Dagens reiselivsnyheter 21.10.2020

Nasjonalt:

Ny kompensasjonsordning er på plass
«For fire uker siden foreslo regjeringen en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen. Nå kommer detaljene om hvordan ordningen blir og hvem som dekkes av den.» Kilde: travelnews.no.

Kommentarer til den foreslåtte kompensasjonsordningen
«NHO og Virke er glade for at regjeringen nå har fått avklart innholdet i kompensasjonsordningen for reiselivet for høsten, men skulle gjerne hatt en enda høyere dekningsgrad.» Kilde: travelnews.no.

1,4 milliarder i ny krisepakke: – Ikke tilstrekkelig, sier LO-leder
«Regjeringen la tirsdag frem en ny krisepakke for reiselivet. I denne omgang stilles det tøffere krav for å få støtte.» Kilde: e24.no.

Krisepakke gjør at hun fortsetter i reiselivet
«Regjeringens krisepakke kan bidra til at små reiselivsbedrifter overlever de neste månedene. Anniken Aakvik er blant dem som er lettet etter løfte om mer penger.» Kilde: e24.no.

Betaler gjerne skatt for bruk av naturen
«De fleste utenlandske turistene som kommer til Norge for å oppleve naturen og være aktive er villige til å betale ekstra for det i form av skatt.» Kilde: way-2-go.no.

Nå er skianleggene endelige hvite igjen
«Selv om snøkanonene har begynt å gå for flere skisentere allerede, kom nattens snøfall godt med. Nå er flere skianlegg «hvite», og viser for alvor at sesongstarten er nære.» Kilde: friflyt.no.

Stiller krav til gjennomgangen av gitte vindkraftkonsesjoner
«Norsk Friluftsliv og seks andre natur- og friluftsorganisasjoner krever at naturmangfoldloven legges til grunn ved gjennomgang av vindkraftkonsesjoner.» Kilde: norskfriluftsliv.no.

Havila ber om å slippe å seile langs kysten fra 1. januar
«Havila skulle bryte Hurtigrutens monopol på norskekysten. Nå ber de Samferdselsdepartementet om å slippe inntil videre.» Kilde: nrk.no.

Slåss seg inn i nye markeder med billetter for 10 kr
«Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air, som er på vei inn i det norske innenriks-markedet, har kastet seg inn i konkurransen flere nye markeder i Europa. Selskapet viser nå hvor lavt det er i stand til å kjøre prisnivået for å tilrive seg markedsposisjon.» Kilde: flysmart24.no.

Forsøker å åpne grensene for internasjonal luftfart
«Internasjonale flyselskaper samarbeider med WHO for å erstatte karantene for reisende med omfattende koronatesting og sporing. Maldivene lokker med åpne grenser og (nesten) koronafri luksusferie.» Kilde: dn.no.

Nord-Norge:

Vil lage miljøvennlig femstjerners turistanlegg (Troms)
Rostadalen: «Reiselivsprosjektet ved Lille Rostavatn sin reguleringsplan er for tida ute til høring. Gründer Eirik Tannvik håper å kunne starte etablering av et helårig turistanlegg sommeren 2022.» Kilde: nye-troms.no.

Derfor slipper ikke Villmarkssenteret jubelen løs (Troms) +
«Trenger penger nå: Tove Sørensen, daglig leder i Tromsø Villmarkssenter, er glad for at støtteordningen forlenges, men synes støtten burde kommet månedsvis i stedet for i 2021.» Kilde: itromso.no.

Lofoten har fått etterlengtet status (Nordland)
«Nå har Innovasjon Norge tildelt Lofoten «Merket for bærekraftig reisemål». Line Renate Samuelsen, daglig leder i Destination Lofoten, sier det er inspirerende og motiverende å motta merket. – Vi er en hel region som har jobbet i lang tid for å oppnå merket.» Kilde: lofotposten.no.

Hurtigruta til kai på Ørnes for siste gang på ubestemt tid (Nordland)
«Hurtigruten skal kun seile mellom Bodø og Kirkenes fremover. Dermed ble det en vemodig dag på jobb for havnesjef Fredrik Finne da hurtigruteskipet MS Polarlys i går la til kai på Ørnes.» Kilde: nrk.no.

Verdens største fjernstyrte tårnsenter åpnet (Nordland)
«Tirsdag 20. oktober åpnet Avinor det som vil bli verdens største fjernstyrte tårnsenter. Det nye tårnsenteret ligger i Bodø.» Kilde: dfly.no.

Avinor-sjefen om milliardprosjekt i Bodø: – Ingenting er avgjort (Nordland)
«Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sier at Avinor har tapt mer penger enn han trodde var mulig. Hva det betyr for prestisjeprosjektet «ny by – ny flyplass» i Bodø, er han usikker på.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

Dialogmøte om Rørosbanen:SJ lover flere avganger +
«Fra desember neste år blir det flere avganger på Rørosbanen. – Tilbudet virker positivt, mener styreleder i Destinasjon Røros, Hans Vintervold.» Kilde: fjell-ljom.no.

De beste tipsene til stisykling på Røros
«Mulighetene for stisykling på Røros er gode både for nybegynnere og erfarne. Et stort nettverk av stier gir gode muligheter for sykling, her får du tips til ditt besøk.» Kilde: terrengsykkel.no.

Nervøs komiker på moskussafari med Schønheyder
«– Største jeg har sett! Se Johan Schønheyder guide komiker John Brungot på Dovrefjell.» Kilde: opp.no.

Virus-tap på mer enn 500.000 – får 39.000 i kompensasjon +
«Ålen Skisenter er gjennom Stortingets kompensasjonspakke til alpinanlegg og tivoli blitt tildelt 39.000 kroner. – Det er et dårlig plaster på såret, sier daglig leder i Ålen Skisenter, Håvar Sørdal.» Kilde: fjell-ljom-no.

Fjord-Norge:

Letta over koronastøtte (Møre og Romsdal)
«Mange er letta over at reiselivsnæringa får 1,4 milliardar kroner for å klare seg gjennom korona-krisa, seier reiselivsjef Torunn Dyrkorn i Visit Nordvest.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Spennande planar for Selje i framtida (Vestland)
«Det er hårete draumar og store visjonar for Selje som vart presentert rett før helga. Endeleg fekk innbyggjarane høyre og sjå korleis ein tenkjer seg nye Selje Hotell, og korleis ein elles ser for seg utviklinga av Selje.» Kilde: fjordabladet.no.

Sognefjorden Kystpark nominert til Europarådets Landskapspris (Vestland)
«Juryen framhevet at det er ikke kun er de igangsatte og synlige prosjektene Sognefjorden Kystpark berømmes for, men selve samarbeidet lokalt og også nasjonalt gjennom Norske Parker.» Kilde: norskeparker.no.

Suldal er godkjent som Bærekraftig reisemål (Rogaland)
«Innovasjon Norge har tildelt Suldal Merket for bærekraftig reisemål. Selv i en tid med dramatiske endringer for reiselivsnæringen fortsetter flere reisemål med langsiktig arbeid for økt bærekraft.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Marerittet fortsetter for Stordalen i Stavanger (Rogaland)
«Kun 1 av 9 hoteller gikk i pluss. Kan bli tvunget til å legge ned storsatsingen Clarion Hotel Energy etter et nytt kjempetap.» Kilde: nettavisen.no.

Øst-Norge:

Rekordtidlig åpning av langrennssesongen i Trysil (Innlandet)
«Det er sjette året på rad at Trysil lager langrennsløyper på snø fra i fjor, men de har aldri startet sesongen så tidlig som i år. 24. oktober kan man trene på hele 6,5 kilometer langrennsløyper i Trysil.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Hyttefolkets hederspris til Line Wermundsen Mork (Innlandet)
«Skal man få ting til å skje, er oppskriften å brette opp ermene og gå i gang på egen hånd. Som Line Wermundsen Mork, leder for Hedalen Løypelag gjennom 12 år, gjorde midt på 2000-tallet.» Kilde: hytteavisen.no.

2021 blir et spennende omstillingsår (Oslo)
«Neste år skal VisitOSLO fokusere på det nasjonale markedet, men rigge seg for utenlandske gjester. Christian Lunde tror Norge står høyt på lista hos mange i gjenreisningsperioden etter korona.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Legger Color Fantasy til kai – ytterligere 400 blir permittert (Oslo)
«På grunn av smittesituasjonen og pålagte reguleringer blir nå Kiel-ferga lagt til kai. Til sammen er nå 1000 permittert.» Kilde: e24.no.

Dobbel rekord for Maaemo i fjor (Oslo)
«Den tidligere Michelin-restauranten har aldri hatt større overskudd eller omsetning etter nesten ti år i drift.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Frustrert reiselivsbransje frykter konkurser (Østfold)
«Mens sju av ti Fredrikstad-bedrifter hadde julebord i fjor, planlegger bare fire av ti Fredrikstad-bedrifter det samme i år.» Kilde: f-b.no.

Sørlandet:

Sørlandet planlegger flest julebord i Norge +
«Mens fire av fem virksomheter dropper julebordet i Oslo, velger langt færre sørlendinger å legge lokk på festlighetene. Håndverkeren er blant julebordaktørene som går en hektisk tid i møte. – Flere av helgene er alle­rede fullbooket.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Flyselskap lanserer hemmelige ferieturer
«Air New Zealand relanserer «Mystery Breaks» der passasjerene ikke aner hvor de skal reise. ..Målet er å få flere «kiwier» til å oppleve glemte nasjonale turistmål og dermed også støtte lokalt næringsliv..» Kilde: abcnyheter.no.

Kreiner, N. C., & Ram, Y. (2020). National tourism strategies during the Covid-19 pandemic. Annals of Tourism Research, 103076. doi: 10.1016/j.annals.2020.103076

 

Tips en kollega om dette!