Dagens reiselivsnyheter 15.04.2021

Nasjonalt:

Webinar: Allemannsretten – viktig for ferdsel i norsk natur
«Velkommen til gratis webinar om dagens forvaltning av allemannsretten torsdag 6. mai.» Kilde: norskfriluftsliv.no.

Pengedryss til regionalparkene
«Om kommuner, næringsdrivende og frivillige organisasjoner går sammen i et parksamarbeid, så utløser det flere midler enn om de ville søkt hver for seg. Dette styrker den lokale utviklingskraften i mange små kommuner som ellers ikke har mulighet for å søke midler.» Kilde: norskeparker.no.

Digitale studenthistorier om naturbasert reiseliv
«Digital historiefortelling er en mulighet for alle til å dele sin historie eller budskap. Det er et stadig viktigere formidlings- og markedsføringsverktøy som studentene på naturbasert reiseliv har fått prøve seg på.» Kilde: nmbu.no.

Bedrifter fryktar konkurs mot sommaren: – Vi held pusten
«Bedriftene fryktar for månadane som kjem. Størst er frykta i nord, viser NHO si siste medlemsundersøking. – Ein føler seg veldig unyttig, seier leiar av reiselivsbedrift.» Kilde: nrk.no.

Store omsetningstap i påsken
«Like før påske innførte regjeringen enda strengere nasjonale tiltak som blir opphevet 16. april. Det ble blant annet innført full skjenkestopp over hele landet, og folk fra områder med mye smitte ble frarådet å bo på hotell i påskeferien.» Kilde: reiseliv1.no.

Utvider innreiseordningen
«Regjeringen øker muligheten for innreise av personell med spesialkompetanse. NHO Reiseliv tolker det slik at dette vil gjelde noen ansatte i reiselivet.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Brev til justisdepartementet vedrørende behov for snarlig innreise
«Skal reiselivet klare å gjenreise seg raskt, er det behov for at ansatte med spesialkompetanse og bosted i andre land, kan hentes inn slik at de rekker å gjennomføre sin pliktige karantene før oppstart.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Høyre-topp sier ja til utenlandsk turisme i sommer
«Høyres toppkandidat i Nordland vil foreslå inntog av utenlandske turister allerede i juli. Så lenge de har med seg vaksinepass.» Kilde: nrk.no.

Nye regler for å øke brannsikkerheten på campingplasser
«For å styrke brannsikkerheten og forenkle reglene for campingnæringen, vil regjeringen innføre nye krav til avstand, parsellinndeling og branngater på norske campingplasser. Reglene trer i kraft til campingsesongen 2022.» Kilde: regjeringen.no.

Skuffet over koronarapport
«Koronakommisjonens rapport gir for lite innsikt i kulturlivets utfordringer under pandemien, mener blant andre Creo og Museumsforbundet.» Kilde:

Vekst i reisesalget i hele landet
«Siste salgstall fra TUI viser at reiselysten fester seg i hele landet, og reisearrangøren melder om nær dobling i feriesalget den siste uken.» Kilde:

Norwegian vil hente inntil seks milliarder
«Usikkerhet om coronapandemien bidrar til at Norwegian-styret vil hente mer penger enn først planlagt. Nye opplysninger viser at minstebeløpet i emisjonen i realiteten er i boks.» Kilde: e24.no.

Nordea-fond vil satse «over 100 millioner» i nye Norwegian
«Nordea er blant investorene som er villige til å investere nær 2,9 milliarder kroner i frisk kapital i flyselskapet. Investeringsdirektør mener nye Norwegian «starter med blanke ark».» Kilde: e24.no.

Har fått 385 milliarder i statsstøtte uten klimakrav
«Flyselskapene som har fått mest statsstøtte under pandemien, er også de som slipper ut mest CO₂. For det aller meste av utslippene slipper de også å betale CO₂-avgift.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Flyselskapet Flyr flyr til Tromsø først (Troms)
«Flyselskapet Flyr starter salget av flybilletter i slutten av mai og selskapets aller første flyvning går til Tromsø 30. juni. Oppstartstidspunktet er tilpasset Regjeringens plan for gjenåpning av det norske samfunnet.» Kilde: abcnyheter.no.

25 millioner til museene i Nordland
«Fylkesråd for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi, er opptatt av at de økonomiske konsekvensene av koronakrisen har vært betydelig for museenes virksomhet, og vil utbetale hele driftstilskuddet i en enkelt utbetaling i 2021.» Kilde: fremover.no.

Vil bygge 15 nye rorbuer til helt nytt reiselivsanlegg (Nordland) +
«15 mindre sjøhus på Geitvikneset utenfor Henningsvær skal gi flere bein å stå på og flere arbeidsplasser – i tillegg til å å få bukt med villcamping og forsøpling. Det er Fiskekrogen Holding AS som står bak planene.» Kilde: lofotposten.no.

Planene om nytt hotell og leiligheter møter motstand (Nordland) +
«Norges Råfisklag vil bygge ut kvartalet de eier i Svolvær. Planene er både naboene og Statsforvalteren i Nordland lite begeistret for.» Kilde: lofotposten.no.

Linda og samboeren kjøpte norgeskjent brygge – Himmelblå (Nordland) +
«Linda har bachelor i friluftsliv, og videreutdannelse med master i reiseliv. Sommeren 2021 byr mest sannsynlig på nok en Norgesferie, og hun håper mange av det norske folk tar turen til Ylvingen..» Kilde: altaposten.no.

Midt-Norge:

Deltidsstudium i Reiseliv og opplevelser i Stjørdal!
«Trøndelag høyere yrkesfagskole på Stjørdal tilbyr, i samarbeid med Nordland fagskole, deltidsstudium i Reiseliv og opplevelser. Studiestart september. Husk søknadsfristen 15. april! Kilde: www.reiselivfagskole.no.

Innlegg: Menneskeskapt natur – høyrer vi varsla frå naturen betre i dag?
«Som med hogsten og jakta var det heller økonomiske incentiv som låg bak forvaltingstiltaka for laksen, der fisketurismen hadde vorte ei lukrativ næring. Der hogsten slik stoppa opp av konjunkturnedgang, vart sjøfisket av laks strengt regulert..» Kilde: namdalsavisa.no.

Fjord-Norge:

Motstanden mot vindkraft øker på Vestlandet
«Skepsisen til vindkraft på land øker. Motstanden er spesielt stor på Vestlandet. –Disse tallene viser er at folk ikke ønsker utbygging av vindindustri i verdifulle naturområder, sier DNT-styreleder Per Hanasand.» Kilde: stf.no.

Snur tvert om gratis parkering (Vestland) +
«Årdal er blitt nasjonalparkkommune og vil leggja enno betre til rette for besøkjande. Difor er parkeringsforholda viktige. Årdølene kan slappa av ei stund til, sa kommunedirektør Stig Stark-Johansen sist veke og la planane om parkeringsavgift.. No gjer han heilomvending.» Kilde: sognavis.no.

Mange er redde for at dette hotellet blir jamna med jorda (Vestland)
«Arkitekturopprøret har i løpet av nokre veker fått nesten 50.000 følgjarar. Lagnaden til eit hotell i Jølster skaper heftig debatt.» Kilde: nrk.no.

Kan bli mykje båtturisme etter rekordsal av båtar (Vestland) +
«Båtdestinasjonar i Gulen ser lyst på den kommande sommarsesongen. – Dei som ikkje fekk smaken på noregsferie i fjor, kan ikkje ha følgt mykje med.» Kilde: porten.no.

Synva sluttar som marknadssjef i Voss Resort (Vestland) +
«Synva Vinje sluttar i jobben etter tolv år som marknadssjef i Voss Resort: – Har vore litt av ei reise. No er eg klar for noko nytt, seier ho.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Håpar nordmenn held seg innanlands i år også (Vestland) +
Voss: «Dei siste helgene har det vore fleire bestillingar og hotellet har stort sett vore ope kvar helg. Eg håpar også på ein travel sommar, seier Hjelmeland.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Elektrisk ferjetur over Rogalands-fjordene (Rogaland)
«Denne uken kommer den splitter nye elektriske ferjen MF Nesvik i rute på Hjelmeland-Nesvik-Skipavik sambandet. Etter grundig testing av Norled og Westcon er den nå klar for å ønske reisende velkommen på torsdag.» Kilde: ab.cnyheter.no

Øst-Norge:

Innlegg: Reiselivssamarbeid på tvers av kommunegrenser (Buskerud)
Roar Olsen: «Tenk hvis alle som ønsker flere besøkende til vårt nærmiljø, kunne samles om en felles markedsføring som settes i system.» Kilde: ringblad.no.

En hyllest til sløsjen vi ikke fikk (Buskerud)
«1010 høydemeter og noen av landets beste bakker gjør Oslo-nære Norefjell til et mekka i sløsj. Det var ikke det Fri Flyt fikk da vi besøkte skisenteret mandag denne uken.» Kilde: friflyt.no.

Halverer antall gjester som investering i framtiden (Innlandet) +
«Hindsæter i Jotunheimen har hatt en omfattende ombygging – som har medført sengeplasser til betydelig færre gjester. Nå skal det satses på kvalitet og service, ikke kvantitet.» Kilde: horecanytt.no.

Beitostølen har måttet avlyse mye – men ser lys i tunnelen (Innlandet) +
«Det meste er avlyst av publikumsarrangement på Beitostølen: skiløpet Rjupesleppet, sesongavslutningen Vårspretten, hotellmesterskapet i alpint. Men nå har det begynt å skje noe. Næringslivet har begynt å booke opphold på Beitostølen igjen fra høsten, etter at det har vært bom stille i lang tid.» Kilde: oa.no.

Olav Thon gir seg ikke: Har anket navnekrangel til Høyesterett (Innlandet)
«Tvisten gjelder om Hamar-restauranten Stortorvet Gjestgiveri, eid av selskapet Madriku, får hete omtrent det samme som Stortorvets Gjæstgiveri i Oslo, eid av Olav Thon.» Kilde: e24.no.

AF-gruppen skal bygge Vikingtidsmuseet (Oslo)
«Statsbygg har signert kontrakt med AF-gruppen for det som skal bli det nye museumsanlegget for vikingtidssamlingen på Bygdøy i Oslo.» Kilde: byggfakta.no.

Fortsatt stengt i Oslo
«Byrådet i Oslo holder fortsatt Oslos møteplasser i butikker, restauranter og kjøpesentre stengt. Dagens regler videreføres frem til og med torsdag 29. april.» Kilde: ohf.no.

Tungt i serveringsbransjen (Oslo)
«Byrådet ber om staten hastehjelp til restaurantbransjen i Oslo. Det er ikke en dag for sent! Selv kan de bidra med å gi tilbake skjenkeretten, for bransjen vil mye heller ha det strengt enn stengt!» Kilde: ohf.no.

NHO Reiseliv vil ha opne ølkranar i Oslo til 1. mai (Oslo)
«Neste veke bør byrådet i Oslo sende eit tydeleg signal om oppheving av skjenkjeforbodet, og Oslo bør tillate uteservering frå 1. mai, meiner NHO Reiseliv.» Kilde: fjordabladet.no.

Hotelldirektør: – Lys i tunnelen (Telemark)
«Fristen nærmer seg for næringslivet. Det handler om kommunal kompensasjonsordning. – Fint at denne er desentralisert, lokale myndigheter kjenner oss best. Hotelldirektør Lars Arne Straand ser lyspunkter selv om det er utfordrende tider.» Kilde: ta.no.

Sørlandet:

Vel blåst Norwegian Travel Workshop 2021
«Denne uken har USUS og mange aktører på Sørlandet vært i sving på Norges største og viktigste årlige arena for salgsmøter og nettverksbygging for reiselivsnæringen.» Kilde: usus.no.

Kristiansand blir vertskapsby i 2022
«I april neste år skal Kristiansand ønske hundrevis av utenlandske turoperatører velkommen som arrangør av Norwegian Travel Workshop 2022. Sørlandets hovedstad gleder seg til å vise frem en region i utvikling og en by med ambisjoner.» Kilde: usus.no.

Vil ikke selge kommunal del av Utsikten til gi bort-pris! +
«Hele formannskapet i Kvinesdal krever et mer solid saksgrunnlag før de vil ta stilling til eventuelt salg av den kommunale delen av Utsikten hotell. Kvinesdal kommune gikk inn med 17 millioner .. Rådmann foreslår å selge «kommune-delen» for 200.000 kroner..» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

REIS 2-2021 ute nå – helt gratis!
«Vi ser lyset i tunnelen, og begynner å planlegge ferieturene ut av landet. Alt om dette og mer får du i denne digitale utgaven av REIS!» Kilde: travelnews.no.

Brands that offer digital ‘test drives’ will address consumer fear
«Travel brands have been urged to embrace technologies that give people an experience of their holiday before they travel to reassure them before booking.» Kilde: travolution.com.

Få oversikt: Dette er dommen fra Koronakommisjonen
«Nå er rapporten ute: 450 sider om hvordan Norge har håndtert pandemien. Her har vi samlet det viktigste.» Kilde: e24.no.

Tips en kollega om dette!