Woman hiking in high mountains near Haukland Beach in beautiful Lofoten, Nordland, Norway

48 utvalgte reiselivsnyheter fra helgen

Innlegg: Kan den gode vilje virke mot sin hensikt?
«Stortinget skal i denne stortingsperioden diskutere et tverrpolitisk representantforslag om å grunnlovsfeste allemannsretten.» Kilde: nationen.no.

Hotelleier ut mot Thon-sjef i strømbrev til næringsministeren
«Tord Moe Laeskogen, eieren av Sundvolden Hotel, mener det er «utidig» av Thon-topp å be om strømstøtte. – De får meget godt betalt, sier han i et brev sendt til næringsminister Jan Christian Vestre.» Kilde: e24.no.

Priskuttene i gang: – I verste fall kan vi få et prisfall på 15 prosent
«Etter flere år med ellevill prisvekst skal fjellhytteprisene justeres ned betydelig de neste årene, godt hjulpet av ekstreme strømutgifter og stigende renter, mener fjellhyttemeglere.» Kilde: dn.no.

Spår at flere vil velge strømløse hytter
«Enkle hytter uten innlagt strøm vil bli mer attraktive på markedet som følge av de skyhøye strømprisene, mener hyttemegler.» Kilde: nrk.no.

Snart vinter nå!
«Hvis du har lyst til å se litt mer av hvordan alpinbransjen forbereder seg til kulda kommer, så kan du følge #livetbakheiskortet.» Kilde: facebook.com/norskealpinanleggogfjelldestinasjoner

Nettverkstreff for unge ledere i reisebransjen
«Nå skal de unge i reiselivsbransjen samles, gjennom «Emerging Leaders» i regi av HSMAI. En forening med formål å tilrettelegge for faglige- og sosiale møtepunkter for erfaringsutveksling og nettverksbygging i reiselivsbransjen.» Kilde: reiseliv1.no.» Kilde: reiseliv1.no.

Nå kommer pengene
«Natt til lørdag fikk SAS godkjent et kriselån på 7 milliarder kroner. Deler av dette kan brukes til å tilbakebetale norske kunder for billettene som aldri ble brukt under sommerens pilotstreik.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

SAS tester nytt konsept – kutt i mat- og drikketilbudet
«SAS ha satt i gang test med et betydelig kutt i tilbudet til selskapets best betalende kunder. Selskapet vil begrense mat- og drikketilbudet på norsk innenriks for de som reiser foran i flyene, på Plus-billetter.» Kilde: flysmart24.no.

Sjøfly: – Skal bli like naturlig som å fly Norwegian og Widerøe
«Sjøfly er ikke bare for rikinger, mener Daniel Boden. Han tror flyene kan brukes som samfunnsnyttig transport på samme måte som i Canada og Alaska.» Kilde: abcnyheter.no.

Nord-Norge

Turister legger ikke igjen en krone – naturen slites ned (Troms)
«Cruiseskip ankrer opp i fjæresteinene på Senja og skysser hundrevis av turister i land på små holmer og til fjells. Der går de på oppdagelsesferd før de bringes tilbake til skipet og spiser middag. Det lokale reiselivet tjener ikke én krone, men naturen slites i stykker.» Kilde: nrk.no.

Familiebedriften har overlevd i tre generasjoner – går bedre enn noensinne (Troms) +
Bardu: «De startet med en rutevogn – en Opel Blitz lastebil med påbygg over lasteplanet og trebenker langs sidene. Nå har de 20 ansatte, 12 busser og er den lengstlevende bedriften i sitt område.» Kilde: nordlys.no.

Får ikke registrert utenlandske turister – tapte millioner (Nordland) +
«Nordland fylkeskommune måtte tapsføre flere millioner kroner etter at fergene gikk over til kontaktløs betaling.» Kilde: an.no.

Narvik er fortsatt en gjennomfartsby (Nordland)
«Jim-Ove Johansen ser seg fornøyd med årets sommertrafikk i Narvikfjellet, men ser at Narvik fortsatt sliter med å bli en attraktiv reiselivsdestinasjon.» Kilde: fremover.no.

Nordens tøffeste togtur går til Narvik (Nordland)
«Hektiske Stockholm Central midt i rushet: På perrong 12 er det som om en scene fra en annen film er blitt klippet inn. Her venter fjellfolk, turister og eventyrere på Tåg 94 – Nordens tøffeste togtur.» Kilde: togbloggen.no.

Gir opp hotellprosjekt i Bodø: – Vi jobber med å selge bygget (Nordland)
«Planen var et hotell med 150 rom. De hevdet de både hadde entreprenør på plass og signert leiekontrakt med en hotellaktør. Nå har de gitt opp hotellprosjektet.» Kilde: an.no.

Samarbeid skal sikre Torghatten som framtidig turistområde (Nordland)
«Statens vegvesen Nasjonale turistveger, Brønnøy kommune og Nordland fylkeskommune er alle bidragsytere når Torghatten skal få en nødvendig oppgradering og et kvalitetsløft.» Kilde: veier24.no.

Midt-Norge

Søskentrio har planer om spektakulære hytter på Leka +
«Med store glassflater mot både himmel og hav håper søskentrioen i JAA Utleie AS å skape et nytt overnattingstilbud – i Einvika sør på Leka. -Turisme er virkelig i vinden på Leka, og vi har lyst til å lage et tilbud som ikke finnes fra før, sier daglig leder Jonas Hansen Sønnesyn i JAA Utvikling AS.» Kilde: namdalsavisa.no.

Namsskogan Familiepark & Hotell søker Hotellsjef
«Har du erfaring fra hotellbransjen og søker nye og spennende muligheter? Namsskogan Familiepark & Hotell søker en driftig Hotellsjef.» Kilde: finn.no.

Orsand camping planlegger for 48 husvogner +
«Vi får se når vi begynner å rydde området. Planene til Stein Ola Stene rommer 48 husvogner fra Stebo på Orsand camping.» Kilde: frostingen.no.

Her vil de etablere restaurant med panoramautsikt over Midtbyen +
«Vi har lyst til at folk skal få se byen fra en annen side, sier Espen Solli, eiendomssjef i E.C. Dahls eiendom, om prosjektet de håper å komme i gang med i november. .. og skape en attraksjon for turister og byens innbyggere.» Kilde: nt24.no.

Går mot rekordår selv om turistene sviktet +
«Vi går vi mot et rekordår, sier Valborg Bekken ved Hotell Frøya As. – Vi har hatt en 30 % økning så langt i år sammenlignet med i fjor.» Kilde: hitra-froya.no. 

Stisykling i Røros +
«Høsten er tiden for å roe ned og søke nye utfordringer. Vi dro til Røros for å lete etter begge deler, og fant Mekka.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Ja til villrein, men da må vi oppføre oss
«Ferdsel om vårvinteren til hyttene i fjellet må begrenses, skriver Ellinor Larsdotter Svisdal i Oppdal SV om truslene mot villreinen i Knutshø og Snøhetta.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge

Meiner koronaen gav berekraftig reiseliv eit løft (Møre og Romsdal)
«Koronaen var ein forbanning. Men samtidig var han ei velsigning. Koronaen tvang reiselivet til å tenkje nytt, seier Sindre Tverfjell i reiselivsbedrifta Hustadvika Adventure.» Kilde: nrk.no.

Stad Skipstunnel: – Kan ikke verdsettes høyt nok (Vestland/M&R)
«Havila Kystruten støtter prosjektet Stad skipstunnel, ser frem til en økt sjøsikkerhet og unike reiselivsopplevelser rundt Stadlandet.» Kilde: dfly.no.

Turistane valfartar til denne gapahuken (Vestland) +
«Det er ein overnattingsstad på fjellet som er enklare enn ei hytte, og den er primitiv. Slik skildrar Anna Elise Borlaug i familieføretaket Fjord- og fjelldraumar gapahuken, kalla for Ørnareiret, som er sett opp ovanfor stølen Hovdungo i Undredal.» Kilde: sognavis.no.

Dale har ikkje hotell. Men overnatting er ikkje noko problem (Vestland) +
Fjaler: «Kirsti og Rasmus Felde opnar huset for gjestar under teaterfestivalen. Det har dei gjort ti gonger før også. Den vesle bygda med berre åtte motellrom tek årleg imot teaterentusiastar, artistar og kunstnarar frå heile landet – og utlandet. For å få dette til å gå rundt, er dei heilt avhengige av storskala dugnad.» Kilde: firda.no.

No stengjer Turtagrø hotell for sesongen (Vestland) +
«Til liks med andre hotell og serveringsstadar i Sogn har det heller ikkje for Turtagrø hotell vore noko jubelår. – Ein veldig dårleg sesong.» Kilde: porten.no.

Satsa stort på turisme – no skal Mona overta (Vestland) +
«Før hadde han fire hytter og eit naust. No har han bygd eit stort leilegheitskompleks heilt ved fjorden, som dottera Mona skal overta frå nyttår.» Kilde: strilen.no.

Reisemålet som har alt, utenom storbyliv! (Vestland)
«Vi har vært på veien igjen .. Men denne gangen viser vi ikke bare hva vi gjør, men også hvordan vi gjør det! Sjekk ut videoen for en behind the scenes av en behind the scenes av vår tur til Vaksdal.» Kilde: facebook.com/visitbergenBransjenytt

Innlegg: Skal me vera stolte? (Vestland) +
«Har vi hengt oss for mykje opp i denne cruisenæringa? Finst det andre område som dei flinke folke som jobbar i Destinasjon Eidfjord kan utforska, spør Sissel Bjotveit. – Er det pengar igjen, om ein skulle betalt for all slitasje som denne cruistrafikken etterlet seg..?» Kilde: hardanger-folkeblad.no. 

Campingferie med «bukkatur» som bonus (Rogaland) +
Lanes: «Når gardsarbeidet blir attraksjon med gedigen wow-faktor. – Ei heilt unik oppleving, oppsummerer den nederlandske familiefaren. Dermed kan Gjermund Vassbø slå fast at han er på rett spor når han gjer det å henta heim bukkane sine frå sommarbeitet, til ein happening.» Kilde: dalane-tidende.no.

Synest verken Kongestovå eller campingen er god idé (Rogaland) +
Bjerkreim: «Det er «ikkje utenkeleg» for Statsforvaltaren at det vil kunna oppstå konfliktar mellom landbruket i Lauperak og selskapslokalet og bubilparkeringa til Arvid Mæland.» Kilde: dalane-tidende.no.

Øst-Norge

Innlegg: Vil Valdres-kommunene kompensere hyttefolket? (Innlandet)
«Kommuner med betydelige kraftinntekter bør ha en lavere terskel for å kunne dele sine goder også med fritidsinnbyggerne, skriver Bjørn B. Jacobsen.» Kilde: oa.no.

Innlegg: Absurde stømpriser kan bety milliontap i Valdres (Innlandet)
Bjørn B. Jacobsen: «Det er viktig at Valdreskommunene, særlig de med kraftinntekter, vurderer strømkompenserende tilskudd til side fritidsinnbyggere.» pdf-fil. Kilde: avisa-valdres.no

Åtte år etter brannen prøver hotelleierne på nytt (Innlandet) +
«Stina og Hans Jakob Aspehol, sammen med datteren Jenni Nicoline, tok over Dovrefjell hotell i 2013 sammen med tre andre..» Kilde: vigga.no.

Anne Berit har solgt hotellet for 6,2 millioner (Innlandet) +
Fagernes: «Etter 15 år som hotelleier, gir Anne Berit Leithe-Husager seg. Det er Shinwar Ahmed Mohammed og Nazmi Bitmez som har kjøpt hotellet. De er tydelige på at de vil bygge ut både serveringstilbudet og hotellet.» Kilde: oa.no.

Spreke Trysilryper farget fjellet rosa (Innlandet)
«Lørdag 10. september sto 2100 damer på startstreken da Trysilrypa endelig var tilbake i sin normale form. Det var 90 løpere i løpsklassen, mens resten av damene fikk en litt våt, men fin fjelltur i Trysilfjellet.» Kilde: extraavisen.no. 

Tore avslutter sitt Trysil-opphold med en real jentefest (Innlandet) +
«Tore Hagen sluttet som arrangementsansvarlig i Destinasjon Trysil før noen – inkludert ham selv – trodde han ville gjøre det. Lørdag avslutter han jobben med å sende 2.100 jenter på høstens festligste fjelltur.» Kilde: ostlendingen.no.

Barnefamiliene strømmet til: – Jeg er positivt overrasket (Akershus) +
«– Jeg er positivt overrasket over oppmøtet. Da vi åpnet kom det et tog med barn inn. Det er veldig hyggelig, sier Mari Fossen. Hun er direktør for salg og prosjekter i Lily Country Club på Kløfta i Ullensaker. Søndag arrangerte hotellet Barnas dag.» Kilde: rb.no. 

Flytog-sjefen med tog-kompromiss
«Flytog-sjef Philipp Engedal har sittet stille gjennom togfeiden siste uke. Nå tar han bladet fra munnen. Han sier Flytoget kan bidra til å utnytte kapasiteten i Oslo-området bedre.» Kilde: vg.no.

Elise Bergli ny direktør ved Clarion Collection Hotel Savoy i Oslo
«Den 106 år gamle hotelldronningen får 27 år gammel hotelldirektør fra Haugesund. Etter fem år i Nordic Choice Hotels, stiger Elise Bergli internt i gradene fra hotellsjef til hotelldirektør ved Clarion Collection Hotel Savoy.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

I dag gjenåpner Norges største Scandic-hotell (Oslo)
«Mandag gjenåpner Norges største Scandic-hotell, som blant annet kan by på 450 rom, 1250 sengeplasser og møtekapasitet på 820 personer.» Kilde: reiselivskunnskap.no. 

Turgåer reagerer: – Kan vi ikke gå her etter jobb? (Vestfold) +
Sandefjord: «En turgåer har henvendt seg til avisa med et spørsmål om tilgjengeligheten for allmennheten på Midtåsen. .. Den historiske bygningen og parken rundt trenger oppsyn. – Vi forsøker å verne om og å passe på området og bygningen, sier hotelldirektør Morten Christensen.» Kilde: sb.no.

En god start, men vi har noen forbedringspunkter (Telemark) +
«Det har vært en meget god sommer for Rjukans gjenopplivede byhotell, men de er spente på hva som blir regjeringens strømpakke for næringslivet.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Fanny har vist verdensarven til over 170 deltakere fra hele Norden (Telemark)
«Selv om Fanny Coward (27) er fra Oslo, er hun alt annet enn ukjent med Notodden og Rjukan. Likevel var det en øyeåpner for henne å jobbe på arrangementet der over 170 deltakere fra verdensarvsteder i hele Norden for første gang møttes til konferanse i Rjukan og Notodden, for å mingle og utveksle erfaringer.» Kilde: telen.no.

Sørlandet

Dyreparken får opptil 25 millioner ekstra i strømregning +
Kilde: fvn.no.

Annet:

Destination wedding market to cross USD 290 Bn by 2031
«Future Market Insights (FMI) in its latest study has forecast the market to rise at a CAGR of 30.6% between 2021 and 2031. By 2031, the market is forecast to cross USD 290 Bn.» Kilde: traveldailymedia.com.