Dagens reiselivsnyheter 01.02.2021

Nasjonalt:

Kassa er tom, nå må Stortinget kompensere lønnskostnader og varetap
«Regjeringen vet godt at reiselivet sitter igjen med store permitteringskostnader og varetap etter flere runder med nedstenging. Disse kostnadene må inn i den nye krisepakken sier reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold, som nå går til Stortinget for å få hjelp.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Flere kostnader må inn i den nye krisepakken
«Det mener sjefen i NHO Reiseliv etter at regjeringen fredag presenterte en ny krisepakke for næringslivet og studentene.» Kilde: tv2.no.

Glede over ekstra milliard til reiselivet
«Astrid Bergmål i Virke reiseliv er glad for at regjeringa vil gi ein ekstra milliard til reiselivet, men er kritisk til at ikkje permitteringsreglane blir endra.» Kilde: morenytt.no.

Utelivsledere kritisk til ny korona-pakke
«Den nye redningspakken løser få av utfordringene i restaurantnæringen, hevder ledere i bransjen.» Kilde: nettavisen.no.

Innlegg: Økonomiprofessorer spiser ikke på restaurant
«Ifølge økonomiprofessorer er det ikke på grunn av myndighetenes anbefalinger at du ikke reiser, går på konferanse, spiser på restaurant eller ikke har kjøpt en halvliter de siste månedene.» Kilde: dn.no.

Nordmenn sto for 9 av 10 kommersielle overnattinger i desember
«Det var i overkant av 800 000 overnattinger ved kommersielle steder i desember, som er en halvering fra desember 2019. Utenlandske gjestedøgn gikk tilbake med 79 prosent og norske med 37 prosent.» Kilde: business.visitnorway.com.

Turismeforbruket i Norge falt med 62 milliarder kroner +
«Forbruket fra turister og forretningsreisende falt med 62 milliarder kroner i fjor, viser en ny analyse fra NHO. Vi må nesten 30 år tilbake i tid for å finne et år med færre hotellovernattinger enn i 2020.» Kilde: dn.no.

Forholdsvis godt resultat for campingplassene
«Koronaåret 2020 har byd på mange problemer for overnattingsbransjen. Mens hoteller slet stort fikk campingplassene kun en liten nedgang. Årsaken er tydelig.» Kilde: bobilverden.no.

Forhandlere spår bobil-mangel i år
«Stor pågang og utfordringer med produksjonen, kan gjøre at det blir knapt med bobiler til salgs i år.» Kilde: nrk.no.

Vil revolusjonere jernbanen i Europa
«Sju år etter at nattogenes tid så ut til å være over i Europa, planlegger sentrale land å åpne en rekke nye ruter de neste årene. For reisende nordmenn kan det bli vanskelig å koble seg på.» Kilde: nrk.no.

Grønn Ungdom vil flytte taxfree fra fly til tog
«Grønn Ungdom vil flytte taxfree-ordningen fra norske flyplasser, og heller tillate taxfree-salg på grensekryssende tog.» Kilde: e24.no.

Over sju milliarder til luftfarten
«Luftfart er viktig for næringslivet og folk i hele Norge, og regjeringen ønsker å opprettholde tilbud også i tider med korona og reiserestriksjoner. Nå bevilger vi ytterligere fire milliarder..» Kilde: dfly.no.

SAS raser etter pengedryss til Norwegian
«Regjeringen bevilger mer enn 7 milliarder til luftfarten i 2021, og har i dag foreslått for Stortinget å bevilge 1,5 milliarder kroner til mulig deltakelse i et hybridlån utstedt av Norwegian. Slikt blir det bråk av.» Kilde: thetravelinspector.no.

Mange episoder med munnbind-bråk – reisetopp vil gi bøter
«Passasjerer som nekter å følge bestemmelsen om å bruke munnbind på fly, bør kunne bøtelegges, mener direktør i Norges største reisebyrå.» Kilde: flysmart24.no.

Har større inntekter på gebyrer enn på billetter
«Mange flypassasjerer er mektig lei av de skyhøye prisene de må ut med for bagasje, setevalg eller endringer i billetten. Det spørs om ikke nykommeren på norsk innenriks – Wizz Air – er i en klasse for seg i så måte.» Kilde: flysmart24.no.

Hurtigruten unveils new Dover itineraries
«Expedition cruise line Hurtigruten has launched its Dover 2022/23 season, extending its existing programme to include nine new itineraries taking explorers to Norway to experience the Norwegian coastline and the Fjords.» Kilde: breakingtravelnews.com.

Nord-Norge:

Søkt 19 jobber i fiskerinæringa, uten å få napp
«Siden mars har Odd-Are Hansen vært permittert fra jobben som turguide. I påvente på bedre tider i reiselivsbransjen har han søkt på jobb hos 19 forskjellige bedrifter i fiskeribransjen. Ingen av dem har sagt ja.» Kilde: nrk.no.

2020 ble et mørkt år for overnattingsbedriftene i nord
«..en nedgang på 28 prosent, mens Norge som helhet hadde en nedgang på 33 prosent. Utenlandstrafikken til Nord-Norge har hatt en nedgang på 63 prosent fra 2019 til 2020.» Kilde: reiselivinord.no.

Svalbardpakka: 41 søknader til 25 millioner (Svalbard)
«Reiselivsbedrifter har sendt 41 søknader til 25-millionerspakka fra regjeringen. De får svar fra nybakt næringssjef i mars.» Kilde: svalbardposten.no.

Reiselivsselskapet slår seg konkurs (Finnmark)
«Det er ikke bare reiselivsaktører som hotell, restaurant og aktivitetsbedrifter som sliter under koronasituasjonen. Nå slår destinasjonsselskapet Visit Varanger AS seg selv konkurs.» Kilde: thetravelinspector.no.

Ble forelsket i Finnmarksvidda (Finnmark) +
«Åste Innleggen kaller Finnmark en godteributikk for friluftsfolk. – Det er gøy å kjenne at man fryser litt.» Kilde: dn.no.

Gjør vondt verre for hotellene (Troms) +
«Hoteller i Narvik står i uvisshet om hvordan de stengte grensene vil påvirke dem.» Kilde: fremover.no.

Fikk avslag på bobilcamp – føler seg forskjellsbehandlet (Nordland) +
«Arnulf Henrik Hansen har hatt et ønske om å bruke marka si på Uttakleiv til bobiloppstilling. Etter å ha fått avslag fra Vestvågøy kommune, klaget Hansen saken videre til Statsforvalteren i Nordland.» Kilde: lofotposten.no.

Her er det størst sjanse for å få jobb nå (Nordland)
«I mai åpner Bodøs nyeste hotell, Quality Hotel Ramsalt. Nå søker hotelldirektør Kine etter folkene som skal gjøre åpningen til en suksess.» Kilde: bodo.no.

Reiselysten størst i Nord-Norge (til utlandet)
«Nordmenn aner lys i enden av pandemitunnellen og salgstallene hos reiseselskapet TUI begynner sakte men sikkert å ta seg opp. Størst er reiselysten fra Evenes flyplass der selskapet har opplevd en tredobling av feriesalget de siste ukene.» Kilde: dfly.no.

Midt-Norge:

«Elvenes dronning» trues av forurensing og genendringer (Trøndelag)
«Tungmetaller renner gjennom Børgefjell nasjonalpark og ut i lakseelva Namsen, viser ny rapport. Urovekkende, mener Veterinærinstituttet.» Kilde: nrk.no.

Her har dei bygd iglo av is – vil leige ut til turistar (Trøndelag)
Tydal: «To kameratar frå Trøndelag har bygd ein litt utradisjonell iglo – ved å bruke isblokker i staden for snø. Neste vinter ynskjer dei å leige ut slike igloar for overnatting.» Kilde: nrk.no.

En kortfilm om livet her i Rindal om vinteren (Trøndelag)
Kilde: facebook.com/opplevrindal

Fjord-Norge:

Her får du rå luksus og historie (Møre og Romsdal)
«Fiske, topptur i Sunnmørsalpene eller en rolig helg på et eksklusivt lodgehotell. Det er noe av det 62° Nord vil selge til verdensvante nordmenn.» Kilde: finansavisen.no.

På topp-ti liste over beste norske reisemål i 2021 (Møre og Romsdal)
«Reiseekspertene har valgt Kalvåg i Bremanger som en av deres beste norske reiseanbefalinger for året.» Kilde: fjt.no.

Glad for ny krisepakke (Vestland) +
«Trafikken med Flåmsbana har stupt etter koronautbrotet. – Krisepakkane gjer at me ikkje knekkjer ryggen heilt, seier Sivert Bakk, dagleg leiar i Flåm Utvikling. – Me kjøper oss tid til marknaden tek seg opp att.» Kilde: sognavis.no.

Mister jobben etter 20 år i Scandic: Nødvendig, sier HR-sjef (Vestland)
«Silje Skotnes har blitt sagt opp etter 20 år som servitør på Scandic Bergen City hotell. – Jeg tror mange tenker som meg nå, blant annet om de har råd til å fortsette å ha ungene i barnehage, sier Skotnes.» Kilde: e24.no.

Oslo to Bergen: Europe’s best train journey?
«We’re somewhere on the Hardangervidda plateau, on one of the world’s highest stretches of railway tracks, and we appear to have stopped.» Kilde: lonelyplanet.com.

Øst-Norge:

Nesfjellet kjøper stolheis til 80 millioner (Buskerud)
«Nesfjellet fortsetter storinvesteringen i skianlegget, og har kjøpt 8-seters stolheis til 80 millioner kroner.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Faarlund: – Andersnatten trues (Buskerud)
«Nils Faarlund (som representerer Andersnattens Venner), er krass i kritikken mot daglig leder Sondre Nygård sin siste uttalelse vedrørende via ferrata på Andersnatten.» Kilde: norsk-klatring.no.

Hotellarving frykter jernbaneutsettelse (Buskerud)
«Dina Laeskogen satser hele fremtiden sin på familiens hotell på Sundvollen i Hole. Nå er hun redd for at alle fremtidsplanene kan gå i vasken dersom Ringeriksbanen ikke blir bygd.» Kilde: nrk.no.

Elvebåt har havarert (Innlandet) +
«Charterbåten «Elvekongen» har havarert og ligger under vann på vinteropplagsstedet i Svanfoss sluse. Elvekongen brukes til charter og rutetrafikk på Glomma og Vorma.» Kilde: glomdalen.no.

Frykter for titusenvis av arbeidsplasser (Oslo-området)
«Regjeringens koronapakke tilsvarer handlingsrommet i et helt statsbudsjett. Ikke bra nok, mener både politikere og næringsliv i og rundt knallhardt rammede Oslo.» Kilde: dagsavisen.no.

Nå skal Vippetangen utvikles, men.. (Oslo) +
«Ett spørsmål skaper usikkerhet for byplanleggerne. Det handler om hvor Oslos utenriksferger skal ankre opp i fremtiden.» Kilde: aftenposten.no.

Her kunne det kommet akvarium, planetarium.., men (Oslo) +
«Akvarium, planetarium, designhotell, T-bane, konserthus og fotballstadion. Forslagene har haglet på Vippetangen. Men på 50 år er bare én eneste ting faktisk realisert.» Kilde: aftenposten.no.

Sørmarka mistet halve omsetningen .. håper på lysere tider (Akershus) +
«I løpet av de 32 ukene hotellet holdt åpent i fjor, hadde Sørmarka konferansehotell 10.108 gjestedøgn. Det er en nedgang på 62 prosent.. har vært stengt siden midten av desember, og hotelldirektør Marianne Gotaas kan ikke si når de åpner igjen.» Kilde: oblad.no.

Regner med nesten tomme fly fremover (Vestfold)
«I morgen deler Regjeringen ut nye krisepakker. Sandefjord lufthavn Torp håper de får hjelp også denne gangen.» Kilde: nrk.no.

Sørlandet:

Overnattingsstatistikk Sørlandet 2020 (Agder)
«Antall overnattinger i Norge gikk ned 33% i 2020. Agder var fylket i Norge som kom best ut av koronaåret 2020 med en nedgang i gjestedøgn på 5%.» Kilde: usus.no.

Uenighet om bobilplass etter naboklager (Agder)
«Naboene klager på støy fra bobilturistene. De fester, drikker på uteområdene og parkerer på kryss og tvers, hevder naboene. De vil ha bort bobilplassen, men politikerne har det avgjørende ordet.» Kilde: bobilverden.no.

Annet:

EU-landene anbefaler strengere reisekrav fra mørkerøde land
«EUs medlemmer anbefaler innstramming av smittevernkravene ved reiser mellom landene, inkludert en ny mørkerød kategori for områdene med høyeste smittetrykk.» Kilde: abcnyheter.no.

Trends: Travel Sectors Get Scrambled and Definitions Blur
«Expect most travel sectors to shed their defined borders, with convergence running wild. But a handful of companies will choose to focus instead on their core services as an elixir for growth.» Kilde: skift.com.