Dagens reiselivsnyheter 29.09.2020

Nasjonalt

Ørn og norsk reiseliv
«Norsk natur og dyreliv er en sentral del av å tiltrekke seg turister, og havørn og kongeørn er viktige symbolarter i så måte. Det er en usikker øvelse å anslå hvor viktig ørn er for å utløse ny reiselivsaktivitet, men basert på tidligere kartlegginger,..» Kilde: menon.no.

Utvidet støtte til omstilling i reiselivet
«Reiselivsnæringen er en av de næringene som ble rammet først, og er hardest rammet av koronapandemien. Innovasjon Norge har fått nye muligheter til å hjelpe i denne vanskelige situasjonen.» Kilde: business.visitnorway.com.

Innlegg: Skivebom fra forskermiljø
Målfrid Baik, regiondirektør NHO Arktis: «Våre bedrifter kjemper nå hver dag for å overleve. At en forsker fra Universitetet i Tromsø da bekymrer seg for om koronatiltak skader samfunnsutviklinga, er oppsiktsvekkende»..» Kilde: itromso.no.

Innlegg: Nødvendig å stille opp for reiselivsnæringen 
Linda Hofstad Helleland (H): «Jeg har sittet med gråten i halsen og hørt hvordan pandemien er i ferd med å rive ned livsverket og drømmene til de jeg har møtt, skriver statsråden.» Kilde: oa.no.

Den økonomiske krisen i hotellbransjen vokser
«Næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal sier at 7 av 10 reiselivsbedrifter med mer enn 50 årsverk planlegger oppsigelser, og på Quality Hotel Expo er hotellsjef Synnøve Grøntjernet fortvilet over situasjonen. Se innslaget her.» Kilde: tv.nrk.no.

Nå ryker julebordene. For hoteller og restaurant er det krise +
«Her samlet de 4500 til julebord hvert år. I år blir det ikke noe av. – Høsten er et svart hull.» Kilde: e24.no.

ALF og Norske Fjell SA vil bruke SafeSpot for smittesporing
«Vintersesongen 2020-2021 nærmer seg, og alpinnæringen og fjelldestinasjonene i Norge er i full gang med å planlegge for en sikker og god åpning der smittevernet står i høysetet.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Politiet om Hurtigruten: – Foretaket fortsatt mistenkt
«Det er gjennomført rundt 20 avhør i etterforskningen rundt smitteutbruddet på hurtigruteskipet MS Roald Amundsen.» Kilde: e24.no.

Voldsomme kutt i luftfarten, og mer er på vei
«1.800 stillinger er borte i SAS, 680 av dem blant bakkeansatte. 500 forsvinner i konkurrenten Menzies. Og trolig er dette bare starten på koronaoppsigelser i luftfarten. – Tar på mentalt for alle ansatte.» Kilde: frifagbevegelse.no.\

Nord-Norge:

Fremtiden for reiselivet i Nord-Norge etter korona
«Kunnskapsparken Bodø har nå gjort ferdig en omfattende rapport om hvordan den nordnorske reiselivsnæringen påvirkes av koronapandemien. Mange av klyngebedriftene i InnOpp har deltatt i undersøkelsen som rapporten bygger på.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Antall turister stiger igjen (Svalbard)
«Den ukentlige oversikten utarbeidet av Visit Svalbard viser at det er flere besøkende på Svalbard denne uken, sammenlignet med forrige uke.» Kilde: svalbardposten.no.

Dårligste besøkstall for Nordkapp siden 1969 (Finnmark)
«Vi må helt tilbake til 1969 for å finne så besøkende på Nordkapp som i år. Det sa Gunnar Nilsen under et seminar torsdag kveld.» Kilde: radionordkapp.no.

Vil bli ledende innen opplevelsesturisme i Lofoten (Nordland)
«Lofoten Sjøhusutleie og Lofoten Rental Hub ønsker å samarbeide for å skape et senter for utleie av fritidsboliger, utleie av sykler, SUP, kajakk etc. Det ønskes å skape en base for opplevelsesturisme i Lofoten, skriver selskapet i søknaden.» Kilde: lofotposten.no.

Fjord-Norge:

Vi har prøvd den nye «sykkelmotorveien» (Rogaland)
«Med en meterpris på 100.000 kroner er sykkelveien mellom Stavanger og Sandnes landets dyreste. Dinside har satt seg på sykkelsetet og testet den delen av veien som nå er åpnet, samt innendørs sykkelparkering på et kjøpesenter i nærheten.» Kilde: dinside.no.

Øst-Norge:

Beitostølen: Rekordsommer og høyt trafikk også i høst (Innlandet)
«Direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort, i samtale med NRKs Pål Plassen på NRKP1 søndag.» Kilde: radio.nrk.no.

Jakt på opplevelser i regionen! (Innlandet)
Veronica Blumenthal, reiselivsforsker i Østlandsforskning: «Høstferien i år blir Norgesferie. Heldigvis finnes det nok opplevelser å bli oppslukt av!» Kilde: reiselivsforskning.org.

Kan dette løypekartet matche Narvikfjellet sitt? (Innlandet)
«Narvikfjellet ble uoffisielt kåret til Skandinavias fineste løypekart. Men kan Kvitfjells nye løypekart måle seg med skianlegget i nord?» Kilde: friflyt.no.

Me har gull å selje (Buskerud) + 
«Temperaturen er høg i marknaden på Geilo. I løpet av ei veke selde Geilogruppen 26 leilegheiter. Slik blir Highland Lodge presentert for kundane. Leilegheitene ligg tett ved skiløyper og sentrum.» Kilde: hallingdolen.no.

Innlegg: Som sild i tønne på glassverket (Innlandet)
«Her var det neimen ikke snakk om en avstand på én meter, og de fleste syntes heller ikke å bry seg, påpeker Torleiv Johnsrud etter besøk på Hadeland Glassverk.» Kilde: ringblad.no.

Innlegg: Minnesmerke eller turistattraksjon på Utøyakaia? (Buskerud)
«I hvor stor grad skal noens behov kunne overstyre og underkjenne andres behov, spør Marianne Thoresen i dette innlegget.» Kilde: ringblad.no.

Nå åpner endelig Petter Olsens økoluksushotell (Akershus) +
«1. desember – seks år forsinket – åpner milliardær Petter Olsens hotell på Ramme Gård sør for Oslo. Med døgnpriser de aller fleste i hotellbransjen bare kan drømme om.» Kilde: dn.no.

Ny video: Kommer virkelig nissen fra Drøbak? (Akershus)
«Drøbak ønsker å ta tilbake plassen som julenissebyen i Norge. Og nå tar de nye effekter i bruk.» Kilde: thetravelinspector.no.

Olaf Tufte, ro- og padle-landslaget kommer til Rjukan (Telemark)
«En intern spøk mellom salgssjef i VisitRjukan Håvard Kleven og ro-legenden Olaf Tufte har resultert i et besøk av OL-vinneren 21 – 23 Oktober. .. Vi inviterer også til et seminar med påfølgende middag på Gaustablikk Høyfjellshotell..» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Sørlandet:

Investerer nye millioner tross millionunderskudd i fjor +
«Kun ti driftsdager forrige vinter og 1,2 millioner kroner i underskudd i fjor til tross: Eikerapen Alpinsenter satser nye millioner på anlegget. Og nå bygges et nytt hyttefelt like ved.» Kilde: fvn.no.

Annet:

When in Asia..
«Denne oversikten gir deg et innblikk i etiketten som råder, i de landene vi jobber mot innen reiselivet i Asia. Vi håper også at så mange som mulig blir med oss på et digitalt seminar med aktører i India 23.-25. november 2020.» Kilde: business.visitnorway.com.

Visit Norway søker mediebyra
«Avtalen med nåværende mediebyrå utløper ved nyttår, og derfor skal Visit Norway – og resten av Innovasjon Norge – tegne en ny avtale som vil gjelde fra 1. januar 2021. Anbudet ligger i Mercell, og påmeldingsfristen er 28. oktober 2020.» Kilde:

Destinations need to adopt new protocols for health and hygiene
«The World Travel & Tourism Council (WTTC) has unveiled a new report that explores the implications of the trends for each of four key travel and tourism stakeholders: travellers, businesses, workforce and communities.» Kilde: traveldailymedia.co.

Can safety and sustainability go hand-in-hand?
«Skyscanner’s New World of Travel report has revealed that sustainable travel concerns are no longer on top of mind for many travellers. This has been bumped by health and safety concerns become a priority following the health crisis.» Kilde: traveldailymedia.com.

How travel booking behavior has changed due to Covid-19
«To help travel marketers navigate this new normal, we’ve put together the following list of behavioral trends to consider both during and after the Covid-19 crisis.» Kilde: koddi.com.