Dagens reiselivsnyheter 25.09.2020

Nasjonalt

Nye Reiselivsavisen på RadioRiksOslo uke 39 – 2020
«Utrangert russisk milltærkjøretøy ble hip surfehytte på Stadlandet, Litauen mot rødt, norske reisebøker, mens radiomedarbeider Trine Strømme forteller om karantene etter sommerens langferie i Hellas. Dette er noen av stikkordene i denne ukens utgave..» Kilde: dfly.no.

Innlegg: Køen av vandrere over Besseggen?
Birgitta Ericsson: «Saken om at 170.000 personer ville besøke Besseggen er ikke det første eksemplet på ukritisk spredning av «nyheter», og sikkert ikke det siste. .. I dag sitter vi med fasiten – 36.000 personer..» Kilde: nationen.no.

Høstferie utenfor allfarvei: Nei, dette er ikke Trolltunga
«Det har vært folksomt ved de mest populære turistattraksjonene i Norge i sommer. Heldigvis er det fullt av gode alternativer – også litt utenfor tråkket. Her får du 10 tips til alternative attraksjoner og reisemål. God tur!» Kilde: vi.no.

Stor guide til Norgesferien: Storbyferie i Norge
«Norges største byer kan by på noe for alle, enten du vil på shopping, vil spise deg gjennom norsk mathistorie, er mest interessert i kunst og kultur, eller bare vil ha en aktiv ferie.» Artikkelen inneholder annonselenker. Kilde: abcnyheter.no.

Høstferien: Slik blir det på veiene, fly og tog
«Høstferieutfarten kan starte allerede i dag.» Kilde: dinside.no.

Hvorfor ble så mange smittet på denne bussen?
«Det er påfallende at så mange i turfølget med pensjonister i Rogaland fikk corona. Så langt har 33 av 41 av deltakerne på en rundreise på Øst- og Vestlandet blitt smittet. Det kan bli flere.» Kilde: vg.no.

Viruskrisen rammer landets reiselivskonger
«Både hotellkongen Petter Stordalen og cruisereder Torstein Hagen er blant rikingene som har sett formuen krympe det siste året.» Kilde: e24.no.

Koronaboom i hyttemarkedet, salget opp 70 prosent i sommer +
«Vi har stort sett vært på hytta hver helg, sier førstegangskjøper Karoline Wahl-Westreng (29). Aller flest hytter selges det på fjellet. – Juni og juli har vært spinnvilt, sier eiendomsmegler. Nå forbereder meglerne seg på visningsrush i høstferien.» Kilde: dn.no.

Hol og Ulvik har de dyreste fjellhyttene
«Hol i Hallingdal og Ulvik i Hardanger var de fjellhyttekommunene som hadde de høyeste gjennomsnittlige hytteprisene i perioden 2016–2019. I begge disse kommunene måtte kjøperne ut med 3,3 millioner kroner i snitt.» Kilde: ssb.no.

Avinor forventer lave passasjertall for høstferien
«De neste to ukene avvikles det høstferie rundt omkring i Norge. På Avinors lufthavner forventer man likevel svært få reisende sammenlignet med tidligere år.» Kilde: travelnews.no.

Undersøkelse: En av fem vil reise på utenlandsferie neste år
«-Dette er veldig interessante tall. Resultatene viser at mange, særlig de yngre, har store planer for neste sommer til tross for de usikre tidene vi er inne i, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.» Kilde: abcnyheter.no.

Luftfartstilsynet konkluderer snart – flyselskapene kan få bøter
Tusenvis av flypassasjerer har ventet et halvt år på refusjon for reiser som ble kansellert. I løpet av noen få dager bestemmer Luftfartstilsynet om de skal bøtelegge flyselskapene.

Nord-Norge:

Reiselivsaktører og forskere samarbeider om turisme (Svalbard)
«Denne måneden startet prosjektet «Balancing Act». Det skal hjelpe reiselivet på Svalbard inn i fremtiden.» Kilde: svalbardposten.no.

Mastergrader for ny kunnskap i Nord-Troms
«Naturvern, turistfiske, digitaliserte museer og geologi var tema for mastergradsavhandlinger som ble presentert i Nordreisa forleden. Alle UiT-studentene hadde fått stipend fra Nord-Troms.» Kilde: uit.no.

Ap sier nei til Arctic Center – Avgjørende for prosjektet (Troms)
«I 40 år har Arctic Center forsøkt å lage hyttelandsby og alpinanlegg på Kvaløya i Tromsø. I kveld stemte Arbeiderpartiet nei til planene. Det blir trolig avgjørende for hele prosjektet.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Vett og uvett om Arctic Center (Troms)
«Representantskapet i lokalpartiet har på torsdag en gylden mulighet til å stake ut en veg som vil gjøre det mulig å få realisert alpinanlegget, skriver Oddmund Enoksen.» Kilde: itromso.no.

Midt-Norge:

Turistbuss med 33 smittede:– Har besøkt mange steder på Røros +
«Det viser seg at turistene fra bussen med de 33 smittede har vært mange andre steder enn på Trygstad Bakeri. Nå tester Røros legesenter bredt, og alle som kan ha vært i kontakt med turistene må i karantene til prøvesvarene foreligger.» Kilde: fjell-ljom.no.

Reiser skifermuseum på museet +
Oppdal: «Fylkeskommunen bidrar med 300 000 til å sikre skiferhistorien i Oppdal.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Hyret inn nye konsulenter – naturen på Stad mistet verdi over natten (Vestland)
«Konsulenter nedgraderte sjelden og truet natur på Stad. Fagfolk advarte, men ble ikke hørt. Nå rydder gravemaskiner vei for vindkraftverket. – En skandale, sier professor.» Kilde: nrk.no.

Stenger hotell etter koronasmittet turfølge besøkte bygden (Vestland)
«Store deler av Norheimsund stenger ned etter at det koronasmittede turfølget fra Rogaland overnattet der.» Kilde: nrk.no.

Topp 10 ting å gjøre i Bergen (Vestland)
«I verdensarvbyen Bergen kan du kombinere storbypuls med småbysjarm.» Artikkelen inneholder annonselenker. Kilde: abcnyheter.no.

Blir vanskelig å selge sesongkort uten gode garantier (Vestland) +
«Eikedalen Skisenter utenfor Bergen halverte sesongkortprisene i fjor. I år er de usikre på hvordan sesongen blir, og følger nøye med på andre skianlegg før de tar avgjørelser.» Kilde: friflyt.no.

Minibuss for tung – fire tyskere måtte ta taxi videre (Rogaland) +
«En minibuss med tyskere var blant kjøretøyene som ble stanset på Krossmoen onsdag kveld. For fire av turistene tok turen en uventet vending.» Kilde: dalane-tidende.no.

Det blir ikke steiner på stylter mot Jærhavet (Rogaland) +
«Utvalg for tekniske saker i Hå sa nå nettopp klart nei til byggesøknaden om 22 steiner på stolper for et nytt nasjonalt utsiktspunkt på Hårr, der Fv. 44 går nærmest Jærhavet.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Nå satser Skistar på sykling (Innlandet/Buskerud)
«Du leste rett – det største vinterdestinasjonsselskapet i Skandinavia satser nå på sommerprodukter – og stisykling fremheves som ett av satsingsområdene.» Kilde: terrengsykkel.no.

Beitostølen – perfekt for en aktiv høstferie (Innlandet)
«Ved inngangen til eventyrlige Jotunheimen er Beitostølen en populær destinasjon. Glassklar luft, turmuligheter, aktiviteter og spennende lokalmat. Og akkurat nå, fantastiske høstfarger. Her er ti tips til høstferien!» Kilde: kk.no.

DNT og Skiforeningen ønsker å kjøpe historiske Trantjern gård (Akershus)
«De to friluftsorganisasjonene vil drive gården sammen. Vil ha ubetjent hytte, markastue, boller, kakao og aktiviteter på eiendommen.» Kilde: aftenposten.no.

Helt nytt hotell på tradisjonsrik adresse (Oslo)
«Oslos nyeste hotell ligger i en gård med lange tradisjoner innen hotellvirksomhet. Karl Johan Hotel er nå totalrenovert. Bygårdene eies av Eiendomsspar og Olav Thon, hotellet driftes av Norlandia Hotel Group.» Kilde: hrrnett.no.

Hotellinvestor Asmund Haare selger Grims Grenka (Oslo) +
«- Vi fikk et sterkt bud i et svakt marked. Etter betydelige underskudd gjennom 12 år, selger Asmund Haare prestisjehotellet Grims Grenka i Oslo. Kjøperen stenger det ned for omfattende renovering.» Kilde: dn.no.

Innlegg: Må Skotta rives for å få plass til Colin Archer? (Vestfold)
«Vi roper hurra for å styrke Larviks kulturarv og for et nytt landemerke i Larvik! Det er ikke vi imot, men må vi rive ned en av to bryggerestauranter i Indre havn i samme moment? Har ikke Larvik plass til oss begge?» Kilde: op.no.

Lørdag kveld er det Elvelangs på Rjukan (Telemark)
«Årets Elvelangs – den kulturelle vandrigen i høstmørket – den fjerde i rekken – er litt annerledes. Det går tog fra Rjukan hytteby opp til Rjukan stasjon, der vandringen starter.» Kilde: radiorjukan.no.

Annet:

Dra på hytta .. Hvis den ligger på «riktig» side av grensa
«Reis på hytta i høstferien med god samvittighet, sier helsedirektøren. Det har satt sinnene i kok hos nordmenn med hytte i Sverige.» Kilde: nrk.no.

Britene forlenger 5% mva på overnatting og servering
«Den britiske regjering vil forlenge kuttet i merverdiavgiften på overnatting og servering til 31.mars 2021. Samtidig forslår den norske regjeringen å øke overnattingsmomsen igjen, fra 6 til 12 prosent.» Kilde: hrrnett.no

 

Tips en kollega om dette!