53 utvalgte nyheter i første brev etter ferien

Nasjonalt:

Unge har byttet feriefavoritt
«Unge har byttet drømmen om sydenferie med sommer i Norge. – Aldri har så mange unge leid bobil, bodd i telt, reist på måfå rundt i Norge, som i fjor, sier direktør Krohn Devold.» Kilde: vg.no.

Flere turister vil kjøpe pakkereiser til Norge
«Ved forrige måling svarte nesten halvparten av de spurte at de forventet å dra utenlands i løpet av juli. Nå har tallet falt til 31 prosent og mange flere foretrekker å reise først til høsten.» Kilde: business.visitnorway.com.

Sterk vekst i norske overnattingar
«Det var ein kraftig vekst i talet for norske overnattingar i juni i år, samanlikna med juni i fjor. Juni var i år som i fjor, prega av lettelsar av restriksjonar som gjorde det mulig for fleire nordmenn å reise.» Kilde: ssb.no.

Sterk vekst for hotellnæringen – men fortsatt langt til normalen
«Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 18 prosent flere overnattet på norske hotell, campingplasser, hytter og vandrerhjem i juni i år sammenliknet med i fjor.» Kilde: nrk.no.

Ny rekord for campingplassene
«For andre gang i historien har campingplassene hatt over 1 million besøkende i juni. Besøkstallene spriker opp og ned avhengig av landsdel.» Kilde: bobilverden.no.

Familieparker opplever høy etterspørsel
«Det er en bedre sommer for familieparkene enn i fjor, men smittevernbegrensninger gjør at de ikke kan kjøre for full maskin. – Det er jo litt surt, sier økonomidirektør Iver Fyksen på Tusenfryd.» Kilde: e24.no.

Gi elsyklistene lading i ferien!
«Elsyklister på tur trenger lading uten fare for tyveri. Turiststeder må legge til rette for trygg lading for elsyklister, oppfordrer Elbilforeningen.» Kilde: abcnyheter.no.

Cruiseskip må forberede seg på et nytt regime
«Norsk reiseliv har mistet milliarder i inntekter på to års fravær av cruiseskip. Men når skipene vender tilbake, kan det bli en ny virkelighet. Nå stilles det strengere krav.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:  

God juni i Nordland, mens Troms og Finnmark og Svalbard sliter
«NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen sier at junitallene viser at det er lyspunkter, men fortsatt en veldig usikker situasjon. Og for deler av reiselivet i nord er det en fortsatt kritisk situasjon.» Kilde: reiselivinord.no.

Turistene er tilbake:– Blir likevel ingen gullsommer (Svalbard) +
«Ingen strøm av turister i Longyearbyen sentrum, men byen har de høyeste besøkstallene siden mars i fjor. Det fyller daglig leder Ronny Brunvoll i Visit Svalbard med en viss optimisme.» Kilde: svalbardposten.no.

Stiprosjekt i verdensklasse (Finnmark)
«Alle involverte parter syntes det var en god ide å få merket en tursti på Sørøya fra syd til nord, Opplegget ble spilt inn for UiT Norges arktiske universitet som et studentprosjekt.» Kilde: radionordkapp.no.

Bør vi ha snøskuterløyper hvis folk ikke kan ta med søppel hjem? (Finnmark)
«Plast, flasker, bokser og en halvveis oppbrent utedo lå strødd over et stort område, nesten fire mil til fjells. Hvis ikke snøskuterbrukerne får bedre selvjustis, bør kommunen vurdere å stenge løypene, sier fjellvandrer.» Kilde: nrk.no.

Innreisekrav har skapt trøbbel for turismen (Finnmark) +
«iFinnmark har snakket med flere aktører i reiselivsbransjen i Øst-Finnmark. De fleste forteller om utfordringer som de har møtt denne sommeren, men noen er optimistiske for tiden som kommer.» Kilde: ifinnmark.no.

Smitteutbrudd og dårlig vær har ødelagt sesongen (Nordland)
«Etter det store koronautbruddet i Vesterålen, fortviler reiselivsnæringen. Camping-driver kaller det som skulle bli en festmåned «en katastrofe».» Kilde: nrk.no.

Frykter at turistene uteblir på feilaktig grunnlag (Nordland)
«Fem personer med bostedsadresse i Lyngen har den siste tida testa positivt for korona. Men kun én av dem befinner seg faktisk i kommunen. Nå frykter ordføreren at turistene uteblir på feilaktig grunnlag.» Kilde: nrk.no.

Flere som omkommer i fjellet enn i trafikken (Nordland)
«Bare i juli har to personer omkommet i fjellene i Lofoten. Politiet er bekymret over utviklingen: – Folk kjenner ikke risikoen som er forbundet med å gå i fjellet.» Kilde: nrk.no.

Over 50 cruiseskip har kansellert Lofoten (Nordland) +
«Cruiseskipet ‘DreamSea 1’ ligger utenfor Reine for tiden, og er dermed det første cruiseskipet som legger til kai siden pandemien startet.» Kilde: lofotposten.no.

Helgeland er et kinderegg med tre gode ting (Nordland)
«Helgeland har like stort potensial for utvikling av reiseliv som Lofoten, men regionen må profilere seg annerledes.» Kilde: vefsnno.no.

Denne turistattraksjonen smelter bort: – Er nok slutt om ti år (Nordland)
«Turen markedsføres som en «lett gjennomførbar tur som passer de aller fleste» av Explore Salten. Nordland Turselskap skriver at «de fleste klarer dette fint». Men den blir mer og mer krevende:..» Kilde: nrk.no.

Fulle hotell i Mosjøen gjør at turister må sendes videre (Nordland) +
«Turistbesøket i Mosjøen har vært så bra at ikke alle får muligheten til å overnatte. .. – Det har vært bra i hele sommer. Vi har fullt belegg, og må sende folk videre, sier Carina Strand fra Mosjøen Hotell.» Kilde: ranablad.no.

Mot ny rekord i fjellet: – spennende og utenfor komfortsonen (Nordland) +
«Hvis sesongen fortsetter som nå, vil både via ferrata og Mosjøen zipline sette nye klare besøksrekorder. .. Det lover veldig godt, sier en travel Merethe Kvandal i Naturlige Helgeland.» Kilde: helg.no.

Visit Nesna gar hatt stor pågang på havørnsafari (Nordland)
«I sommer har Visit Nesna måttet sette opp ekstraturer med havørnsafari på grunn av stor pågang. Dette er en tur som er tilrettelagt for hele familien.» Kilde: ranablad.no.

Midt-Norge:  

Trondheim og Trøndelag utpekt som European Region of Gastronomy 2022
«Trøndelag og Trondheim vil gjennom tittelen European Region of Gastronomy bidra til et mer komplett bilde av Norge som reiselivsdestinasjon.» Kilde: business.visitnorway.com.

Skal løfte fram trøndersk mat og opplevelser
«Trøndelag er den første norske regionen som kan smykke seg med tittelen Europas gastronomiregion. Fredag fikk de første bedriftene i Trondheim beviset på sin sertifisering.» Kilde: nidaros.no.

Besseggens tøffe veslebror har vorte for populær
«I mange år var fjellet Knutshøe fast hekkeplass for kongeørn. Men nå har turistane tatt over.» Kilde: nrk.no.

Fjord-Norge:  

Aktiv ferie er den store vinnaren
«Sjølv om Vestlandet er feriefavoritten i sommar, ser det mørkt ut for reiselivsbedrifter som er avhengige av cruiseturistar. Norske turistar vil ha aktiv ferie i naturen.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Gondol-suksessen er helt etter planen (Møre og Romsdal)
«En milepæl for satsingen på reiselivet i Rauma ble passert denne uka. Romsdalsgondolen kunne registrere at 50.000 billetter er solgt for gondolbanen til fjellet Nesaksla.» Kilde: rbnett.no.

Innlegg: Nå har Sunndal sjansen (Møre og Romsdal) +
«Det er nesten overveldende å se besøket på Ekkertind, i Innerdalen og i sentrum. .. Nå har vi sjansen, mener jeg. Til virkelig å sette Sunndal på turistkartet i Norge.» Killde: auraavis.no.

Rampa er blitt en attraksjon i seg selv (Møre og Romsdal) +
«For noen uker siden åpnet den universelle gangstien for bruk på toppen av Nesaksla. Nå er den blitt et yndet fotopunkt.» Kilde: rbnett.no.

Jaktar på spektakulær natur – utset seg for stor fare (Vestland)
«Jølster: Turistar campar i rasfarlege område, trass fareskilt – skremmande, seier NHO Reiseliv.» Kilde: nrk.no.

Nysatsing i Eivindvik gjev framtidshåp: – travel juli (Vestland) +
«Ein ambisiøs gjeng frå Eivindvik sakna tilbod i bygda og ynskte å gjera noko med det. Pandemisommaren har ikkje drive dei vekk frå draumen.» Kilde: porten.no.

No lagar kommunen liste over «smittebesøk» (Vestland) +
«Dei siste ti dagane har personar som kort tid seinare testa positivt for korona vore innom turistplassar i Flåm og Gudvangen. Kommunen har difor sett i verk eit nytt tryggleikstiltak.» Kilde: sognavis.no.

Stort tysk cruiseskip ankommer Bergen i august (Hordaland)
«Etter halvannet år med tom cruisehavn er de første skipene klare for å innta Bergen. Da kan 2.000 coronabeskyttede cruisepassasjerer og mannskap gå i land.» Kilde: abcnyheter.no.

Akutt kokkemangel i Bergen (Vestland) +
«Kokkemangel tvinger flere restauranter i Bergen til å holde stengt i sommer. – Mange permitterte kokker har funnet seg andre jobber.» Kilde: bt.no.

Trolltunga autorisert som Nasjonal turiststi (Vestland)
«Vi er glade for at vi nå kan autorisere Trolltunga som Nasjonal turiststi, et verdenskjent ikon der naturens eget verk utgjør attraksjonskraften, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.» Kilde: abcnyheter.no.

I denne byen er hotellene så fulle at gjestene skal sove her (Rogaland)
«Ingen byer hadde så fulle hoteller som Haugesund de tre første ukene i juli. Og snart går to festivaler av stabelen. Da må festivallederne legge hodene i bløt.» Kilde: nrk.no.

Turistsatsning gir resultater i Stavanger (Rogaland)
«Tall fra Benchmarking Alliance viser at Stavanger-hotellene på nytt øker kapasitetsutnyttelsen for juli. Og romprisene er gode.. ..men gjester styrer etter værvarslingen.» Kilde: reiseliv1.no.

Spår mørkere dager for reiselivsnæringen i regionen (Rogaland) +
«Det er ikke bare koronaen som har skapt hodebry for Stavangers reiselivsnæring. Cruise-taket skaper nå harde fronter mellom politikere og turist-aktører. – Vi kan ikke ha en slik omkampskultur, sier Rødt-politiker.» Kilde: e24.no.

Øst-Norge:  

Hamarregionen Reiseliv går nå inn i Visit Innlandet +
«Hele Hamarregionen går nå inn i Visit Innlandet for å skape en stor reiselivsaktør i Mjøsområdet. .. Visit Innlandet vil bli et betydelig destinasjonsselskap gjennom fusjoner med både Hamarregionen reiseliv og utvikling og Visit Elverum-Regionen. Avtalene skal politisk godkjennes i høst.» Kilde: h-a.no.

Innlegg: En suveren korona-vinner (Innlandet)
«Campingplassene på Hedmarken er korona-vinnere. Sammen med resten av Camping-Norge. Og historien om Mjøsa Feriepark er et bra eksempel. Jarl Ødegården har drevet campingplassen i 14 år og han har ikke oplevd maken til trøkk som nå.» Kilde: h-a.no.

Roper varsku for Sjusjøens skiløyper (Innlandet) +
«Kommende vinter kan det bli kun fire-fem dager med oppkjøring av Sjusjøens fantastiske skiløyper. Risikoen for at løypenettet ikke blir kjørt opp på mandager, tirsdager og onsdager kommende vinter, ble trukket opp som en bekymring av leder Erik Alver på årsmøtet i Sjusjøen Vel lørdag.» Kilde: h-a.no.

På karantenehotellet er det tomt (Innlandet) +
«Karantenehotellet Scandic Central Elverum har ingen gjester. – Vi har vært avlastningshotell for Ullensaker også, men de har klart seg uten vår hjelp, forteller driftsdirektør Niklas Lindström.» Kilde: ostlendingen.no.

Stein Erik Hagen har fortsatt troen på The Well (Akershus) +
«Stein Erik Hagens spaanlegg The Well ble hardt rammet av koronapandemien i 2020. Hagen mener nytt hotell og en pandemifri verden gjør at 2022 kan bli et lyspunkt etter tunge år.» Kilde: dn.no.

Eksplosiv vekst i nye taxiløyver i Oslo
«Etter taxireformen har flere internasjonale aktører gjort sin inntreden i det norske markedet, og antall løyver har økt med så mye som 51 prosent i hovedstaden. – Det er helt katastrofe.» Kilde: e24.no.

Dørvakta fra Stryn som ble hotellsjef i dalen (Oslo)
«Vi setter oss i Tartan-rommet. Som det eneste rommet på hotellet har dette rommet hatt det samme navnet siden åpningen av hotellet i 1969, sier direktør ved Thon Hotel Linne, Are Gald.» Kilde: groruddalen.no.

Hotellene er ikke bekymret for det nye utleiemarkedet (Østfold) +
«Det er flere ulike aktører som kjemper for overnattingsgjestene i mossedistriktet, men hotellnæringen er ikke bekymret for at flere tilbyr overnatting og mener kundegruppene er forskjellige.» Kilde: moss-avis.no.

Nå har Asbjørn (74) og Sheri (64) gitt seg med hotelldrift (Østfold) +
«Ingen som husker det glade 80-tall vil protestere om vi utroper Asbjørn Vågøy til datidens hotell og restaurant-konge i Fredrikstad. 40 år etter gleder han og hans kjære Sheri seg over den enorme pulsen i byen. Straks skal de overlate Victoria Hotell-nøklene til den nye eieren.» Kilde: f-b.no.

Hit strømmer folk til: – Det er helt vilt (Telemark) +
«NRK-serien Rådebank har satt Bø på kartet. Nå strømmer turistene til bygda for å oppleve noen av de forskjellige innspillingsstedene og å kjøpe t-skjorter.» Kilde: ta.no.

Brunost-turisme har blitt populært (Telemark)
«Tine vil satse vidare på profilering av lokalmat – kan vurdere chèvre frå Haukeli. .. Denne sommaren har Tine eit prosjekt der turistar får høyre om og smake den lokalproduserte brunosten G35.» Kilde: vtb.no.

Sørlandet:  

Mener noe må gjøres med køene i Dyreparken
«Flere reagerer kraftig på lange køer og dårlig tilbud. – Det var kanskje ikke helt verdt pengene, sier Cecilie Spidsberg (22), som dro til Dyreparken i Kristiansand i sommer.» Kilde: nettavisen.no.

Nå kan du oppleve et Under
Lindesnes: «En ellevill idé, kloke hoder, en solid porsjon pågangsmot og et jevnlig dryss av tålmodighet. Dette er hovedingrediensene i oppskriften bak restaurant Under.» Kilde: thetravelinspector.no.

Annet:

Innlegg: Cruisekontroll
«Den italienske regjeringen vedtok nettopp å forby store cruiseskip å anløpe Venezia. Like etter presenterte EU sin plan for å halvere utslippene innen 2030. Det vil både myndigheter og folk flest merke godt, også i Norge.» Kilde: vg.no.

What’s the most environmentally friendly way to travel?
«So, if planes are out of the picture, what is the most environmentally friendly way to travel? The answer, as with so many environmental conundrums, is: it depends..» Kilde: travindy.com.