Dagens reiselivsnyheter 11.11.2020

Nasjonalt:

NHO Reiseliv søker politisk rådgiver
«Vil du jobbe for at flere skal få smaken på yrkesfagene som norsk reiseliv trenger? NHO Reiseliv søker en politisk rådgiver med hjerte for kompetanse- og utdanningspolitikk i reiselivsnæringen.» Søknadsfrist idag! Kilde: finn.no.

Er storbyferien «død»?
«Norwegian utelukker ikke konkurs, og flybransjen generelt er i krise grunnet virusutbruddet og reiserestriksjonene. Dette tror ekspertene vil skje med billettprisene og reisevanene våre framover.» Kilde: dinside.no.

Regjeringen forbedrer kompensasjonsordningen for reiselivet
«Det er positivt at regjeringen lytter til oss og øker kompensasjonsgraden noe, men situasjonen er så kritisk at dekningsgraden må opp til 80 prosent og konserntaket må opp til 80 millioner i måneden, sier NHO Reiseliv-direktøren.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Gir 300 millioner til store publikumsåpne arrangementer
«Regjeringen foreslår å gi 300 millioner kroner slik at aktiviteten i arrangementsbransjen kan gjenopptas så fort smittesituasjonen tillater det. Bevilgningen kan økes ved behov.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

De ropte «red alert» og vant. Nå kan de blir tvunget på sosialhjelp
«Kulturlivet demonstrerte i høst og fikk forlengelse. Men nå står de selvstendig næringsdrivende igjen uten noen ting fra 1. januar.» Kilde: dagsavisen.no.

Raser over krisepakke: – Titusener vil miste jobben
«Dette er så svakt at det ikke kan kalles en krisepakke for reiseliv, sier Astrid Bergmål i Virke Reiseliv. Hun mener regjeringen bevisst legger ned bedrifter.» Kilde: tk.no.

Regjeringens nye tiltakspakke: – Usosialt, mener SV 
«Opposisjonen er misfornøyd med krisepakken som regjeringen presenterte tirsdag. Selv om det legges 17,5 milliarder på bordet. – Sender regningen til arbeidsfolk, sier Rødt.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Korona-rapport fra Terje Berge
«Hver dag fremover bringer Travel News oppdaterte korona-rapporter fra representanter for reiselivsbedrifter i Norge. I dag er turen kommet til Terje Berge fra Finn Reise.» Kilde: travelnews.no.

Regjeringen viderefører krav om karantene for hytteeiere i Sverige
«Nordmenn som vil på hytta i Sverige, må fortsatt i karantene når de kommer hjem. Det har regjeringen bestemt.» Kilde: itromso.no.

Related lanserer analyseselskap
«PR- og kommunikasjonsbyrået Related samler nå sine analysekonsepter og tjenester i et globalt selskap kalt Travellyze. Travellyze tilbyr reisemål og aktører i reisebransjen innsikt i turistenes reiseatferd og preferanser, samt muligheten til å måle mer enn 100 forskjellige reisemål.» Kilde: dfly.no.

Krever at bransjen respekterer reiserådene
«Turoperatører krever nå inn store beløp for pakkereiser som ikke vil bli gjennomført. Forbrukerrådet ber bransjen rydde opp. – Passasjerene risikerer å tape store summer.» Kilde: vg.no.

70 prosent færre reisende hos Avinor i oktober
«Det var nær 70 prosent færre reisende fra Avinors lufthavner i oktober, sammenliknet med samme måned i 2019. Størst nedgang har den internasjonale passasjertrafikken.» Kilde: hangar.no.

Priskrigen gjør at flere skal reise i julen
«Salget av flybilletter til julen og nyttåret har vært større i år enn under normalsituasjonen i fjor. Det er innenriksmarkedet som sørger for den uventede økningen.» Kilde: flysmart24.no.

Kjøper nye flyruter for en milliard
«Regjeringen har hevet beløpet for kjøp av flyruter fra 690 millioner til 1,690 milliarden.» Kilde: travelnews.no.

Norwegian søkte om fire til fem milliarder i statlig støtte
«Norwegian fikk nei på søknaden sin om en ny runde krisehjelp fra staten. Dermed vil Norwegian og British Airways ende opp som selskapene som har fått minst statlig støtte, ifølge flyselskapets egen oversikt.» Kilde: e24.no.

Norwegian-markering foran Stortinget
«200 ansatte i Norwegian vil klokken 12.00 onsdag markere sin støtte til eget selskap utenfor Stortinget i Oslo. De vi også invitere stortingspolitikerne ut for å høre deres budskap.» Kilde: dfly.no.

Innlegg: Norwegian må lande dette selv
«Regjeringen ønsker ikke å gi Norwegian mer direkte pengestøtte. Det betyr ikke at staten vender Norwegian ryggen, slik noen hevder. En stat som allerede har avsatt 13 milliarder kr. i ekstraordinære bidrag til én spesifikk næring kan ikke beskyldes for å la den i stikken.» Kilde: vg.no.

Nord-Norge:

Laveste besøkstall siden gjenåpningen (Svalbard)
«Denne uka er det 90 daglige gjester i Longyearbyen; det laveste tallet siden turistene kom tilbake.» Kilde: svalbardposten.no.

Opprettholder flyrute til Longyearbyen (Svalbard)
«Norwegian kutter kraftig i sitt rutetilbud og permitterer 1600 ansatte. Men de fortsetter rutetilbudet mellom Longyearbyen og Tromsø.» Kilde: svalbardposten.no.

Reiselivsnæringen får hjelp til å handle raskt (Finnmark)
«Med prosjektet «Kirkenes Back in Business», har Visit Kirkenes organisert seg sammen med reiselivsnæringen i Sør-Varanger, og oppnådd et samarbeid om hva man skal gjøre når tida er inne for å starte opp som normalt igjen.» Kilde: sorvarangerutvikling.no.

Midt-Norge:

Travel Pass Trøndelag
«For å støtte opp arbeidet med reisekortet og implementeringen av dette, har AtB og Trøndelag reiseliv inngått et samarbeid for å koble offentlig transport ytterligere opp mot reiselivsnæringen i Trøndelag.» Kilde: bransje.trondelag.com.

Visit Trondheim kan miste 14 av 19 millioner
«Visit Trondheim frykter at selskapet mister størstedelen av inntektene sine i 2021. Den vanskelige situasjonen for destinasjonsselskapene i de norske storbyene blir nå en sak for Stortinget.» Kilde: adressa.no.

Nå øker ledigheten i Trøndelag 
«Den siste uka har det blitt 91 flere ledige med yrkesbakgrunn fra reiseliv og transport, og 40 flere innenfor industrien. I de øvrige yrkesgruppene har ledigheten gått ned, i samme periode.» Kilde: adressa.no.

Fjord-Norge:

Vil ha ei overgangsordning (Møre og Romsdal)
«Stranda kommune satsar no på at Storting og regjering vil godta ei overgangsordning for nullutslepp-skip i Geirangerfjorden. Frå 2026 skal alle båtar i verdsarvfjorden vere utsleppsfrie. Men det blir svært vanskeleg å oppfylle, både for cruisereiarlaga og andre, meiner kommunen.» Kilde: nrk.no.

Vil ha tolegrense for turistar i Sogn (Vestland) 
«Visit Sognefjord vil ha definerte tolegrenser for kor mange besøkjande turistattraksjonane. i Sogn kan ha. – Bruken av eit område kan bli eit trugsmål mot kulturarven, seier direktør Ståle Brandshaug. – Alle stader bør ta diskusjonen.» Kilde: sognavis.no

Arbeidet med ny rasteplass ved Hestad kapell er i gang (Vestland)
Gaularfjellet: «Prosjektet er eit samarbeid mellom Statens vegvesen og Sunnfjord kommune og skal stå ferdig i september 2021.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Kontingentinntektene stuper (Vestland)
«I Hordaland Hotell- og Restaurantarbeiderforening er avdelingens inntekter halvert. Forrige måned mistet avdelingen 74 medlemmer. Koronaepidemien rammer hardt ansatte i hotell- og restaurantbransjen.» Kilde: frifagbevegelse.no.

Eikedalen Skisenter (Vestland)
«Du kan kalle det byanlegget til Bergen. Eikedalen er hovedattraksjonen på Kvamskogen, og når det er pudder holder frikjøringen høyere kvalitet enn alle andre byanlegg!» Kilde: friflyt.no.

Ryfylke – arbeidet med Flesefossen startar opo (Rogaland)
«Rasteplassen ved Flesefossen ligg vakkert til langs Nasjonal turistveg Ryfylke, men staden er prega av slitasje. Nå tar Statens vegvesen grep og bygger om plassen til å bli turistvegen sin kanskje finaste stoppestad.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Øst-Norge:

Skal være trygt å reise til Hemsedal (Buskerud) +
«Hemsedal ble først skianlegg som stengte ned i mars. Nå er de klare for sesongstart, til tross for råd om å holde seg hjemme og strenge smitteverntiltak.» Kilde: friflyt.no.

Her er hyttelivet som på 1930-tallet (Buskerud)
«På hytta ”Furua” i Drammensmarka leves hyttelivet som på 1930-tallet. Men bare nesten. For ølkjører Olaf Kristiansen hadde ikke badestamp, gassdrevet kjøleskap eller solcellepanel.» Kilde: hytteavisen.no.

The Well permitterer 47 ansatte (Akershus)
«The Well har stengt anlegget for bading og spa i dag. – De nye koronatiltakene vil ha store økonomiske konsekvenser for oss, sier styreleder for The Well, Kristian Gundersen.» Kilde: oavis.no.

Oslo Vinterpark Tryvann / Wyller (Oslo)
«Over Holmenkollen og Norges hovedstad finner du et anlegg med noe for alle – men særlig for jibberne. Vår guide gir også tips til offpiste i Tryvann.» Kilde: friflyt.no.

Innlegg: Disse grepene kan redde reiselivet i Oslo
«2021 er året reiselivet i Oslo skal begynne å reise seg igjen etter tidenes verste krise for norsk reiseliv. Det er avgjørende at Stortinget sikrer reiselivsbedriftene tilstrekkelig kompensasjon og en fornuftig overnattingsmoms på seks prosent.» Kilde: vartoslo.no.

Nye koronatiltak: Forsiktig optimistisk hotelldirektør (Oslo)
«Selv med nye koronatiltak fra byrådet er hotelldirektør ved Thon Hotel Linne, Are Gald, trygg på at de skal klare å holde åpent også fremover.» Kilde: groruddalen.no.

Nå stenger hun ned restauranten: – Føles som om noen slår deg i magen (Oslo)
«Restauranteier Kari Innerå ser ingen annen mulighet enn å stenge. Hun sier hun er glad for regjeringens nye tiltak, men mener det kan være for sent for mange i bransjen.» Kilde: dn.no.

Nedlegging av populær bobilplass rykker nærmere (Vestfold)
«Bobilplassen i Horten havn har vært svært populær og har hvert år nesten 2500 gjestedøgn. Nå går det mot nedlegging og muligens flytting til nytt område, men neppe like sentrumsnært.» Kilde: bobilverden.no.

Annet:

Innlegg: Korona – den store fargeslukeren
«Hva er det første du ser etter når du besøker en by, sulten, tørst og ute etter opplevelser? McDonald’s? Starbucks? Eller andre leverandører av standardisert fargeløshet?» Kilde: dagsavisen.no.

Norsk cruiseskip får fullskala covid-19-lab til sjøs
«Cruiseskipet Viking Star, som seiler under norsk flagg, skal ut på et 136 døgn langt cruise  neste år. Og når skipet kaster loss er det «ombygd» til et fullskala covid-19-laboratorium.» Kilde: thetravelinspector.no.

Ny gemensam standard för naturguider (Sverige)
«För att möta gästernas förväntan på kvalitetssäkrade naturupplevelser finns nu en certifiering för naturguider. ”Det är viktigt att alla aktörer har samma standard”, säger Svenska Turistföreningens vandringsexpert Charlotte Grönlund.» Kilde: besoksliv.se.

The Future of Adventure Travel in the Wake of COVID-19
«The trends and policy recommendations highlighted in the report are very useful guidelines that can be applied to all areas of the tourism industry.» Kilde: adventuretravelnews.com.