Dagens reiselivsnyheter 28.09.2020

Nasjonalt

Innlegg: Vi lar en krise gå til spille med krisepakken
«Det er urovekkende at ambisjonene for reiselivsutviklinga er å komme tilbake til slik det var før korona inntraff, framfor å stille nye krav og spørsmålet vi skulle stilt for lengst: Hvor mye reiselivsvekst tåler stedene våre?» Kilde: forskersonen.no.

Innlegg: Tivoli i fjellheimen
«Det er helt ubegripelig at kommersielle krefter får rasere norsk natur. For få uker siden ble det åpnet ei spektakulær bru over Vøringsfossen. Den skal være en turistattraksjon. Det må være den verste maltrakteringen av et norsk natur-ikon noensinne.» Kilde: nrk.no.

Høstferien 2019: 6 av 10 til utlandet. Høstferien 2020: Stengte grenser.
«Mens 57 prosent av de som skulle på høstferie i 2019 valgte utlandet, er verden så godt som stengt foran høstferien i 2020. Formålet med reisen er likevel det samme som i fjor, 66 prosent oppgir at det å tilbringe tid sammen med venner og familie er hovedformålet med årets høstferie.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Eksplosjon i hyttesalget og markert prisveks
«I kjølvannet av at hytteforbud ble opphevet i april har omsetningen og prisene på fritidsboliger i Norge skutt i været, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.» Kilde: hytteavisen.no.

Nå kommer Hubriding.no til hele Norge
«Hubriding.no, som er et MC, bil og sykkel konsept som betyr at det blir kjørt opp en rekke digitale kartruter ut fra en by eller et sted, vil nå rulle ut til en vei nær deg uansett hvor du bor i landet. Konseptet som er utviklet av Straand Hotel i Vrådal i Telemark..» Kilde: reitwagen.no.

Ta turistveiene til fjells før de vinterstenges
«Nasjonale turistveger er 18 vakre strekninger i Norge. Halvparten av dem stenger om vinteren, men når de stenges varierer fra år til år. Bare én er så langt stengt for vinteren.» Kilde: bobilverden.no.

Marginale forskjeller mellom nordiske forretningsreisene
Ny undersøkelse fra Amadeus: «Hvor like er de svenske, norske, danske og finske forretningsreisende? Hvilke behov har forandret seg i løpet av de siste sju årene? Er det forskjeller mellom beslutningstakere og reisende?» Kilde: dfly.no.

Hendelsen på koronabussen – skremmer busselskapene
«Reiseselskap på Østlandet ventet avbestillinger etter nyheten om «koronabussen», men de mottok ikke en eneste. I Rogaland er det annerledes.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: «Smittefarlig busstur»
«Alt ble gjort i henhold til smittevernsveilederen Virke Reiseliv har utarbeidet i tråd med FHIs råd, skriver Bjørn G. Sæbø.» Kilde: dagsavisen.no.

Thon-sjef varsler økende krise: – Nå kommer oppsigelsene
«Thon-hotellene corona-blør så økonomisk at de varsler kraftig vekst i permitteringer – og at det også kommer oppsigelser.» Kilde: e24.no.

Advokaten svarer: Ofte stilte spørsmål om korona
«Under et webinar for medlemmer (NHO Reiseliv) gikk advokat Heike Bentsen gjennom noen av de mest stilte korona-relaterte spørsmålene for tiden. Her får du svarene.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Vil jobbe for å hindre en momsøkning
«I et medlemsmøte ga Kristin Krohn Devold en oversikt over NHO Reiselivs prioriteringer for høsten 2020. − Vi vil jobbe for å hindre en momsøkning til 12 prosent, sier NHO Reiseliv-direktøren.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Vy med nærmere en halv milliard i driftsunderskudd
«Koronapandemien har rammet Vygruppens virksomhet hardt, og driftsresultatet for årets andre tertial ble på minus 415 millioner kroner. Også reiselivssatsingen til Vy er hardt rammet.» Kilde: travelnews.no.

Innlegg: Hurtigruten. Livsnerven mellom Bergen og Kirkenes
«Hva gikk så galt i forhold til samfunnsoppdraget som selskapet fikk, med garantier om statsstøtte, spør Geir Iversen.» Kilde: ifinnmark.no.

Døde av korona etter tur med Hurtigruten: – Vi trodde det var trygt
«Gabys mann ble alvorlig syk under cruise med Hurtigruten – døde senere av korona.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Verdens vakreste sjøreise, tilliten, står den seg?
Skrevet av Arne Ernstsen, tidligere Hurtigrutekaptein: «Ja det lurer sikker mange på – også jeg. Tillit, som du sikkert vet, er noe du overhodet ikke kan kjøpe, selv om du har god råd.» Kilde: smp.no.

Kutter prisene på flybilletter
«Utviklingen i flytrafikken er verre enn fryktet, mener Eurocontrol. Halvparten av trafikken fra i fjor er borte, og nå kutter flere selskap prisene kraftig.» Kilde: travelnews.no.

Innlegg: Norge bør forby flybilletter til under 500 kroner
«Skal luftfarten bli bærekraftig, bør vi ikke le av forslagene fra Rødt og MDG. De bør heller inspirere til å utforme en grønnere politikk. Slik resten av Europa gjør.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Ei lang ørkenvandring (Svalbard)
«Realistisk optimisme tillet kan hende å vente ei konsolidering av turismen på Svalbard frå år 2024 av.» Kilde: svalbardposten.no.

På plass i sjefsstolen (Svalbard) +
«For en drøy uke siden tok Per Brochmann over stillingen som destinasjonsdirektør i Svalbards største reiselivsbedrift. Selv om Hurtigruten Svalbard som de fleste andre er hardt rammet av pandemien ser han ikke mørkt på tiden fremover.» Kilde: svalbardposten.no.

Thon-sjef varsler oppsigelser: – I Tromsø ser det ille ut (Troms)
«Thon har to hoteller i Tromsø og utviklingen i belegg hittil i september viser et fall på 45 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.» Kilde: itromso.no.

Innlegg: Tromsø i bakevja (Troms) 
«Nedgangstid og stengte turistbutikker i Tromsø. Utsiktene er dystre for den store og viktige reiselivsnæringa i byen. Nå må det trolig ei skikkelig krise til før Tromsø skjønner alvoret. Som bodøværingene gjorde for ti år siden. I dag er Bodø oppe og går så det holder.» Kilde: an.no.

Innlegg: Dommedag for Tromsø, eller? (Troms)
«Vi kan faktisk si nei til en hyttelandsby på Finnheia, uten at det sender Tromsø ned i avgrunnen, mener MDG-leder Jonas Nilsen i Tromsø.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Midt-Norge:

Gir 1,5 millioner kroner til Saemien Sijte
«Opplevelsesprodukter skal gjøre sørsamisk kultur mer attraktivt. .. vil skape en ny attraksjon og gi et nytt «reason to go» til reisemålet Trøndelag. – Lykkes vi med dette, så vil det gi ringvirkninger til Innherred, Namdalen og Trøndelags reiselivsnæring.» Kilde: t-a.no.

En gavepakke til trønderske syklister
«Nilsbyen Terrengsykkelpark er anlegget mange trøndere har gått og ventet på. Syklister landet rundt bør se til hva som har blitt utrettet i skogen i Bymarka.» Kilde: terrengsykkel.no.

Mener kommuner med mange turister bør få mer penger
«Fjellnettverket mener brukertall framfor innbyggertall bør være grunnlaget for lokalisering, dimensjonering og finansiering av lokale, offentlige tjenester.» Kilde: fjell-ljom.no.

Fjord-Norge:

Moldevert Digital – gratis ut året! (Møre og Romsdal)
«Lær mer om vertskapsrollen og egen region ved å delta gratis på kurset «Moldevert Digital».» Kilde: moldenaeringsforum.no.

Populær turistveg kan bli stengt for store bussar (Vestland)
«Ein av dei mest populære turistvegane i Noreg kan verte stengd for store turistbussar. Torsdag raste ein gravemaskin utfor. – Katastrofe, seier hotelleigar.» Kilde: nrk.no.

Ørnesafari som turistmagnet (Vestland) +
«Natur og dyreliv er sentralt for å tiltrekke seg turistar, og havørn og kongeørn er viktige for Noreg som reiselivsdestinasjon.» Kilde: bomlo-nytt.no.

Dagens rasteplass blir trolig ikke nasjonalt utsiktspunkt (Rogaland) +
«Nasjonale turistveger har plukket ut 18 veistrekninger i Norge som skal vise det beste av landet. Bare den på Jæren blir trolig uten det som betegnes som et unikt nasjonalt utsiktspunkt, etter det nye vedtaket i Hå.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Ny spenstig julesatsing (Innlandet)
«Nå jobbes det med «JuleFjellandsbyen Beitostølen»; et idékonsept med et stort potensial i markedet.» Kilde: horecanytt.no.

Vekst i fjellhyttemarkedet – bygger milliardlandsby i Hemsedal (Buskerud) +
«Salget av fjellhytter har økt nær 40 prosent så langt i år, sammenlignet med i fjor. Nå skal Solon Eiendom og eiendomsinvestor Asle Torset Skogstad bygge 300 leiligheter i Hemsedal.» Kilde: dn.no.

Ny flytsti i Hallingdal – blir et eldorado for sykkelfamilier (Buskerud)
«Sykkelglade familier og stisykkelentusiaster bør sette Geilo på listen over steder de definitivt må besøke neste sommer. I ny video viser stibyggerne frem den helt nye familievennlige flytstien som åpner i 2021.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Her bygger de ny flytsti på Geilo (Buskerud) +
«Det bygges mer tilrettelagte stier i Norge enn noen gang før. Geilo vil ikke være noe dårligere enn konkurransen, og nå bygges det en ny super-sti med utgangspunkt i Vestlia på Geilo i Hallingdal.» Kilde: terrengsykkel.no.

Vil bruke Nesbyen som hotell (Buskerud) +
«Nesbyen treng fleire gjestesenger. Det vil Anne Marie Kollhus gjere noko med. .. er i gang med å utvikle eit heilt nytt overnattingskonsept.. Forretningsmodellen vår er at bygda er hotellet. Billegare hotell er knapt nok bygd, for budsjettet fram til opninga er på 920.000 kroner, sa Kollhus.» Kilde: hallingdolen.no.

Regional plan for Norefjell-Reinsjøfjell (Buskerud) +
«Det innebærer blant annet videreutvikling av alpinanlegget der det allerede er alpinanlegg, og satse på langrennstilbud, sykling og vandring ellers i fjellet.» Kilde: hallingdolen.no.

Åtte av ti reisende har forsvunnet (Akershus)
«SAS og Norwegian fløy mellom Oslo og København med ofte fulle fly. En gang var denne ruten selve gullegget i skandinavisk luftfart, med fulle fly som sikret flyselskapene store overskudd gjennom gjennom mange år.» Kilde: flysmart24.no.

Bygger Norges råeste nabolag (Oslo)
«Når Sommerro åpner i 2022, skal det følge med et helt nabolag på kjøpet. Prisen for å bo permanent på hotell vil koste mellom 6 og 70 millioner kroner.» Kilde: finansavisen.no.

Kan vinne pris for Europas beste suite (Oslo)
«Nobelsuiten på Grand Hotels har blitt nominert til beste suite på «AHEAD Awards Europe 2020».» Kilde: horecanytt.no.

«Røde tall for hotellet i fjor: – Totalen veldig solid (Østfold) +
«Det ble nok et år med underskudd for Hankø Hotell & Spa, men Henning Forsberg sier man må se tallene i sammenheng med de andre selskapene hans.» Kilde: f-b.no.

Jernbanesatsingen på Vestfoldbanen må fortsette (Vestfold)
«Fylkesordføreren, sammen med alle ordførerne langs Vestfoldbanen, sier klart fra til samferdselsministeren om at utbyggingen på Vestfoldbanen må fortsette.» Kilde: vtfk.no.

Annet:

Blir Nordest og inngår samarbeid med SveDest
«Folden Kommunikasjon tok i mars 2020 over markedsføringen av svenske destinasjoner i Norge, etter at  Visit Sweden  la ned sin virksomhet i landet. Etter syv operative måneder utvikler Folden Kommunikasjon seg nå videre.» Kilde: dfly.no.

Dette skal sikre cruise i fremtiden
«Krav om ansiktsmasker, utbredt testing og sosial distansering på verdens cruiseskip skal ikke bare hindre Corona-smitte. Det blir fremtidsnormen.» Kilde: way-2-go.no.

Skynder seg langsomt
«De fleste av verdens cruiseskip ligger stille i påvente av bedre tider. Så hva skjer i Royal Caribbean? Vi tok en prat med nyansatte Magnus Wrahme om planene for fremtiden.» Kilde: travelnews.no.

Building back better demands more thoughtful tourism
«COVID-19 has demonstrated that changes must be made in order to support and secure the future of travel. Along with elevated safety protocols, a genuine commitment to sustainability provides a roadmap to a more responsible travel industry.» Kilde: travindy.com.

Big Takeaways From Skift Global Forum 2020
«After listening to 65-plus global travel executives over three days at Skift Global Forum 2020 this past week, here are my takeaways — mixed with my opinions — on where the travel industry is today in this pandemic era.» Kilde: skift.com.

Tips en kollega om dette!