Dagens reiselivskunnskap 29.03.2021

Nasjonalt:

Tilbyr dere toppturer på ski?
«Innovasjon Norge registrerer økende interesse for Norge som destinasjon for toppturer på ski, både blant nordmenn og fra utlandet.» Kilde: business.visitnorway.com.

Er nordmenn villige til å betale for bærekraftige sesongkort i slalåmbakken?
«Flere norske alpinanlegg står i fare for å måtte stoppe heisen før påskeferien i årene som kommer. Forskere ved Høgskolen i Innlandet har spurt alpinkjørerne om hva de er villige til å betale for å bidra til mindre utslipp.» Kilde: forskersonen.no.

Vil selge hytter til Gretha Thunbergs klassekamerater
«Selskapet Leve Hytter er i ferd med å lage det som antagelig er Norges første klimanøytrale, ferdigproduserte hyttekonsept. Målet er å møte kravene til fremtidens hyttekjøpere.» Kilde: kapital.no.

Vil ha lovendring om snøskutere – viste til kart som ikke var riktig
«Frp-politiker delte et misvisende kart for å få støtte til flere snøskuterløyper i Norge. Nå får Bengt Rune Strifeldt kritikk for å drive med «fake news».» Kilde: nrk.no.

Bli litt bedre kjent med kommunikasjonssjefen i Den Norske Turistforening
«Simen nekter å la pandemien ta påskestemningen – skal gi folk en velfortjent pustepause med små og store naturopplevelser.» Kilde: kom24.no.

Klart til innrykk på hytter og buer
«Statskogs folk har klargjort for påskeutfarten til sine over 200 hytter og buer i nord og sør.» Kilde: dfly.no.

Strammer til innreisereglene fra 1. april – varsler «betydelige» bøter
«Fra midnatt natt til 1. april må du ha med deg en fersk coronatest i bagasjen ved innreise til Norge, teste deg ved ankomst og vente «en halvtimes tid» på teststasjonen til prøveresultatet foreligger.» Kilde: vg.no.

Krisepakke-bom: – Virkelighetsfjernt
«Hotellsjef Ina Eldøy ved Stranda hotell på Sunnmøre er fortvilt, oppgitt og frustrert over støtteordninger som ikke holder følge med strenge coronarestriksjoner. – Hvor mange bevis trenger Sanner?» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Innlegg: Lett å la andre ta dugnaden
Arne Hjeltnes: «Skal landet styrast av folk som aldri har bekymra seg for pengar? .. «Me er i ferd med å få politikarar og eit statsapparat som er heilt kopla frå det å uroa seg over korleis ein skal skaffa seg inntekt, skriv kronikkforfattaren.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Vi har en dugnad tilpasset landets elite
«.. For de har hus og hytter de kan veksle mellom. De har jobber med fleksibilitet og hjemmekontor. Og de har økonomi til å kjøpe seg unna borettslagsdugnader. Og de mister ikke jobben, skriver Gro Reppen.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Enighet om feriepenger til arbeidsledige
«Stortinget har vedtatt at alle som har vært arbeidsledige under koronapandemien skal få feriepenger.» Kilde: nhoreiseliv.no.

NHO møter statsråder etter nye coronagrep: – Må gjøres noe med lønnsplikten
«NHO gjentar sine krav om at regjeringen må lette byrden for bedriftene etter skjerpede tiltak. – Når det går opp og ned med stengningene så oppleves det urettferdig, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.» Kilde: e24.no.

Ny reisegarantiordning: Staten overtar halvparten av risikoen
«Dette er veldig viktig for en rekke av våre medlemsbedrifter i oppkjøringen til det som forhåpentligvis blir gjenåpninger for turisme i andre halvår, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Ansatte saksøker hoteller: – Vil ha betydning for hele bransjen
«Ansatte ved Oslo Plaza og Hotel Bristol går til søksmål mot arbeidsgiverne sine for å få tilbake tipspengene.» Kilde: e24.no.

Skrur opp prisene på sjøhytter med 20 prosent +
«Meglerne venter kraftig prisstigning for sjøhytter i sommer, og setter langt høyere priser enn de gjorde i rekordåret 2020.» Kilde: dn.no.

Kvart milliard i krisehjelp. Toppsjefen beholdt millionbonus.
«Color Line-sjefen fikk utbetalt 1,9 millioner kroner i bonus i 2020. Ledelsen i PGS delte 3,2 millioner kroner. Samtidig har selskapene fått en kvart milliard hver i krisestøtte.» Kilde: e24.no.

Flytrafikken tilbake på normalt nivå allereie i 2023
Rapport: «Allereie om to år vil flytrafikken vere tilbake på normalt nivå. – Klimapolitisk galimatias, seier MDG.» Kilde: nrk.no.

SAS og pilotene har blitt enige om ny avtale
«Om lag tre måneder etter at den forrige avtalen ble sagt opp har pilotene i SAS og flyselskapet blitt enige om en ny tariffavtale. Mens pilotene sier de har bidratt med lønnskutt, sier SAS at de er «svært skuffet».» Kilde: e24.no.

SAS lokker med ekstra statuspoeng for å reise 
«Kampanjen for å få flere til å reise vekker sterke reaksjoner: – Jeg håper folk ikke hører på SAS, men på Helsedirektoratet, sier MDG-nestleder Arild Hermstad.» Kilde: e24.no.

Nye Norwegian satser hardt i det tyngste feriemarkedet
«Norwegian er i full gang med å klargjøre selskapet for en ny og utvidet satsing etter at konkurs-faren nå ser ut til å være avverget.» Kilde: flysmart24.no.

FHI slår alarm om at flyselskaper hindrer smittesporing +
«Folkehelseinstituttet mener flyselskapene Wizz Air, Delta Airlines, Ethiopian Airlines og Pegasus hindrer smittesporingen fordi de aldri eller for sent bidrar med nødvendige passasjerlister. – Vi ser med bekymring på hvordan situasjonen kan utvikle seg.» Kilde: dn.no.

Nord-Norge:

Varsler permitteringer og konkurser i nord etter nye tiltak
«Til tross for få smittetilfeller og innleggelser i det siste, ble også landets nordligste fylker rammet av de siste innstrammingene fra regjeringen. Bedriftsledere fortviler over «sjokkerende» tiltak.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Ja til vern – men til hvilken pris? (Svalbard)
«Høringssvarene om utvidelsen av Nordenskiöld Land nasjonalpark ut får støtte, men veldig mange er bekymret.» Kilde: svalbardposten.no.

Tungoljeforbod for skip på Svalbard
«Regjeringa vil forby skip som seglar på Svalbard, å bruke tungolje. Forbodet skal gjelde heile Svalbard, også utanfor verneområda. Regjeringa legg no fram lovforslaget for Stortinget.» Kilde: regjeringen.no.

Innlegg: Nå eller aldri i nord (Finnmark)
«180 hotellsenger og 50 godt utstyrte fiskebåter står klare. Reiselivet på Sørøya skulle ha toppsesong nå, men ingen turister kommer. President i NHO Reiseliv Mona Jacobsen Saab synes støtta til reiselivet er knuslete og treffer feil:..» Kilde: klassekampen.no.

Lofotrådet og næringsforeningene krever nye tiltak (Nordland) +
«Lofotrådet, Næringsforeningene i Lofoten og Destinasjon  Lofoten har sendt en uttalelse om næringstiltak etter nye smitteverntiltak 25. mars  2021 til Næringsminister Iselin Nybø. – Mange står på kanten av stupet.» Kilde: lofotposten.no.

Stranda er kåret til Europas beste (Nordland)
«Det anerkjente forlaget Lonely Planet har kåret Europas fineste strender. Helt øverst troner en perle i Lofoten.» Kilde: nrk.no.

Regjeringen vil gi penger til The Whale (Nordland)
«En stor dag for The Whale! The Whale jubler over å bli løftet frem av kulturminister Abid Q. Raja under dagens presentasjon av Stortingsmeldinga «Musea i samfunnet – Tillit, ting og tid» hos Teknisk museum i Oslo.» Kilde: thewhale.no.

Nå er det virkelig kritisk for bransjen (Nordland) +
«Rodrigo Belda legger ikke skjul på at hele bransjen skriker etter hjelp, og han syns fryktelig synd på alle ansatte i serveringsbransjen, som har det veldig uforutsigbart. – Bodø var det eneste stedet hvor jeg så lys i enden av tunnelen, men så ble det skjenkestopp her.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Guideskole i Oppdal skal dekke nasjonalt behov
«Ny fagskole i Oppdal skal skaffe utdannede guider til norske opplevelsesbedrifter.» Kilde: opp.no.

Oppdal kan lage egne koronatiltak om nødvendig +
«Det er en stille påskestart i Oppdal. På turisthotellet er direktøren svært kritisk til koronatiltakene fra regjeringa.» Kilde: adressa.no.

Mann omkom i skiulykke i Vangslia i Oppdal skisenter
«En mann i slutten av 40-årene er bekreftet omkommet etter å ha kjørt i et tre i Vangslia i Oppdal skisenter søndag.» Kilde: friflyt.no.

Fjord-Norge:

Skifter navn og satser videre: – Det var enten eller (M&R) +
«Styreleder Ola Ulfsby Bottheim, sier det har vært en stor ryddejobb å få avklart hvordan fremtiden skulle bli for Romsdal Reiseliv. Han er glad for at alle medlemmene gikk for den nye driftsmodellen- der handelen er tatt ut.» Kilde: andalsnes-avis.no.

På oppdagelsesferd i Barnas Møre (Møre og Romsdal)
«Gjør sommerens Norgesferie til en spennende oppdagelsesferd. Bading på sandstrender, klatring, fjelltur eller zipline – her er våre beste tips til stoppesteder for både store og små i Møre og Romsdal.» Reklame. Kilde: visitmr.com.

Folk tett i tett på Vigra – burde vore stoppa (Møre og Romsdal) 
«I ein full hall på Ålesund lufthamn Vigra stod folk svært tett inntil kvarandre fredag kveld. Denne kvelden før palmehelga landa det to innanriksfly og eitt frå Litauen i løpet av ein halvtime.» Kilde: nrk.no.

Det kostar for mykje å stenge og opne (Møre og Romsdal) +
«Fleire reiselivsaktørar i Geiranger og Stranda stenger og reduserer tilbod.» Kilde: nyss.no.

Utvidar for å ta imot fleire campingturistar (Vestland)
«Reiselivsbransjen ventar at mange nordmenn vil feriere i heimlandet også denne sommaren. Kjell Loen må utvide for å få nok plass til bubilar og campingvogn.» Kilde: nrk.no.

Vil binde kysten saman med sjøfly (Vestland) +
«Florø er ein spennande destinasjon.. Scandinavian Seaplanes er på offensiven. Dei ser føre seg eit sjøflynettverk frå Nordfjordeid og Florø i nord, til Kragerø og Oslo i sør. Gjerne med utsleppsfrie fly når tida er inne.» Kilde: firdaposten.no

Hentar fram spennande parkeringsidé (Vestland) +
«Ein fjellhall for parkering i Fretheimshaugane rett bak Fretheim hotell. Den ideen kastar Arve Tokvam no fram. – Det er framtidsretta og bør vurderast, seier han.» Kilde: sognavis.no.

Bygger i spektakulær natur (Rogaland) +
«- Men bygget vil også vekke interesse .. Forrige uke mottok Nina Kaltwasser – som driver kiosken ved Langfoss i Åkrafjorden – gladmeldingen; Etne kommune ga endelig grønt lys for å bygge Langfoss besøkssenter.» Kilde: h-avis.no.

Stavanger Turistforening – nytt medlem i Region Stavanger (Rogaland)
«Stavanger Turistforening har sin historie helt tilbake til 1887, og har i dag vokst til å bli Rogalands største friluftsorganisasjon med 27.000 medlemmer.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Ansatte ut mot arbeidsforholdene på Michelin-kokkens nye restaurant (Rogaland)
«Ansatte på Sirkus Renaa varsler om manglende overtidsbetaling, manglende opplæring av lærlinger, arbeidsdager opp mot 17 timer og utskjelling på jobb.» Kilde: nrk.no.

Øst-Norge:

Påsketrøbbel for skistedene
«Påsken skulle sørge for at hotellene på skidestinasjonene tok igjen litt av det tapte. Men de siste ukene har avbestillingene rent inn og flere har bestemt seg for å stenge dørene når høytiden er over.» Kilde: e24.no.

DNT Gjendesheim og Sota Sæter må likevel stenge (Innlandet)
«De betjente DNT-hyttene i Gudbrandsdalen gjør helomvending og holder stengt for gjester i påsken.» Kilde: utemagasinet.no.

Innlegg: Næringslivssatsing som synes (Innlandet)
«Nord-Gudbrandsdalen gjør det grundig når de først satser. Å vise at regionen har hele 350 ledige stillinger er smart markedsføring.» Kilde: nationen.no.

Permitteringer preger bransjen, men Villem satser på Alvdal (Innlandet) +
«Det kan se ut som Villem Vujik ved Frich»s Hotell og Spiseri Alvdal står inne i fjellheimen. Men han er faktisk på plass i en nyoppusset vinterhave.» Kilde: ostlendingen.no.

Innlegg: Koronaeffektene på reiselivet (Buskerud)
«Hvordan gikk det med reiselivsnæringen i Hallingdal i koronaåret 2020?» Kilde: nationen.no.

Nok et høyfjellshotell er historie (Buskerud) +
«Bardøla Høyfjellshotell på Geilo skal gjøres om til leiligheter. Geilogruppen har tilsvarende konsept i fjellandsbyen Highland Lodge i Geilo sentrum, i tillegg til Vestlia Resort ved skisenteret. – For oss handler det om markedsposisjon og behov, sier Roger Espeli i Geilogruppen.» Kilde: dn.no.

Guide til en god bypåske – tross alt (Oslo)
«Hvordan feire påske i en nedstengt hovedstad? Her samler vi tips til tilgjengelige opplevelser og aktiviteter i Oslo, ute og hjemme, som gir et snev av feriefølelse og sørger for de gode avbrekkene vil alle trenger nå.» Kilde: visitoslo.com.

Raulandsfjell har vinneroppskriften for god frikjøring (Telemark)
«Raulandsfjell i Telemark seiler opp på topp tre-listen for skogskjøring i Norge. Her skal du se hvorfor.» Kilde: friflyt.no.

Bestefarsarven ble en kjær hobby (Telemark)
«Jarle Aabø gjenåpnet i fjor bestefarens gamle campingplass og traff blink hos bobilfolket. Det skulle egentlig være en engangsforeteelse i en kjedelig koronasommer, men slik gikk det ikke.» Kilde: bobilverden.no.

Sørlandet:

Annonse for Sydspissen i Kapital og Finansavisen
«Ny kampanje for Sydspissen og gode opplevelser på Sørlandet i Kapital og Finansavisen.» Kilde: usus.no.

Annet:

Reiselyst etter VR-opplevelse
«Nesten alle som besøkte Paris virtuelt ønsket å reise til byen på ordentlig. Virtuelle reiser kan få turismen på beina igjen. En forsker oppfordrer reiselivsbransjen til å ta i bruk VR-teknologi så fort som mulig.» Kilde: forskning.no.