Dagens reiselivsnyheter 05.05.2021

Nasjonalt:

Ber nordmenn booke direkte i sommer
«Bestill overnattingen direkte hos overnattingsbedriften du skal besøke. Unngå å bruke eksterne internettsøkemotorer når ferieoppholdet bookes. Dette er den klare oppfordringen fra administrerende direktør Stephen Meinich-Bache i Classic Norway Hotels..» Kilde: travelnews.no.

Nordmenn nøler – feriereiser til utlandet først i høst
«Selv om reisemulighetene til utlandet vil øke i tiden fremover, ser nordmenn flest ut til å innta en avvende holdning til det å bestille utenlandstur. En foreløpig rapport om salgsutviklingen viser at utenlandsturene ikke tar av før i september.» Kilde: flysmart24.no.

Er det sannsynlig med utenlandsferie? Slik svarer helsetoppene om sommeren
«Med synkende smittetrykk og en stadig høyere andel vaksinerte, mener EU at vi bør åpne grensene allerede tidlig juni. Men vil reising være et gode forbeholdt vaksinerte?» Kilde: tv2.no.

Store forventninger til tidenes første virtuelle hyttemesse
«Hyttemessen Virtuell er bare dager unna åpning. Et stort antall hytteentusiaster har allerede registrert seg til begivenheten som åpner sine digitale dører førstkommende torsdag. Arrangementet 6.-8. mai er det første i sitt slag her til lands.» Kilde: hytteavisen.no.

Flere norske festivaler i fare
«Mange hadde gledet seg til fest, mingling og dansing i sola under sommerens festivaler. Nå planlegges det for like strenge begrensninger som i fjor. Noen festivaler vurderer å avlyse.» Kilde: nrk.no.

Dette gjør elsparkesykler med byen og innbyggerne
«Hva gjør tusen nye elsparkesykler med trafikken, gatebildet og klimaet? Og hvor mange ulykker vil de føre til? SINTEF har på oppdrag fra Statens vegvesen laget en kalkulator som belyser det.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

51 siders Hurtigrute-rapport kom på 14 millioner kroner
«Smitten om bord på Hurtigruten i fjor påførte rederiet 30 millioner kroner i direkte kostnader. Nær halvparten av dette er prisen på rapporten fra eksterne granskere.» Kilde: e24.no.

Reagerer på Hurtigruten si klimaomstilling: – Eit klimahavari
«Hurtigruten har fleire gongar sagt at dei skal byggja gassmotorar og batteridrift i seks av skipa sine, men framleis har ikkje noko skjedd. – Det byrjar å likna eit klimahavari, seier miljørørsla.» Kilde: nrk.no.

https://travelnews.no/nyheter/luftfarten-reduserte-klimagassutslipp-med-63-prosent/Luftfarten reduserte klimagassutslipp med 63 prosent
«Ikke uventet sto luftfarten for den klart største nedgangen i kvotepliktige utslipp av klimagasser i Norge i 2020. Norske kvotepliktige utslipp gikk ned med 7 prosent sammenlignet med 2019.» Kilde: travelnews.no.

Rekonstruksjonen koster passasjerene dyrt
«Norwegian melder at de som del av sin rekonstruksjonsplan kun vil akseptere 0,5 prosent av erstatningssummen som passasjerene har krav på. Dermed kan passasjerer som ble rammet .. glipp av over 95 millioner kroner i erstatning fra selskapet.» Kilde: dfly.no.

Nord-Norge:

Rosa flamingo selger Svalbard +
«Den rose flamingoen har til stadighet vært observert rundt i Longyearbyen. I dag har den premiere. Det er jo en stor Instagram-trend, disse rosa flamingoene, så vi tenkte..» Kilde: svalbardposten.no.

Vil gi trygg helårsvei til Nordkapp (Finnmark)
«Turistene – og alle andre – kan juble: Neste år skal tunnelen som skal sikre helårs bilvei til Nordkapp være ferdig. Ett år forsinket.» Kilde: abcnyheter.no.

17 friske millioner kroner i krisehjelp til reiseliv (Troms) +
«Tirsdag skal formannskapet vedta om det skal etableres et lokalt krisefond spesielt rettet mot reiseliv, servering og kulturbasert næring..» Kilde: itromsø.no.

Sammen om én dag til i sommer (Troms) +
Harstad: «Sammen skal de få turistene til å være i regionen i én dag til i sommer. I sommer kan du guides rundt hele Trondenes, sykle til Bjarkøy eller spise lokal mat på Sandsøy og Refsnes.» Kilde: ht.no.

400 sengeplasser så godt som klare på Hamnøy (Nordland) +
Eliassen Rorbuer, Lofoten: «Når de nye turistbuene står ferdige 1. juni, vil anlegget bestå av 105 enheter med 400 sengeplasser, i tillegg til fiskemottaket og hovedhuset.» Kilde: auraavis.no.

Kåre har nye planer for aktiviteter i Mosjøen (Nordland) +
Øyøra: «En tau- og balansepark, en mini Via Ferrata og et tolv meter høyt klatretårn. Det er noen av planene som Kåre Bergsnev og Arctic Via Ferrata har for området rundt Helgelandstrappa.» Kilde: helg.no.

Ba om fire millioner kroner til forprosjekt (Nordland) +
«Helgeland Skylift har endret navn og nå ønsker Øyvind Nes å starte på forprosjektet i Øyfjellet. Øyvind Nes som er styreleder i Gondol Nord, tidligere kjent som Helgeland Skylift, informerte tirsdag Formannskapet i Vefsn kommune om framdriften i gondolprosjektet.» Kilde: helg.no.

Fem lokale reiselivsbedrifter får støtte (Nordland) +
«Samfunnsløftet og SpareBank 1 Nord-Norge søkte tidligere i år etter reiselivsaktører som vil jobbe for at besøkende blir én dag til i landsdelen i sommer. På Helgeland er det fem bedrifter som har fått støtte. Det er:..» Kilde: isandnessjoen.no.

Midt-Norge:

Bruker 15 millioner for å unngå bilder som dette +
«Holm – Vennesund er et av fergesambandene som får ekstra ferge i sommer.» Kilde: namdalsavisa.no.

Svensk togoperatør reklamerte for tog til Namsos +
«- Skjønner at en del synes dette er komisk.» Kilde: namdalsavisa.no.

Konsekvenser av fredning: Kjøpmannsgatebryggene i Trondheim
«På oppdrag for Trøndelag fylkeskommune, analyserer Menon kostnader og nyttevirkninger ved å frede Kjøpmannsgatebryggene i Trondheim, et kulturmiljø med nasjonal kulturhistorisk verdi.» Kilde: menon.no.

Fjord-Norge:

Million til reiselivsprosjekt på Smøla (Møre og Romsdal) +
«Fylket har bevilget en halv million kroner til et treårig reiselivsprosjekt på Smøla. .. skal lokke flere turister og gjøre opplevelsene bedre.. Kommunen bevilger like mye. – En skikkelig gladnyhet for hele Smøla.» Kilde: tk.no.

Volda skal bli reiselivskommune (Møre og Romsdal) +
«Volda var ein gong kulturkommunen. No skal dei kaste seg inn i kampen om turistane. Volda skal bli reiselivskommune. .. Dei samarbeider no om prosjektet «Reiselivsutvikling i nye Volda kommune»..» Kilde: morenytt.no.

Åpner snart dørene til den nye turistinformasjonen (Vestland) +
«Turistinformasjonen i Måløy blir i sommer å finne i lokalene til Flow Studio i Gate 1. – Jeg håper alle reiselivsaktørene i regionen vil bidra til at vi får turistene til å bli her en stund i år, sier turistvert Rutt Lovise Sætren Strand.» Kilde: fjt.no.

Breturkartet er 30 år! (Vestland)
«Brosjyren “Breturkartet” har fungert som ein marknadsføringsdugnad for føringsmoglegheiter på fleire av Jostedalsbreens armar, og på andre brear i Nasjonalparken.» Kilde: bre.museum.no.

Ny gjestehavn midt i Haugesund (Rogaland)
«Nå skal det bygges ny småbåthavn ved Indre kai i Smedasundet i Haugesund. Første byggetrinn er klar før sommerferien. Det er ikke tvil om at sommeren 2021 også blir et år for Norgesferie. I fjor ble et rekordår for både bruk av fritidsbåter, salg av nye båter og bruktmarkedet er solid.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Øst-Norge:

Innlegg: Kan ikke fortsette kun å skumme av toppen (Innlandet)
«En kan åpenbart ikke fortsette med kun å skumme toppen av et brennhett hyttemarked uten å sikre at en større andel av verdiene pløyes tilbake i fjellet og i bygda. .. En skal ikke så langt av gårde for å finne skidestinasjoner som nå sliter med skrantende økonomi og manglende utvikling.» Kilde: gd.no.

SkiStar stenger historisk vintersesong (Buskerud)
«2. mai stengte Hemsedal og Åre, dermed er vintersesongen over på alle SkiStars destinasjoner. En sesong som på mange vis ble historisk. .. : fortsatt fokus på trygghet og sikkerhet til sommeren.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Satser stort på hytter i Modum (Buskerud) +
«I 15 år har det blitt jobbet med å realisere Pilterud Panorama på Øst-Modum. I løpet av høsten kommer den første visningshytta etter planen på plass. Nå håper de på at kommunen lager en egen strategi for hyttemarkedet i Modum.» Kilde: bygdeposten.no.

Innlegg: Nansenparken trenger en utescene på Festplassen (Akershus)
«En scene sentralt i Fornebu By vil bli en selvstendig attraksjon og vil kunne motvirke uunngåelig kulturlekkasje og -bevegelse fra Bærum mot Oslo.» Kilde: budstikka.no.

Hun blir den første til å lede splitter nytt hotell i Oslo
«Sara Jensen er ansatt som den aller første hotelldirektøren på Quality Hotel Hasle Linie. Sammen med teamet sitt åpner hun dørene på Hasle allerede i august.» Kilde: travelnews.no.

Åpner sentrumspark i Moss – skal bli en ny attraksjon (Østfold) +
«I over 200 år har Heilmann-parken i Moss sentrum vært mer eller mindre avstengt for allmennheten. Nå skal parkområdet settes i stand og åpnes opp for alle.» Kilde: moss-avis.no.

Denne verdensnyheten kommer først til Sandefjord (Vestfold) +
«Sandefjord havn blir først i verden med et kommersielt pilotprosjekt for autonom elektrisk vannbuss. Det skjer til sommeren neste år, i regi av Zeabuz AS i Trondheim. Firmaet er engasjert av A/S Thor Dahl.» Kilde: op.no.

Sørlandet:

Bobilplass måtte stenge for manglende godkjenning
«Lillesand kommune glemte å søke seg selv om dispensasjon fra reguleringsplanen. Den populære bobilplassen måtte stenge i forrige uke.» Kilde: bobilverden.no.

Til Kristiansand fredag 7. mai
«Fjord Line planlegger å kunne vise frem katamaranen Fjord FSTR i Kristiansand fredag.» Kilde: dfly.no.

Annet:

Destinationsselskab klar med fem pejlemærker (Danmark)
«Destination Nordvestkysten offentliggør strategi med fokus på bæredygtig turisme, styrket samarbejde mellem aktørerne samt investering i et attraktivt turismeprodukt i de fem kommuner.» Kilde: standby.dk.

Tinder for travel: Swipe right in Flytinary (UK)
«New travel app, Flytinary, aims to provide a one-stop travel experience that takes the legwork out of arranging trips and gets its users amazing prices.» Kilde: traveldailymedia.com.

Hytteeiere: – Dette sier navnet om hytta vår
«Nordmenn elsker å gi hyttene sine navn. Her er noen vanlige og uvanlige hyttenavn og historiene bak.» Kilde: klikk.no.