Dagens reiselivsnyheter 02.03.2021

Nasjonalt:

6 av 10 overnattingar vart borte
«Den nedgåande trenden for overnattingsverksemdene i Noreg fortsette i januar. Talet på hotellovernattingar fall med heile 64 prosent i januar målt mot same månad i fjor.» Kilde: ssb.no.

Færre overnattinger og lavere priser tynger hotell-Norge
«Nedgangen fortsetter for hotellbransjen, som taper stort på det stadige bortfallet av gjester.» Kilde: e24.no.

Nordic Choice tapte 1,93 milliarder kroner før skatt i fjor
«Petter A. Stordalens hotellkjede Nordic Choice forverret resultatet før skatt med over 2,3 milliarder kroner i fjor.» Kilde: dn.no.

Lokale midler må gå til dem som faller utenfor eller har blitt stengt
«Stortinget har vedtatt utbetalinger på totalt 1,75 milliard kroner til bedrifter som skal fordeles via kommunene. Vi mener kommunene må prioritere midler til reiselivsbedrifter som faller utenfor kompensasjonsordningen eller har blitt nedstengt.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Fellesforbundet- Mange har gått permittert i snart ett år
«Flere av våre medlemmer har vært permittert helt siden mars ifjor, da mange bedrifter stengte og ikke har åpnet siden, så det er en god del folk som har gått permittert i snart ett år.» Kilde: reiseliv1.no.

Innlegg: Vi må slutte å rope etter mer, mer, mer
«Når industrien roper varsku om kraftbehov og tapte forretningsmuligheter er det som de siste ti års vindkraftdebatt ikke har funnet sted. Det er utrolig provoserende, skriver styreleder i Turistoreningen, Per Hanasand.» Kilde: nrk.no.

Hurtigruten sikrer seg lån på nesten en halv milliard
«Transaksjonen vil ifølge selskapet sammen med det forventede salget av eiendomsporteføljen på Svalbard gi Hurtigruten en solid likviditetsposisjon når det jobber mot å starte opp driften igjen.» Kilde: finansavisen.no.

Børsdebut for Flyr – aksjen stiger kraftig fra start
«Tross advarsler om priskrig, tror Flyr at billettprisene blir som før korona – og mer enn Norwegian noen sinne har klart å ta betalt. På børsen flyr aksjen høyt.» Kilde: dn.no.

Over 100 flyruter gjenåpnes før sommerferien
«En kartlegging flysmart24 har foretatt viser at rutefly-tilbudet vil bli vesentlig bedre i løpet av relativt kort tid. I tillegg starter også charter-selskapene opp igjen sin virksomhet.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Dårlig start på 2021 for overnattingsbedriftene i nord
«93 286 overnattinger på de nordnorske overnattingsbedriftene i januar 2021, er en nedgang på 138 078 overnattinger fra januar 2020.  Dette innebærer en nedgang på 60 prosent, mens Norge totalt har en nedgang på 59 prosent.» Kilde: reiselivinord.no.

Marit og Vidleiv satser stort rett over kommunegrensen (Troms) +
«I Tromsø fikk Arctic Center nei – men nå er en ny versjon i ferd med å realiseres rett over kommunegrensen til Karlsøy kommune. Alpinanlegg, sykkelpark, leiligheter og hotell.» Kilde: nord24.no.

Innlegg: Siste tur til Stetinden / Stáddá? (Nordland)
«Narvik kommune sitt næringsselskap, Futurum AS, har foreslått ikke mindre enn 9 områder til vindkraftindustri i kommuneplanen. Hvis disse prosjektene realiseres vil det være katastrofalt for noe av vår vakreste og villeste natur.» Kilde: nordnorskdebatt.no.

Midt-Norge:

Avvikler drifta av Aglen camping +
Fosslandsosen: «Aglen camping AS informerte mandag om at de ikke skal drive videre etter uenighet med grunneier om grunnleia.» Kilde: namdalsavisa.no.

Stor økning i salg av fritidsboliger på Frøya
«Mange vil nyte kystlivet på Frøya. Salget av fritidsboliger på Frøya økte med 65 prosent i 2020. Eiendomsmegler Aleksander Hansen mener at korona har bidratt til økningen.» Kilde: froya.no.

Blødde penger under vinterferien: – Alt har gått skeis
Tydal: «Skisenteret måtte oppsummere vinterferien med et passende bilde. Da dro sjefen og hentet gummibåten.» Kilde: adressa.no.

Fjord-Norge:

Innlegg: Molde trenger nye venner, ikke flere fiender (Møre og Romsdal) +
«Dette var det absolutt siste reiselivs-molde trengte akkurat nå.» Kilde: thetravelinspector.no.

No går næringslivet i Sogn saman i nytt konsept (Vestland) +
«Eit stadig meir digitalisert markedsliv gjer at fleire kan reise på tur sjølv når dei jobbar. Det ønskjer turistnæringa i Sogn å leggje enda meir til rette for i framtida.» Kilde: porten.no.

Trur gondolplassering kan bli utfordrande (Vestland)
«Ordførar Trygve Skjerdal tykkjer dei nye gondolplanane i Flåm er spenstige, og lanserer tanken om å behalda Aurlandsvangen som den trauste turistplassen i kommunen.» Kilde: sognavis.no.

Øst-Norge:

Frykter at hytter setter villreinen i fare (Innlandet)
«Villreinområde halvert på 60 år – skylder på hytter og turgåere. .. Det er 11.000 hytter i nærheten av villreinområdet i Rondane. Det har sin pris. Lokalpolitikere tar sjølkritikk for utviklingen.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Har Lom bruk for fleire vintertome hus? (Innlandet)
«Men turisttrafikken er som kjent sesongprega og fyller hotell og utleigestader berre i nokre få veker. Resten av året slit næringa med å utnytte kapasiteten, og innteninga er knapt større enn ho må vera for å overleva.» Kilde: fjuken.no.

Sætersuiter og fjellspa ved porten av Jotunheimen (Innlandet)
«Sætersuiter, fjellspa og reinsdyrgevir. Den nyslåtte Olavsrose-innehaveren, Hindsæter Fjellhotell går nye veier for å gi turistene sine unike opplevelser.» Kilde: kulturarv.no.

Visit Oslo-sjefen: – Situasjonen er kritisk. For noen desperat (Oslo)
«De nye og strengere koronatiltakene som ble lagt fram søndag kveld er enda et hardt slag for Oslos reiselivsbransje, som allerede ligger nede med brukket rygg. – Nå må krisestøtten raskt ut til bedriftene, sier administrerende direktør Christian Lunde i Visit Oslo.» Kilde: ao.no.

Ny nedstengning er et mareritt for Oslos serveringsbransje (Oslo)
«Fra og med i morgen må alle serveringssteder i Oslo holde stengt frem til 15. mars. − Dette er et mareritt for Oslos serveringsbransje og flere tusenvis av ansatte som nå går inn i femte måned med nye innstramminger, sier NHO Reiseliv-direktøren.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Måtte stenge ned tre dager etter gjenåpning (Oslo)
«Vi i utelivsnæringen får ingen signaler om hva som kommer, før pressekonferansen. Det gjør skadebegrensning umulig, sier Myhre.» Kilde: e24.no.

Vil ikke støtte Visit Fredrikstad & Hvaler (Østfold) +
«Visit Fredrikstad & Hvaler har søkt om 1,5 millioner kroner til et prosjekt som skal styrke lokale bedrifter som driver med møter og eventer. Men næringssjefen mener det er imot EØS-reglene å si ja. Maya Nielsen, daglig leder i Visit Fredrikstad & Hvaler, er skuffet over anbefalingen til formannskapet..» Kilde: f-b.no.

Sørlandet:

Jeg har ståltro på hotellet, men mars og april blir tøffe måneder +
«Agnes Berntsen vet at det krever mye for å gjøre Utsikten Hotell Kvinesdal til en suksess, men det er hun fast bestemt på å lykkes med. Hotellet på det spektakulære utsiktspunktet i Kvinesdal er nå åpent etter tre måneder med stengte dører.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

Nytt museum blåser liv i H.C. Andersens eventyr (Danmark)
«Sommeren 2021 åpner det nye H.C. Andersens Hus i Odense. Det blir et helt nytt museum med nye vinklinger på historien om Andersens liv og arbeid.» Kilde: bobilverden.no.

EU-topp vil foreslå vaksinepass denne måneden
«EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier hun vil legge fram et forslag om vaksinepass i løpet av mars.» Kilde: abcnyheter.no.