Dagens reiselivsnyheter 03.03.2021

Nasjonalt:

Kultur slår natur for norske turister
«Norske turister som prioriterer kultur er mer fornøyde med ferien enn de som prioriterer naturopplevelser, viser ny undersøkelse. Visit Norway sier de nå vil fremme kulturen mer i innsalget av Norge.» Kilde: nrk.no.

Kulturminner er ferievinner
«En undersøkelse Norstat har utført for Riksantikvaren viser at kulturminner er vel så viktig som naturopplevelser i Norgesferien.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Flåm blir nasjonal reiselivsaktør
«Flåm AS lanserer i dag merkevaren Norway’s best. Flåm AS skifter samtidig navn til Norway’s best AS. Selskapet skal med den nye merkevaren bidra til å utvikle og posisjonere norske kvalitetsreisemål og reiselivsprodukter ute i den store verden.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Se opptak av webinar om Varde Opplevelseskvalitet
«Tirsdag 2. mars deltok om lag 80 personer på Innovasjon Norges webinar om Varde Opplevelseskvalitet. Gikk du glipp av webinaret – eller vil du se det på nytt?» Kilde: business.visitnorway.com.

FHI: Tror vi kan begynne å reise mot slutten av mai
«Alle over 45 år skal etter planen ha fått sitt første stikk i løpet av mai. Da kan vi begynne å lette opp, tror smitteverndirektør Geir Bukholm.» Kilde: vg.no.

Over én million færre overnattinger i januar
«Hotellene er nok en gang hardest rammet, med en nedgang på 62 prosent. Særlig rammet er hotellene i Oslo, Svalbard, Troms og Finnmark. Under pandemien er andre overnattingsformer slik som camping, samt vandrerhjem og hyttegrend mindre rammet..» Kilde: business.visitnorway.com.

Stadig flere finansierer hyttekjøp med utleie – banktopp advarer +
«Hver tredje låntager legger inn inntekter fra utleie for å finansiere hyttekjøp, ifølge BN Bank. Med renteøkning og prisfall kan smellen bli brutal, advarer bankens direktør for personmarked, Endre Jo Reite.» Kilde: dn.no.

Planer for ytterligere utvidelse av Kystrutens seilinger?
«Arbeiderpartiets Ingalill Olsen vil vite når Havila Kystruten AS skal ta opp sin del av rutetilbudet.» Kilde: radionordkapp.no.

Flyekspert: – Er sikker på at Norwegian vil klare seg
«Norwegian har kjørt i gang et omfattende salg på flybilletter. Det skjer bare et par uker før det blir klart om selskapet unngår konkurs. Flyanalytiker er sikker i sin sak.» Kilde: flysmart24.no.

Tidligere ansatt i Hurtigruten ble bedt om å lyve om omgangssyke
«Kristian får støtte fra mange etter å ha åpnet seg om tiden i Hurtigruten. NRK har snakket med flere av dem. Hurtigruten mener NRK forsøker å skape et ensidig negativt bilde.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Nedgangen fortsetter (Finnmark/Troms)
«Stor nedgang i antall overnattinger i Troms og Finnmark for januar 2021 sammenlignet med januar 2020.» Kilde: radionordkapp.no.

Ønsker å få etablert nasjonalparkkommuner (Finnmark) +
«Nasjonalparkforvalter Geir Østereng i Varangerhalvøya nasjonalpark håper kommunene som søkner til nasjonalparken søker seg som nasjonalparkkommuner. Vi ønsker å satse på reiseliv som er grønn, der vi tar hensyn til..» Kilde: sagat.no.

Planlegger alpin- og sykkelpark på Ringvassøya (Troms) +
«Hav og Fjell AS har omfattende planer for en alpin- og sykkelpark i Bjørnskartind, kun 40 minutter fra Tromsø.  .. Slik kan alpin- og sykkelparken på Ringvassøya bli seende ut.» Kilde: folkebladet.no.

Kritisk til at reiselivet får pengestøtte (Troms) +
Tromsø: «Barbara Vögele (MDG) mener kommunen ikke bør legge til rette før økt helgeturisme, særlig ikke i den smittesituasjonen Tromsø står i nå. – Helgebesøk gir økt smitte.» Kilde: itromso.no.

Midt-Norge:

Går til sak etter bitter konflikt om campingplass +
«Mandag ble det kjent at Aglen camping på Otterøya avvikles etter 60 års drift. Grunneier Ingar Brevik og styret i Aglen camping er overhodet ikke enige om årsaken til at partene ikke har kommet til enighet om ny leieavtale.» Kilde: namdalsavisa.no.

Gondolbanen vil bli mer enn bare en turistattraksjon +
«Visit Trondheim tror den foreslåtte Gondolbanen i Bymarka kan bli en viktig attraksjon i Trondheim – ikke bare for turister.» Kilde: adressa.no.

Vil utdanne kokker på hotellkjøkkenet
«Hotell Frøya skal lage et nytt og bedre kjøkken som er bedre egnet for ungdom og undervisning. Nå får de støtte fra Frøya kommunes næringsfond.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Direktøren tror ikke Dahl-uttalelsene vil ramme reiselivet.. (M&R) +
«Anne Lie Myklebostad mener det er for tidlig å si om utspillene til Molde-ordføreren kan ramme reiselivet, men håper at Oslo-innbyggerne ser at det er mange som tar avstand fra det som har blitt sagt.» Kilde: rbnett.no.

Her blir det turistferje også i år (Møre og Romsdal) +
Stranda: «Mange turistar fann også i fjor vegen til ferjekaia på Hellesylt. I år startar ruta opp 1. mai.» Kilde: nyss.no.

Starter nytt nasjonalt reiseselskap – bare for de beste (Vestland)
«Suksessen i Flåm er et resultat av helhetstenkning, helårsdrift, lokalt samarbeid, spektakulære naturopplevelser, profesjonell distribusjon og logistikk. Dette er erfaringer som andre kvalitetsreisemål i Norge nå vil nyte godt av, sier Solrunn Hjelleflat.» Kilde: thetravelinspector.no.

UNESCO-verdsarvsenter i Nærøyfjorden Verdsarvpark (Vestland)
«Vi i Norske Parker synes det er utrolig stas at det nå planlegges et UNESCO-verdsarvsenter i Nærøyfjorden Verdsarvpark. Det planlagte verdsarvsenteret for Vestnorsk fjordlandskap skal ligge på Aurlandsvangen i Aurlandsfjorden.» Kilde: norskeparker.no.

Her kan det bli hotell (Vestland) +
Fedje: «Dei blir nedringde av folk som har lyst til å kome på besøk, men har førebels ikkje nok tilbod til å tilfredsstille dei potensielle kundane.» Kilde: strilen.no.

Dette fjordhotellet henger på kanten av stupet (Vestland) +
«De første reiselivsbedriftene i Bergen har allerede gått korona-konkurs. – Nå er det kritisk for absolutt alle, advarer reiselivsdirektør. Per Erik Myking driver det 160 år gamle familiehotellet Fjordslottet.» Kilde: ba.no.

Rekordår for landstrøm, selv om cruiseskipene uteble (Vestland)
«Hurtigruteskip i koronaopplag, og stadig flere offshorefartøy med tilkobling, gjorde 2020 til et rekordår for landstrøm i Bergen.» Kilde: e24.no.

«Verden» kommer til Hardanger (Vestland) +
«Den 26. juli 2023 ankrer residensskipet «The World» opp i Eidfjord, opplyser Helge Møller i Cruise Destination Hardangerfjord. Skipet skiller seg fra alle andre cruiseskip, ettersom «innbyggerne» kjøper sin egen leilighet og bor om bord.» Kilde: h-avis.no.

Innlegg: Grep for både turistnæring og serveringsbransje (Rogaland)
«Flertallspartiene i Stavanger er i avisen 25. februar og lover en offensiv for turist- og serveringsnæringen i Stavanger. Det er musikk i Høyres ører. La oss allerede nå ta konkrete grep til fordel for alle de i turistbransjen som sliter nå.» Kilde: aftenbladet.no.

Preikestolen – Urørt nasjonalpark eller turistmaskin? (Rogaland) +
«Skal Preikestolen-området være en urørt nasjonalpark eller reguleres som turistmaskin? Det skal Strand kommune finne svar på. I sist kommunestyremøte orienterte kommunedirektør Ketil Reed Aasgaard politikerne om status for dette arbeidet.» Kilde: strandbuen.no.

Alf (66) etterlyser Songesand i satsinga på Lysefjorden (Rogaland) +
«Alf Hatleskog meiner Songesand er porten til Lysefjorden for mange, men synest bygda får lite merksemd i forhold til Lysebotn, Flørli og andre stader langs fjorden.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge:

Kommuner og næringsutvikling i Innlandet 
«Dette notatet tar for seg 3 gode eksempler på kommuner i Innlandet som legger til rette for næringsutvikling: Alvdal, Trysil og Vågå.» Kilde: distriktssenteret.no.

Hardt ut mot ny krisepakke: – Den er til å le av (Buskerud) +
«Richard Taraldsen er dagleg leiar i Hemsedal turisttrafikklag. Han er lite nøgd med den nye krisepakka regjeringa har kome med.» Kilde: hallingdolen.no.

Berømmer bredt samarbeid om bærekraftig utvikling på Vegglifjell (Buskerud)
«Det er en stor oppgave å sikre felles forståelse og ønske om en bærekraftig utvikling i Vegglifjell. Her har Vegglifjell Eiendom med grunneierne og næringslivet i spissen kommet oss i forkjøpet. De viser at næringa sjøl tar et stort ansvar, sier ordfører Viel Jaren Heitman i Rollag.» Kilde: hytteavisen.no.

Ett steg nærmere nytt hotell i Skien (Telemark) +
«Byggingen av Hotel Nora, vegg i vegg med Ibsenhuset, er ett steg nærmere en avklaring. Utviklerne jubler for positive nyheter.» Kilde: ta.no.

Setter hyttetun på vent: – Satsing i juni er umulig (Telemark) +
«Det er ikke nok at banken, kommunen og lokalsamfunnet heier på meg. Det sier daglig leder Peter van Heerebeek ved Lunde vandrerhjem. Nå har han valgt å sette hyttefeltprosjektet på vent.» Kilde: ta.no.

Annet:

FHI-topp: – Kanskje er dette året for ferie til Vest-Norden?
«Planlegger du å dra utenlands i år? Island, Færøyene og Grønland står allerede på gul liste.» Kilde: nettavisen.no.

Virtual FAM trip to Iceland
«Icelandair together with Iceland travel and Icelandair hotels are planning a Virtual FAM trip to Iceland on the 18th of March.» Kilde: travelnews.no.