Dagens reiselivsnyheter 07.04.2021

Nasjonalt:

Stor pågang: Fullbooka i fleire månader framover
«Dei som driv utleige av hytter utanom det vanlege, har ikkje sett makan til pågang.» Kilde: nrk.no.

Mange på nærtur i annerledespåsken
«Stor rift om de bynære hyttene og høy trafikk på turportalen UT.no vitner om at mange har funnet påskestemningen i nærmiljøet i år.» Kilde: dnt.no.

Dette krever de av Ernas gjenåpningsplan
«Lønnsstøtte, vaksinepass og reisedatoer: Statsminister Erna Solberg bes om en rekke konkrete grep fra NHO, LO og Virke når hun onsdag legger frem sin plan for gjenåpningen av Norge.» Kilde: e24.no.

NHO: Gjenåpning må bety slutt på krisehjelp
«NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer mot å la krisepolitikken bli den nye normalen når pandemien er over. Han tror likevel at noen bransjer vil trenge mer langvarig hjelp. Det gjelder for eksempel luftfarten og reiselivet. Her er det ventet at det kan ta flere år før omsetningen kommer tilbake.» Kilde: abcnyheter.no.

Kraftig nedgang i kommersielle overnatting i februar
«Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at det var 923 000 gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder i februar. Det er i underkant av 1,3 millioner færre enn i fjor og betyr en nedgang på 58 prosent.» Kilde: business.visitnorway.com.

Pandemien tar mye og «gir» litt tilbake
«Hotellnæringen har tapt nærmest ufattelige summer etter den første nedstengingen for et år siden, men i Stavanger har pandemien i alle fall gitt noe tilbake. Og det godt hjulpet av energibransjen.» Kilde: reiseliv1.no.

Aktivt smittevern vil prege hotellene i lang tid
«Før pandemien var det ikke så mange som tenkte over at de skulle sove i en seng mange hundre gjester hadde sovet i tidligere, ta på de samme dørhåndtakene, vannkranene og fjernkontrollene.» Kilde: reiseliv1.no.

Innlegg: Håp for drosjenæringen
«Regjeringen har strukket markedsliberalismens prinsipper til yttergrensen når det gjelder drosjenæringen. Nå kan reformen parkeres og snus.» Kilde: dagsavisen.no.

Mener taxfree-butikkene bør stenges for godt
«I løpet av året skal kontrakten om å drive milliard-omsetning av billig alkohol, tobakk, sjokolade og parfyme på landets flyplasser fornyes. Nå går landets nest største avis inn for å kutte ut hele ordningen, og heller sette ned avgiftene for alle.» Kilde: flysmart24.no.

Utenlandsreisene stupte i påsken: – Var dette vi håpet
«Før corona reiste cirka 230.000 utenlands i påskeferien. Denne påsken satte knapt 11.000 seg på et fly ut av Norge: – Det er veldig, veldig bra, sier Monica Mæland (H).» Kilde: e24.no.

Norwegian skylder 380 private, norske kreditorer penger
«Både Petter Stordalen og Olav Thons hoteller er blant de 380 private, norske kreditorene til Norwegian. Til sammen har disse usikrede krav på litt over 150 millioner kroner mot Norwegian.» Kilde:e24.no.

Kaller nytt norsk flyselskap et «Frankenstein-monster»
«Amerikanske flyselskaper frykter økt konkurranse fra det nye norske lavprisselskapet Norse Atlantic Airways, og fortsetter sitt hardkjør mot Bjørn Kjos.» Kilde: flysmart24.no.

Vil stanse USA-angrepene på nytt norsk lavprisselskap
«Mannen bak det nye norske lavprisselskapet Norse Atlantic Airways, Bjørn Tore Larsen, rykker nå ut for å stanse kritikken som kommer mot selskapet fra konkurrenter og fagbevegelse i USA.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Katastrofe for nordnorsk turisme
«Reindriftsfamilien fra Kautokeino tok sats da alle piler pekte oppover. Nå renner egenkapitalen ut, mens Nils Henrik Sara venter på turistene.  – Nils Henrik får bare erstattet lavvo-drift.» Kilde: nrk.no.

Før var det fangsten. Nå truer noe annet blåhvalen (Svalbard) +
«Både i Barentshavet og i fjordene rundt Svalbard er det i dag gode sjanser for å få se den blå giganten. Hvis den skal bli værende, må naboene lære seg å være stille.» Kilde: aftenbladet.no.

Turismen kommer tilbake. Men hvordan er usikkert (Svalbard) +
«Solabu Audun Salte har de siste årene tilbudt husky-opplevelser på Svalbard, og er følgelig avhengige av turisme for å overleve. Da ble det naturlig nok vanskelig da koronaen kom. Men nå ser Salte lys i enden av tunnelen.» Kilde: solabladet.no.

Nå kommer AutoPASS for ferge til Troms og Finnmark
«Nå er det like før AutoPASS for ferge tas i bruk i Troms og Finnmark. Kun en rute holdes utenfor og fortsetter med billettering som tidligere.» Kilde: bobilverden.no.

Tromsø hardest rammet i hele landet (Troms) +
«Tromsø har mistet åtte av ti hotellgjester i februar sammenlignet med i fjor, og antall utenlandske hotellgjester har gått ned med 96 prosent, viser tall fra NHO og SSB.» Kilde: itromso.no.

Turistselskaper har egen søring-karantene (Troms) +
«Vi har sagt nei til turister fra røde områder.» Kilde:

Lofoten Links søker Avdelingsleder (Nordland)
«Du får delta i utviklingen av Hov og Gimsøya som destinasjon for high-end opplevelsesturisme i Lofoten med fokus på naturopplevelser og aktivitet hele året. Søknadsfrist: 15. april 2021.» Kilde: facebook.com/jobs/

Folk gir blaffen og strømmer til Lofoten (Nordland)
«Før påsken ga ordfører Remi Solberg klar beskjed om at folk burde holde seg unna Lofoten. Nå er påsken i gang – og turistene strømmer til ferieparadiset.» Kilde: nrk.no.

Syke påsketurister blir neppe testet (Nordland)
«Testkapasiteten i påskedagene er for flere av Lofotens kommuner svært begrenset. Nå frykter ordførerne at folk skal bli syke uten at det er kapasitet til å teste dem før neste uke.» Kilde: nrk.no.

Lokalsamfunn med null smitte rammes hardt (Nordland)
«I Vågan kommune i Lofoten er det for tida ingen smittede, men de har like strenge tiltak der som i resten av landet. Restauranteier Siv Hilde Lillehaug skjønner ikke logikken. – Det henger ikke på greip.» Kilde: dagsavisen.no.

Dystre tall – salget i Bodø halvert (Nordland) +
«Hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting opplyser at hotellene i Bodø i mars 2021 hadde et belegg på 20 %, sammenlignet med 40 % i samme måned i 2020.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Dramatisk utvikling for trøndersk reiseliv
«Fylkesordfører Tore O. Sandvik er bekymret for pandemiens konsekvenser for mat- og serveringsbransjen. Denne uka må en rekke reiselivstilbud stenge på grunn av nye nasjonale retningslinjer.» Kilde: froya.no.

Gårdsturisme i to århundrer
«Gårdsturisme har blitt populært, men det er slett ikke noe nytt. I Aunegrenda har gårdene tatt imot turister siden 1880-tallet, særlig i påska. Gjestene fra byen fikk stor betydning i grenda.» Kilde: fjell-ljom.no.

Fjord-Norge:

13 bedrifter går sammen: Nytt nettverk av elsykler (M&R) +
«Et felles krafttak for grønn turisme er i ferd med se dagens lys i Rauma. Bak står Nordveggen som prosjektleder. Woldstad Gard er med på elsykkelsatsingen sammen med 12 andre bedrifter.» Kilde: andalsnes-avis.no.

Byggjer knallfin parkering – vurderer å krevja betaling (Vestland)
«Eg trur dette blir ein knallfin innfallsport til Utladalen, seier Stig Stark-Johansen, kommunedirektør i Årdal. Han har sjølv nytta seg av parkeringa på Hjelle på sommarstid. No blir plassen oppgradert.» Kilde: sognavis.no.

Mundal får ein million (Vestland)
«Kulturminnefondet har løyvd ein million kroner til renoveringa av tradisjonsrike Hotel Mundal i Fjærland. Det melder Sogn Avis. Hotellet blei bygd i 1891 og er no eigd av Ola Moe.» Kilde: nrk.no.

Fleire tusen kokkar arbeidsledige, men ingen vil arbeide i Sogn (Vestland) +
«Tre hotellsjefar stussar på kvifor dei ikkje får tak i norske kokkar og servitørar, når det er såpass høg arbeidsløyse i bransjen.» Kilde: porten.no.

Ingrid sender folk ut i Nordens lengste zipline (Vestland) +
«Ingrid sender folk ut i ei nesten 1,4 kilometer lang, luftig ferd i Flåmsdalen når ho er på jobb i sesongen.» Kilde: sognavis.no.

Voss Resort søker Marknadssjef (Vestland)
«Er du klar for nye eventyr som marknadssjef på Voss? Fast stilling. Søknadsfrist: 11.04.2021.» Kilde: finn.no.

Pusser opp historiske Finse 1222 for 45 millioner (Vestland) +
«Petter Hagelund er blant investorene som har gått inn med kapital i Destinasjon Finse. – Her har du snøgaranti hele vinteren.» Kilde: ba.no.

Innlegg: Restaurantene i Bergen har elendig mat (Vestland) +
«Det er med skuffelse å måtte se hver gang jeg reiser til Bergen og vil gå ut på restaurant at det ikke finnes noen som selger god norsk mat. ..  – Husk at kundene ikke alltid snakker sant, de tør ikke si annet enn at maten er god.» Kilde: ba.no.

Sjokkerende at så mange vil kjøpe gjestehuset  (Vestland) +
«Etter elleve års drift velger samboerparet å selge hjertebarnet sitt. Nå strømmer potensielle kjøpere til visning på den lille øyen. Biologen gjestehus ligger rett ved sjøen i Herdlevågen, rundt 35 minutters kjøring fra Bergen sentrum.» Kilde: ba.no.

Sjøflyplanene kan bli en realitet: – Vi ønsker det velkommen (Rogaland) +
«Både Karmsund Havn og reiselivssjefen i Destinasjon Haugesund og Haugalandet er positive til en sjøflybase i Haugesund. – Et spennende supplement, sier maritim direktør Geirmund Eikje.» Kilde: h-avis.no.

Hotellet i Randaberg sliter (Rogaland) +
«For å gjøre alle de gode tingene ved Viste Strandhotell, er de helt avhengig av driftsinntekter. – Det er vanskelig og utfordrende, sier hotellsjef Elisabeth Lied til Bygdebladet.» Kilde: bygdebladet.no.

Øst-Norge:

Visit Norefjell søker daglig leder (Buskerud)
«Vi søker en daglig leder som vil være med å videreutvikle Norges raskest voksende fjelldestinasjon. Arbeidssted: Noresund. Søknadsfrist: 1. mai 2021.» Kilde: visitnorefjell.com.

Slik gikk det med utestedene på fjellet i påsken (Innlandet) +
«Alt i alt virker det som serveringsstedene og hotellet på Sjusjøen har hatt en «helt grei» påske – selv om de gjerne skulle ønske det var normale tider. Erik Lindstad hos Låven Bar forteller at påsken gikk bedre enn han hadde fryktet.» Kilde: h-a.no.

Nå kommer elektrisk tråkkemaskin til norske alpinanlegg (Innlandet)
«Revolusjonen for elkjøretøy fortsetter. Dette er gode nyheter, sier klimaforsker. – Dette ser jeg fram til, sier driftssjef Jan Linstad i Skistar Trysil.» Kilde: nrk.no.

Skistar-sjefen om opptur: – Det er mange mennesker i fjellet
«For halvåret 2020/2021 tapte Skistar en halv milliard svenske kroner. I påsken i år har de satt inn «veldig mye ekstrabemanning».» Kilde: dn.no.

Avviser at folk kan spasere forbi teststasjonen (Akershus)
«Ansvarlig vakt for testing av tilreisende på Oslo lufthavn sier det ikke stemmer at folk kan gå rett forbi teststasjonen på Norges hovedflyplass.» Kilde: abcnyheter.no.

VisitOslo ber miljøbyråd snu og vurdere lokalbåt til Bjørvika (Oslo) +
«Jeg er forundret over at miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) ikke vil ha lokalbåt til Bjørvika, sier VisitOslo-direktør Christian Lunde. Oslo Havn har allerede godkjent anløp ved Munchmuseet, og i vår planlegger Bygdøyfergene en foreløpig rute dit.» Kilde: vartoslo.no.

Stisykling i Oslo +
«Oslomarka er full av fantastisk stisykling av ulik vanskelighetsgrad. Vi gir deg verktøyene du trenger for å finne de beste sykkelturene i Oslomarka, samt hva du kan forvente av de ulike marka-områdene på terrengsykkel.» Kilde: terrengsykkel.no.

BIO-midler til 25 bedrifter (Vestfold og Telemark)
«Bedrifter som trenger ansatte med ny kompetanse, kan søke BIO-ordningen om pengestøtte til opplæring internt i bedriften.» Se hvilken reiselivsbedrifter som har fått støtte. Kilde: vtfk.no.

Innlegg: Lite fotavtrykket latterlig når bygget rager 20 etasjer (Vestfold)
Hvaler: «Utvalgsmedlem Ottar Johansen må selvsagt få mene hva han vil, men hva dette monsterhotellet angår, så må prosjektet vurderes ut fra gjeldende lover og retningslinjer og ikke ut fra en Høyre-politikeres selvbestaltede rasjonalitet.» Kilde: f-b.no.

Avbestillingene rant inn over natten (Telemark)
«Fullbookede Telemark-hotell mistet påskegjestene over natten, mens Gaustabanen kjører tomme vogner opp mot en av landets mest populære topper.» Kilde: vg.no.

Sørlandet:

Turistvertene på Hovden: – Dette med toppturer har eksplodert litt +
«Unn Hovden og Kirsten Leira er Hovdens ansikter utad. – Vi ser fram til å formidle enda mer av natur og kultur fra Setesdal, forteller de.» Kilde: fvn.no.

Ni millioner i omsetningssvikt: – En alvorlig situasjon +
«Daglig leder for Hovden Alpin Resort, Ann-Torill Briksdal, kan fortelle om en svært dårlig påske, økonomisk sett, for konsernet.» Kilde: fvn.no.

Hyttefolk fikk korona i påska – ble bedt om å dra hjem +
«I påska testet hyttefolk både i Bykle og Valle positivt på korona. De smittede ble oppfordret til å reise hjem til sine egne kommuner.» Kilde: fvn.no.

Planlegger ny att­raksjon like ved Dyreparken +
«Eide Fjordbruk vil vise fram oppdrettsnæringen for innbyggere og turister i Kristiansand. De lanserer planer om lukket oppdrett et sted i kommunen og et anlegg like ved Kristiansand Dyrepark.» Kilde: aftenbladet.no.

Gikk inn med 17 mill. – selger for 200.000 +
Kvinesdal: «Gikk inn med 17 mill. i 2008: Rådmann foreslår nå å selge «kommune-delen» av hotellet for 200.000 kroner. Saken skal opp i formannskapet i Kvinesdal 14. april.» Kilde: avisenagder.no.

Planer om turistanlegg i Solheimsdalen: Hyttenaboer reagerer +
Sirdal: «Planene om å gjøre om «Øglendhytta» til feriesenter med 96 sengeplasser skaper ikke akkurat spesielt god påskestemning i Solheimsdalen i Sirdal. Utbygger oppfordrer naboene til konstruktiv dialog.» Kilde: avisenagder.no.

Annet:

SAS er 75 år: Flyene skifter utseende av en spesiell årsak
«I år fyller SAS 75 år, og er et av Skandinavias absolutt mest kjente varemerker. Flyene til SAS har vært et velkjente innslag på verdens flyplasser, og har i årenes løp dukket opp i fire ulike versjoner.» Kilde: flysmart24.no.

Første anti-corona-hotell
«I Berlin har selskapet Pearl1 Living and Yachting Hospitality GmbH allerede åpnet anti-corona leilighetshotellet Aeronaut, de åpner tre til neste år. .. Her er smittevernnivået skyhøyt.» Kilde: reiseliv1.no.