Dagens reiselivsnyheter 08.02.2021

Nasjonalt:

Årets villeste sommerjobb?
«I sommer kan du og en venn reise Norge rundt som jakt- og fiskefluencere.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innovasjon Norge fikk napp hos Will Ferrell
«Nå håper de eksponeringen på Super Bowl skal løfte den norske merkevaren og sende flere turister til Norge.» Kilde: kampanje.com.

De gjør en helt vill innsats for at vi skal få en fin ferie
«Med Juvet landskapshotell startet trenden som har gjort norgesferie enda mer attraktivt. .. Driftige eiere sørger for helt særegne opplevelser, langt fra kjedehotellenes anonyme rom.» Kilde: ksu.no.

NHO Reiseliv lanserer ny rekrutteringskampanje
«Denne uken lanserer NHO Reiseliv rekrutteringskampanjen “Smak deg frem”,  som har som mål å vise frem de spennende karrieremulighetene og de personlige ressursene man utvikler gjennom å velge restaurant- og matfag.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Viktig prioritering å få kompensere lønnsplikten
«4. februar oppdaterte NHO Reiseliv medlemmene om det politiske og juridiske arbeidet med korona. Få med deg oppdateringen her.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Her er Nakstads vinterferieråd
«To uker før vinterferien sier Helsedirektoratet at du kan reise på vinterferie andre steder i Norge, hvis du følger smittevernrådene. NHO reiseliv lokker med mange ledige plasser i fjellet og fine forhold.» Kilde: nrk.no.

Nå er utsatte pakkereiser for nesten to milliarder avlyst
«Men selskapene som utsatte i stedet for å få støtte, har nå mistet muligheten til kompensasjon. Virke ønsker å få ordningen gjenopplivet.» Kilde: e24.no.

Fire av ti klar til å rømme landet straks smitten avtar
«Så snart smittefaren har blitt redusert vil det gå et tog av nordmenn som skal ut i Europa på ferietur igjen. I alle fall om vi skal to svarene som er gitt i en fersk undersøkelse som Norstat har utført for mediekonsernet Schibsted og Finn Reise.» Kilde: flysmart24.no.

280.000 fløy med SAS
«Totalt 280.000 passasjerer fløy med SAS i januar 2021: Det er 85 prosent færre samme måned året før – og 28 prosent færre enn i julemåneden desember 2020.» Kilde: dfly.no.

Wizz Air har pause for åtte norske ruter
«Flyselskapet har satt åtte av sine 15 innenriksruter i Norge på vent. Årsaken er coronaråd fra norske myndigheter.» Kilde: e24.no.

Ryanair inn i turbulens og stanser Norge-rute
«Det irske lavprisselskapet Ryanair har redusert kraftig sin tilstedeværelse i Norge, og fjerner en av rutene. Korona-krisen og strenge reiserestriksjoner har rammet selskapet hardt.» Kilde: flysmart24.no.

Nord-Norge:

Kan knekkes av cruise-krise (Svalbard) +
«Uten turisme står cruise-organisasjonen Aeco uten inntekter. De får heller ingen offentlig støtte og står i fare for å bli nedlagt. Det vil ramme hele Svalbard, advarer reiselivssjefen.» Kilde: svalbardposten.no.

Viser vei til villmarka (Svalbard) +
«Utformingen av de nye informasjonsskiltene i Longyearbyen er påkostet og gjennomtenkt. Den nye skiltasjonen i Nybyen er visuell, informativ og solid.» Kilde: svalbardposten.no.

Mistet halve omsetningen, får småpenger (Finnmark) +
«På noen måneder i fjor mistet Barents Safari nesten halve omsetningen som følge av tiltakene mot korona. Likevel får de bare småpenger fra regjeringen, mens fem store selskaper får omtrent halvparten av de 900 millionene..» Kilde: sva.no.

Hotell-kjeden skal nedbemanne med 300 (Finnmark)
«Lars-Vegar Berg Pettersen er permittert fra jobben som kokk ved Scandic i Alta. I tillegg er 20 prosent av stillingen hans som konserntillitsvalgt i hotellet.» Kilde: ifinnmark.no.

Rundt ni av ti besøkende her vært utenlandske (Troms) +
«Dyreparken i Salangsdalen har til tross for pandemien hatt et greit år. De fortsetter med kostnadsbesparende tiltak for å holde hjulene i gang fram til sommeren. Normalt skulle rundt ni av ti besøkende her vært utenlandske turister på denne tida av året» Kilde: nye-troms.no.

Facebook snur om Kjerringøy (Nordland)
«Etter en flere års kamp for å få bruke sitt eget navn, har nå næringsaktørene på Kjerringøy endelig vunnet frem. Facebook mener ikke lenger at stedsnavnet er et banneord.» Kilde: nrk.no.

Avslører hotellplaner i Bodø sentrum (Nordland) +
«Siden høsten 2019 har lokalene i Storgata stått tomme. Nå avslører Jan Peter Haugen at planene er å bygge et hotell på tomta hvor Bohus holdt til i en årrekke. – Vi er i sluttforhandlinger med en kjede.» Kilde: an.no.

Bård Dahlberg er død (Nordland)
«Den kjente fauskeværingen og tidligere hotelldirektør ved Fauske hotell, gikk bort tirsdag 2, februar.» Kilde: saltenposten.no.

Nå har nyhotellet endelig åpnet i Rognan (Nordland)
«Dynastitrappa og lysekronene er der fremdeles – likevel ser det helt annerledes ut enn før. – Da lignet det mer på et samfunnshus, nå er det jo blitt et hotell. Christine Løksti og Henry Hansen er litt slitne og mest stolte og fornøyde drivere av et oppusset Rognan Hotell.» Kilde: an.no.

Sandnessjøen har Norges tredje beste bobilplass (Nordland) +
«Sandnessjøen fikk 11 prosent av stemmene da Din Fritid og Norsk Bobilforening har kåret Norges beste bobilcamp i 2020.» Kilde: helg.no.

Sommerturistene vil tilbake til Helgeland (Nordland)
«Helgeland Reiseliv og Helgeland Opplevelser forbereder seg på en sommer med stor pågang av norske turister. – Halve juli er allerede booket.» Kilde: helg.no.

Midt-Norge:

Satser på rorbuer på Mausund
Frøya: «Joar Johansen og hans selskap Havnago AS ønsker å bygge 4 rorbuer og 7 sjøhus i Måøyhålet. Prislappen på prosjektet ligger på rundt 9 millioner kroner. Om alt går etter planen kan byggearbeidene snart være i gang.» Kilde: froya.no.

Hotellet åpner igjen på Hitra
«Hotell Hjorten i Fillan har vært «koronastengt» siden 15. januar. Nå melder hotellet at de vil åpne opp for overnatting og servering igjen fra og med førstkommende mandag.» Kilde: hitra-froya.no.

Fjord-Norge:

Ber ungdommen «tygge» på kokkeutdanning (Møre og Romsdal) +
«Per Ivar Aak og Torunn Dyrkorn håper at mange ungdommer søker seg inn på videregående utdanning innen restaurant- og matfag. Fordi det garantert blir gode jobbmuligheter her i fylket etter pandemien.»  Kilde: rbnett.no.

Koronaen gjorde sitt til at året vart «vidunderleg» for bui (Vestland) +
«Å driva liten butikk med godt utval av lokalmat – ei suksessoppskrift i 2020. Nordmenn er vortne veldig opptekne av småskala matproduksjon. Dei er ute etter smaksopplevingar og dei har meir pengar enn utanlandske turistar. Lokalmaten er det som trekkjer folk hit, ja.» Kilde: sognavis.no.

Mange står utan jobb, men Ingunn slit med å rekruttera (Vestland) +
«Arbeidsløysa er høg i hotell og restaurantnæringa, men så langt har dagleg leiar Ingunn Weka ikkje merka nokon pågang på jobbane dei har ledige ved Turtagrø Hotel. – Eg har færre søkjarar enn nokosinne, seier ho.» Kilde: sognavis.no.

Restaurantansatte sendes hjem i Bergen (Vestland)
«Hestekuren mot mutant-spredning i vestlandsbyen utløste permitteringer i utelivsnæringen søndag. – Det tærer på.» Kilde: e24.no.

Nordisk Michelinguide presenteres digitalt (Rogaland)
«Michelinguiden i Norden vil senere i år bli presentert via et digitalt event, med Stavanger-regionen og Rogaland fylkeskommne som vertskap.» Kilde: dfly.no.

Koenraad vil legge til rette for turisme i Sola (Rogaland) +
«Den uavhengige politikeren Koenraad Beeckman er ikke imponert over hvordan Sola blir markedsført som turistmål. Under møtet i kommunestyret tok Beeckman opp flere saker som dreier seg om turisme og å gjøre Sola til et bedre tilrettelagt og mer attraktivt reisemål.» Kilde: solabladet.no.

Rekordmange brukte jærstrendene i fjor (Rogaland)
«Rundt én million tok turen til jærstrendene i fjor. Men rekordbesøket betyr store problemer for naturen. – Vi ser store sår i naturen.» Kilde:

Øst-Norge:

Nytt selskap i Hemsedal (Buskerud)
«Det nyetablerte salg- og bookingselskapet proHemsedal ønsker at deres gjester skal oppleve Hemsedal som Norges beste helårsdestinasjon.» Kilde: travelnews.no.

Langedrag Naturpark: Tettere på villdyrene kommer du ikke (Buskerud)
«Hun står på kne, strekker hals og uler mot himmelen. Ulvene Varg og Irgas står rolig ved hennes side. Så uler de med. Tuva Thorson er flokkens overhode.» Kilde: hytteavisen.no.

HG-eier kjøper Jevnaker-hotell (Buskerud) +
«Atle Brynestads selskap 3 Norske AS har kjøpt Thorbjørnrud Hotel i Jevnaker. Dermed får Hadeland Glassverk tilgang til 82 hotellrom til sine gjester.» Kilde: ringblad.no.

Spennende planer i Folldal (Innlandet) +
«Stiftelsen Folldal gruver og Folldal kommune ønsker å etablere et kompetansesenter for kulturmiljø og bygningsvern i Folldal. – Innen reiseliv har vi noe som ingen andre har.» Kilde: retten.no.

Oslo kan få tre gode campingplasser (Oslo)
«Topcamp investerer 120 millioner kroner i Bogstad Camping og vil investere stort også på Ekeberg og i Hvervenbukta. Planene er klare for Oslo, men prosessen står i stampe.» Kilde: bobilverden.no.

Nå er feriehåpet tilbake hos folk i Follo (Akershus)
«Positivt nytt om koronavaksine, kombinert med fleksible vilkår for avbestilling, bidrar til at selgerleder Marte Torp hos Ticket Ski merker en kraftig økning i reisebestillingene. – Mange vil sikre seg en reise til solen i løpet av året..» Kilde: oblad.no.

Pål møter massiv motstand: – Men vi vil ha naboene som venner (Vestfold)
«Planene om inntil 32 små utleiehytter ved et småbruk i Småvik har satt sinnene i kok i nabolaget. Det er sendt bekymringsmeldinger til kommunen og etablert en Facebook-gruppe med flere hundre protesterende medlemmer. Mannen med planene, Pål Gjerstad, tar det hele med fatning.» Kilde: oyene.no.

Innlegg: Verdensarven 2020 (Telemark)
«Det er mange som misunner Rjukan alt det de allerede har av historier og produkter for å være et attraktivt reiselivssted.» Kilde: rablad.no.

Sørlandet:

Flekkefjord vant!
«For første gang har magasinet Din Fritid og Norsk Bobilforening i samarbeid invitert lesere og medlemmer til å stemme frem landets beste bobilplass 2020. Konkurransen engasjerte mange, og Flekkefjord ble trukket frem som en eksemplarisk bobilparkering – og vant med god margin.» Kilde: dinfritid.no.

Rekordbooking mot sommeren +
«Daglig leder Grethe Gjertviksten ved Topcamp Sjøsanden Feriepark i Mandal gleder seg til en sommer som later til å bli minst like travel som i fjor. Alt nå strømmer bookingene inn.» Kilde: fvn.no.

Annet:

Norske hytteeiere i Sverige vant mot staten
«Karantenekravet etter overnatting på hytter i Sverige er ugyldig, mener Oslo tingrett. Regjeringen anker dommen.» Kilde: e24.no.

Behovet for å oppleve verden vil ikke forsvinne med Covid-19
«2020 har vært et hardt år for turoperatører verden rundt, men mange har benyttet tiden til å tenke nytt. Afrika, Sør-Amerika og Asia – fjerne verdenshjørner ser ut til å fortsette å lokke oss nordmenn.» Kilde: kapital.no.

Kampen for tilværelsen
«Turistenes fravær er dårlig nytt for Afrikas ville dyr. Nå frykter eksperter at flere tiår med bevaringsarbeid og dyrevern er i ferd med å rives i fillebiter.» Kilde: magasinetreiselyst.no.

7 Hospitality trends that require a shift in strategy
«Here are seven trends hoteliers must understand and attack with strategies over the short and long term.» Kilde: otainsight.com.

6 French Travel Startups Thriving Despite the Pandemic
«Travel bookings will get worse before they get better. But we found a half dozen French travel startups defying the odds. They appear to be setting themselves up well for the post-crisis rebound. Bonne chance!» Kilde: skift.com.