Dagens reiselivsnyheter 22.09.2020

Nasjonalt:

Ny krisepakke til reiselivet
«1 milliard kroner i kontantstøtte og 250 millioner ekstra til omstilling. Regjeringens nye krisepakke skal holde reiselivsnæringen flytende ut året. – Vi må tilpasse oss et nytt marked med stort sett bare norske gjester.» Kilde: e24.no.

Det er er helt andre penger næringen trenger
«En reiselivspakke som dette er vel og bra, men det er ikke primært det store deler av opplevelsesnæringen trenger, mener Jim Eide, eieren av Event Group med base i Svolvær.» Kilde: dn.no.

Varsler kraftig innstramming i ny milliard-pakke
«En bred og generell støtteordning for kriserammede bedrifter erstattes av en smalere, spissere og mer målrettet ordning. Penger vil først bli utbetalt i 2021.» Kilde: adressa.no.

Innlegg: Krisen er ikke over i reiselivet
«Med konkursspøkelset hengende over et utsatt reiseliv kan det bli fristende for regjeringen å lempe på smittevernreglene for akkurat denne bransjen.» Kilde: h-a.no.

Omstridt avgift kan bli gjeninført
«Mye tyder på at flypassasjer-avgiften og normale momssatser blir gjeninnført 1. november. Det bekymrer flere.» Kilde: way-2-go.no.

Reagerer kraftig på momsøkning: – Uforståelig
«NHO Reiseliv mener at å øke overnattingsmomsen til 12 prosent vil føre til unødige konkurser og oppsigelser i reiselivet.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Dobler overnattingsmomsen: – Virker ikke som regjeringen forstår +
«Regjeringen halverte overnattingsmomsen under koronakrisen i mars, men setter den opp igjen fra 1. november. Nordic Choice-toppsjef Torgeir Silseth tordner.» Kilde: dn.no.

Ny støtteordning for arrangører av messer og festivaler
«Regjeringen foreslår å etablere en støtteordning for store, publikumsåpne arrangementer utenom kultur- og idrettssektoren, som messer og matfestivaler.» Kilde: travelnews.no.

Vi er glade for at matministeren tar ansvar for matfestivalene
«Daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS er fornøyd med at regjeringen endelig tar ansvar for matfestivalene.» Kilde: nationen.no.

Tar tilbake 350 millioner av støtten til pakkereiseselskapene +
«Næringsminister Iselin Nybø (V) trekker tilbake 350 av de 500 millionene pakkereiseaktørene fikk i støtte av Stortinget før sommeren –Det kommer hun til å angre på, sier Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget.» Kilde: dn.no.

Lanserer «Hybrid Rooms» og «Hybrid Meetings»
«Radisson Hotel Group lanserer to nye konsepter; «Hybrid Rooms» og «Hybrid Meetings». Målet er å gjøre det enklere og mer effektivt for kunder og gjester å ha møter og sammenkomster.» Kilde: horecanytt.no.

Rekordmange nordmenn leier hytte til høstferien. Men..
«Rekordmange nordmenn skal tilbringe høstferien i leid hytte i eget land, viser ferske tall. Utenlandske hytteturister blir det derimot få av.» Kilde: hytteavisen.no.

Regjeringen vil gjeninnføre flypassasjeravgiften
«Regjeringen vil gjeninnføre flypassasjeravgiften og normale momssatser fra 1. november. Frp reagerer, og varsler avgiftskamp i Stortinget.» Kilde: e24.no.

Norwegian-sjefen: – Kommer ikke gjennom vinteren uten hjelp
«Denne sommeren har vært grusom, sier Norwegian-sjefen, som diskuterte krisen til flyselskapet med regjeringen mandag.» Kilde: nrk.no.

Norwegian vil ha klimavennlig flybensin
«Norwegian-sjefen frir til drivstoffindustrien og myndighetene for å løse flybransjens klimafloke. Han er beredt til å inngå kontrakter for store fremtidige innkjøp av bærekraftig drivstoff.» Kilde: e24.no.

Airbus lanserer planer for nullutslipps-fly
«Den europeiske flyprodusenten Airbus har lansert sine planer for å bygge nullutslipps-fly. Flyene er delt opp i tre konsepter og blir de første i sitt slag på verdensbasis.» Kilde: hangar.no.

Nord-Norge:

Vil hjelpe reiselivet på Svalbard
«Regjeringen foreslår 25 millioner kroner til en ny, midlertidig tilskuddsordning for reiselivsbedriftene på Svalbard.» Kilde: travelnews.no.

Nybø om svalbardpakken (Svalbard)
«Den nye ordningen, hvor regjeringen foreslår 25 millioner til reiselivsbedriftene på Svalbard, har med hensikt å støtte opp om den norske og helårsbaserte reiselivsnæringen.» Kilde: svalbardposten.no.

Reiselivssjefen om svalbardpakken:– Kom i grevens tid (Svalbard)
«Reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard håper at den nye svalbardpakken er det som gjør at bedriftene kommer seg gjennom mørketiden.» Kilde: svalbardposten.no.

Selger Svalbar for åtte millioner (Svalbard) +
«Svalbard Adventures skiller ut Svalbar i eget selskap og selger den for åtte millioner kroner.» Kilde: svalbardposten.no.

Klatret i nett over Nordkapp-juvet (Finnmark)
«Bedrifter besøker Nordkapp og bruker Destinasjon 71° Nord som en del av av team building.» Kilde: radionordkapp.no.

Åpner ny bedrift i tidenes verste krise (Finnmark)
Alta: «Tidspunktet kunne ikke vært verre. Reiselivsbedriften Sami Siida har satsa flere titalls millioner og skal gjenåpne i nye spennende lokaler om få dager. Nå håper de å få litt av regjeringens krisemilliard.» Kilde: nrk.no.

Vi sitter bare og venter (Finnmark) +
Regjeringen skal hjelpe reiselivsbedriftene gjennom vinteren. – Det er en trøst, men situasjonen er utrolig slitsom, sier daglig leder Monika Raab i Pasvikturist. Vintersesongen i Sør-Varanger er i stor grad kansellert.» Kilde: sva.no.

Innlegg: Krise for kysten (Finnmark/Troms)
«Min mening er at hurtigruten organiserer cruisebåtene i et annet selskap og driver kystruten som de får støtte for. De har spesielt Tromsø-Kirkenes i kontrakten som de skal oppfylle.» Kilde: ifinnmark.no.

Husky-kafé tiltrakk ungdommen (Troms)
«Etter 30 år med drift tvang koronakrisen Tromsø Villmarkssenter til å tenke helt nytt. Nå deltar de på Norwegian Digital Travel Conference for å få inspirasjon til måter å nå det norske markedet.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Vinteren er ødelagt. Vi kan like godt stenge (Troms) +
«Mange i reiselivet er avventende til krisepakke fra regjeringen. – Høsten på norske hoteller er ikke svart, den er rød.» Kilde: itromso.no.

Slik vil Hadsel bli et større reisemål (Nordland) +
«Nå vil kommunedirektør Ola Morten Teigen hente 150.000 kroner fra kommunens næringsfond til prosjektet «Hurtigrutens fødested»..» Kilde: blv.no.

Midt-Norge:

Hun skal lede matsatsingen i Trondheim og Trøndelag
«May Britt Hansen (49) blir prosjektleder for matsatsingen i Trondheim og Trøndelag. Hun tiltrer stillingen fra 01.01.21. Stillingen har varighet til sommeren 2023.» Kilde: trondheim.kommune.no.

Fjord-Norge:

Camping-eier om ny reiselivspakke (Vestland) +
Bergen: «For første gang på over 20 år styrer Lone Camping mot minus. – For oss er nok løpet kjørt.» Kilde: ba.no.

Tøft i restaurantbransjen: – Viktig å bevare optimismen (Rogaland) +
«Bjørn Erik Sandvaag er daglig leder på Gaffel & Karaffel. Han er ukuelig optimist, selv om pandemien svir så det holder.» Kilde: aftenbladet.no.

Helgetur i Norge – Ta toget til Egersund (Rogaland)
«Selv havnet vi i Egersund fordi vi lette på norgeskartet etter en by med togstasjon, fine turmuligheter og et hyggelig hotell med historie og særpreg.» Kilde: togbloggen.no.

Øst-Norge:

Aukrustsenteret fikk «juling» – nå går ledelsen av (Innlandet)
«Bortforklaringen holdt ikke for den lokale ledelsen: Og for ordfører Mona Murud var kritikken tung å svelge.» Kilde: thetravelinspector.no.

Lader opp til høstferie – med snø!
Kvitfjell: «Endelig doses snøen fra mars utover den grønne Treningsbakken i Kvitfjell. Nok en gang er alpinanlegget først ute på snø.» Kilde: mynewsdesk.com.

Vil satse flere hundre millioner kroner på Bjorli (Innlandet) +
«Bjorli Utvikling vil bygge ny skiheis til Bjorlitoppen, og i tillegg til et stort antall nye overnattingsplasser. – Det er nå eller aldri.» Kilde: friflyt.no.

Forbereder å drive med halv kapasitet i vinter (Viken)
«Korona-krisen har ført til at trafikken på landets hovedflyplass har sunket med 60 prosent i forhold til et normalt år. Derfor forbereder Oslo Lufthavn seg på å drive gjennom vinteren med bare én rullebane. Det har aldri skjedd tidligere.» Kilde: flysmart24.no.

Ber serveringssteder registrere alle gjester (Oslo)
«Oslo kommune tar nye grep for å begrense spredning av coronaviruset. Med en innstendig bønn ber byrådsleder Raymond Johansen alle om å bruke munnbind i den streikerammede kollektivtrafikken.» Kilde: e24.no.

Mathallen om registrering av gjester: – Ikke veldig praktisk (Oslo)
«Flere store restaurant-aktører i Oslo mener det blir vanskelig å registrere hver enkelt gjest. Mathallen har lenge mistenkt at det kunne komme et påbud om registrering, og vurderer nå hvordan de skal gjøre det.» Kilde: e24.no.

Ble permittert i vår: – Frykter det verste (Vestfold)
Sandefjord: «Anne-Lise Tollefsen var permittert i tre måneder i vår. – Det var et mareritt. Jeg håper inderlig å slippe en gang til, men når jeg ser så få hotellgjester vi har, frykter jeg det verste, sier hun.» Kilde: vg.no.

Annet:

Dette er EUs forslag til felles Corona-regler
«Det er et berettiget håp om at landene i Europa blir enige om felles Covid-regler slik Europakommisjonen nylig foreslo. Slik ser de ut.» Kilde: way-2-go.no.

«Frivillighetsturisme»-aktør konkurs +
«Goxplore har årlig sendt reiselystne nordmenn mellom 18 og 35 år til skoler på Bali og løvereservater i Sør-Afrika. Etter 19 år er det slutt.» Kilde: dn.no.

Tips en kollega om dette!