Dagens reiselivsnyheter 20.10.2020

Nasjonalt:

Norge holder stand som attraktivt reisemål
«En god del europeere vurderer fortsatt å reise i høst- og vintersesongen. Og skulle reiserestriksjoner og karanteneplikt oppheves, bør Norge ligge godt an. Koronapandemien har så langt påvirket vår attraktivitet svært lite, sammenlignet med andre reisemål.» Kilde: business.visitnorway.com.

Lar seg ikke skremme av turistskatt
«Utenlandske turister kommer til Norge for å gå på tur og være aktive i naturen. Det er et flertall av dem villige til å betale turistskatt for, ifølge Transportøkonomisk institutt.» Kilde:  dagsavisen.no.

En næring som står helt på kanten av stupet +
«Inntektene i reiselivsnæringene vil synke med over 150 milliarder kroner i år og neste år og det aller meste av egenkapital kan fordufte, ifølge en ny analyse. – Dette kommer til å bli ekstremt smertefullt, mener professor Kåre Sandvik.» Kilde: dn.no.

Fellesforbundet og Parat har brutt meklingen om Riksavtalen
«Bruddet innebærer at partene arbeider videre under tvungen mekling. En eventuell arbeidskonflikt kan finne sted tidligst fredag 23. oktober kl. 24.00.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Hotell-toppane tener nesten ti gongar så mykje som ein tilsett
«Magasinet for fagorganiserte har gått gjennom årsrekneskapa til dei fire store hotellkjedene i Norge. Undersøkinga viser at toppleiarane i snitt tente 3,7 millionar kroner i 2019. ..dermed 9,5 gongar så stor som lønna til ein tilsett på hotellgolvet.» Kilde: frifagbevegelse.no.

800 hotelltilsette kan gå ut i streik laurdag
«Fellesforbundet krev ei endring i bruken av ekstrahjelper. Fellesforbundet har varsla såkalla plassfråtreding for 774 medlemmer fordelt på 36 hotell i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Tromsø.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Endrer pandemien forholdet mellom hotelleiere og hotelloperatører?
«Geir Lundkvist og Anders Vatne i Hotelia mener våre hjemlige hotelleiere så langt har vært relativt passive og overlatt det meste til operatørselskapene.» Kilde: hrrnett.no.

Første hotellkjede i norden med digital møterombooking 
«Kunder kan nå booke møterom på hoteller på nettsidene til Nordic Choice Hotels.» Kilde: hrrnett.no.

Skrekk og gru: En guide til overnaturlige Norge
«Vårt langstrakte land er fullt av overnaturlige sagn og spøkelseshistorier fra fortiden. I forkant av Halloween lister vi opp noen av Norges mest hjemsøkte reisemål.» Kilde: visitnorway.no.

Klagestorm mot reiseselskap
«Kansellerte flyturar som ikkje var kansellerte likevel. Sinte kundar hos Verdipapirsentralen. Manglande refusjon. Historiene om reiseselskapet Travellink er nå så mange at Forbrukarrådet åtvarar.» Kilde: nrk.no.

Mange nye Wizz Air-ruter aktuelle i Norge
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air kan komme til å åpne flere nye innenriksruter i Norge hvis selskapet lykkes med de tre som settes i gang om litt over to uker.» Kilde: flysmart24.no.

Trenger vi egentlig enda flere flyselskap i Norge?
«Norwegian kjemper for å unngå konkurs, Widerøe reduserer antall avganger i nærmeste månedene og SAS ser pengene renne ut. Allikevel er tå ny flyselskap i ferd med å etablere seg i Norge. Hva er egentlig hensikten? En ting er i alle fall sikkert: Det kommer til å bli kostbart – for staten.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Bærekraftig utvikling i det nordnorske reiselivet
«Kronikk av Børre Berglund (klyngeleder) og Kåre Skallerud (professor ved Handelshøyskolen Norges arktiske universitet).» Kilde: arctic-365.no.

Målselv med i banebrytende turistprosjekt (Troms)
«Mandag ble det nye turistskiltet i Målselv avduket ved Trollhaugen. Det splitter nye skiltet skal nå muliggjøre flunkende ny og digital turistinfo til enhver tid.» Kilde: nye-troms.no.

Streikefare ved ni Tromsø-hoteller (Troms)
«Blant hotellene er det ni hoteller i Tromsø og 188 hotellansatte. Disse blir eventuelt tatt ut i streik i hotellhovedstaden i nord:..» Kilde: nordlys.no.

Hvalsafari AS har rygg til å bære 2020 (Nordland) +
«To gode år kommer godt med nå. 2020 blir et dårligere år, men ingen katastrofe, sier Geir Maan i Hvalsafari AS.» Kilde: vol.no.

Flåm AS medeigar i Arctic Train (Nordland)
«Flåm AS, ein av Noregs største reiselivsaktørar, går inn som eigar i Arctic Train med ein eigardel på 33,5 prosent, og har opsjon på å auke eigardelen til 51 prosent. Arctic Train i Narvik opererer turisttog på Ofotbanen, Noregs nordlegaste jernbane..» Kilde: dfly.no.

Sjefsstolen er besatt (Nordland) +
«Sven Walczak er ansatt som ny direktør ved Scandic Hotel Sortland. – Jeg er veldig fornøyd med å ha fått jobben. Det er et fantastisk hotell i en fantastisk by, sier Walczak til VOL. Hotellet har 128 rom når det står ferdig.» Kilde: vol.no.

Til Elise fra Marius – en matdestinasjon i nord
«Det gamle nordlandshuset på Utskarpen Gård er blitt omgjort til en restaurant med panoramautsikt. Allerede etter to års drift regnes Til Elise fra Marius som dag en av de beste restaurantene nord for Trondheim.» Kilde: horecanytt.no.

Midt-Norge:

Feirer 10 år – og ser fram mot 2030
«Dovrefjellskonferansen arrangeres torsdag. Der ser en både tilbake på at det er ti år siden pilegrimssentrene ble opprettet – og framover mot 2030 og det store 1000-årsjubileet.» Kilde: opp.no.

Stipatruljen er tilbake i Trondheim
«Stipatruljen (S3E5): Trondheim er en av landets aller beste sykkelbyer, og her skal vi få se hvorfor.» Kilde: terrengsykkel.no.

Her legges det framtidsplaner for Selbu
«Sist uke var flere aktører fra næringslivet i Selbu samlet til to dagers planstrategisamling. .. det handler om å bli tydeligere på hva vi I Selbu kan tilby innflyttere og turister, sier Belinda Renå Reitan styremedlem i Selbu Vekst.» Kilde: nearadio.no.

Slik skal de bygge Verdal som merkevare +
«Daglig leder Ingrid Dahl Furunes og markeds- og kommunikasjonsleder Amanda Sotberg tror #Heimkjært som merkevarenavn på Verdal vil samle alle gode krefter og profilere kommunen enda bedre.» Kilde: innherred.no.

Fjord-Norge:

Norgeskampanjen høst 2020 (Møre og Romsdal)
«Møre og Romsdal Reiseliv gjennomfører en omfattende markedsføring mot norske turister i 2020. Her kommer en oppdatering på hvilke tiltak Møre og Romsdal Reiseliv har satt i gang og kjører for høsten 2020, med foreløpige trafikktall og resultater. Les fullstendig rapport her.» Kilde: visitnw.wordpress.com

Sommertallene fra Nordvest 2020 er klare (Møre og Romsdal)
«Høsten er tiden for å summere opp hvordan sommeren har gått, og vi har samlet inn besøkstall og overnattingstall fra et utvalg av aktører i Nordmøre og Romsdal.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Det er trist, men koronaen tok knekken på oss (Møre og Romsdal) +
«Hotellet på Sunndalsøra må stenge dørene, men hotelldirektøren og eieren av eiendommen håper på ny drift snart.» Kilde: driva.no.

Kutter Bergen og Langesund (Vestland)
«Fjord Line kutter avgangene fra Bergen og Langesund. Rederiet vil holde et skip i trafikk mellom Kristiansand og Hirtshals, samt seile to ganger ukentlig mellom Stavanger og den danske havnebyen.» Kilde: dfly.no.

Øst-Norge:

Visit Jotunheimen ynskjer landsline for fjellfriluftsliv velkomen (Innlandet)
«Administrasjonen og styret i Visit Jotunheimen AS ser med glede på planane om landsline for fjellfriluftsliv ved den vidaregåande skulen i Nord- Gudbrandsdalen.» Kilde: fjuken.no.

Hagens ønsker snøscooterløype: – Tøvete, sier Beitostølens PR-mann (Innlandet) +
«Stillheten er dyrebar, sier Bjørn B. Jacobsen, og sabler dermed ned Frp-ønsket om snøscooterløype i fjellet i Valdres. -Carl I. Hagens utspill om scooterløype fra Etnedal til Beitostølen og Hagens påstander om arbeidsplasser og øket turisttrafikk, er bare tøvete.» Kilde: oa.no.

Skal ikke avskrive utlandstrafikken enda (Innlandet/Buskerud) +
«Skianlegg som Hemsedal og Trysil har et høyt antall utenlandske turister i høysesongene. Men med stengte grenser på grunn av koronakrisen, er det usikkert hvordan sesongen blir.» Kilde: friflyt.no.

Annet:

Tourism for Good: A roadmap for rebuilding travel and tourism (UK)
«ABTA recently published a new and timely report, Tourism for Good: A roadmap for rebuilding travel and tourism.» Kilde: travindy.com.

Nye pass klare – men det du har er fortsatt gyldig
«Etter lang ventetid er de nye norske passene nå klare. De nye skal være enda vanskeligere å forfalske, og har dessuten fått nytt design.» Kilde: flysmart24.no.

Tips en kollega om dette!