34 reiselivsnyheter finner du i dagens brev

Nasjonalt:

Velkommen til konferanse om Matnasjonen Norge
«Hvordan skal vi skape sterke mat- og reiselivsregioner i Norge? Hvordan skal vi samarbeide for å fremmer sunt og bærekraftig kosthold? Det skal politikere og mat- og reiselivsbransjen diskutere på en digital konferanse 31. august.» Kilde: regjeringen.no.

Hareide vil tilby nasjonal interrail-billett i Norge
«Samferdselsdepartementet vil redegjøre mulighetene for å innføre en nasjonal togbillett tilsvarende interrail. Klimakrisen skal ha satt tankene i spinn.» Kilde: e24.no.

Varsler innstramminger for elsparkesyklister: – Farligere enn du tror
«Promillegrense, hjelmpåbud for barn under 15 år og forbud mot å kjøre på fortau. Samferdselsminister Knut Arild Hareide varsler nå en rekke innstramminger i reglene for elsparkesyklister.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Formuesskatt truer hotellperlene
«Formuesskatt-debatten handler også om hva slags bedriftslandskap vi ønsker oss. Norske reiselivsbedrifter med sterk lokal tilknytning straffes i dag av skatten, og resultatet kan bli at noen av de mest unike hotellperlene våre går tapt.» Kilde: gd.no.

Fikk mer koronastøtte fra Sverige enn Norge
«De nordiske landene ga Stordalens selskaper nær 850 millioner kroner i koronastøtte i 2020. Sverige ga mest.» Kilde: reiseliv1.no.

Stordalen skrur igjen pengekranen til it-selskap +
«It-selskapet Cenium har lenge vært et pengesluk for investor Petter Stordalen og hans Strawberry-konsern. Nå stenges pengetilførselen, og selskapet har sagt opp ansatte for å kutte kostnader.» Kilde: dn.no.

Konsertgiganten Live Nation: Inntektsfall på 311 millioner
«Konsertbransjen har blødd millioner under pandemien; Norges største konsertarrangør, Live Nation, gikk fra 384 millioner kroner i inntekter i 2019 til 73 millioner i 2020.» Kilde: e24.no.

Flytrafikken fortsetter nedover etter sommertopp
«Flere fullvaksinerte gir en smidigere reise for flypassasjerer, tror Avinor. Tror høstferien blir travel.» Kilde: e24.no.

SAS tilbake på alle ruter fra september
«I september vil SAS ha være operative på like mange ruter som før pandemien slo inn. Men antallet avganger er langt færre.» Kilde: travelnews.no.

E24-podden i Arendal: Luftfarten skal reise seg og bli elektrisk
«Når elektriske fly kommer kan de dramatisk endre på rutestrukturer og måten vi reiser på. Før det kan bli en realitet må imidlertid luftfarten reise seg etter den brutale coronakrisen – som ikke er over ennå.» Kilde: e24.no.

IATA godkjenner EU-Pass – bør bli global standard
«Den internasjonale luftfartsorganisasjonen (IATA) gir grønt lys for at reisende fra EU laste opp Corona-sertifikatet i IATAs Travel Pass – og håper på en global standard.» Kilde: way-2-go.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Reiselivets comeback vil ta tid
«Driver man derimot en opplevelses- eller overnattingsbedrift som er avhengige av utenlandske gjester, vil ikke oppturen komme like raskt. Det tar tid å få i gang dette markedet igjen. .. flere tiltak trengs for å bistå i gjenreisningen.» Kilde: an.no.

Arbeidslivsrettet kompetanseheving (Finnmark/Troms)
«Troms og Finnmark fylkeskommune inviterer bedrifter, kommuner, arbeidsgivere, bransjeorganisasjoner og opplæringskontor til dialogmøter i regi av prosjekt Næringsrettet opplæring.» Kilde: tffk.no.

Biolog om pukkellaksen: – Den er klimavinner  (Finnmark/Troms)
«På tross av tidenes dugnad i Finnmark, tror forsker at folk må belage seg på en enda større invasjon av pukkellaksen i 2023.» Kilde: nrk.no.

Lisa gikk fra reiseliv til skoleverket (Nordland) +
«Lisa Blom skifter beite og har byttet ut hotellsjefjobben med jobb som assisterende rektor ved Lofoten Folkehøgskole. .. – Jeg hadde lyst til å fortsette å jobbe med bærekraftig reiselivsutvikling.» Kilde: lofotposten.no.

Lofotferien for ei mor og sønn ble brått svært utrivelig (Nordland) +
«En av de som bar snare med å tilby hjelp var Radka Stankova ved Lydersen Rorbuer. Ikke bare tilbød de gratis overnatting, men de hentet også mor og sønn på fergeleiet i Moskenes der det hadde campet inntil teltet ble rasert.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:  

Blir sjef for ski-VM i 2025: – Tiårets sjanse
Trondheim: «Næringslivstopp Berit Svendsen skal styre skuta for å etablere det som har som mål å bli en heidundrende og nyskapende folkefest.» Kilde: nrk.no.

Klart for gigantmesse i Trondheim – venter over 20.000 besøkende +
«Hoteller over hele byen har vært fullbooket i flere måneder. – Viktig å vise vi kan få til dette uten store katastrofer, sier arrangøren. .. Tirsdag åpner messen Aqua Nor dørene i Trondheim Spektrum.» Kilde: nt24.no.

Fjord-Norge:  

Positiv trend for gondolbanene i sommer
«Nordmenn har lagt sin elsk på gondolbaner i sommer. Til sammen har vi brukt over 100 millioner kroner på å komme oss til fjells uten å gå.» Kilde: reiseliv1.no.

Det har vore ein topp sumar for oss (Møre og Romsdal) +
«I juli og august har det vore fullt på Trædal hotell og Turistsenter. Det har mellom anna vore mange motorsykkelturistar buande på Trædalsbakken. – Fleire køyrer Aursjøvegen med motorsykkel, seier Jostein Trædal.» Kilde: driva.no.

Staten vil ikkje sponse kyrkja før 1000-årsjubileet (Vestland)
«Fortidsminneforeningen søkte om tilskot til å restaurere Moster gamle kyrkje til tusenårsjubileet. Så snudde departementet og sa at det berre gjeld for Den norske kyrkja.» Kilde: nrk.no.

Før tok man bare bilder av fjellet. Så begynte noe å skje (Vestland) +
Gloppen: «Historien om turmål som går fra å være godt bevarte hemmeligheter til å bli verdenskjente attraksjoner, har gjentatt seg flere ganger i løpet av de siste ti årene. Er Eggenipa på samme vei?» Kilde: bt.no.

Åpner havgolfanlegg i Korshamn som den tredje i Norge (Rogaland) +
«Det første koronaåret rammet Korshamn rorbuer hardt, og daglig leder Åse Jorunn Kokaas måtte finne fram til nye aktiviteter som kunne lokke flere gjester.  – Jeg tviler på at noen av de andre er like spektakulære.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge:  

Nordiske musikkfestivaler med nyskapende klimasatsing (Innlandet)
«Fra sommeren 2022 viser de internasjonale musikkfestivalene Valdres sommersymfoni og Järna Festival Academy hvordan en bærekraftig fremtid kan se ut for den klassiske musikkindustrien.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Kronprinsen til Dovrebanens 100-årsjubileum (Innlandet)
«Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon er til stede ved markeringen av 100-årsjubileet for Dovrebanen på Hjerkinn 17. september 2021.» Kilde: abcnyheter.no.

Lushaugtårnet fikk byggeskikkpris, kunstverk på plass (Innlandet) +
«Byggeskikkprisen for Gran kommune 2020 ble tildelt Lushaughytta og Lushaugtårnet i kommunestyret våren 2021 etter at planutvalget hadde valgt prisvinnerne. .. unstverket Boreale flyvere er nå ferdigstilt.» Kilde: hadeland.no.

De første store cruiseskipene er tilbake (Oslo)
«I sommer har ett og annet mindre cruiseskip seilt langs norskekysten, uten å kunne sette i land passasjerer. Nå kommer imidlertid noen av de større oversjøiske cruiseskipene til Norge. For første gang siden pandemien startet, legger i dag et større cruiseskip med passasjerer til kai i Oslo.» Kilde: kystverket.no.

Scandic Vulkan utvider med PS:Hotell (Oslo)
«Scandic har inngått en ny avtale med gårdeier Aspelin Ramm og tar over nabolokalene fra 1. februar 2022. Når utvidelsen er ferdig vil hotellet ha 180 rom.» Kilde: reiseliv1.no.

Derfor skal dere legge venninneturen til Fredrikstad (Østfold)
«Fredrikstad er byen som gjerne har havnet litt i skyggen av Oslo. Det betyr at den enorme sentrumsutviklingen av Fredrikstad har gått under radaren for flere reisejournalister enn meg. Men sommerens besøk til den fine byen i Østfold ga mersmak.» Kilde: thetravelinspector.no.

Har ikke snakket engelsk på halvannet år, men nå skjer det (Telemark) +
«Hege Næss og Tone Lise Øvrum i Visit Rjukan er veldig fornøyde med at utenlandske turister begynner å finne veien til Tinn igjen.» Kilde: varden.no.

Sørlandet:  

Stolpejakten har fått rekordmange brukere i sommer +
«Når vi er der, hender det vi sniker oss til en ekstra natt på hotell slik at vi får tatt noen stolper. Det er jo blitt litt vilt, innrømmer Holen.» Kilde: fvn.no.

Toppen har tusenvis av besøk – nå blir overnatting lettere +
Risør: «I løpet av en fem timer lang dugnad lørdag fikk den populære toppen Loftshei ved Røed en oppgradering. Moland, som er grunneier, var en del av en gruppe på 15 personer som satte opp seks stativer til hengekøyer.» Kilde: austagderblad.no.

Innlegg: Når det er grunn til å skryte – så skal en gjøre det +
Risør: «Arild Mathisen: – Jeg ble SÅ glad da jeg leste i AAB at Risør By hadde hengt opp nye fine bannere med teksten TREHUSBYEN RISØR.» Kilde: austagderblad.no.

Annet:

Uforutsigbare, tilfeldige og forvirrende regler
«På verdensbasis gikk nesten én av fem arbeidsplasser relatert til turisme tapt i 2020, skriver Hans Kristiansen.» Kilde: reiseliv1.no.