Dagens reiselivsnyheter 01.06.2021

Nasjonalt:

Korona kan få naturbasert turisme til å blomstre
«Er det mulig for turistnæringa å få noe positivt ut av koronapandemien? Ja, tror Ruralis-forskere og peker på lokal, naturbasert turisme.» Kilde: ruralis.no.

Stor økning i bestillinger til utlandet
«Nordmenn vil ut i den store, vide verden. Bestillinger til utlandet har bare den siste uken hatt en stor oppsving. – Som en trykkoker som snart sier «poff».» Kilde: nrk.no.

Du kan reise, men …
«Anbefalingene for innenlandsreise endres i takt med åpningen av trinn to. Her kan du lese hvilke regler som gjelder nå.» Kilde: dinside.no.

Restauranter lager egen forening – mener ingen taler deres sak
«20 restauranter går sammen og danner Norsk Restaurantforening, som blant annet vil jobbe for bedre lønnsomhet i bransjen ved å gjøre det dyrere å spise ute. .. Tony Pedersen i Oslo-restauranten Plah sier han er uenig med hvordan NHO har håndtert coronasituasjonen for serveringsbransjen.» Kilde: e24.no.

Trenden har tatt av i Norge
«Skal det være brioche med håndpillet krabbe fra Hitra, deilig bakverk og te-coctails? Bli med på «Afternoon tea» fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord.» Kilde: vi.no.

Se opptak av webinaret «Topptur på ski»
«Torsdag 27. mai inviterte vi til webinar om ‘Toppturer på ski’. Det var 50 deltakere med gjennom møtet, som varte i tre timer. Opptaket er forkortet, da vi har tatt vekk pauser og andre øyeblikk med ‘digitale utfordringer’.» Kilde: business.visitnorway.com.

SjekkUT blir en del av UT
«DNTs populære tjeneste for digital turpostregistrering, DNT SjekkUT, vil snart bli en del av UT-appen og UT.no. Den gamle DNT SjekkUT-appen blir lagt ned 1. november 2021. UT-appen er selvfølgelig tilgjengelig for alle og helt gratis å bruke!» Kilde: dnt.no.

Voldsom interesse for villreinjakt
«Jakt på villrein blir stadig mer fristende. Antall søkere hos Statskog overgår tilbudet tjuefire ganger.» Kilde: abcnyheter.no.

Hurtigruten trapper opp til full drift i juli
«Hurtigruten Norge setter fra juli alle de syv skipene i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes i full drift.» Kilde: reiseliv1.no.

Avinor venter vekst: – Pilene peker oppover nå
«Fram mot sommeren venter Avinor en dobling i antall reisende når det gjelder innenlandsreiser. Men en vekst i utenlandsreiser vil trolig la vente på seg.» Kilde: abcnyheter.no.

Slik skal nytt norsk selskap danke ut SAS og Norwegian
«Flyr skal ta opp kampen med billige billetter, og lover få ekstrakostnader. – Folk tar den billigste billetten så lenge de ikke tror flyene detter ned, sier ekspert. 30. juni starter selskapet Flyr opp i Norge.» Kilde: nrk.no.

Norwegian trues med klimabøter på mange hundre millioner kroner +
«Samtidig som staten satser 1,2 milliarder friske kroner på Norwegian, så truer en annen del av staten flyselskapet med klimabøter på flere hundre millioner kroner.» Kilde: e24.no.

Innlegg fra næringsministeren: Populismens pris
«Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fikk heldigvis ikke flertall for kravet om mange milliarder til Norwegian i november. Nå er gjelden redusert med 45 milliarder og selskapet er godt rustet.» Kilde: dn.no.

Nord-Norge:

Nedskalerer årets sesong:– Vanskelig, men riktig (Svalbard) +
«Hilde Henningsen, styreleder i Henningsen Transport & Guiding, forteller at valget om å kun bruke de to småbåtene som er på Svalbard var vanskelig – men riktig. ..lar de to store båtene sine ligge i opplag i Tromsø i år.» Kilde: svalbardposten.no.

Hansen: Vanskelig å drive Nordkapphallen om vinteren (Finnmark)
«Hans Paul Hansen kom med opplysninger om økonomien i driften på Nordkapp, i Vestre Finnmark tingrett.» Kilde: radionordkapp.no.

Gunnar-turist i retten (Finnmark)
«Gunnar Nilsen sin første sommerjobb i reiselivsnæringen, var å drive Nordkapphallen.» Kilde: radionordkapp.no.

Støtter alpin-VM i Narvik med 280 millioner kroner (Nordland)
«Regjeringen vil stille opp med hele garantisummen på 280 millioner kroner for at alpin-VM i Narvik skal bli gjennomført.» Kilde: friflyt.no.

Kamp for en plaget næring (Nordland) +
«Det trengs flere tiltak for at næringen skal komme seg over den siste kneika i denne pandemien, men det må også tenkes mer langsiktig om hva man vil med reiselivsnæringen, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).» Kilde: an.no.

Maylinn tar nå imot turistene på torget i «nye lokaler» (Nordland) +
«I sommermånedene flytter Maylinn Løfsnes Storjord turistinformasjonen i Sandnessjøen fra Kulturbadet til Torggården. – Det er tydelig at mange har tenkt seg til Helgeland også i år.» Kilde: isandnessjoen.no.

Klare for ny sesong ved Nordlandsporten (Nordland) +
«Ved porten til Nord-Norge er det butikk og kafé, og anlegget åpner i midten av juni. Sommeren i fjor var godt besøkt og eierne er optimistiske før årets sesong. – En litt utfordrende beliggenhet med tanke på å få folk til å jobbe.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

Opplev Trøndelag med SommerPass +
«Nå kan du oppleve Trøndelag med sommerpass: Buss, tog, hurtigbåt og ferge blir tilgjengelig i en og samme billett.» Kilde: namdalsavisa.no.

AtB SommerPass
«Sommerferie i Trøndelag? Med AtB SommerPass kan du reise hvor du vil, så mye du vil med buss, tog, hurtigbåt, ferge og trikk i Trøndelag i sju dager.» Kilde: atb.no.

Namsosfestivalen avlyst etter hastevedtak +
«Mandag vedtok kommuneoverlegen i Namsos at helgas Namsosfestival ikke kunne gjennomføres.» Kilde: namdalsavisa.no.

Stenger ned Trondheim: Tror opptil 2.000 permitteres «innen få dager»
«Trondheim innfører full skjenkestopp, stenging av virksomheter og forbud mot arrangementer. Næringslivet i byen frykter flere tusen permitteringer og en større psykisk påkjenning på ansatte.» Kilde: e24.no.

370 ansatte ved Britannia risikerer permitteringer for fjerde gang +
«Britannia Hotel i Trondheim har vært gjennom flere permitteringsrunder under koronapandemien. Dersom det innføres full skjenkestopp i Trondheim, blir hotellet nok en gang stengt.» Kilde: nt24.no.

Trondheim tapte rettssak om elsparkesykler
«Trondheim kommune har tapt ankesaken mot elsparkesykkelselskapet Ryde i Frostating lagmannsrett.» Kilde: e24.no.

Mistet 20-25 prosent av laksebookingene +
Oppdal: «I forkant av årets sesong har Grindal Salmon Logde opplevd mange kanselleringer.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Nå kan du dra på el-sykkeferie i Romsdal – uten egen el-sykkel (M&R)
«Hva gjør man dersom man har en utmerket feriedestinasjon som egner seg for el-sykling, men man mangler el-sykler? Da gjør man som i Åndalsnes i Møre og Romsdal:..» Kilde: thetravelinspector.no.

Nå åpner Romsdalseggen for 2021-sesongen (Møre og Romsdal)
«..fra fredag 4. juni 2021 er det igjen klart for turer over Romsdalseggen i Rauma i Møre og Romsdal. Dette bekrefter Anita Vik Buckley, produktutvikler i selskapet Nordveggen som jobber med tilrettelegging og markedsføring av den spektakulære fjellturen.» Kilde: thetravelinspector.no.

10.000 kroner i gebyr for å køyre ulovleg på populær sykkelveg (Vestland)
«Kring 20.000 syklistar ferdast på Rallarvegen kvart år. No vil Bane Nor at det skal svi å bruke bil på vegen utan lov.» Kilde: nrk.no.

Klar for å åpne skrekkens hus (Vestland) +
Bergen: «Planene om å få til et motstandskampmuseum i Bergen har det vært arbeidet med i 75 år, sier Jørgen Bjerkestrand til BA. Lørdag 5. juni skjer endelig den offisielle åpningen av Gestapomuseet..» Kilde: ba.no.

Hølleland Holding kjøpte hotell i Bergen sentrum (Vestland) +
«Hotell Hordaheimen er et tradisjonsrikt hotell midt i Bergen sentrum med 100 rom og næringslokaler på gateplan mot Gågaten. .. Hotellet er 100 prosent oppgradert i 2020-21, og det åpner i juni med 100 nye rom, sier Hølleland.» Kilde: estatevest.no.

Turistvegdesign gir nytt liv til gammelt ferjeleie (Rogaland)
Suldal: «Torsdag 3. juni opnar Statens vegvesen ny rasteplass ved det gamle ferjeleiet Ropeid langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Innovativ arkitektur .. gjer no Ropeid til eit fullverdig turistvegstopp nede i vasskanten.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Øst-Norge:

Anders Buchardt tror hyttemarkedet vil roe seg +
«Anders Buchardt er Norges største utvikler av hytter og leiligheter i den norske fjellheimen. Han frykter dårligere tider for bransjen.» Kilde: dn.no.

Nekter karantenehotell i kommunen: – Høl i huet (Innlandet)
«Ordfører i Lillehammer er oppgitt over at kommunen kan bli tvunget til å ha karantenehotell. Hun mener det vil ramme en næring som allerede ligger nede.» Kilde: nrk.no.

Jaktar desperat etter folk (Buskerud) +
«Dagleg leiar Henric Jacobsson hjå Fyri hotell jaktar desperat etter folk som kan jobbe i sommar.» Kilde: hallingdolen.no.

Lily Country Club – din egen klubb på landet (Akershus)
«Med 507 hotellrom, restauranter, bibliotek, barer, spa og golf, midt mellom Oslo og Oslo Lufthavn, er Lily Country Club Norges tredje største hotell.» Kilde: abcnyheter.no.

«Fantastisk» gjenåpning for serveringsstedene i Oslo
«Med stekende sol og sommertemperaturer har omsetningen til restaurant- og utelivsbransjen skutt i været etter gjenåpningen av hovedstaden. Nå er det heftig etterspørsel etter flere servitører.» Kilde: e24.no.

Oslos nye havne-attraksjon (Oslo)
«Oslo Havn åpner en ny akevittbar i et av Oslos mest spektakulære omgivelser. På Piren ytterst på Rådhusbrygge 2 kan gjestene hygge seg i historiske omgivelser.» Kilde: abcnyheter.no.

MUNCH åpnes 22. oktober (Oslo)
«Fredag 22. oktober åpner nye MUNCH – et levende kunstmuseum bygget for store opplevelser.» Kilde: dfly.no.

Grenserittet avlyses igjen, tilbyr utvidet light-versjon (Østfold)
«Det klassiske terrengsykkelrittet fra Strömstad til Halden avlyses på grunn av koronarestriksjoner for andre år på rad. Rittet skulle vært arrangert 21. august.» Kilde: terrengsykkel.no.

Råde-ordfører vil sette av områder til hotell (Østfold)
«Råde-ordfører René Rafshol ivrer for å få et hotell, og oppfordrer næringsdrivende til å ta et initiativ. Nå vil politikerne sette av et område for hotell ved Krogstadfjorden, og eieren kan tenke seg salg av en hotelltomt.» Kilde: f-b.no.

Fullt karantenehotell i Sandefjord (Vestfold)
«Fredag kom det flere passasjerer fra utlandet til Torp lufthavn Sandefjord enn det var kapasitet til på karantenehotellene. Dermed ble folk sendt rett hjem.» Kilde: e24.no.

Sørlandet:

TV2 God morgen Norge sender live fra Sørlandskysten
«Neste uke vil TV2 kjøre båtveien langs Sørlandskysten og ta pulsen på vår landsdel bare noen uker før turistene strømmer til skjærgården. I båt fra Risør via Lyngør, Arendal, Grimstad og Lillesand til Blindleia skal det hver morgen sendes live med intervjuer og gode historier.» Kilde: usus.no.

Stor optimisme i hotellnæringen: – Går mot nok en knallsommer +
«Hotelldirektør Håvard Solum ved Scandic Kristiansand Bystranda suser i vei med buffeten til sine gjester. Han både håper og tror på nok en god sommer for hotellene i landsdelen.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Stor investeringslyst i europeisk hotellbransje
«Det er igjen stor investeringslyst i europeisk hotellbransje. Pipelinen for nye hoteller viste, ved utgangen av 1.kvartal, en økning på 5% i antall hotellprosjekter og en økning på 6% i antall rom, i forhold til samme periode i fjor.» Kilde: reiseliv1.no.