Dagens reiselivsnyheter 19.10.2020

Nasjonalt:

Ut av bobla – nå er programmet klart
«Nå er programmet klart til årets direktesendte minikonferanse «Ut av bobla» for reiselivet. Konferansen er gratis, men du må melde deg på og du vil få tilsendt innloggingsinformasjon når det nærmer seg.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Innlegg: Kan cruisenæring og reiseliv lære noe av reguleringen av fiskeriene?
«Reiselivsnæringen kunne ha nytt godt av nær oppfølging fra myndighetene gjennom målrettede reguleringer. Som i fiskeriene over tid.» Kilde: aftenbladet.no.

Innlegg: Hva skjedde med endringsviljen?
«Derfor undrer det meg at så norske få hotell, som lever av vertskap, service, opplevelser og gode øyeblikk, er i stand til å levere mer enn bare det aller mest nødvendige: Et rom og en seng. .. på tide å ta frem den endringsviljen som næringen selv har ment at den besitter.» Kilde: thetravelinspector.no.

Regjeringen tar tilbake nesten hele alpinkrisepakken
«Alpinbransjen får kun utbetalt en brøkdel av regjeringens øremerkede krisepakke på en kvart milliard kroner. Det aller meste går tilbake til statskassen. – bransjen mener den er ført bak lyset.» Kilde: dn.no.

Virtuelle reiser kommet for å bli
«I en tid der vi ikke kan reise eller oppsøke større folkemengder har virtuelle opplevelser fått et solid oppsving. Det vil vare lenge etter at pandemien er over, også i Norge.» Kilde: way-2-go.no.

Nifst i Norge
«Med Halloween rett rundt hjørnet kan du komme i passe uhyggelig stemning ved å gå på spøkelsesvandring eller dele rom med et gjenferd.» Kilde: ksu.no.

A Norwegian foodie road trip – The surprising flavours of Norway
«Traditionally Norway has not ranked highest when you search for food. What often comes to mind are “weird” dishes.. But Norway fortunately has much more to offer, especially if you are looking for fresh, local delicacies.» Kilde: dfly.no.

Suveren i europafinalen i Bocuse d’Or Europe
«Christian André Pettersen og Team Norway tok gull i Europafinalen da Norden tok storeslem i Tallinn.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Frykter avbestilte julebord kan føre til ny konkursbølge
«Årets julebordsesong står for tur, men store deler av kundegrunnlaget er borte som følge av covid-19. NHO frykter avbestilte julebord kan føre til en ny konkursbølge.» Kilde: tv2.no.

Kan bli langvarig stenging av flyplass-butikker
«Korona-krisen har ført til kraftig fall i passasjertallene på landets flyplasser. Derfor har mange butikker og serveringssteder på lufthavnene valgt å holde stengt. Dette har noen gjort siden mars.» Kilde: flysmart24.no.

Nå kutter regjeringen i vinterens flyruter
«For å tilpasse tilbudet til etterspørselen vil det fra 1. desember være noen færre flygninger på enkelte regionale ruter.» Kilde: thetravelinspector.no.

Kraftige norske kutt for Ryanair i vinter
«Det irske lavprisselskapet Ryanair kutter kraftig i flytilbudet til og fra Norge den kommende vinteren. Selskapet har bestemt seg for å fjerne seks av ti avganger og dette vises tydelig på deres norske flyaktivitet.» Kilde: flysmart24.no.

Europeisk luftfartsmyndighet mener 737 Max-flyene er trygge
«Det ulykkesutsatte flytypen Boeing 737 Max har stått på bakken siden mars 2019. Fredag sier den europeiske luftfartsmyndigheten EASA at de vurderer flyet som trygt å fly innen utgangen av året.» Kilde: e24.no.

Norwegian vil ikke bruke ulykkesflyene før april neste år
«Boeing-aksjen stiger etter at europeiske myndigheter uttalte at ulykkesflyet 737 MAX er trygt. Norwegian sier de ikke vil ha behov for flyene før tidligst i april 2021.» Kilde: e24.no.

Hurtigruten omorganiserer
«Hurtigruten spisser de ulike delene av konsernet og oppretter to nye enheter: En som skal drive rutetrafikken mellom Bergen – Kirkenes, og en som skal drive den stadig voksende ekspedisjonscruise-virksomheten.» Kilde: travelnews.no.

Hurtigrutens tro på seg selv kan koste dem dyrt
«Hurtigruten har tapt store summer dette året. Men selskapets tro på sitt eget gode navn og rykte kan gi dem enda en smell – og i verste fall dra årsresultatet ned med ytterligere 2 milliarder kroner.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Markedsmuligheter i reiselivsnæringen i Nord-Norge etter korona
«Menon har i denne rapporten beregnet tap av inntekter og arbeidsplasser i reiselivsnæringen i Nord-Norge i 2020, 2021 og 2022.» Kilde: menon.no.

Vi er straks i gang med årets Arctic Innovation Week
«Arctic Innovation Week 2020 arrangeres mellom 19.–25. oktober over hele Nord-Norge. Årets innovasjonsuke vil bestå av et mangfold av fysiske og digitale arrangementer. Tema for hovedarrangementene er «Det uventa samarbeidet.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Forbereder Visit-kutt: – Ikke hyggelig (Svalbard) +
«Foreløpig uten utsikt til ekstra millioner, planlegger Visit Svalbard for kutt.» Kilde: svalbardposten.no.

Kjemper om de norske turistene (Svalbard) +
«Visit Svalbards jobb med å markedsføre Svalbard stanser ikke, selv om turistene lar vente på seg. Snarere tvert i mot.» Kilde: svalbardposten.no.

Ønsker statlig eierskap (Svalbard) +
Statsministeren bryter lydmuren om Hurtigrutens eiendomssalg: – Vi ønsker at staten skal eie, svarte Erna Solberg (H) i Stortinget.

Opplever liten koronaeffekt i antall julebordbestillinger (Finnmark) +
Alta: «Over halvparten av serveringsstedene i landet har en halvering eller mer i antall julebordbestillinger sammenlignet med i fjor. I Alta derimot opplever  bransjen ikke den samme trenden.» Kilde: altaposten.no.

Guideselskap meldt oppløst (Troms) +
«Selskapet Your guide inn Norway AS ble etablert i Tromsdalen i 2018. Formålet med etableringen var å levere tjenester til reiselivet.» Kilde: lofotposten.no.

Naturlige Helgeland endrer eierstruktur og ansetter (Nordland)
«Naturlige Helgeland har i løpet av sommeren endret eierstrukturen og fått inn Even Hegbom og Even Guttormsen på eiersiden. Marianne ansatt som ny reisekonsulent.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Midt-Norge:

Hvordan skal opplevelsesnæringene i Trøndelag være i 2030?
«Våren 2019 lanserte Trøndelag fylkeskommune scenarioprosjektet for opplevelsesnæringen i Trøndelag. Bli med på scenarioseminar, påmeldingsfrist 20. oktober!» Kilde: trondelagfylke.no.

Fjord-Norge:

Medlemsundersøkelse: høsten 2020 og prognoser (Møre og Romsdal)
«Vi har tatt tempen på reiselivsnæringa i vår region. Vi har spurt hvordan september har vært og hvordan de ser sine prognoser og bookinger fremover.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Økning på Instagram med 67% (Møre og Romsdal)
«Du har kanskje fått med deg Instagramkonkurransen vår hvor du kunne vinne en drømmehelg på Hotel Aak? Konkurransen, som ble avsluttet 6. oktober hadde som mål å øke antallet som daglig får inspirasjon fra Nordvest på Instagram.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Selje Hotell skal bli ein diamant og motor (Vestland) +
«Nye Selje Hotell vert karakterisert som ein diamant, og skal bli ein motor for vidare utvikling. Slik ser ein for seg uteavdeling med spa og strand..» Kilde: fjordabladet.no.

Øst-Norge:

SkiStar Trysil og Hemsedal koronasikres (Innlandet/Buskerud)
«SkiStar i Trysil og Hemsedal har i løpet av høsten jobbet intenst med destinasjonsselskaper, lokale og nasjonale aktører.. og bransjeorganisasjonen ALF for å kunne åpne skisesongen på en trygg og sikker måte, for gjester og ansatte i den pågående koronapandemien.» Kilde. dfly.no.

Vil bygge hytter i frikjøringsområde i Hemsedal (Buskerud) +
«Tre grunneiere i Hemsedal vil bygge inntil 50 nye hytter inntil skianlegget. Utbyggingen vil også skje i et populært frikjøringsområde ved Kjelhovda i Hemsedal.» Kilde: friflyt.no.

Skistar: – Dette er «good guys» (Buskerud)+
«Skistar og destinasjonssjef i Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen, er positiv til planene om hyttebygging i Kjelhovda, og sier det ikke vil ramme videreutvikling av Hemsedal skisenter.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Drammen, hva nå? (Buskerud)
«Hvordan kan Drammen kan bli et mer attraktivt sted å bo? Jeg vil gjerne foreslå tre ting som kan hjelpe Drammen med å bli et mer attraktivt sted å bo og reise til.» Kilde: dt.no.

VisitOSLO tester betalt samarbeid med norske influensere (Oslo)
«VisitOSLO har i sensommer og høst testet bruk av betalt samarbeid med influensere for å friste Oslo-folk til å bruke byen sin og få folk utenbys fra til å se at en langhelg i storbyen Oslo tross alt fortsatt er mulig og verdt å vurdere, også i disse tider.» Kilde: visitoslo.com.

Mette tar over som hotelldirektør på Brennemoen (Østfold)
«Mette Ekelund tar over ledelsen av Scandic Brennemoen fra 2. november. Hun kommer fra stillingen som booking- og resepsjonssjef ved hotellet.» Kilde: indre24.no.

Sørlandet:

De kjøpte hytte for stillheten – frykter vindturbiner +
Sirdal: «De avsidesliggende hyttene ligger tett på naturen. Nå risikerer de å få 250 meter høye vindturbiner omtrent én kilometer fra hytteveggen. – Det har vært mange tårer i hjemmet, sier Oddvar Aamodt.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Denne reise-korridoren kan danne skole
«Som et ledd i en re-åpning etablerer Hong Kong og Singapore en «reisekorridor» mellom de to reisemålene. Den kan tjene som modell for andre land.» Kilde: way-2-go.no.

Digitalisering stärker Dalarna som besöksmål (Sverige)
«Via en ny digital plattform vill Visit Dalarna ge besöksnäringsföretagen nya möjligheter att locka besökare till regionen. ”Det gäller ju att få den digitala besökaren nyfiken på Dalarna, så att de faktiskt vill besöka platsen”, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.» Kilde: besoksliv.se.

Tips en kollega om dette!