Dagens reiselivsnyheter 18.05.2021

Nasjonalt:

Norske signalbygg – fra prakteksemplar til skrekkeksempel
«Facebook-gruppen Arkitekturopprøret har blåst nytt liv og engasjement inn i debatten om byggene vi har rundt oss. Her er en vurdering av tolv signalbygg i hele Norge.» Kilde: nrk.no.

Hotellsjef reagerer på NHO-utspill: – Umulig å få tak i nok nordmenn
«De Historiske-hotellene mangler flere hundre arbeidere til sommersesongen, men det er ikke sikkert servitører, kokker og renholdere slipper inn i landet. At bedriftene kan forsyne seg av arbeidskraft fra Nav, fnyser hotelldirektør Øivind Wigand av.» Kilde: e24.no.

Dette vil NHO Reiseliv jobbe med før sommeren
«Her kan du lese om hva NHO Reiseliv jobber for frem mot sommeren i forbindelse med gjenåpning og Revidert Nasjonalbudsjett (RNB), og få en oversikt over hvilke gjennomslag reiselivet har fått i forslag til RNB.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Vaksinestrategi kan bety trøbbel for utenlandsferie
«Målet om å vaksinere flest mulig norske statsborgere på kortest mulig tid, og tilby én vaksinedose til alle, kolliderer med mange lands krav til fullvaksinering for å slippe turister inn.» Kilde: abcnyheter.no.

Antall smittede på fly i Norge har falt som en stein
«For bare noen uker siden var smittetallene på fly i Norge så høye at grensene ble lukket og tvungen opphold på karantenehotell ble innført. Siden den gang har de samlede smittetallene stupt, inkludert på innenriks flyreiser.» Kilde: flysmart24.no.

Slik skal flyselskapene gjenoppta opp ruter fra Norge
«Europeiske flyselskaper ligger i startgropa og er klar for å trappe opp sin rutevirksomhet i Norge så snart smittesituasjonen gjør det mulig. Korona-krisen har stanset mange forbindelser.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Den nordnorske komikerens favoritter
«Det er mange steder å anbefale for de som vil reise nordover i sommer, mener Truls Svendsen.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

10 storslagne ferieopplevelser i Nord-Norge
«Dramatisk landskap og flotte naturopplevelser – for ikke å glemme midnattssolen. Her er 10 tips til familievennlige opplevelser i nord.» Kilde: vi.no.

Innlegg: Det har vært som svartedauden
«Reiselivet i Nord-Norge var på vei til himmels. Alt så lyst ut, men så kom pandemien. Over natta forsvant turistene, og nå trues mange av konkurs.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Vil samle reiselivet i Nordreisa (Troms) +
«ngen er for store eller små. Nå har det blitt opprettet en reiselivsgruppe for aktørene i Nordreisa kommune.» Kilde: framtidinord.no.

Kan bli innført P-avgift ved Ersfjordstranda (Troms) +
«I fjor sommer var det flust med turister på Senja, og nå vil kommunen ha noe igjen fra de besøkende for tilrettelegginga som gjøres i tilknytning til utfartssteder. Denne tilrettelegginga koster mer og mer for kommunen.» Kilde: nordlys.no.

Stor interesse for stisykling i Narvik – men.. (Nordland) +
«..ingen leier ut terrengsykler. Daglig leder i Visit Narvik, Lise Janita Hansen, ønsker seg veldig noen som leier ut terrengsykler til turister i narvikregionen.» Kilde: fremover.no.

Innlegg: Narvik fortjener å høste for god såing (Nordland)
Rolf Olsen: «70 000 cruisegjester i 2022! Det er spennende å følge flere byer i nord som satser hardt. Narvik er en av dem. Byen har slitt i motbakke, men de senere år har flere tatt tak og nå vil de forhåpentligvis begynne å høste frukter av langsiktig satsing.» Kilde: iharstad.no.

Flere stolte på at Høyre-toppen..(Nordland)
«På vegne av prestisjeprosjektet «The Whale» ba Høyre-topp i Nordland statsministeren om 150 millioner kroner. Vel vitende om at det var urealistisk.» Kilde: nrk.no.

Nå slår de seg sammen: – Målet er å gi folk opplevelser (Nordland) +
«Opplev Nord AS og Bodø Bunkermuseum har nå innledet et samarbeid. De skal arrangere krigshistoriske elsykkel-turer rundt i Bodø.» Kilde: an.no.

Advarer folk mot å gå til Instagram-stranden Hovdsundet (Nordland)
«Hovdsundet i Bodø har blitt et veldig populært turmål de siste årene, og anbefales som «årets turmål» av reiseekspertene. Men flere tar nå til ordet for at folk IKKE skal gå der på grunn av slitasje på naturen.» Kilde: nrk.no.

Endelig klart for åpning (Nordland) +
Gildeskål: «Ett år konorna-forsinket er det endelig klart for åpningen av Storviksanden Camping. – Jeg gleder meg som en unge til vi endelig kan åpne for de første besøkende her, sier Rognan.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Hva betyd den nasjonale reiselivstrategien for Trøndelag?
Petra Sestak, reiselivssjef Trøndelag Reiseliv: «Nylig fikk Norge en ny reiselivsstrategi. Hva er de viktigste satsingene nasjonalt? Og hva betyr det for Trøndelag?» Kilde: bransje.trondelag.com.

Vil gi turister unike måltidsopplevelser
«Området Trøndelag, Västernorrland og Jämtland har nå 30 nye måltidsopplevelser å tilby. De siste tre månedene har over 50 bedrifter fulgt et digitalt utdanningsprogram som nå skal gi mer mat i reiselivsopplevelsene.» Kilde: nearadio.no.

Innlegg: Koronasertifikat gir snart adgang – til avlyste arrangement
«Regjeringen lokker folket med festaften, mens middagen koker tørt i en kasserolle uten tilsyn.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Fjord-Norge:

Verden drømmer om Vestlandet 
«Det siste året har vært preget av en global pandemi med reiserestriksjoner, men det betyr ikke at folk ikke bruker sosiale medier for å drømme seg bort, bli inspirert eller planlegge sine fremtidige reiser – kanskje til og med mer enn noen gang.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Gjer Stad skipstunnel til verdas største kunstprosjekt (Vestland)
Fridtjov Urdal: «Det bør lysast ut ei internasjonal tevling om dette oppdraget. Slike prosessar skaper interesse over den vide verd og det hjå folk som er både reisande og betalande.» Kilde: fjt.no.

Opna hotellet, men fryktar å måtte stengje igjen (Vestland) +
Balestrand: «Varsellampane blinkar raudt for mange i hotellbransjen som slit med å erstatte utanlandske arbeidarar. No kan sommarsesongen stå i fare for Kviknes Hotel. – Byrjar å nærme oss ein deadline.» Kilde: porten.no.

Lindis jobbar natt og dag fordi ho manglar folk (Vestland) +
«Heile reiselivsnæringa i Sogn held pusten om dagen. Enno veit dei ikkje om dei får arbeidarar frå utlandet. Lindis Alme på Bestebakken synest det er tungt å ikkje vite om ho får henta inn sesongarbeidarane sine frå Litauen i år.» Kilde: firda.no.

Nordmenn byter Sør-Frankrike med Solvorn (Vestland) +
Luster: «Det seier eigar av Hotell Walaker i Solvorn, Ole Henrik Nitter Walaker. Han er klar for å ta i mot reisesugne nordmenn. – Fjoråret var desidert eit rekordår for oss, og i år ser det ut til å bli endå betre.» Kilde: sognavis.no.

Det Ingvar og 50 andre pensjonistar gjer er heilt unikt (Vestland) +
«I fjor sommar tok dei tre Årdølene Helge Rørvik, Odd Øvregard og Ingvar Laberg initiativ til å opna Årdal Turistkontor. Dette vart gjort på dugnad, og opplegget vart ein så stor suksess at dei no går i gang med ny og utvida sesong.» Kilde: sognavis.no.

Støtte til historiske Vangsgaarden (Vestland) +
«Kulturminnefondet har vedtatt at Vangsgaarden Gjestgiveri får 200 000 kroner til å sette i stand taket. Vangsgaarden Gjestgiveri tilbyr overnatting og servering, og er et viktig samlings- og selskapslokale for lokalbefolkningen.» Kilde: horecanytt.no.

Ferjeselskapet saksøkjer The Fjords (Vestland) +
«Dei batteridrivne katamaranbåtane har vorte viktige profilar i Flåm og på Nærøyfjorden.. Reiarlaget som driftar båtane blir no krevd oppløyst av Fjord1, som er deleigar i rederiet. Rettssaka er lagt til august.» Kilde: sognavis.no.

Vil gjøre den populære hytta til et fyrtårn i Ullensvang (Vestland) +
«Den Norske Turistforening (DNT) skal ruste opp den populære turisthytta Stavali for tre millioner kroner og vil gjøre den til et fyrtårn for både besøkende og reiselivet.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Trolltunga – ho meiner årets sesong kan bli unik (Vestland) +
«Vegen til Skjeggedal er rusta opp, stien er betre enn aldri før, og Trolltunga AS og resten av reiselivet er klare til å ta i mot årets Trolltunga-turistar. Samtidig blir det no gratis for dei som bur i kommunen å parkere i Skjeggedal.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Øst-Norge:

Skaper optimisme i reiselivet (Innlandet)
«Nå lanserer Askeladden Reiser & Transport sammen med samarbeidspartnere den nye reiselivssatsingen Innlandets perler//Unique Pearls of Eastern Norway.» Kilde: travelnews.no.

Ola Gjeilo og Visus klar med den 30. Lomsguiden (Innlandet) +
» I skrivande stund er Lomsguiden 2021 i trykken og i byrjinga av juni vil 30.000 eksemplar liggje klare for besøkande i Lom.» Kilde: fjuken.no.

Her ble det igjen bom stopp: – Vi må være optimister (Innlandet) +
Tynset: «Det tok jo ikke lang tid etter at smitten ble kjent på Tynset og avbestillingene rant inn, og vi har heller ikke lov til å ha åpne dører, forteller Terje Hylen ved Tynset Hotell.» Kilde: ostlendingen.no.

Pandemien tok knekken på Merethe (Innlandet) +
«Merethe Næsbø mistet alle inntekter etter koronautbruddet og fikk ikke én krone i offentlig støtte. Hun så ingen annen utvei enn å legge gården med turisme og besøkshjem ut for salg.» Kilde: oa.no.

Restauranteier fortviler: – Vi ligger i rennesteinen (Oslo)
«Akkurat nå er smitten høyest på hippe Løkka. Samtidig har det brutt ut full krangel mellom restauranteier og næringsbyråden i Oslo.» Kilde: nettavisen.no.

Frykter elsparkesykkel-kaos i sommer (Oslo)
«Operatøren Bolt forventer nok et år med oppskalering av antall elsparkesykler i Oslo, melder E24. Men de frykter også at det vil bli kaos.» Kilde: nettavisen.no.

Nye millioner fra staten til utsatte næringer (Østfold) +
«Fredrikstad har fått 6,7 nye millioner kroner fra staten for å støtte koronautsatte næringer som serveringsbransjen, hotellene og turistnæringen. Nå skal Fredrikstad-politikerne fordele pengene.» Kilde: f-b.no.

Tøffe tider for lokalt reisebyrå: – 2021 blir enda verre (Østfold) +
Frredrikstad: «Det er nok ikke mange bransjer som er hardere rammet enn våres. Det har vært brutale måneder, men vi nekter å gi oss. .. Slik beskriver Marit Larsen i det lille reisebyrået Explore Travel situasjonen det siste året.» Kilde: f-b.no.

Krysser fingrene for en god sommer og ser lyset i tunellen (Vestfold) +
«Foldvik Familiepark er en av mange lokale bedrifter innen reiseliv og opplevelser og de har som mange merket det siste året godt.» Kilde: op.no.

Nå ønsker eierne av Grand-gården å drive hotell i Hjellen (Telemark) +
«Onsdag hadde eierne av Grand-gården møte med Skien kommune for å se på mulighetene for å etablere hotell i den ærverdige bygården.» Kilde: ta.no.

Støtte til bedrifter innan reiseliv (Telemark) +
«Kommunen fordelte onsdag nær 1,2 millionar kroner til åtte bedrifter innan reiseliv, overnatting og matservering.» Kilde: boblad.no.

Denne bygda har blitt campingparadis (Telemark) +
«De har funnet sitt kortreiste campingparadis midt i Telemark. Det gjorde også tusenvis av andre camping-turister i fjor.» Kilde: varden.no.

Sørlandet:

Christian (31) tar over roret på Risør Hotel +
«Christian Lyngholm fra Rjukan er ny hotelldirektør på Risør Hotel fra tirsdag. Eierne vil være de samme etter at den nye sjefen tar over. .. Mona Gjester Eikeland og Dag Eikeland driver i tillegg til hotellet, blant annet Stangholmen med sine to spisesteder.» Kilde: austagderblad.no.

Forventer kamp om turistene: Støtter sommerkampanje +
«Formannskapet i Kvinesdal bevilget denne uken inntil 150.000 kroner til markedsføringskampanje #sommerikvinesdal 2021. Målgruppene er Listerregionen og det norske markedet.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Kroatia prioriterer vaksiner for reiselivet
«Tidlig i mai begynner Kroatia å vaksinere sine 70.000 faste og sesongarbeidere i turistsektoren og planlegger å utvide vaksinasjonsprogrammet til 90.000 overnattingssteder.» Kilde: dykking.no.

Tips en kollega om dette!