Dagens reiselivsnyheter 03.12.2020

Nasjonalt:

Innlegg: Hvor tok friluftslivet feil vei?
«I dette essayet utforsker jeg en myte som synes å eksistere i Norge: at mer friluftsliv fører til mindre miljøproblemer.» Kilde: harvestmagazine.no.

Tysk friluftsgigant kjøper den norske turappen Outtt
«Kunnskapen om Norge er helt latterlig lav i Europa. Noe av grunnen er at vi har vært opptatt av å serve dette markedet via plattformer vi nordmenn selv lager. Nå vil vi i større grad nå ut til riktig turist på riktig plattform, sier gründer Erlend Eggen.» Kilde: shifter.no.

300 millioner til omstilling i reiselivsnæringen
«Regjeringen åpner for en ny søknadsrunde for omstillingsprosjekter i reiselivet. Rammen økes til 300 millioner kroner, og også nyetablerte bedrifter kan søke.» Kilde: itromso.no.

Restaurant- eller hotellopplevelse – årets julegave
«Mange julebord er avlyst og mange ansatte mister et sosialt og viktig møtepunkt med sine kollegaer. Nores anbefaler sine leverandører å gi et gavekort på et hotell eller restaurantbesøk, til sine ansatte i julegave i år.» Kilde: hrrnett.no.

Helsvart november for norske hoteller
«I ni av de tolv største byene i landet sto over 70 prosent av alle hotellrommene tomme hver eneste natt i november. I Oslo og Bergen er tallene enda verre.» Kilde: finansavisen.no.

Mange ventet full kollaps. Konkurstall så langt: +1,1 prosent +
«De mest utsatte bransjene gikk inn i koronakrisen med den dårligste bufferen. Likevel har krisen innen hotell og restaurant ført til bare seks flere konkurser enn i fjor.» Kilde: dn.no.

Pris til Scandic Norge – kuttet matsvinn med 20%
«Scandic Norge lykkes med det ambisiøse målet om å kutte matsvinnet med 20 prosent. Nå har hotellkjeden fått pris som «Beste KuttMatsvinn2020 bedrift».» Kilde: hrrnett.no.

Så mange ekstra bobiler kom på veiene i år
«Det skulle bli bobilboom i år. Den kom på et vis, men i et annet marked enn mange kanskje trodde. Salget av brukte bobiler har hatt solid vekst i alle måneder med unntak av to.» Kilde: bobilverden.no.

Abraham Foss blir ny konsernsjef i Avinor
«Den tidligere telekomtoppen erstatter dagens konsernsjef som går av med pensjon.» Kilde: travelnews.no.

Vil sette inn fem skip i drift mellom Bergen og Kirkenes
«Ifølge Fremskrittspartiet betyr budsjettavtalen at det skal seile fem skip mellom Bergen og Kirkenes etter nyttår. Hurtigruten understreker at ingen avtale er på plass.» Kilde: nrk.no.

Nord-Norge:

Svalbardpakken: – 25 millioner er for lite (Svalbard)
«I sin høringsuttalelse til svalbardpakken skriver Visit Svalbard, ved Ronny Brunvoll, at 25 millioner kroner vil være et for lavt beløp med tanke på formålet.» Kilde: svalbardposten.no.

Støtter tilskuddsordning for reiselivet på Svalbard
«Reiselivsbedrifter på Svalbard er underlagt strengere korona-restriksjoner enn fastlandet, og går en mørk vinter i møte. NHO Reiseliv støtter derfor etableringen av tilskuddsordningen for omstilling og utvikling av reiselivet på Svalbard.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Frp-avtale dobler tilskuddet (Svalbard) +
«Visit Svalbard får 6,2 millioner kroner i statsstøtte neste år. Det har Frp fått gjennomslag for.» Kilde: svalbardposten.no.

Tre Nordkapp-bedrifter har fått omstillingsmidler (Finnmark)
«Reiselivsbedrifter i Nordkapp har fått til sammen 872 000 kroner i tilskudd fra potten «omstilling».» Kilde: radionordkapp.no.

Vil ha ti nye fjellstuer til Finnmark og Troms
«Nordkalottfolket vil ha Sametinget og fylkeskommunen til å jobbe for etablering av ti nye kyst- og fjellstuer.» Kilde: altaposten.no.

Innlegg: Om tildeling av covid-19-midler i Målselv (Troms)
«Det er etter dette vår oppfatning ikkje tvil om at reiseliv er den næringa som er hardast ramma, særlig her nord og som skulle fangast opp av denne ekstratildelinga.» Kilde:

Nordnorsk Kunstmuseum til Bodø (Nordland)
«Fylkesråd for kultur, klima og miljø Kirsti Saxi har nylig sendt en formell henvendelse til Nordnorsk Kunstmuseum der hun har bedt museet etablere en avdeling av Nordnorsk Kunstmuseum i Bodø.» Kilde: nfk.no.

Midt-Norge:

Forventer over 500 arbeidsledige hotellansatte i Trondheim i jula
«Fagforeningsleder Børge Ånesen i Fellesforbundet anslår at 500 til 600 av deres medlemmer i hotellbransjen i Trondheim vil stå uten jobb i jula. Royal Garden stenger helt i tre uker.» Kilde: adressa.no.

Oppdal bekrefter: Åpner i helga +
«Det har lenge vært uklart om Oppdal skisenter vil åpne til helga. Nå bekrefter de at de åpner, men med en noe redusert sesongstart.» Kilde: friflyt.no.

Fjord-Norge:

Reiselivsbedrifter i Vestland omstiller seg og kan nå søke om mer penger
«62 reiselivsbedrifter i Vestland har så langt fått til sammen 44,7 millioner kroner til ulike omstillingsprosjekter. Nå åpner en ny søknadsrunde for omstillingsprosjekter.. der også nyetablerte bedrifter og messe- og konferansearrangører får støtte.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Klimaendringer truer verdensarvsteder – men ikke fjordene
«Klimaendringer truer en tredel av Unescos verdensarvsteder med naturhistorisk betydning. Det står imidlertid bra til med de norske fjordene.» Kilde: adressa.no.

Heile Geiranger har ikkje stengt (Møre og Romsdal) +
«Det er pynta til jul på Havila Hotel Geiranger. – Vi håpar hotellet kan vere eit lyspunkt for bygda i ei mørk tid, seier direktør Jørgen Tveiterås.» Kilde: sunnmoringen.no.

Frps prestisjeprosjekt slaktes: – Dette er galskap (Vestland)
«Frp fikk gjennomslag for to milliarder kroner til Stad skipstunnel. Det er bortkastede penger, mener forfatter og kommentator Jon Hustad. – Ingen store lasteskip eller passasjerskip har nytte av denne tunnelen. Det blir en tunnel for turister på sommeren og små yachter, sier Hustad.» Kilde: nettavisen.no.

Forsking bringer kultur, handel og reiseliv saman (Vestland)
«Kan kultur, handel og reiseliv gje kvarandre eit løft gjennom nytenking og samarbeid? Det er ideen bak eit nystarta forskingsprosjekt i Sunnfjord.» Kilde: vestforsk.no.

Innlegg: Avhengig av kombibåten MS Lysefjord (Rogaland)
«En levende fjord med folk i hus og hytter er mye mer attraktiv for turisme, enn en fjord med gjengrodde, mørke og fraflyttede bygder.» Kilde: strandbuen.no.

Øst-Norge:

Geilo: – Ja, vi åpner til helga +
«Et solid snøfall og kuldegrader gjør at Geilo og flere andre skianlegg kan åpne skianlegget denne helga.» Kilde: friflyt.no.

Stordalen dropper butikker i The Hub (Oslo)
«De sentralt beliggende lokalene skal i stedet brukes til å utvide kapasiteten knyttet til hotellets møte-, kurs- og konferansevirksomhet.» Kilde: estatenyheter.no.

Oslo Badstuforening vil ha badstue på Sognsvann (Oslo)
«De hopper i havet sommer som vinter. Nå har Oslo Badstuforening fått én million kroner til flytende badstu på Sognsvann.» Kilde: aftenposten.no.

Sørlandet:

Reiselivsbedrifter i Agder omstiller seg og kan nå søke om mer penger
«7 reiselivsbedrifter i Agder har så langt fått til sammen 6 mill.. Nå åpner en ny søknadsrunde for omstillingsprosjekter, der rammen er utvidet til 300 millioner kroner. I denne runden kan også nyetablerte bedrifter og messe- og konferansearrangører få støtte.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Annet:

Nå bestiller flere nordmenn ferier til neste år
«Da vaksinasjonsnyheten kom, løsnet salget av feriereiser i flere europeiske land, men i Norge har salget gått tregt. Nå begynner det også her, melder TUI.» Kilde: abcnyheter.no.

Østerrike stenger hoteller og restauranter til 6. januar
«Regjeringen i Østerrike har besluttet å stenge hoteller og restauranter inntil 6. januar. Dette grepet lukker landet for skiturister i jule- og nyttårshelgen.» Kilde: abcnyheter.no.

Cruise-håp tent tross giganttap 
«Samtidig med at Royal Caribbean starter sine første seilinger under Corona-pandemien viser nye tall at en samlet cruise-industri vil tape nær 175 milliarder kroner inneværende år.» Kilde: way-2-go.no.