Dagens reiselivsnyheter 05.02.2021

Nasjonalt:

Cruisekrav langs norskekysten og Svalbard forlenges
«Regjeringen besluttet torsdag å opprettholde de strenge koronakravene for cruise langs kysten og på Svalbard. En ny vurdering kommer i løpet av våren.» Kilde: travelnews.no.

Norsk Camping Guide 2021/2022
«I campingguiden Norsk Camping Guide 2021 får du oversikt over alle  klassifiserte campingplasser i Norge og alt du trenger for å planlegge campingferien – på norsk, engelsk og tysk.  Last ned eller bestill papirversjonen her.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Vil du bli Varde Rådgiver?
«Nå kan du bli Varde rådgiver og spille en nøkkelrolle i arbeidet med å løfte kvaliteten på norske reiselivsopplevelser. Det søkes nå etter rådgivere over hele landet.» Kilde: innovativeopplevelser.no.

God service betyr nå godt smittevern
«På et webinar om smittevern i regi av NHO Reiseliv, som du kan se på nytt her, delte An Nguyen fra Clarion Hotel The Hub gode erfaringer med smittevern under korona.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Viktig prioritering å få kompensere lønnsplikten
«4. februar oppdaterte NHO Reiseliv medlemmene om det politiske og juridiske arbeidet med korona. Få med deg oppdateringen her.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Basketak i NRK-studioet om korona-milliarder
«Teoretisk har fagøkonomene rett. Men i virkeligheten er det ikke sånn, sa sjefredaktør Gunnar Stavrum. Se den tøffe duellen om rikinger og koronastøtte:..» Kilde: nettavisen.no.

Ber Raja ta insentiv-grep for film
Ref. filmturisme. «Norge går glipp av store inntekter. Mener en bedre insentivordning kan få fart på økonomien etter korona. Dette mener de norske filmkommisjonene, som jobber med å få internasjonale film- og TV-innspillinger til Norge.» Kilde: dagsavisen.no.

70 mill. for at Raja skal få ny selfie med Cruise?
«Norske produsentar reagerer etter at Hollywood-storfilmen «Mission Impossible 8» får heile insentivpotten på 68,6 millionar kroner frå NFI.» Kilde: nrk.no.

Norwegian har mistet 96 prosent av passasjerene
«Luftfarten lider fortsatt tungt under coronakrisen. Flyselskapet Norwegian fraktet 96 prosent færre passasjerer i januar i år enn for tolv måneder siden.» Kilde: abcnyheter.no.

Skjelles ut som kjeltringer og svindlere etter bonus-frys
«Norwegian må tåle knallhard kritikk etter at selskapet mandag besluttet å stanse opptjening og bruk av selskapets bonuspoeng.» Kilde: flysmart24.no.

Loyalty Goes Both Ways in a Pandemic When Airlines Exit Markets
«Many global airlines have reduced long-haul flights or exited markets altogether due to the pandemic, but more often than not their loyalty points have an expiration date.» Kilde: skift.com.

Leasingselskapene sier nei til Norwegians redningsplan
«De store leasingselskapene til Norwegian varsler innvendinger mot selskapets søknad om å levere tilbake titalls fly. – Nå er tid penger, bokstavelig talt, svarer Norwegians advokat.» Kilde: e24.no.

E24-podden: Sånn vil elfly endre måten vi reiser på
«Små flyplasser vil oppleve en renessanse, sier Espen Høiby. Han er gjest i siste episode av E24-podden, der vi borrer i hans elfly-visjoner.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Flere drar på utmarkstur – det gleder Johan Aslak (Finnmark)
«Koronapandemien har gjort at folk ikke kan reise som før, og stadig flere bruker utmarka. Dette har vært positivt for reineier Johan Aslak Eira og familiebedriften hans i Karasjok, Ravdol Rein As.» Kilde: nrk.no.

Endelig gode tider for hotellene i Hammerfest (Finnmark) +
«Johanna Lundqvist på Thon melder om smekkfullt hotell. Hittil i februar har de et belegg på 99,7 prosent, noe som er best i hele Thon-kjeden. Også de andre hotellene i byen opplever gode dager.» Kilde: ifinnmark.no.

2,7 millioner til Bodø, 86 millioner til Tromsø (Troms/Nordland)
«Det er stor forskjell mellom Bodø og Tromsø på hvor mye som er gitt i kompensasjonstilskudd for de fire siste månedene av 2020.» Kilde: an.no.

Vil bygge vindmøller rundt Stetind (Nordland)
«Lokale utbyggere i Ofoten ønsker seg vindmøllepark på en rekke fjelltopper rundt nasjonalfjellet og klatreperlen Stetind. Klatrere reagerer sterkt på planen.. Dette har skapt mye debatt i sosiale medier og ikke minst debattinnlegg i lokale aviser.» Kilde: norsk-klatring.no.

Forbereder ny super-sommer (Nordland) +
«Helgeland Reiseliv er i full gang med å planlegge sommersesongen. Forventningene er store etter en vekst på over 50 prosent i fjor sommer.» Kilde: hblad.no.

Nå skal de løse ladeangsten her (Nordland)
«På Helgeland er det mer enn 350 kilometer mellom ladestasjonene for elbil. Nå bygges det nye, og flere skal stå klare til å møte sommertrafikken.» Kilde: nrk.no.

Helgeland Reiseliv blir miljøfyrtårn (Nordland) +
«Laila Andersen, Gunn Kristin Johansen og Guro Larsen Brown i Helgeland Reiseliv har lagt ned mye arbeid i prosessen med å bli sertifiserte. – Vi er inne i et grønt skifte.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

Bransjen er avhengige av velfungerende luftfart
«Vi kan ikke ta det som en selvfølge at den flytilbudet vi hadde før koronakrisa, skal være der når ting vender tilbake til normalen, sier direktør i Trøndelag Reiseliv, Petra Sestak.» Kilde: nearadio.no.

Gratis digitale kurs i regi av Trøndelag Reiseliv
«I tiden som kommer vil Trøndelag Reiseliv arrangere 7 gratis, digitale kurs, av og i samarbeid med Innovasjon Norge. Meld deg på nå og sikre deg en plass.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Britannia åpnet på onsdag dørene på nytt 
«Åpningen har gått kjempebra. Det virker som at folk har vært glade for at de nå igjen kan komme på Britannia, sier hotelldirektør Mikael Forselius og legger til: – Det har nesten vært litt rørende.» Kilde: nidaros.no.

Positive til uværshytter (fugletitting-hytter) på Titran
«Frøyapolitikerne vil bygge tre uværshytter på Titran – men ikke til enhver pris. Økonomispørsmål gjenstår før kommunen vil starte bygging av «Frøyahytta».» Kilde: froya.no.

Ber om forlik i løypestriden i Oppdal
«Over en tredjedel av grunneierne i Gjevilvassdalen står bak et forslag om en minnelig løsning som de håper kan få skiløypene tilbake på veien fra februar til påske.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Spektakulær uteservering med minigolf (Møre og Romsdal)
Molde: «Glasstaket på toppen av MoldeTorget blir prikken over i-en i utviklingen av Molde sentrum med sjøfronten som den nye attraksjonen for Rosenes by som destinasjon.» Kilde: horecanytt.no.

Flakk Gruppen vil bygge naturhotell (Møre og Romsdal) +
«Hotellbygg, utandørs basseng, frittståande hytter og spa. Flakk gruppen har konkretisert planane sine for hotell på Ljøen.» Kilde: nyss.no.

Planlegg sommar med stengde grenser (Vestland) +
«Hotella i Sogn må planlegga sesongen i ei tid med stengde grenser. Ei nærast umogleg oppgåve. – Me bit negler kvar gong det kjem nyhende som påverkar vår kvardag.» Kilde: sognavis.no.

Fem år på å få bygd nytt hotell er for lang tid (Vestland) +
«Å bruke fem år på å få bygd nytt hotell er for lang tid, meiner politikarane. I den opphavelge avtalen mellom Selje Hotell Invest (SHI) ligge det føre at eigedomen skal nyttast til hotellføremål innan fem år.» Kilde: fjt.no.

Øst-Norge:

10 trygge ting å gjøre i Trysil i vinterfeiren (Innlandet)
«Trysil regnes av mange som et av landets beste familieanlegg når det gjelder skibakker. Sjekk ut de 10 tipsene til en spennende og innholdsrik vinterferie i Trysil.» Kilde: thetravelinspector.no.

40 nye bobilplasser i skiterreng (over grensen)
«Bobilplasser i eller ved vinterlige skiterreng er ofte mangelvare. I Sälen gjør de noe med det og investerer i 40 nye bobilplasser.» Kilde: bobilverden.no.

Vil bygge «by» med 91 hytter i Eidskog (Innlandet) +
«De vil bygge 91 hytter i ei ny hyttegrend på Vestmarka i Eidskog. Planene er klare, og kommunen er positiv. – En ny måte å tenke på, og veldig spennende, sier ordfører Kamilla Thue.» Kilde: glomdalen.no.

Vil bygge tillit mellom lokalbefolkning og forvaltning (Buskerud)
«I forskningsprosjektet Parkas ønsker forskerne å bygge tillit mellom lokalbefolkning i fjellbygdene ved Hardangervidda og forvaltningen.» Kilde: niku.no.

Ser positivt på færre turister på Hardangervidda (Buskerud) +
«Lederen i Øvre Numedal fjellstyre er ikke overrasket over konklusjonene til Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om skrantesyken på Hardangervidda. Men han mener forslaget om å redusere menneskelig ferdsel på sommeren er interessant.» Kilde: rablad.no.

Flytoget uten støtte i 2021: Hareide har bedt om ny vurdering (Oslo-regionen)
«Staten viderefører offentlig støtte til samtlige togselskaper, utenom Flytoget. Nå har departementet bedt om ny juridisk vurdering.» Kilde: e24.no.

Museums-åpning utsatt – igjen! (Oslo)
«For tredje gang utsettes åpningen av det nye Munchmuseet i Oslo – denne gang til høsten 2021.» Kilde: way-2-go.no.

Restauranter holder fortsatt stengt i Oslo: – Risikoen er for stor (Oslo)
«Onsdag kunne serveringsstedene åpne igjen i hovedstaden etter å ha vært pålagt stengt i ti dager. To Oslo-restauranter mener det fortsatt er for risikabelt å åpne igjen.» Kilde: e24.no.

Denne utrolige filmen lokket turister til Oslo – i 1964 (Oslo)
«..reklamefilmen for Oslo fra 1964 viser tydelig både optimisme og glede. Og får oss til å trekke på smilebåndet når det gjelder hva som var akseptabelt for snart 60 år siden.» Kilde: thetravelinspector.no.

Vil bruke nær en halv milliard på konferansesenter (Østfold) +
«Oslo-baserte Årvoll Næringseiendom har siden 2017 hatt planer om å bygge konferansesenter med et 10.000 kvadratmeter stort fotavtrykk. .. Langs E6 fire kilometer sør for Moss sentrum..» Kilde: estatenyheter.no.

Tinnosbanen: – Det er nå toget går! (Telemark) +
«Nå er vi på oppløpssida når det gjelder Tinnosbanen. Og vi må stå løpet ut – nå! .. For en kjørbar og restaurert Tinnosbane er i realiteten en forutsetning for at Rjukan og Notoddens verdensarvstatus skal opprettholdes på lang sikt.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Hver kommune kan få sin egen hytte (Agder) +
«I Vestland fylke har de fleste kommuner fått en egen dagsturhytte. Nå ligger det an til at kommuner i Agder kan få det samme. Det er ikke avgjort hvordan dagsturhyttene som kan komme i Agder skal se ut.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Sverige innfører vaksine-pass innen sommeren
«Vårt naboland vil opprette en digital løsning for vaksinasjons-sertifikat og verifisering av vaksinasjon. Det kan bidra til en fortgang i en felles EU-standard.» Kilde: way-2-go.no.

Har minst smitte – datoen klar for norske charter-turer
«Hellas ligger an til å bli det landet langs Middelhavs-kysten som åpner for turister først i sommer. .. Nå tar landet et nytt grep for å kunne åpne for utenlandske turister.» Kilde: flysmart24.no.

20 years of Nordic hospitality research
Gjerald, O., Dagsland, Å. H. B., & Furunes, T. (2021). 20 years of Nordic hospitality research: a review and future research agenda. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–12. doi: 10.1080/15022250.2021.1880058 Kilde: tandfonline.com.