Dagens reiselivsnyheter 04.01.2021

Nasjonalt:

Virke og NHO tror på opptur for reiselivet
«Massevaksinering og forbrukere som klør i fingrene etter å reise gjør at Virke og NHO Reiseliv tror turistnæringen vil hente seg inn igjen i 2021. Politikernes håndtering av første kvartal vil imidlertid være avgjørende.» Kilde: finansavisen.no.

Reiselivet håper på ny runde med norgesferie
«Etter en god sommersesong på hjemmebane, håper Virke at reiselivsnæringen også får mange norske kunder i vinter. Spørsmålet er om nordmenn alene kan redde turistbedriftene gjennom den kalde, mørke tiden.» Kilde: itromso.no.

Vaksinen kjem truleg for seint til å redde turiståret
«Vaksinen skapar håp om ei lysare framtid, men delar av reiselivet trur sommarsesongen 2021 blir prega av koronaviruset.» Kilde: nrk.no.

Innlegg: Reiselivet har hatt godt av 2020
«Som i så mange andre sammenhenger er det vanskelig å kåre vinnere og tapere. Men når det gjelder reiseliv så er det mange ting som tyder på at mange av aktørene kan ha hatt godt av 2020.» Kilde: thetravelinspector.no.

Seks reisetrender etter covid-19
«Reiseblogger Mette Solberg Fjeldheim tror pandemiens direkte og indirekte påvirkning vil vare.» Kilde: ksu.no.

Buchardt: Tror hotellene må endre seg dramatisk
«Hotelleier Arthur Buchardt tror at å «spille for døren» kan bli en nødvendighet i kurs- og konferansemarkedet fremover.» Kilde: finansavisen.no.

Frykter konkurser hos historiske hoteller og restauranter
«Hele fire av ti historiske hoteller og serveringsbedrifter risikerer å gå konkurs etter det voldsomme omsetningsfallet på grunn av koronapandemien.» Kilde: travelnews.no.

Koronastøtte – skreddersydd for de store
«Stordalen-hotell slo fjorårets juliomsetning, men fikk koronastøtte. Tap grunnet mammaperm i 2019 ga avslag for frisør.» Kilde: klassekampen.no.

Nordmenn kjøpte hytter for 33,6 milliarder i 2020
«Koronapandemien har sendt hyttesalget opp til nye rekorder. Aldri har det vært solgt flere hytter i Norge, og aldri har prisene vært høyere.» Kilde: itromso.no.

Godt nytt bobilår?
«Vi er på vei mot lysere tider. Forhåpentligvis på mer enn en måte. Etter det spesielle året 2020 kan vi nå ha forventninger om færre restriksjoner og bedre mobilitet. Bobil blir fortsatt et godt ferievalg.» Kilde: bobilverden.no.

Draumeforhold i skibakkane – men afterskien kan du gløyme i år
«Skidestinasjonane er spente på om folk klarer å halde naudsynt avstand til andre når dei inntek alpinbakkar og langrennsløyper. Men afterski er ei gløymesak denne sesongen.» Kilde: nrk.no.

Fjellheimen ser ut som et tivoli
«Lysforurensning er ikke bare et byfenomen. Også i fjellet forsvinner stjernehimmelen. Flere ber nå politikerne komme på banen.» Kilde: nrk.no.

Årets mest populære fjellturer – hvor mange av disse har du besøkt?
«Koronapandemien førte til at enda flere nordmenn valgte Norge som sitt ferieland. Og mange ønsket å dra ut på tur i naturen. Bruken av turportalen UT.no eksploderte i korona-året. Og dette er årets ti mest populære internettsøkte friluftsopplevelser.» Kilde: thetravelinspector.no.

Sju av ti vil være mer aktive i 2021
«Mange har ambisjoner om å bli mer fysisk aktive i det nye året. Turer i skog og mark er det flest drømmer om å gjøre mer av.» Kilde: dfly.no.

Utenlandske filmer blir norsk milliardindustri
«Siden 2016 har norske myndigheter delt ut 127 millioner kroner i refusjon til utenlandske storfilmer med blant andre Tom Cruise og Matt Damon. Tilbake har de lagt igjen verdier for over en milliard kroner.» Kilde: vg.no.

Serveringsbransjen hardt rammet av nye tiltak: – Tøff start på 2021
«Innstramminger i smittevernreglene treffer serveringsbransjen hardt. For at bransjen skal overleve, er håpet nå målrettet støtte fra regjeringen.» Kilde: e24.no.

En verdensnyhet lanseres hos Reiselivsministeren!
«I denne episoden av podcasten Reiselivsministeren har Bernt Bucher Johannessen med seg en verdensnyhet, som bobler og sprudler!» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien… Astrid Bergmål
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien… Stephen Meinich-Bache
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til Stephen Meinich-Bache, administrerende direktør i Classic Norway Hotels.» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien… Erik Valebrokk
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til reisejournalist Erik Valebrokk.» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien… Terje Grue
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til Terje Grue fra Emirates.» Kilde: travelnews.no.

Fjord Line henter ny toppsjef fra DFDS
«Styret har ansatt Brian Thorsted Hansen (52) som ny konsernsjef etter at forgjengeren Rickard Ternblom gikk på dagen i oktober.» Kilde: finansavisen.no.

Tror Norwegian overlever – men tilbudet blir endret
«Dette året blir helt avgjørende for Norwegian. De som følger reisebransjen i Norge tett har stor tro på at konkurs-truede selskapet skal overleve når avgjørelsen blir tatt i 2021.» Kilde: flysmart.no.

Nord-Norge:

Nye bedrifter inn i Visit Svalbard +
«Flere nye selskapet er nå godkjent som nye medlemmer i destinasjonsselskapet Visit Svalbard. Et av dem, Svalbardguidene AS, har flere bein å stå på.» Kilde: svalbardposten.no.

Arctic Race of Norway: Ønsker å bidra til et felles løft for Nord-Norge
«Sammen med fylkeskommunene, vertskommunene og alle gode samarbeidspartnere skal vi jobbe for at Arctic Race of Norway 2021 blir den beste utgaven så langt, skriver daglig leder Knut-Eirik Dybdal i dette innlegget.» Kilde: dfly.no.

Gode besøkstall til tross for at turistene ikke kommer (Finnmark) +
«Tor Kjetil Wisløff & co er fornøyde med besøkstallene på ishotellet til tross for at de utenlandske turistene uteblir denne vintersesongen.» Kilde: altaposten.no.

Innlegg: Nordens Paris eller Nordens Las Vegas? (Troms)
«Det er viktig at vi utvikler byen, skriver Morten Skandfer.» Kilde: itromso.no.

Lokal hotell-utbygger mener Tromsø kommune favoriserer de utenfra (Troms) +
«Hotelleier Idar Gabrielsen mener Tromsø ofte favoriserer de som kommer utenfra og vil bygge veldig stort. Tromsø kommune svarer at to av tre av de lengstkommende prosjektene er eid av lokale.» Kilde: nordlys.no.

Glad pandemien fjernet masseturisme: – Ikke bærekraftig (Troms) +
«Ni av ti nordlysturister er borte, og det gjør turismen mer bærekraftig, mener erfaren nordlysguide.» Kilde: e24.no.

Driver hvalsafari uten å tjene penger (Troms) +
«..og ansetter nye tross korona-krasj. Turistselskapet Brim i Tromsø overlever på utlendinger som bor i Norge.» Kilde: itromso.no.

Innlegg: Reiseliv er bolyst (Troms)
«2020 ble året der hele Norge skulle få øynene opp for hva reiselivsnæringa betyr for oss. For arbeidsplasser, for inntekter og ikke minst for bolyst!» Kilde: fremover.no.

Nå legges det en ny slagplan for å reise seg igjen (Troms) +
«Det var et tapsprosjekt å holde åpent for Malangen Resort etter at en ny runde med koronarestriksoner ble satt inn i november. Nå retter hotelledelsen blikket frem mot en bedre vår og sommersesong.» Kilde: nordlys.no.

Mørketiden i Lofoten: – Det koster for mye å holde åpent (Nordland)
«Reiselivet i Nord-Norge fryktet å tape enorme summer på «norsk sommer». I stedet ble det rekordmåneder for flere av bedriftene. Nå har imidlertid mørketiden kommet for fullt.» Kilde: e24.no.

Begynner å bli rimelig fullt (Nordland)
«Selv om juleferien fortsatt ikke er over, melder flere små ferieperler om god pågang for neste års sommerferie. Samtidig sitter mange på gjerdet.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

Innlegg: Thorvald Storli er lei fokuset på Gjevilvassdalen 
Oppdal: «Thorvald Storli skriver i dette debattinnlegget at fokus bør være andre steder enn i Gjevilvassdalen. – Legg løyper der det går.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Vil bygge gondolbane fra butikksenteret sitt – for 400 mill (M&R) +
Sula: «Opp til toppen er det 725 høydemeter. Om noen få år kan man trolig slippe å gå opp på egne bein.» Kilde: estatenyheter.no.

Guideselskap gir tommel opp for gondol på Sula (Møre og Romsdal) +
«Uteguiden-gründer Oscar Almgren synest Flakk sine gondolplanar verker spennande og gode. Også NHO støttar prosjektet..» Kilde: smp.no.

Pandemien gjorde at Fjaler satsar 300.000 kroner på turisme (Vestland) +
«I 2021 skal Fjaler kommune bruke 290.000 kroner på bli ein del av Visit Fjordkysten, som er eit destinasjonsselskap jobbar for auka turisme.» Kilde: firda.no.

Dette får italienarane til å bli nysgjerrige (Vestland)
«Filmfestivalen i Italia vart så ivrige på det særnorske tv-programmet at dei bad om å få ein italiensk versjon av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».» Kilde: nrk.no.

Er uroa for vinteren på Fleicher’s Hotel (Vestland) +
«Vertskap og eigarar av Fleischer’s Hotel, Eirik Fleischer Tønjum og Alette Hjelmeland, seier hotellet er i ein svært kritisk situasjon. – Me blør anten me har ope eller stengjer.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Innlegg: Ikke la Gamle Bergen bli ødelagt som turistattraksjon (Vestland) +
«Bymuseets direktør er bekymret for at Gamle Bergen skal utvikle seg til en åpen russcene. Den bekymringen deler vi.» Kilde: bt.no.

Tar storbyweekend heime i staden for utlandet (Rogaland)
Stavanger: «Fleire har i det siste bytta ut London eller Paris med langhelg i eigen heimby. Hotell i Stavanger måtte utsette julestenging for å ta i mot turistar frå eigen region.» Kilde: nrk.no.

Choice og Base satser videre i Bjergsted (Rogaland) +
Stavanger: «Choice og Base måtte bestemme seg før nyttår om hotellprosjektet med 252 rom i Bjergsted. Begge ønsker å gå videre med planene.» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Hyttekommuner sliter med etterslepet av pandemien
«Selv om hyttefolket har dratt mot alpinanleggene i julen, bekymrer Hallingdal-ordførerne seg for fraværet av utenlandske turister. – Lar seg ikke kompensere av hyttefolket.» Kilde: e24.no.

Ikke en eneste utenlandsk turist (Buskerud)
«Alle må i ti dagers karantene. Og holde seg unna alpinbakkene.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Gode tider for alpinanlegga (Buskerud) +
«Nesfjellet Alpin er i full blomstring og merkar førebels i sesongen lite til koronaviruset og stengte grenser. Dei har seld langt fleire heiskort enn i fjor.» Kilde: hallingdolen.no.

Livsfarlig reisekaos på Oslo lufthavn (Akershus)
«Krav om obligatorisk testing har vært gjennomført i en rekke land allerede, og det er mye informasjon å hente for Avinor. Derfor blir det ekstra skuffende at testingen, som skjer for å redusere smitterisiko, ender med å selv bli et smitteproblem.» Kilde: thetravelinspector.no.

Store utfordringer for byens nye turistattraksjon (Vestfold) +
Sandefjord: «Arbeidet med det nye Gokstadskipet er som smått i gang ved Hesteskoen ved indre havn. Nå viser det seg at det kan bli vanskelig å fullføre planene, med de grunnforholdene som er der.» Kilde: sb.no.

Bud på Morgedal Hotell akseptert (Telemark) +
«Wassilioff-driver Morten Christensens bud på 10 millioner kroner for konkursrammede Morgedal Hotell i Telemark er akseptert av retten. Nå gjenstår bare formaliteter før kjøpet er i boks.» Kilde: op.no.

Nå kommer helelektriske cabincruisere (Telemark)
«To 33-fotere og fire 39-fotere fra Greenline er på vei til Norge. Elbåtene skal gå i charter på Telemarkskanalen.» Kilde: batliv.no.

Sørlandet:

Ny sjef for Destinasjon Hovden +
«Veteranen Kirsten Leira tar over som daglig leder for Destinasjon Hovden. Men markedsføringen skal reiselivsbedriftene selv ta seg av heretter.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Reising vil bli enklere i 2021, men dyrere
«Til sommeren vil det kanskje være mulig å reise friere utenlands igjen. Men reising er ventet å bli dyrere i året som kommer, ifølge TUI og Virke.» Kilde: dn.no.

To av tre vil på cruise neste år
«Corona-pandemien slo verdens cruise-næring i bakken. Samtidig sier to av tre spurte cruise-entusiaster at de vil ut på havet i løpet av det kommende året.» Kilde: way-2-go.no.

Lager ny, dansk bookingportal (Danmark)
«Vi betaler provisjon på størrelse med hele vårt årlige overskudd, det er sinnssykt store regninger, sier Guldsmeden-hotellgründer Sandra Weinert.» Kilde: dn.no.