Dagens reiselivsnyheter 26.10.2020

Snarveier:

Nasjonalt:

Takknemlige kunder lot seg engasjere av #MeetInNorway Digital
“I dialogene vi har hatt jevnlig med kundene de siste månedene kommer det tydelig frem at det er viktig for dem at vi holder kontakten.” Kilde: business.visitnorway.com.

Visit Norway deltar ikke fysisk på ITB 2021
“På grunn av Covid 19-situasjonen har Innovasjon Norge besluttet at Visit Norway ikke deltar fysisk på den store reiselivsmessen ITB i Berlin, 10.-13. mars 2021. – men holder døren åpen for å delta digitalt, dersom arrangøren legger til rette for det.” Kilde: business.visitnorway.com.

NHO med to tydelige krav til Stortinget
“Makstaket på 10 millioner må bort og kompensasjonen må økes til 70 prosent av faste kostnader.” Kilde: nhoreiseliv.no.

Podkast: Ekstrem, grønn og lønnsom turisme
“Destinasjonene ønsker seg færre og mer lønnsomme turister. Og turistene tiltrekkes av ekstreme opplevelser. For å strekke sitt eget ego. Hør Elin Bolann snakke om opplevelsesturisme, førsteamanuensis Høyskolen Kristiania” Kilde: kunnskap.kristiania.no.

Samtale om den nye støtteordning for reiselivsnæringen
“Vi inviterte Kåre Sandvik, Professor ved Handelshøyskolen, Universitet i Sørøst-Norge (USN) og Per-Arne Tuftin, Direktør, Norsk Reiseliv for å diskutere dette.” Kilde: hsmai.no.

Streik i reiselivet avverget
“Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og Parat og NHO Reiseliv har ved hjelp av Riksmekler Mats Wilhelm Ruland kommet frem til et felles forslag for Riksavtalen.” Kilde: nhoreiseliv.no.

Ikke hotellstreik – Forslag til ny avtale på Riksavtalen
“Forslaget sikrer et lønnstillegg og likebehandling ved forskuttering av sykelønn. – Nå er det opp til medlemmene å avgjøre om dette er godt nok, sier forhandlingsleder Clas Delp.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Tviler på om hotellmarkedet kommer tilbake på toppnivå +
“Bård Bjølgerud i Pangea Property er veldig usikker på om hotellmarkedet vil komme tilbake til gamle høyder. Christian Ringnes er ikke i tvil.” Kilde: dn.no.

Langtidsutleie av hotellrom og forholdet til MVA +
“Det er flere hensyn utleiere må ta når det skal tilbys langtidsutleie av hotellrom, skriver Wiersholm-advokat Jacob Mjelde.” Kilde: estatenyheter.no.

Bok: Luftige turar til fjells
“I ein ny bok tek Bjørn og Perly Norberg føre seg dei mange taubanene i Norge. Dei er mellom anna innom Telenor si spektakulære taubane på Kinn, som blei lagt ned i 2006.” Kilde: rablad.no.

Landet lønn i luftfarten
“HK i Norge og NHO Luftfart ble i går kveld enige om årets lønnsoppgjør for medlemmer som jobber i bedrifter som følger luftfartsoverenskomsten.” Kilde: travelnews.no.

NHO forsvarer Wizz Airs ankomst i Norge
“NHO Luftfart tar den ungarske nykommeren Wizz Air i forsvar. Lavprisselskapet er blant annet blitt kritisert for å ha et negativt forhold til fagforeninger.” Kilde: travelnews.no.

SAS kutter i kapasiteten på grunn av lavere etterspørsel
“Flyselskapet har tilpasset tilbudet av flyreiser kontinuerlig siden mars, og merker nå effekten av nye reiserestriksjoner. I Norge øker samtidig SAS antallet avganger på de største rutene.” Kilde: e24.no.

Det ble kostbart for Norwegian
“Flypassasjerene krevde erstatning etter at Norwegian endret avreisetidspunktet – fordi de mente at de aldri ble varslet. Norwegian avviste klagen, men flypassasjerene anket avslaget. Til slutt endte saken på Transportklagenemnda sitt bord..” Kilde: thetravelinspector.no.

Forbereder nye smitte-tiltak på fly i Norge
“Da korona-smitten avtok i juni ble kravet fra helsemyndighetene om et ledig sete mellom hver flypassasjer fjernet. Nå forbereder Folkehelseinstituttet (FHI) selskapene på at dette kravet kan komme tilbake.” Kilde: flysmart24.no.

Innlegg: Hurtigruta til helvete
“Båtene som bandt kysten og landet sammen, har gått på moralsk grunn.” Kilde: dagsavisen.no.

Toppsjef er ferdig i Hurtigruten
“Og nå vil Hurtigruten ha ny administrende direktør. .. Samtidig har Hurtigrutens ledelse bestemt seg. Nå vil de gjøre skillet mellom kystruten fra Bergen til Kirkenes og den rene ekspedisjonsorganisasjonen tydeligere.” Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Nybø om svalbardpakken (Svalbard)
“– Vil bli operativ så raskt som mulig. .. Regjeringen har foreslått en midlertidig tilskuddsordning for reiseliv på Svalbard på 25 millioner kroner. Næringsminister Iselin Nybø sier at de nå jobber med detaljene.” Kilde: svalbardposten.no.

Aeco setter krav til cruiseguider (Svalbard)
“Cruise-organisasjonen Aeco innfører standarder for opplæring av ekspedisjonscruiseguider på Svalbard.” Kilde: svalbardposten.no.

Enhver krone kommer godt med (Troms)
“Omsetningen til Målselv fjellandsby falt radikalt etter koronaens inntog. For en måned siden foreslo Regjeringen en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen. Detaljene i ordningen er nå klare og Målselv fjellandsby har alle intensjoner om å søke etter støtte.” Kilde: nye-troms.no.

Wizz Air-boikott (Nordland)
“De har to ting til felles. De reiser med fly og er opptatt av arbeidsvilkår. Nordland fylke bestemte seg i dag for å boikotte reiser med selskapet Wizz Air. De oppfordrer flere til å gjøre det samme.” Kilde: nrk.no.

Vesterålen ber om matfag (Nordland) +
“Arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd ber Nordland fylkeskommune ta inn igjen restaurant- og matfag i skoletilbudet i Vesterålen. Ellers starter man eget tilbud.” Kilde: blv.no.

Naturlige Helgeland satser sterkere på vinterturisme (Nordland)
“Naturlige Helgeland har gått til innkjøp av 14 snøscootere som allerede kommende vinter vil gi turistene et nytt og spennende opplevelsestilbud på Helgeland.” Kilde: reiselivskunnskap.no.

Vi skal være best, det er der vi legger lista (Nordland) +
“At eierne vil pusse opp Rognan hotell 25 millioner, var med på å gjøre Henry Hansen og Christine Løksti sikre på at vil satse sammen om å drive det beste hotellet i distriktet.” Kilde: saltenposten.no.

Midt-Norge:

Naturbasert reiseliv betyr stadig mer +
“Har tapt over én million på pandemien, men øker inntektene på dette området. Naturbasert reiseliv betyr stadig mer for AS Meraker Brug.” Kilde: bladet.no.

Besøk fra Trøndelag Reiseliv
“I overenstemmelse med Opplev Rindal, har Rindal Kommune vendt nesa nordover også i reiselivssammarbeidet. Tidligere var Rindal medlem av Visit Møre og Romsdal, nå er det Trøndelag Reiseliv som er samarbeidspartner ved markedsføringen av reiselivstilbud innen ferie og fritid.” Kilde: trollheimsporten.no.

Fjord-Norge:

Innlegg: Er Thon Hotel Surnadal eit Thon-hotell? (Møre og Romsdal)
“Er det eit av dei mange Thon Hotels, dei som kallar seg for «Norges beste hotellkjede», eller er det eit privat føretak med feil namn? Spørsmåla kjem som følje av korona-pandemien.” Kilde: driva.no.

Ulstein utruster nytt cruiseskip (Møre og Romsdal) +
Cruisemarkedet er dødt. Selv om korona har satt full stopp i nye bestillinger, skaper det arbeid ved verft på Sunnmøre. Denne uka ble et skrog tauet fra Polen til Ulsteinvik for utrustning.

Utsette sak om Møringsbåt (Møre og Romsdal) +
“Formannskept i Volda ser gjerne at Volda sentrum får ein Møringsbåt som attraksjon, men det vert sett som krav at kommunen slepp å betale gildet åleine.” Kilde: mre.no.

En bortgjemt perle ved Storfjorden (Møre og Romsdal)
“Når du kjører oppover den humpete grusveien, føles det som om du er på vei til en liten hytte i skogen. Nå du omsider kommer opp, åpenbarer et av Norges vakreste og mest eksklusive hoteller seg – med storslagen utsikt.” Kilde: horecanytt.no.

Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia (Vestland)
“Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.” Annonsørinnhold. Kilde: dykking.no.

I verste fall kan me ikkje ha ei heilarsstilling (Vestland) +
“Medlemsorganisasjonen Ullensvang Reiseliv siktar seg inn mot ny driftsmodell, etter at dei ikkje lenger har drift av turistinformasjon som oppgåve.” Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Her har Petter Stordalen tapt over 400 millioner (Rogaland) +
“Pengene fortsetter å renne ut fra hotellene til Petter Stordalen i Stavanger. I fjor tapte hotellkongen 69 millioner i oljebyen. Og det var altså før koronaen..” Kilde: e24.no.

Øst-Norge:

Alpinsteder forbereder seg på vinter uten utlendinger
“De store norske alpinstedene mister store inntekter uten utenlandske gjester. Trysil risikerer å miste over 70 prosent av inntektene kommende vinter.” Kilde: abcnyheter.no.

Sammen for besøksregistrering (Innlandet)
“Hemsedal kommune og Destinasjon Hemsedal går sammen om felles løsning for besøksregistrering.” Kilde: horecanytt.no.

Innlegg: Rasert nasjonalskatt (Buskerud)
“Hjemmesnekret risikoturisme ødelegger et av våre flotteste og mest ikoniske fjell. .. Håpet er nok at dette fyrtårnet av jern og planker, midt på fjellveggen på maleriet Andersnatten, skal skaffe turister i hopetall.” Kilde: nrk.no.

Hytteeigaren som vart turistsjef (Buskerud) +
“No brukar han kruttet på å hjelpe næringsliv og turistnæringa i Nore og Uvdal opp og fram. Han er hyttebuaren som har kome for å bli.” Kilde: hallingdolen.no.

Annet:

Verdens lengste kobler Skandinavia med Europa
“Femernbelt vil om ni år knytte Skandinavia med kontinentale Europa med verdens lengste nedsenkete tunnel. Tunnelen vil gjøre reisen mellom Danmark og Tyskland med bil eller tog betydelig kortere, også om du kommer fra Norge og Sverige.” Kilde: way-2-go.no.

Frykter «gastrohovedstaden» København kan bli satt år tilbake
“Michelin-restauranten Alouette tror de vil overleve pandemien, men frykter for bransjen i gastrohovedstaden.” Kilde: vg.no.