Dagens reiselivsnyheter 03.11.2020

Nasjonalt:

Opptak av «2 timer ut av bobla» – verdt å få med seg!
«Innovative Opplevelser inviterte 13 fagpersoner til 3 dialoger om aktuelle og viktige tema. Nå er denne direktesendingen fra den 27. oktober redigert og tilgjengelig for alle. Vi anbefaler dere å sette av tid til å få med dere disse to timene ute av bobla.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

Regjeringen forlenger den økte kompensasjonsgraden for permitterte
«Den økte kompensasjonsgraden for permitterte, som regjeringen i statsbudsjettet foreslo skulle fjernes fra nyttår, forlenges likevel til ut mars.» Kilde: abcnyheter.no.

HOTELINTEL og Wiederstrøm Hotel Consulting utgir Hotellrapporten
«Årets Hotellrapport blir utgitt i det mest turbulente driftsåret siden okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Årets 24 årgang kommer i november, men du kan forhåndsbestille Norsk Hotellnæring 2020 til nedsatt pris her.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Omsetningsfall på 60 prosent for Scandic
«I tredje kvartal falt inntektene for hotellkonsernet Scandic med 60 prosent.  – har fått 371 millioner i krisehjelp.» Kilde: dn.no.

Innlegg: Stem «NEI» til lavlønn og løsarbeid!
«Riksmeklerens forslag til ny tariffavtale er et slag i ansiktet på lavtlønna hotell-, restaurant- og utelivsarbeidere.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Her er Norges beste skianlegg
«Pudder, parker og panoramautsikt! Hvert år kårer Dagens Næringsliv Norges beste alpinanlegg.» Kilde: visitnorway.no.

Hytteeier vil overdreven bruk av utelys til livs
«Jaget etter kunstig utelys er en uting, sier hytteeier Gorm Windingstad. Han vil den overdrevne bruken av lys i hytteområdene til livs.» Kilde: hytteavisen.no.

Cruise blir ikke som før
«Cruise-verdenen blir aldri den samme etter pandemien. Det tror heller ikke nestoren i internasjonalt cruise.» Kilde: way-2-go.no.
Kåret til Europas beste på lavpris – midt i krisen
«I en tid der Norwegian kjemper for å overleve, får selskapet en saftig oppmuntring: Det er kåret til Europas beste lavprisselskap, og det for sjette året på rad.» Kilde: flysmart24.no.

Norwegian-aksjonær vil ikke bidra med mer penger
«Norwegians nest største aksjonær, BOC Aviation, avviser totalt at det er aktuelt å bidra med mer penger når flyselskapet nå er på jakt etter mer kapital.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Tusen takk, SAS!
«Tusen takk for at du har tatt vare på pengene mine i seks måneder. Er det mulig å få dem tilbake nå?» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Reiselivet trenger lav moms og høyere kompensasjon
«2021 er året reiselivet i nord skal begynne å reise seg igjen etter tidenes verste krise for norsk reiseliv. Det er avgjørende at stortingspolitikerne sikrer reiselivsbedriftene tilstrekkelig kompensasjon og en fornuftig overnattingsmoms på seks prosent.» Kilde: itromso.no.

Fire av fem gjester forsvant (Svalbard) +
«Korona-effekten er stor for Svalbard Museum. Fire av fem gjester forsvant. Vi er jo en sårbar destinasjon og «norgesferie»-effekten som reddet mye for museene på fastlandet, ble ikke stor her. Det økonomiske tapet blir nesten helt dekket av krisetilskudd. » Kilde: svalbardposten.no.

Ber om full stopp i planene om nytt hotell i Lofoten (Nordland) +
«Satsingen på et større reiselivsanlegg ved Digermulen møter motstand hos Fylkesmannen i Nordland.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Trøndersk reiseliv mot 2030
«Trøndelag hadde størst reiselivsvekst av alle fylker i sommer med 40 prosent økning i trafikken fra 2019. Onsdag skal aktører i Oppdal og flere steder i fylket stake ut kursen for trøndersk reiseliv fram mot 2030.» Kilde: opp.no.

Oppdal sentral i turistløft +
«Er fylkets lokomotiv i satsingen på reiselivsnæring. Visit Oppdal får fylkeskommunal drahjelp til blant annet moskussafari.» Kilde: opp.no.

Politikerne kom tett på vindturbinene på Frøya
«Politikerne satt igjen med sterke inntrykk etter nært møte med vindturbinene på Frøya. Flere kom med klare tilbakemeldinger til utbygger.» Kilde: froya.no.

Fjord-Norge:

Krev oppstart av Stad skipstunnel og meir pengar til ferjer (M&R)
«Fylkesutvalet i Møre og Romsdal har sendt ein uttale til regjeringa angåande statsbudsjettet for 2021. Der krev dei blant anna oppstart av Stad skipstunnel i 2021.» Kilde: synste.no.

Venta 279 cruiseskip – berre to kom (Vestland)
«Berre to av 279 cruiseskip kom til Flåm og Eidfjord denne sesongen. – Det er klart det er krise i reiselivsindustrien, seier Solrun Hjelleflat i Flåm AS.» Kilde: nrk.no.

16 tonn beskytter toalettbygg mot vær og vind (Vestland)
«Oscarshaug er en godt besøkt rasteplass for vegfarende langs Nasjonal turistveg Sognefjellet, men servicefasilitetene på stedet har lenge vært modne for et løft. Nå blir stedet oppgradert.» Kilde: bobilverden.no.

Hotellet stenger ned i fire måneder (Vestland)
Bergen: «– Det er trist. Vår bransje har betalt den høyeste prisen. Eirik Arntsen har hatt sin siste nattevakt på Thon Hotel Rosenkrantz i Bergen på en stund. – Det blir tøft fremover, sier han.» Kilde: e24.no.

Resepsjonist ble angrepet (Vestland)
Bergen: «Svindelforsøk eskalerte. Det hele begynte på Citybox hotell i Nygårdsgaten i 0030-tiden.» Kilde: ba.no.

Jæren – nytt turistvegtoalett i aluminium står ferdig (Rogaland)
Refsnes: «Prosjektet er eit samarbeid med Klepp kommune og del av ei omfattande satsing på Nasjonal turistveg Jæren.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Øst-Norge:

Status Dronningsetra (Innlandet)
«Prosjektet med å bygge hytta Dronningsetra ved Sikkilsdalen i Jotunheimen har pågått siden 2015. Etter å ha byttet tomt to ganger, er saken på ny til behandling hos fylkesmannen.» Kilde: dnt.no.

Innlegg: Optimismen er ikke helt borte (Innlandet)
Gjøvik: «Quality Strand hotel ser nå ingen annen utvei enn å starte prosessen med oppsigelser. .. Optimismen er likevel ikke helt borte. Det nye driverselskapet for Grand hotel planlegger nyåpning og lover at ingen mister jobben.» Kilde: oa.no.

Hemsedal-grunneiere snur – bevarer frikjøringsområde (Buskerud) +
«De tre grunneierne i Hemsedal som ville bygge 50 hytter inntil skisenteret i Hemsedal, blant annet i et frikjøringsområde i Kjelhovda, har nå gått skikjørerne i møte, og fjerner fire av tomtene fra planen.» Kilde: friflyt.no.

Har planer om mange hundre nye hytter i bygda (Akershus) +
Hurdal: «En time nord for Oslo S er den lille kommunen foregår det en hytterevolusjon i det stille.» Kilde: estatenyheter.no.

Nasjonalpark kan bli en turistmagnet (Oslo/Akershus) +
«Naturglade turister. – Erfaringsvis kommer turistene når et område blir nasjonalpark. Nasjonalpark er en internasjonal merkevare, fortsetter Hillmann. Fra Tonekollen kan man skue ut over den foreslåtte nasjonalparken i Østmarka. Det kan fortsatt ta lang tid før den blir en realitet.» Kilde: dagsavisen.no.

Gjenåpning av Scandic Helsfyr (Oslo)
«Med 450 rom og 1250 sengeplasser blir Scandic Helsfyr kjedens største hotell i Norge. Mandag 2. november gjenåpner hotellet etter to år med omfattende renovering.» Kilde: travelnews.no.

Innlegg: Moms og kompensasjon blir avgjørende for reiselivet (Viken)
«2021 er året reiselivet i Viken skal begynne å reise seg igjen etter tidenes verste krise for norsk reiseliv. Det er avgjørende at Stortinget sikrer reiselivsbedriftene tilstrekkelig kompensasjon og en fornuftig overnattingsmoms på seks prosent.» Kilde: f-b.no.

Sørlandet: 

Ønsker ikke «Disney» i Hovden sentrum +
«Mens noen lar seg begeistre, ser andre mørkt på planene om lysende reinsdyr, fargerike juletrær og markedsføring av Hovden som «by» i førjulstia.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Nå gir flyselskapene bort gratis flybilletter for å fylle flyene
«37 år etter at flybransjen ble rystet av at American Airways over natten innførte et helt nytt lavprissystem har flybransjen igjen fått kampanjer som sender sjokkbølger.» Kilde: thetravelinspector.no.

Air New Zealand unveils 2020 sustainability report
«Air New Zealand has released its latest sustainability report, which outlines the airline’s progress against its sustainability goals over the past year.» Kilde: traveldailymedia.com.