Dagens reiselivsnyheter 29.01.2021

Nasjonalt:

Full fart før bråstopp for overnattingsbransjen i 2020
«Etter fleire år med auke i talet på overnattingar var det i 2020 et fall på 33 prosent samanlikna med 2019. Hotella var særskilt hardt ramma, og hadde ein nedgang på over 40 prosent.» Kilde: ssb.no.

1 av 3 reiselivsbedrifter frykter konkurs
«En ny undersøkelse fra Virke viser at 7 av 10 ansatte i reiselivet er permittert. Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv ber regjeringen om å ta en større del av regningen. – Disse tallene burde ryste politikerne, sier hun.» Kilde: e24.no.

Corona-rammede bedrifter får utsatt skatt og avgifter
«Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier et av tiltakene i regjeringens nye corona-tiltakspakke fredag, er å gi rammede bedrifter ny utsettelse av skatt og avgifter – til 1. juli.» Kilde: vg.no.

Lockdown-veileder for reiselivet
«Veileder for næringer innen reiselivsbransjen som blir stengt ned som følge av nasjonale eller lokale bestemmelser, tiltaksnivå 5.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Scandic med kontantstøtterekord – får 81 mill.
«De store hotellkjedene har vært blant de største mottagerne av kontantstøtten for bedrifter. Torsdag mottok Scandic 145 millioner kroner. Det er den største enkeltutbetalingen så langt.» Kilde: e24.no.

Forespørsel om å vurdere en halvårlig justering av insentivordningen
«NHO Reiseliv og flere aktører ber regjeringen justere rammen for filminsentivordningen for å sikre en økt forutsigbarhet for bransjen.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Her er 20 flotte drømmereiser i Norge
«Reiseåret 2020 ble annerledes-reise-året-2020. Og akkurat som i fjor nå er det nå mange som lurer på hvor de skal reise hvis de skal legge ferien til Norge i 2021. Jeg hjelper deg gjerne med tips.» Kilde: thetravelinspector.no.

Kreditor steiler over hva de får fra Norwegians redningsplan
«Norwegians gjeld skal kuttes med flere titalls milliarder kroner. Det går hardt utover kravene som tusentalls store og små kreditorer har mot flyselskapet.» Kilde: e24.no.

Forsinkelser kan sette jakten på kapital i fare
«Norwegian advarer kreditorer som vil bruke mer tid på flyselskapets søknad om å få kvitte seg med 36 fly. Norwegian hevder at det kan sette jakten på ny kapital i fare, og gjøre at de risikerer å slippe opp for penger.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Bekmørkt for reiselivet på Svalbard
«Reiselivsbedriftene i Longyearbyen klamra seg til håpet om ein tilnærma normal vintersesong. Så kom dei nye reiserestriksjonane. – Har berre hatt fire gjester sidan september.» Kilde: nrk.no.

Skjerper innreise-kravene (Svalbard)
«Reglene for innreise til Svalbard skjerpes: Negativ koronatest må være avgitt senest 24 timer før ankomst til Svalbard.. Testen må være gjennomført på fastlandet.» Kilde: svalbardposten.no.

Permitteringsvarsel til 60 personer (Svalbard) +
«John Einar Lockert i Svalbard Adventures og Per Brochmann i Hurtigruten Svalbard har torsdag sendt ut permitteringsvarsel til rundt 60 av sine ansatte, sammenlagt. -Et varsel om hva som kan komme.» Kilde: svalbardposten.no.

Får bruke koronamidler til å gi deg billige opplevelser (Finnmark) +
«Innbyggere som har lyst til å oppleve hvordan det er å være turist i Sør-Varanger har nå en unik mulighet. Billettene blir subsidiert med penger fra kommunens næringsfond, som er fylt opp med koronamidler. Monika Raab skal koordinere prosjektet «Skap en gjest». Kilde: sva.no.

Nå satser Snøhotellet på lokale gjester (Finnmark) +
Kirkenes: «Lørdag har Snøhotellet offisiell sesongåpning. Normalt ville det myldret av internasjonale gjester. På grunn av koronasituasjonen satser de nå på at de lokale vil komme. – Situasjonen er helt annerledes i år.» Kilde: sva.no.

Korona-millionene triller inn hos Tromsø-bedrifter (Troms) +
«Hurtigruten får 65 millioner i kompensasjon.» Kilde: itromso.no.

I januar har vi omsatt for 600 kroner (Nordland) +
«Live Lofoten AS driver Live Lofoten Hotell og Skjærbrygga i Stamsund. Bedriften fikk 600.000 i kompensasjon fra staten, og eieren sier at bedriften ikke hadde klart seg uten ulike støtteordninger.» Kilde: lofotposten.no.

Hotellet skal stå ferdig om et halvt år (Nordland)
» Thon bygger nytt hotell i Svolvær. Arbeide skal etter planen være ferdig i juli. Consto Nord frykter ikke stengingen av grensene til Norge gir store problemer for byggingen av nytt hotell i Svolvær.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Avspark for felles arbeid på måltidsturisme
«Denne uken lanseres SMAK63 som er en unik digital plattform med utdanning og inspirasjon for måltidsturisme. Målet er at opplevelsesbedrifter skal bruke mer lokalprodusert mat både på menyen og i markedsføringen sin.» Kilde: matriketmidt.no.

Fjord-Norge:

Presentasjoner og opptak av medlemsmøte 27.jan (Møre og Romsdal)
«Onsdag 27. januar gjennomførte vi et medlemsmøte på Teams hvor vi i Visit Nordvest snakket om reiseåret 2021, hvordan vi håndterte markedsføring og kampanjer i det spesielle  året 2020 og hva vi har planer om i  2021.» Kilde: visitnw.wordpress.com.

Merkar stor pågang: – Folk er veldig gira på å reisa (Vestland) +
Sogndal: «Konseptet dei skal marknadsføra og selja har endra seg, men likevel opplever Inga-Britt Morken (27) og Helle Øverhaug (30) i Fotefar temareiser stor pågang frå reiselystne nordmenn.» Kilde: sognavis.no.

Gutt alvorlig skadet i skiulykke i Myrkdalen (Vestland)
«En syv år gammel gutt ble alvorlig skadet da han kolliderte med en annen i en kuleløype Myrkdalen søndag.» Kilde: friflyt.no.

Michelle Milas is ICCA`s researcher of the month! (Rogaland)
«ICCA (the International Congress and Convention Association) has granted our very own – Michelle Milas with the prestigious title of ICCA’s Researcher of the Month for December 2020. Congratulations, Michelle!» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Øst-Norge:

Kommuneoverlege frykter storinnrykk – ber folk være forsiktige
«Regjeringen åpnet torsdag kveld for hyttebesøk. Flere av landets største hyttekommuner forventer nå stor pågang til fjells i helgen.» Kilde: nrk.no.

Hyttebesøk blir tillatt igjen for Oslo-regionen
«Regjeringen har bestemt at besøk på hytter utenfor egen kommune ikke lenger skal frarådes i Oslo-regionen – unntatt for Nordre Follo.» Kilde: itromso.no.

Flyttet inn på hotell (Oslo)
«I tøffe tider gjelder det å tenke nytt. Det har definitivt Oslo-hotellet Quality Hotel 33 gjort. Siden i fjor høst har de derfor vært vertskap for den norske trafikkskole start-upen Kör. Nå hylles samarbeidet av Choice-sjefen.» Kilde: hotellmagasinet.no.

BIO-ordningen fortsetter – søk om støtte til opplæring (Vestfold og Telemark)
«Bedrifter trenger ny kompetanse og benytter BIO-ordningen til å gi ansatte opplæring. I november søkte rekordmange om støtte, og nå åpner fylkeskommunen for nye søknadsrunder.» Kilde: vtfk.no.

Regner med nesten tomme fly fremover (Vestfold)
«I morgen deler Regjeringen ut nye krisepakker. Sandefjord lufthavn Torp håper de får hjelp også denne gangen.» Kilde: nrk.no.

Søker sommerverter til NIA og Rjukanbanen (Telemark)
«Har du lyst til å jobbe i verdensarvhistoriske omgivelser? NIA søker etter museumsverter for arbeid i sommersesongen 2021, på Vemork og på Rjukanbanen.» Kilde: radiorjukan.no.

Sørlandet:

USUS blir Miljøfyrtårn
«USUS er en av 19 bedrifter som 27. januar startet opp første kursdag på veien for å bli miljøsertifisert. En engasjert gjeng møttes på teams og fikk første innføring i hva dette innebærer av arbeidsoppgaver frem til vi blir klare til sertifisering i mars 2021.» Kilde: usus.no.

Mesternes Mester-effekten
«Ved å gjøre god og inspirerende reiseinformasjon lett tilgjengelig for de som nå retter blikket mot Arendal og Sørlandet, håper vi på en skikkelig Mesternes mester-effekt i form av mange gjester så fort det blir mulig.» Kilde: usus.no.

Annet:

Kriseår for turistindustrien: Verste året noensinne
«Den globale turistindustrien opplevde sitt verste år noensinne i fjor, melder FN-organet Verdens turistorganisasjon (UNWTO).» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Educating sustainability through hackathons in the hospitality industry
«Phi, G. T., & Waldesten, T. (2021). Educating sustainability through hackathons in the hospitality industry: a case study of Scandic hotels. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–17. doi: 10.1080/15022250.2021.1879669» Kilde: tandfonline.com