Dagens reiselivsnyheter 06.01.2021

Nasjonalt:

Destinasjonsanalyser for NHO Reiseliv
«I 2019 og 2020 har Menon Economics, på oppdrag for NHO Reiseliv, utarbeidet 10 destinasjonsanalyser hvor vi ser nærmere på reiselivets verdi og betydning i Norges største byer og reiselivsdestinasjoner. .. Rapportene kan lastes ned her!» Kilde: menon.no.

Metal-turisme med merverdi
«..norsk svartmetall er stort ute i verden, og et viktig punkt på Norges kulturelle eksportkart. Men svartmetall trekker også verdens metalpublikum til Norge. Nå vil arrangører, reiselivsnæring og forskning samarbeide for å forlenge og utvide det internasjonale festivalbesøket.» Kilde: ballade.no.

Halvering av overnattingar
«Overnattingar i november 2020 var meir enn halvert i høve til november året før, etter nye restriksjonar for å stogge pandemien vart iverksett i november. Hotella var særskilt hardt ramma, og hadde ein nedgang på over 60 prosent.» Kilde: ssb.no.

Hotellene tapte 12–13 milliarder på koronasmitten +
«Hotellene har mistet over ti millioner overnattinger siden koronautbruddet i mars. Det innebærer et inntektsras på 12–13 milliarder kroner. Og starten på 2021 er blytung.» Kilde: dn.no.

Færre konkurser også i reiselivet: – Spørs hvor lenge det varer +
«Til tross for koronakrisen, var det nedgang i antall konkurser og tvangsavviklinger i samtlige bransjer i 2020 – også innen hotell og restaurant.» Kilde: dn.no.

Tre nye medlemmer i De Historiske
«Tre nye medlemmer kvalifisert for medlemskap i De Historiske Hotel & Spisesteder: Opus XVI, Geilo Mountain Lodge og Granavolden Gjæstgiveri.» Kilde: travelnews.no.

Aldri vært viktigere med målrettede tiltak mot de yngste enn nå
«En av yrkesgruppene som rammes hardest av nedstengte reiselivsbedrifter, redusert bemanning og nedskalerte tilbud, er de som kommer rett fra skolebenken og ofte har svært begrenset erfaring. Det ønsker Classic Norway Hotels å gjøre noe med.» Kilde: hrrnett.no.

Innlegg: 100 ting jeg har lært i 2020
Håvard Utheim: «Without any further ado. Her er hundre av de tingene jeg har lært, forstått litt bedre og blitt minnet på i fjor, de kommer i random rekkefølge.» Kilde: travelopment.com.

Hurtigtester om bord i hurtigruteskipene
«Hurtigruten har hurtigtester for covid-19 om bord nå når de startet med fem skip fra Bergen til Kirkenes.» Kilde: radionordkapp.no.

Innlegg: 175 millioner til utenlandske eierne bak Hurtigruten
«Henning Warloe har god grunn til å rase mot Hurtigruten, men han raser av feil grunn. .. Det er 175 millioner andre grunner til å være rasende enn litt fløyting på nyttårsaften» Kilde: bt.no.

Wizz Air blant de 10 sikreste i verden
«Wizz Air er stolt over at selskapet nok en gang er rangert blant de ti tryggeste lavprisselskapene i verden.» Kilde: dfly.no.

Fagforeninger hardt ut mot SAS-toppsjefen i åpent brev
«SAS bruker piloter og kabinansatte fra datterselskapet i Irland, samtidig som de sier opp over 500 piloter i Skandinavia. – Tiden er inne for samhandling, ikke krig mot egne ansatte, tordner fagforeningene.» Kilde: nrk.no.

Ventet i måneder på penger tilbake – har krav på renter
«Titusener av norske passasjerer har måttet vente i månedsvis på tilbakebetaling.. Nå har flyklagenemnda avgjort at en Norwegian-kunde som måtte vente lenge, har krav på å få utbetalt forsinkelsesrenter fra flyselskapet.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Mørk november for overnattingsbedriftene i nord
«Dette innebærer en nedgang på 51 prosent fra november 2019. .. NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen sier at nedgangen i november var et forvarsel om den mørke vinteren som reiselivsnæringen i nord er gått inn i.» Kilde: reiselivinord.no.

Scandic i Karasjok må finne seg en ny sjef (Finnmark) +
«På mandag meldte Emma Järpell på Facebook at hennes tid som hotelldirektør på Scandic i Karasjok er over. Hun startet på mandag som administrerende direktør på Engø gård i Tjøme.» Kilde: ifinnmark.no.

Innlegg: Finansiere skattegoder med kutt hist og pist (Nordland)
«Når Høyre avfeier kultur- og reiselivet på steder som Træna, Vega, Rana og Brønnøysund som kutt hist og pist, blir det å si at dette tilbudet ikke er viktig.., skriver Nordland Aps fylkestingsrepresentanter..» Kilde: vefsnno.no.

Midt-Norge:

Åpner kveldskjøring etter rekordjul
Oppdal: «Skiheissjefen åpner for kveldskjøring tirsdag – og ser stadig opp mot himmelen for hjelp.» Kilde: opp.no.

Øst-Norge:

Vil stanse «Ex on the Beach»-innspillingen i Hemsedal (Buskerud)
«Hemsedal hadde endelig kvittet seg med partystempelet – så kom «Ex on the Beach» til kommunen. .. Ordføreren i Hemsedal, Pål Terje Rørby, mener kommunen er blitt lurt og ført bak lyset av «Ex on the Beach»-produksjonen.» Kilde: nettavisen.no.

Hotell i Trysil stenges etter smitteutbrudd (Innlandet)
«Seks ansatte ved Radisson Blu Resort Trysil og i et firma som hotellet leier inn, har testet positivt for covid-19. I tillegg er to nærkontakter smittet.» Kilde: e24.no.

Coronasmitte påvist på Olavsgaard (Akershus)
«De evakuerte etter raset i Gjerdrum skal nå massetestes. Personen som har fått påvist smitte er flyttet ut av hotellet og over til et eget karantenehotell.» Kilde: dagbladet.no.

Frykter «gangster-uteliv» i Oslo
«Mens Norge forblir mer eller mindre nedstengt som følge av høye smittetall, er det enkelte bransjer som tar størstedelen av tapet. Nå vil SV ha raskere og mer målrettede tiltak for utelivsbransjen, og frykter «gangstertilstander» om utenlandske aktører blir dominerende etter krisen.» Kilde: dagsavisen.no.

Nå kan Munchmuseet flytte inn (Oslo)
«Bygget står klart. Nå jobber Munchmuseet på spreng for å kunne flytte inn så snart som mulig.» Kilde: aftenposten.no.

Sørlandet:

Første kampanje for ferie på Sørlandet 2021 er i gang
«26. desember sparket vi i gang den første kampanjen for Sørlandet for besøk i 2021. ..  Hovedtema er Sørlandet er kjent som en yndet feriedestinasjon for nordmenn i sommermånedene, men landsdelen har mye å by på også utenom sesong.» Kilde: usus.no.

Annet:

«Corona-pass» kan bli standard
«Et internasjonalt Corona-pass kan bli en fremtidig standard, mener USAs anerkjente immunolog Anthony Fauci.» Kilde: way-2-go.no.

HORESTA frygter fremtid for dansk gastroturisme
«Danmark er kendt i hele verden for vores restauranter i topklasse. Desværre er vi ved at sætte det hele over styr. For restauranterne får ikke den nødvendige hjælp, siger HORESTA’s politiske direktør.» Kilde: standby.dk.

EU godkender milliarder i statsstøtte til TUI
«EU-Kommissionen har godkendt ny tysk hjælpepakke til rejsegiganten TUI Group, denne gang på 9,3 milliarder kroner. Ellers risikerer TUI insolvens, lyder det fra EU.» Kilde: standby.dk.

Vail slår ny prisrekord: 229 dollar for dagskort
«Vail i Colorado ble det første skianlegget til å bryte «200 dollars-grensen» for et dagskort i skianlegget for to år siden. Nå, med 60 prosent av anlegget åpent, klinker de til med 229 dollar.» Kilde: friflyt.no.