Consultation of chefs in the kitchen

48 utvalgte reiselivsnyheter fra helgen

Nasjonalt:

Kokkemangel i restaurantbransjen
«Det er kokkemangel i restaurantbransjen. En hodepine, sier Virke-direktør, mens Fellesforbundet mener bransjen har seg selv å takke.» Kilde: abcnyheter.no.

Reiselivet har omstilt seg i pandemien
Konsernsjef i Thon Hotels Morten Thorvaldsen: «Morten har kokkefaget i bunn, men har jobbet i hotellbransjen i 30 år. Bedre rammevilkår og rekruttering er to av hjertesakene han brenner for.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Små reiselivsaktører (outbound) føler seg glemt
«I siste fase av pandemien frykter små turoperatører å fortsatt bli stående stengt på grunn av restriksjoner fra myndighetene når støtteordningene løper ut. – Vi er fortsatt stengt av myndighetenes reiseråd.» Kilde: e24.no.

Opplever turist-boom: – Det ble fullbooket rimelig fort +
«De Historiske-hotellene kan skilte med 26 prosent flere bookinger i sommer. – Man blir sliten, det er tross alt fullt hver dag, sier servitør Inge Solmo.» Kilde: e24.no.

Store forskjellar: Her får flest straff for å droppe karantenehotell
«Mens politiet i vest straffar mange som nektar karantene, legg politiet i aust vekk nesten alle saker. – Forskjellsbehandling, seier mann som nektar å betale.» Kilde: nrk.no.

Smitteøkning i store deler av Europa – alle grenseregionene oransje
«Hele Sverige og Finland er nå oransje på smittekartet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. Stockholm og Helsingfors er røde.» Kilde: nettavisen.no.

SAS fraktet over én million passasjerer i juli
«SAS fraktet flere passasjerer i sommermåneden, men fylte ikke mer enn rundt 60 prosent av setene.» Kilde: e24.no.

Norwegian Dobbelt så mange passasjerer som i juli ifjor
«I juli fløy 695.830 passasjerer med Norwegian, nesten dobbelt så mange som på samme tid i fjor.» Kilde: reiseliv1.no.

Nord-Norge:  

Syklister fra hele verden i Nord-Norge: – De er mest opptatt av utsikten
«Sykkelrittet Arctic Race gir ikke bare folk langs veiene i Troms en etterlengta folkefest, men det er god norgesreklame, mener statsministeren.» Kilde: nrk.no.

Bra booking av cruise for neste år
«Cruisenettverket for Nord-Norge og Svalbard, tror cruisesesongen i Nord-Norge kan bli bra i 2022.» Kilde: radionordkapp.no.

Turistene har ikke kommet, men lokalbefolkningen har stilt opp (Finnmark) +
» Sommeren har vært preget av lite turister på hotellene og restaurantene i Hammerfest. Vi ser den samme trenden som i resten av landet. Lokalbefolkningen legger igjen feriepengene lokalt, sier Espen Hansen.» Kilde: ifinnmark.no.

Nå er turistene tilbake – Marion har snart ikke flere plasser (Troms) +
«Campingplassen bugner av ferierende nordlendinger, mens de utenlandske turistene returnerer til 9000-byen. Tromsø Lodge og Camping i Tromsdalen i Tromsø er for tida fylt med turister, både fra inn- og utland.» Kilde: nordlys.no.

Restriksjoner og dårlig vær preger årets turistsesong (Nordland) +
«Ragna Råkk har tatt over Bleik Midnattsol Camping, sammen med Christer Antonsen. Sammen har de hunden Hera. Det har vært et turbulent å ta over en camping på. For de har merket både vær, fergekansellering og turister som er nysgjerrige etter å ha sett «Alex & Aune».» Kilde: vol.no.

Glamping-suksess i Vesterålen (Nordland) +
«Laila Inga ved Inga Sami Siida sier glamping-tilbudet hun har fått på plass har slått veldig godt an, men at det ikke demmer opp for tapet av utenlandske turister.» Kilde: blv.no.

Nå får Reine helårsstatus som «typisk turiststed» (Nordland) +
«Som eneste sted i Lofoten, og en av tre i Nordland, har Reine nå fått helårsstatus som «typisk turiststed».» Kilde: lofotposten.no.

Innlegg: Ferie i Lofoten (Nordland)
«Ann-Hildes råd til turister etter ti dagers ferie i Lofoten.» Kilde: lofotposten.no.

Nå skal «alle» ha denne genseren (Nordland) +
«Islenderen har fått sitt store comeback under årets norgesferie – Nord-Norge har aldri vært så eksotisk som nå, sier moteredaktør i ELLE.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Om helgelandsnatur og turisme (Nordland)
Frode Solbakken, leder i Naturvernforbundet i Rana og omegn: «Jeg tror at vi er nødt til å tenke nytt rundt hvordan vi kan gjøre helgelandsnaturen i stand til å takle den store tilstrømmingen.» Kilde: ranablad.no.

Disse topper listene i Salten på Trip Advisor (Nordland) +
«Flere attraksjoner og spiseplasser i Salten får svært gode skussmål. – God omtale gir oss flere kunder, sier daglig leder Line Holstad ved Ohma Asian Cooking.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:  

Visit Namdalen forsterker laget og ansetter traktorpikene-grynder +
«Grynder Ine Kristiansen Bye Rossetnes har de siste årene jobbet for både Traktorpikene AS og i barnevernet. Til høsten skal grongningen være med å utvikle Namdalen som reisemål.» Kilde: nt24.no.

I normalår er kapasiteten sprengt +
«..en gjeng som ønsker å gjøre en tusen år lang tradisjon kjent for innbyggerne i byen … Og resten av verden. – Pilegrimsferd i Trondheim har lange røtter, sier Ingeborg Collin. Hun er daglig leder på Pilegrimsgården, og tar imot Nidaros sammen med prosjektleder for «Pilegrimsbyen Trondheim», Tor Inge Eikrem.» Kilde: nidaros.no.

Laget musikkfest for flere tusen
Frøya: Det ble solgt over 3000 billetter til de åtte arrangementene under årets Frøyafestival. Årets festival er en av de mest vellykkede, og koronatiltakene kan ha vært med på å endre festivalprofilen for alltid.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:  

Straumkrise truar framtida for Geiranger (Møre og Romsdal)
«Om nokre år skal all trafikk på Geirangerfjorden skje med utsleppsfrie båtar. Men mangel på straum kan bli eit stort problem dersom bygda skal leve av turistar i framtida.» Kilde: nrk.no.

Sykkylven som sommarparadis (Møre og Romsdal) +
«Sykkylven seglar opp som ein populær turdestinasjon. Fjell, fjord og fager natur lokkar mange. No kjem og stadig nye tilbod for dei yngste.» Kilde: smp.no.

Fortvilar over turistar som tenner bål (Vestland)
«Skogbrannfaren er skyhøg og fleire kommunar har innført totalforbod mot eld. Likevel trassar mange forbodet. Campingeigar i Stryn er skremd. – Trur ikkje turistar veit kor farleg det er.» Kilde: nrk.no.

Turistane frå utlandet uteblir på Høiland Gard (Vestland) +
Årdal: «Tonje Tytlandsvik hadde ganske fulle ordrebøker før sommaren, men mange utanlandske gjester har avbestilt. Dei norske turistane sørger for at det likevel ikkje står tomt.» Kilde: strandbuen.no.

El-cruisebåt gjekk rett i kaia (Vestland)
«Den hypermoderne el-cruisebåten «Future of the Fjords» gjekk i ettermiddag rett i kaia i Undredal i Sogn. Ingen av dei 95 passasjerane blei skadde.» Kilde: nrk.no.

Satsa på sunn vegmat – det ville nesten ingen av kundane ha (Vestland)
«Per Hauge satsa på fersk og sunn vegetar- og veganmat då han pussa opp gatekjøkenet og kafeen. Men den maten ville nesten ingen ha og det meste gjekk i boset.» Kilde: nrk.no.

Har åtte cruiseskip på blokka (Vestland) +
«Reiselivet i Aurland står føre ein spennande og utfordrande haust. – Me har åtte cruiseanløp på blokka framover og håpar inderleg at turane vert gjennomførte, seier Jon Olav Stedje, driftsleiar i Aurland hamnevesen. – Utan meir aktivitet kan det bli tøft for mange.» Kilde: sognavis.no.

Prøver å holde hotellsenger varme med studenter (Vestland) +
Bergen: «Mye ledig kapasitet har fått flere hoteller i Bergen sentrum til å fri til studenter på boligjakt i leiemarkedet.» Kilde: ba.no.

Nye besøksrekorder for den lille kommunen Utsira (Rogaland) +
«Når høsten nærmer seg, går det mot roligere tider for de ansatte på ferja over til Utsira, men fortsatt er det mange turister som tar turen over til øykommunen.» Kilde: h-avis.no.

Preikestolen Camping: – Vårt beste besøksdøgn denne uken (Rogaland) +
«Besøkstallene er langt fra slik de vanligvis er for Preikestolen Camping. 2020 var et dårlig år. Dette året begynte enda dårligere, men har tatt seg noe opp. Denne uken hadde campingplassen sitt beste døgn så langt dette året.» Kilde: strandbuen.no.

Magma Geopark AS søker daglig leder (Rogaland)
«Vi søker ny daglig leder som kan være med å videreutvikle Magma Geopark AS og bidra til økt lokal verdiskaping.» Frist: 15.08.2021. Kilde: finn.no.

Øst-Norge:  

Turistene tiltrekkes av Dovre (Innlandet) +
«For selskapet som driver opplevelsesbasert turisme i Dovre har det vært mer trafikk enn fjoråret, og det er særlig en ting som lokker turistene hit. … – Det er definitivt Tour de Dovre som er mest populært, forteller Steinvik.» Kilde: vigga.no.

Imponert da de kom til Hamar (Innlandet) +
«Turistene Siv Iren og Tom Nicolai ble imponert da de kom til Hamar: – Vi har faktisk snakket om å skrive et leserinnlegg om hvor fint det er her.» Kilde: h-a.no.

Innlegg: Hva i all verden? (Innlandet) +
«Her går man ut i media, klapper seg selv på skulderen og påberoper seg at årsaken til at sommeren har vært over all forventning i Hamar er på grunn av Mjøsfronten.. Som beboer på Gjøvik og driver av Victoriahaven på Hamar var med en viss overraskelse..» Kilde: debatt.h-a.no.

Innlegg: Campingplass i Hamar (Innlandet)
«De ansatte ved museet opplever til dels ufine kommentarer om saken både i og utenfor arbeidstid.» Kilde: debatt.h-a.no.

Thorbjørnrud tenker nytt etter rekordsommer (Viken) +
«Sosiale medier blir en viktig kanal for Thorbjørnrud Hotell i framtiden. Hotellet er i stor endring, selv om kurs- og konferanser fortsatt er viktig.» Kilde: ringblad.no.

Hotellansatte tar tipskrav til lagmannsretten (Oslo)
«De ansatte på Hotel Bristol fastholder sitt krav om å få beholde all tips – uten at arbeidsgiver skal kunne trekke arbeidsgiveravgift og kostnader.» Kilde: e24.no.

100 kroner for softis til barn på Tusenfryd (Akershus)
«– Du må ha impulskontroll de luxe for å overleve TusenFryd, mener Rune Nikolaisen, som står bak nettstedet Gjerrigknark.com. – Utnytter at folk har med unger.» Kilde: nettavisen.no.

Høyeste passasjertall på Torp siden før corona (Vestfold)
«I juli reiste 78.285 flypassasjerer fra Torp. Det er det høyeste antallet siden februar 2020.» Kilde: e24.no.

Sørlandet:  

Ingunn og Espen har gjort investeringer på Jegertunet +
Risør: «I 2015 kjøpte Ingunn og Espen Engebretsen Jegertunet, og kort tid etter åpnet de feriesenter. Siden da har stedet vært i utvikling.» Kilde: austagderblad.no.

Hotellene fullbooket i forkant av Arendalsuka +
Arendal: «Flere leier ut hus og hytter i Arendal, men det går unna. Hotellene er fullbooket.» Kilde: fvn.no.

Kuppet snorklipping i protest mot Glassheisen
Arendal: «Åpningen av den nye glassheisen i Arendal gikk ikke helt som planlagt. Leif Kydland kom ordføreren i forkjøpet og klippet snoren i protest.» Kilde: nrk.no.

Utesteder stenger dørene for de yngste: – De driter i regelverket
Arendal: «Flere utesteder i Arendal har hevet aldersgrensene til 23 og 27 år fordi de ikke vil «bruke plassene på barnepass». Det kan være ulovlig.» Kilde: nrk.no.

Rekordhøye besøkstall i Dyreparken i juli: – Har ikke sett maken
Kristiansand: «Etter permitteringer og stor usikkerhet, endte fjoråret veldig godt for Dyreparken i Kristiansand. 2021 er trolig enda bedre.» Kilde: e24.no.

God sommer, men forventer tøff høst + 
Kristiansand: «Restauranter og reiseliv melder om enda en god sommer, men høsten kan bli avgjørende for mange. .. Jonas B. i Kristiansand har hatt en god sommer, men bemanningen har vært krevende.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Forvandlingen total – er verdens sterkeste merkevare
«Det russiske flyselskapet Aeroflot fortsetter å hente inn heder og utmerkelser. Nå blir selskapet nok en gang løftet frem som verdens sterkeste merkevare innen luftfarten. Det skjer etter det har vært gjennom en total forvandling på forholdsvis kort tid.» Kilde: flysmart24.no.