Elderly man and woman deciding on their upcoming travel

40 utvalgte reiselivsnyheter fra helgen

Nasjonalt:

Oppsummering fra Arendalsuka
«Grønn mobilitet og stedsutvikling, jobbskaping i reiselivet og ny reiselivsstrategi. NHO Reiseliv har satt viktige reiselivssaker på agendaen under Arendalsuka 2021.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Reiselivsbedriftene mangler utenlandske gjester, kurs og konferanser
«Det har vært en god sommer for store deler av reiselivet, med regionale og bransjevis forskjeller. Men til høsten forventes det at fraværet av utenlandske gjester, kurs- og konferanser, samt strenge smitteverntiltak vil fortsette å prege næringen.» Kilde: reiseliv1.no.

Bestillingstrend overrasket – nå har det snudd
«Halvannet år etter koronapandemiens begynnelse er det fortsatt vanskelig å planlegge reiser, og mange som har utsatt sommerferie-reisen til høsten går en usikker tid i møte.» Kilde: tv2.no.

Innlegg: Norge trenger en reiselivsminister
«Dagens reiselivsaktører må forholde seg til åtte ulike departement. Det er komplisert, kostbart og gjør at fokus og kunnskap blir for fragmentert og utydelig.» Kilde: nettavisen.no.

Nå kommer svenskene tilbake til Norge
«At svenskene virkelig har fått øynene opp for naturturisme, er gode nyheter for norsk reiselivsnæring. For turer i fjell, skog og mark har historisk sett ikke vært like inngrodd i den svenske folkesjela som i den norske. .. Kraftig økning i trafikk på Visit Norway fra Sverige.» Kilde: business.visitnorway.com.

Norge – et jakteldorado i verdenstoppen
«Med en enorm villmark myldrer det av fantastiske jaktmuligheter i de norske skoger. Investor Ola Mæle har jaktet fra nært til fjernt, og talen er klar: – Ingenting slår jakta i Norge.» Kilde: abcnyheter.no.

Norge har fått gondolfeber. Men ikke alle er like populære +
«Nordmenn har brukt over 100 millioner kroner i sommer på å komme seg til fjells – uten å ha blitt våt av svette. Det har bidratt til to oppturer for et reiseliv i krise.» Kilde: e24.no.

Overnattings- og serveringstjenester i nasjonalregnskapet under koronakrisen
Beregningsmetoder og resultater: «Koronapandemien førte til en sterk nedgang i aktiviteten i overnattings- og serveringsnæringen i 2020.» Kilde: ssb.no.

Petter Stordalen venter nytt milliardtap i 2021
«Stordalen anslår at Nordic Choice vil ha tapt opp mot fire milliarder kroner ved pandemiens slutt. Nå skriver han bok om krisen.» Kilde: e24.no.

Nesten seks av ti norske hotellrom har hatt gjester i sommer
«Hotellene i Kristiansand best også denne sommeren med en RevPAR på rundt 1800 kroner i juli.» Kilde: reiseliv1.no.

Bor på hotell for 8.500 kroner i måneden
«Ingvild Sibbern fra drammensdistriktet flyttet nordover for å studere, men var ikke kjent i Bodø by. Løsningen ble et opphold på hotell, til hun finner seg noe mer permanent. I Drammen er det venteliste på studentboliger.» Kilde: dt.no.

Fem nye destinasjoner på en uke for Flyr
«Det nye norske flyselskapet Flyr har startet opp flyvninger til ikke mindre enn fem destinasjoner denne uken.» Kilde:

Norske gründere avduket elektrisk sjøfly
«Fremfor å bygge om eksisterende fly til elektrisk drift, begynte gründerne i norske El-Fly med blanke ark da de skulle designe sitt elektriske sjøfly.. : Tror det kan revolusjonere reisemønsteret i Norge.» Kilde: .e24.no

Nord-Norge:

Nordlendingene er de hyggeligste menneskene som kan kjøpes for penger
«Torgrim Eggen ble utskjelt etter DN-tur på Vestlandet: Slik gikk det da han besøkte Nord-Norge.» Kilde: journalisten.no.

Her kaster de tyske turistene fisken i søpla
«Fisketurister kastet flere kilo fiskefileter på flyplassen på grunn av overvekt. Børge Holm filmet hendelsen og mener at myndighetene må stille strengere krav til turistfisket.» Kilde: nrk.no.

Vurderer å frede Isfjord Radio (Svalbard) +
«Ny rapport om kulturhistoriske verdier på Isfjord Radio kan føre til at Sysselmesteren anbefaler fredning av anlegget. Det kan i tilfelle forsinke eller fordyre Store Norskes energiprosjekt.» Kilde: svalbardposten.no.

Det er anarki i fisketurismen (Nordland) +
«1. januar 2021 trådte strengere regler for turistfiske i kraft. Både fiskere og andre mener det må sterkere lut til.» Kilde: blv.no.

Ønsker å ha brønnøyverter hver sommer (Nordland) +
«Denne sommeren har en rekke ungdommer fått sommerjobb i Brønnøy næringsforum som brønnøyverter.» Kilde: banett.no

Midt-Norge:  

Skal kåre «Årets midtnorske kokk»
«Nå inviteres det til «Årets midtnorske kokk». Den skal kåres i forbindelse med storhusholdningsmessen Meny 2021 i Trondheim i slutten av september. Konkurransen er åpen for alle faglærte kokker med fagbrev fra Midt-Norge.» Kilde: horecanytt.no.

Innlegg: Forslaget til kystsoneplan truer viktig reiselivssatsing
«Reiselivsaktørene på Jøa – inkludert Jan Tranaas ved Jernaldergården «Janheim» på Tranås – mener de vil miste sitt grunnlag for satsing på naturbasert reiseliv om forslaget til kystsoneplan går gjennom.» Kilde: namdalsavisa.no.

Innlegg: Svar til innspill fra reiselivsaktørene på Jøa 
«Reiselivsaktørene på Jøa bør tenke at «nye ting må ha lov å skje dei og», slik Olav Duun ville ha sagt det.» Kilde: namdalsavisa.no.

Nå har Terje parkert bussen for godt +
«Tusenvis av namdalinger har en eller annen gang vært passasjer hos Terje Trones i Namdalslinjen. Og turene har omfattet alt fra en reise mellom to stoppested i Namsskogan til turer til reisemål over det meste av Europa. Nå har han kjørt sine siste passasjerer.» Kilde: nt24.no.

Flere politikere ønsker hotell på denne tomta +
Trondheim: «Hotellplanene på Nyhavna like ved Svartlamon i Trondheim er skalert ned. Nå skal politikerne avgjøre om detaljreguleringen kan starte.» Kilde: adressa.no.

Walter forlenger sesongen på Titran
«Walther Hakkebo har brukt sommeren til å fortelle Titranhistorie til turistene. Nå åpner guiden på Stabben fort opp for omvisninger også i høst.» Kilde: froya.no.

Gir seg som hytteverter på Snøheim +
Oppdal: «Ekteparet har vært verter for fjellfolk helt siden flaggskipet ble gjenåpnet i 2012.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:  

Innlegg: Den såkalte gondol-suksessen (Møre og Romsdal)
«Stein P. Aasheim : «Rauma har tatt et langt skritt i retning samlebånd- og masseturisme».» Kilde: rbnett.no.

Innlegg: Midsundtrappene skaper økt aktivitet (Møre og Romsdal)
«I løpet av få år har Midsundtrappene vokst til å bli en av de største turistattraksjonene i nye Molde kommune. Prosjektet startet som et folkehelseprosjekt, men har utviklet seg til å bli et populært reisemål.» Kilde: rbnett.no.

Statsforvaltaren er negativ til planene deira (Vestland) +
Gloppen: «Gründerane bak Påldtun, Veronica Hauge og Magne Ravnestad, har store planar om gardsturisme og vil difor byggje flytebrygge. Men det vil ikkje Statsforvaltaren ha noko av.» Kilde: firda.no.

Synfaring på Jølster Hotell (Vestland) +
Jølster: «Coop Nordvest held alle moglegheiter opne for framtidig bruk av hotellet — bortsett frå daglegvareutsal.» Kilde: firda.no.

Arbeider for fullt med Harastølen (Vestland) +
Luster: «Det gamle sanatoriet i Luster skal bli til Harastølen hotell og arbeidet med bygningen starta i vår. .. – Me jobbar framleis etter den planen, altså å opna hotell her i 2024.» Kilde: sognavis.no.

Politiet vil jage bort turistar som driv med villcamping (Vestland) +
«Politiet i Hardanger hadde torsdag ulike oppdrag i Odda og Tyssedal. Dei brukar hagar og slikt til toalett.» Kilde: h-avis.no.

«Reiseliv eller næringsliv – hvor vil Strand kommune?» (Rogaland) +
«Med reiselivsplanen til Strand kommune, vedtatt i kommunestyret i 2019, friskt i minne, hvor det skisseres flere strategier og tiltak, kan en lure på hva som skjer mellom slagene. Hva er egentlig gjort med tiltakene de siste to årene? spør Marius Bjørnør i dette leserbrevet.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge:  

Ti år med oppussing er over. Folk strømmet hit lørdag (Innlandet)
«Folk strømmet til da stasjonshotellet Steien Hotel i Alvdal ble gjenåpnet lørdag. Vel 10 år med oppussing var over og hotellet kunne åpne for ordinær drift. Driverne og eierne inviterte til fest for alvdølene.» Kilde: ostlendingen.no.

Trenger drahjelp for å komme videre (Innlandet) +
«Erfaringene og samarbeidet mellom kommunen og reiselivet under pandemien har vært godt og må videreføres slik at kommunen og næringslivet jobber godt sammen også framover.» Kilde: fjell-ljom.no.

Krisa er ikke over. Så mange er permittert i Oslo
«Ved utgangen av juli var 2,2 prosent av arbeidsstyrken permittert i Oslo, mot under 0,1 prosent samme tidspunkt i 2019. Fellesforbundet og NHO Reiseliv frykter konsekvensene når dagens permitteringsordning avvikles i september.» Kilde: dagsavisen.no.

Lilly slutter som hotelldirektør (Vestfold) +
Larvik, Grand Hotell Farris: «Det er Andreas Nilsson som blir den nye hotelldirektøren og daglig leder for Grandkvartalet, men Lilly Skow Røed skal absolutt være med i prosessen videre med å utvikle kvartalet.» Kilde: op.no.

Formannskapet ser på Morgedal som ein turiststad (Telemark) +
«Næringssjef Elisabeth Lid meiner at Coop Morgedal får ein heilt annan sjanse for inntening om dei får ha ope når turistane kjem køyrande.» Kilde: vtb.no.

Sørlandet:  

Savner plan for hvordan vi skal utvikle Risør som destinasjon +
«Det gjøres for mange «ad hoc»-tiltak i sommerrisør, og jeg savner en overordnet plan for hvordan Risør skal utvikles som den destinasjonen vi er blitt og skal være, sier Kai Strat (H).» Kilde: austagderblad.no.

Salg av «kommune-del» av hotell.. +
Kvinesdal: «En av takstene er 10 ganger høyere enn første forslag til salgssum. Politikerne i Kvinesdal satte foten ned da rådmannen ville selge den kommunale delen av hotellet for 200.000 kroner. Nå legges det frem nye forslag fra administrasjonen.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Trykket ved et uhell på feil knapp – da var pengene tapt
«Det ble kaos rundt billettbestillingen for mannen som skulle reise med Norwegian til Spania. Det kostet ham penger.» Kilde: flysmart24.no.