, globalt testsystem for Covid-19. Et felles system vil hjelpe en fly- og reisebransje i krise, mener de tre luftfartsgigantene.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Uten Sverige og Danmark ville vi hatt flykrise i nord
«Statsminister Erna Solberg, samferdselsminister Knut Arild Hareide og store deler av det politiske Norge, AP inkludert, bør rødme av skam. Uten svenske og danske skattekroner så ville Nord-Norge i dag vært i en transportkrise uten sidestykke.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Usikker fremtid for turistbåtene (Svalbard) +
«Årets båtturistsesong har vært tung for Henningsen Transport & Guiding AS og Polar Charter. NHO mener svalbardpakken burde vært gitt «i går».» Kilde: svalbardposten.no.

De venter på turistene (Svalbard) +
«250 lekne hunder venter på å få jobbe. Mørketid og nordlys lokker. Men koronaen gjør at få turister kommer for å kjøre hund.» Kilde: klartale.no.

Midt-Norge:

Prosjekt KystOpplevelser
«Kystopplevelser skal gjennom samarbeid med næringsaktører på kysten utvikle opplevelser som gir økt lokal verdiskapning og setter Trøndelagskysten på kartet som et attraktivt reisemål. Målet med prosjektet er å utvikle helårs kystopplevelser for grupper og individuelle reisende.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Fjord-Norge:

Fjordhagen søkjer engasjert bedriftsutviklar (Møre og Romsdal)
«Fjordhagen AS søkjer engasjert økonom til 60% stilling som bedriftsrådgjevar. Fast stilling. Arbeidsted Valldal. Søknadsfrist 29.11.2020.» Kilde: finn.no.

Fjordkonferansen 2020 tek for seg stadutvikling
«Fleire forskarar frå Vestlandsforsking legg fram forskingsresultat og refleksjonar rundt stadutvikling når Fjordkonferansen går på lufta 12. november 2020. Vestlandsforsking er òg medarrangør av den sju år gamle, regionale konferansen.» Kilde: vestforsk.no.

Kronikk: Helt nødvendig med lav moms og økt kompensasjon (M&R)
«2021 er året reiselivet i Møre og Romsdal skal begynne å reise seg igjen etter tidenes verste krise for norsk reiseliv.» Kilde: smp.no.

Kjerag og Preikestolen er nå nasjonale turstier (Rogaland)
«Kjerag og Preikestolen i Rogaland ble av Miljødirektoratet torsdag godkjent som Nasjonal turiststi.» Kilde: travelnews.no.

Innlegg: Cruiseskip foran byens storstue? (Rogaland) +
«Er Cruisehavn foran Stavanger konserthus, foran byens storstue, forenlig med en attraktiv og bærekraftig by? Hvilken by gjør slikt? Ikke Oslo. Ikke København. Ikke Stockholm. Ikke Hamburg. Ikke Sydney.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Kritikk av Hemsedal skisenter (Buskerud) +
«Hemsedal skisenter får kritikk for å ikkje betale ut refusjon for den perioden skisenteret var stengt.» Kilde: hallingdolen.no.

Sundvolden Hotel tvunget til å stenge (Buskerud) +
«– Det er helt forferdelig. Jeg trodde aldri vi skulle komme dit at vi ble nødt til å stenge, sier Cecilie Laeskogen på kurs- og konferansehotellet Sundvolden utenfor Oslo.» Kilde: dn.no.

Passasjer om koronainformasjon på OSL: – Forbausende slapt (Akershus)
«Flere har reagert på dårlig informasjon om korona ved ankomst Gardermoen. Nå er forbedringer i gang.» Kilde: nrk.no.

Laveste hotellbelegg i Oslo siden juni (Oslo)
«Den siste uka har belegget på Oslo hoteller falt til nærmere 15 prosent, ifølge en oversikt. Det vil si at bare rundt hvert sjette rom har hatt gjester.» Kilde: itromso.no.

Sørlandet:

Nå ønsker vi oss «folkehytter»
«Koronapandemien har fått nordmenn til å gå mann av huse for å skaffe seg hytte. I høst ble det solgt 50 prosent flere fritidsboliger enn på samme tid i fjor.» Kilde: nrk.no.

Ny USUS-partner med nytt fokusområde
«Portal Travel har siden 2014 sendt grupper og bedrifter på tur til utlandet.. Covid-19 har fått også denne virksomheten til å tenke nytt, og vi er så glade for å få enda en aktør på plass som kan selge Sørlandet og alt det fine vi har å by på.» Kilde: usus.no.

Covid-19 ga mulighet til å tenke nytt
«Da korona traff familiebedriften Hjemme Hos Wenche, ble mesteparten av inntektene borte over natta. Bedriften, som stort sett levde av å lage gode matopplevelser for og med grupper, fikk alt av firmaarrangementer, brylluper, jubileer etc avbestilt..» Kilde: usus.no.

Proteststorm mot Unesco-kontor i Kristiansand
«Etter mange års innsats ble ildsjelene i Setesdal belønnet med Unesco-status. Nå skal en prosjektleder ansattes for å fremme kulturarven, men det faste kontoret blir trolig i Kristiansand. Det reageres det sterkt på.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo
«Hvordan påvirkes vi av flyselskapet Norwegians økonomiske problemer.. og hvordan er situasjonen i nedstengte Oslo. Det er noen av stikkordene for denne ukens utgave av Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo.» Kilde: dfly.no.

Hvordan kommer CoVid-19 til å forandre reising?
«Det er vanskelig å forutsi hvordan dette kommer til å se ut fremover. Derfor har Det Norske Magasinet funnet de følgende syv trendene som trolig vil styre våre reiseplaner etter pandemien.» Kilde: norskemagasinet.com.

How to improve hotel guest experiences (post COVID-19)
«How can hotel managers best manage evolving customer expectations over health and safety concerns? And what other actions can they take to improve guest experiences and remain competitive throughout the reopening process?» Kilde: traveldailymedia.com.

Brynestad-yacht måtte avbryte første Karibia-cruise
«Atle Brynestads cruiseskip Seadream 1 har tatt en pause og returnert til Barbados etter at flere gjester testet positivt på coronaviruset.» Kilde: e24.no.

 

Tips en kollega om dette!