Dagens reiselivsnyheter 11.01.2021

Nasjonalt:

Nei, sommerferien henger ikke i en tynn nål
«Du kan begynne å planlegge sommerferie din nå. Og Aftenpostens advarsel kan du glemme.» Kilde: thetravelinspector.no.

Reisetrender for 2021
«Det virker kanskje rart å snakke om reisetrender i den vanskelige situasjonen vi er i nå, men med vaksinene som nå rulles ut, ser flere et lys i enden av tunnelen. Vi ser på en del reisetrender for 2021.» Kilde: letsgetlost.no.

Reiselivsledere starter rådgivermiljø
«Det er tre erfarne ledere fra norsk nærings- og reiseliv som går sammen for å etablere BBH Breen Bricaud Holst-Hansen AS.» Kilde: travelnews.no.

Enquete: Etter pandemien… Kristin Krohn Devold
«Hva skjer etter pandemien – og akter du å ta vaksinen? Vi har spurt flere av landets ledende profiler i reiselivet. I dag er turen kommet til Kristin Krohn Devold, adm. dir. for NHO Reiseliv.» Kilde: travelnews.no.

Lanserer kunnskapsbank for stibygging
«Stibygging har de seneste årene vokst som fagfelt i Norge. Gjennom lansering av veiledere og ny nettside ønsker initiativtakerne bak Stibygg.no å lette prosessen for kommende stiprosjekt.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Mattvett – løftet ble innfridd
«I januar 2020 gjennomførte Matvett en kampanje sammen med bedriftene som er tilsluttet «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn».» Kilde: nhoreiseliv.no.

Fersk undersøkelse: Flere bedrifter planlegger permitteringer
«Én av tre bedrifter sier de vil permittere ansatte fremover, viser en ny NHO-undersøkelse. – Søndagens skjenkestopp legger ytterligere sten til byrden for mange av dem, sier sjeføkonom Øystein Dørum.» Kilde: dn.no.

Widerøe-sjefen: Økt C02-avgift truer rutenettet vårt
«Regjeringens planer om å firedoble CO₂-avgiften de neste 10 årene truer Widerøes rutenett, sier toppsjefen i flyselskapet.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Skal forske på påkjenninger fra turisme og klimaendringer på Svalbard
«Økt turisme og klimaendringer fører til at kulturminner skades og går tapt. I et nytt forskningsprosjekt skal NIKU sammen med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) se på det kombinerte stresset fra disse to faktorene på sårbare kulturminner på Svalbard (og Hardangervidda).» Kilde: niku.no.

Turister måtte i karantene på hotell (Svalbard) +
«En håndfull turister er i karantene på hotell i Longyearbyen, som en følge av at de har vært nærkontakt med en koronasmittet person på fastlandet mellom jul og nyttår.» Kilde: svalbardposten.no.

Fryktar dei mistar jobben etter siste nedstenging (Finnmark/Troms)
«Unge permitterte fryktar dei må gi opp jobben sin etter siste nedstenging. Nav ber unge i reiselivs- og utelivsbransjen sjå realitetane, og sette seg tilbake på skulebenken. Men Tom-Rune Ridderseth Hind nektar å gi opp på næringa si.» Kilde: nrk.no.

Frykter å miste han, vil ta flere år og få han erstattet (Troms) +
«Kokker er ettertraktet i et reiseliv som alle forventer kommer opp å stå når koronaviruset blir slått tilbake. Men nå kan viktig arbeidskraft forsvinne som følge av permitteringer.» Kilde: fremover.no.

Liker ikke invitasjon til innbyggerne om å bli Uber-sjåfører (Nordland)
«Øykommunen Røst i Lofoten mangler drosjer, og ber nå innbyggerne om å registrere seg som Uber-sjåfører. Men taxiforbundet ber dem la være.» Kilde: nrk.no.

Midt-Norge:

Webinar – Workation
«Workation – en sterk internasjonal trend og en mulig ny nisje? 11.januar inviterer vi til et kort avbrekk med faglig påfyll. Christine Baglo fra Visit Norway tar oss gjennom «workation» som trend..» Kilde: bransje.trondelag.com.

Fjord-Norge:

Mange reiselivsbedrifter på Vestlandet fryktar konkurs +
«Rundt 40 prosent av reiselivsbedriftene til NHO Reiseliv i Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal meiner det er ein reell fare for at dei kjem til å konkurs på grunn av koronapandemien, viser ei fersk undersøking.» Kilde: fjt.no.

Vil beGEISTre gjestene (Møre og Romsdal) 
«De har gått sin helt særegne vei, driverne av det selvbetjente hotellet Hotel Geist i Åndalsnes.» Kilde: horecanytt.no.

Nå håper reiselivsdirektøren på «Hardanger-boom» (Vestland) +
«Da Norge stengte ned i mars i fjor, måtte derfor turistnæringen kaste seg rundt å tenke nytt. Nå tror reiselivsdirektør i Visit Hardangerfjord, Andreas Skogseth, at regionen kan komme styrket ut av koronakrisa på sikt.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

17 hoteller i Bergen holder stengt (Vestland) +
«Åpning og stenging av hotellet er en dårlig løsning. Nå åpner vi ikke før det kan bli permanent, sier Alexander Grieg, som driver Opus XVI sammen med konen Britt Marie.» Kilde: e24.no.

Øst-Norge:

Lang stisykkeltur i nordlige øyerfjellet (Innlandet)
«Nord for tungt utbygde Hafjell Bike Park ligger det langt mer urørte Øyerfjellet. Her har jegere, gjetere, seterfolk, fiskere, vandrere og husdyr over mange år laget et stort antall stier og kjerreveier. Vi prøvde..» Kilde: terrengsykkel.no.

Flere smittede ved Radisson Blu Resort Trysil (Innlandet)
«Trysil kommune har i dag informert om at ytterligere 11 gjester og en ansatt som oppholdt seg på Radisson Blu Resort Trysil i perioden 26. desember til 3. januar dessverre er bekreftet smittet med covid-19. Totalt er 16 gjester og 7 medarbeidere bekreftet smittet.» Kilde: travelnews.no.

Hemsedal har mest snø i hele Hallingdal! (Buskerud)
«Man må tilbake 60 år for å se samme snømengde som Hemsedal har hatt i desember. .. Julen i Hemsedal har vært et mekka for alle pudder-elskere, det har vært oppkjørte spor/linjer så langt øye kan se.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Kanaler, flytende øyer og sjøbad (Buskerud)
«Eidos Eiendomsutvikling skal utvikle Fjordbyen på Lierstranda ved Drammen, for å gjøre plass til 16.000 innbyggere og 16.000 arbeidsplasser i et av Norges største byutviklingsprosjekter.» Kilde: estatenyheter.no.

Elizabeth på Holmsbu badehotell: – Vi forbereder oss til ny sesong (B) +
«For tiden er det stille i Holmsbu Men på badehotellet er daglig leder Elizabeth Nordhagen Bøifot godt i gang med forberedelsene til ny sesong.» Kilde: laagendalsposten.no.

Full forvirring på Gardermoen (Akershus)
«Danmark skjerpet innreisereglene på kort varsel. 70–80 SAS-passasjerer fikk flynekt ved gaten på Gardermoen søndag morgen. Årsak: De hadde ikke papirer på negativ koronatest tatt siste 24 timer.» Kilde: aftenposten.no.

Rike turister uteblir – luksusbutikkene permitterer (Oslo)
«Rundt 24 prosent av kundegrunnlaget til luksusbutikkene i hovedstaden er kjøpelystne turister fra utlandet. Til tross for at nordmenn handlet mer luksus i perioder under pandemien, må flere av butikkene nå permittere ansatte.» Kilde: e24.no.

Storkjeder varsler bølge av oppsigelser (Oslo)
«Jeanette Iren Kjeldsen fikk oppsigelse i julegave. – Vi står foran en bølge av oppsigelser, sier Merethe Solberg, tillitsvalgt for ansatte innen hotell og restaurant i Oslo.» Kilde: vg.no.

«Roseslottet» er vinterens publikumsmagnet i en nedstengt by (Oslo)
«Skjerpede smitteverntiltak har sendt Oslo i kulturell lockdown. Men over byen lyser et spektakulært kunstprosjekt i skogen.» Kilde: aftenposten.no.

Tilbake til fortiden (Telemark)
«Det finnes opplevelsesreiser i Norge som gir følelsen av å bevege seg fra en hypermoderne hverdag og over i en annen verden og en annen tidsalder. Telemarkskanalen og Dalen Hotel er en slik reise. Se vår rapport fra sommerens besøk.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Nia stenger Vemork som korona-tiltak (Telemark)
«Norsk industriarbeidermuseum ( NIA ) stenger dørene for alle besøkende, og avlyser alle arrangementer i museets regi i perioden 5. januar til og med 18. januar 2021.» Kilde: radiorjukan.no.

Sørlandet:

Bli klar for Norges største salgsarena NTW
«I 2021 blir NTW digital og for første gang med hele Norge som vertskap. Datoen er 13.-15. april 2021. I løpet to dager gjennomføres flere tusen forhåndsbookede digitale en-til-en salgsmøter mellom norske reiselivsaktører og turoperatører fra hele verden.» Kilde: usus.no.

Annet:

Jeg hører de merkeligste ting om Norge og nordmenn
«Hvordan fikk nordmenn dette ryktet? Jeg har aldri tenkt at det er sant!» Kilde: bt.no.

Denmark to develop digital COVID-19 ‘vaccine passport’
«Denmark is developing a digital vaccine passport for people who have received a COVID-19 vaccine, a move that may enable them to travel to countries where such documentation is required during the pandemic.» Kilde: traveldailymedia.com.