Dagens reiselivsnyheter 12.04.2021

Nasjonalt:

Få med deg Snowballkonferansen 22-23 april!
Årets tema er «Reiselivet post-korona». Den heldigitale konferansen vil sette fokus på ulike deler av reiselivets verdikjede og hvilke grep både bedrifter, destinasjonsselskaper og de offentlige aktørene tar for å få til en bærekraftig vekst etter pandemien. Fokus på grønn omstilling, digitalisering og nærmarkeder, og grupperom knyttet til bærekraftige reisemål. Se mer på www.snowballkonferansen.no

Up Norway Travel Content Creator
Ledig stilling: «Up Norway is one of Norway’s leading travel curators that provides authentic, tailor-made journeys to discerning, global travelers. Fast ansettelse. Arbeidsted Oslo. Søknadsfrist 30.04.2021. Kilde: finn.no.

SV vil ha en plan for norsk reiseliv
«Senterpartiet fremmet torsdag et forslag i Stortinget om en plan for norsk reiseliv.» Kilde: radionordkapp.no.

Nasjonalparker er under press. Blir de godt nok ivaretatt lokalt?
«Etter ti år med lokal forvaltning har forskerne undersøkt om vernet er godt nok. De ser at trender i samfunnet og lokale interesser skaper press på verneområdene.» Kilde: forskning.no.

Enighet i lønnsoppgjøret
«Søndag klokken 14 ble det enighet i årets lønnsoppgjør mellom NHO og LO, og NHO og YS. Partene er omforent om en økonomisk ramme på 2,7 prosent.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Frykter for utelivsbransjens fremtid
«Aase E. Jacobsen er redd for at mange medarbeidere med fagkompetanse skremmes vekk fra utelivsbransjen etter et år med Covid19-restriksjoner og nedstengning. Hun mener at kompensasjonsordningene på langt nær strekker til.» Kilde: dfly.no.

Hytteturismen på vei opp igjen – kraftig økning i etterspørselen
«Påsken ga et klart forvarsel om hvordan sommeren kommer til å bli. Vi hadde dobbelt så mange bookinger fra norske gjester som for to år siden, altså før pandemien, mens bestillingene fra utlandet falt med 90 prosent, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol.» Kilde: hytteavisen.no.7

Dagsturer øker drastisk på Hardangervidda
«Stadig flere hyttefolk og turister besøker og bruker tid i norske fjellområder. På Hardangervidda har særlig antall dagsturer økt voldsomt de siste tiårene.» Kilde: nina.no.

Mil etter mil med gode opplevelser
«Ingenting kommer opp mot virkeligheten, men Cecilie Larvåg har gjort et solid stykke arbeid med den nye boka om Nasjonale turistveger. Du vet kanskje at det er 18 slike strekninger fra nord til sør?» Kilde: bobilverden.no.

Haare går av som styreleder
«Asmund Haare går av som styreleder i konsernet Flying Elephant og forlater med det sin siste formelle rolle i konsernet han har bygget gjennom 30 år.» Kilde: travelnews.no.

Reiselysten tilbake – flybillettsalget doblet på to uker
«Salget av flybilletter har økt markant de senere ukene, og skjøt ytterligere fart etter at åpningsplanen ble kjent denne uken.» Kilde: flysmart24.no.

Her er det første Flyr-flyet – kommer fra tyrkisk selskap
«Nå begynner det nye norske flyselskapet Flyr å ta fysisk form. Her står det første av selskapets fly, ferdig malt slik alle selskapets Boeing 737-flyene skal se ut.» Kilde: flysmart24.no.

Nye problemer for Boeings Max
«Problemene forfølger Boeings 737 Max. Nå er det funnet feil i det elektriske systemet i flere av flyene, som må undersøkes nærmere før de kan tas i bruk igjen.» Kilde: way-2-go.no.

Vaksine-pass blir standard
«Får vi et norsk vaksine-sertifikat vil det være gyldig internasjonalt. Slik det er nå må du likevel i karantene-hotell på returen.» Kilde: way-2-go.no.

Innlegg: Vaksinepass?
«Med COVID-19-vaksiner som rulles ut i stor fart, omtales stadig vekk vaksinasjonspass, men eksperter frykter at det kan forårsake ulikheter i samfunnet, skriver Dan Viggo Bergtun.» Kilde: jarlsbergavis.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Uten en plan, dør reiselivet i nord
«Krigskassen er brukt opp. Utsatte skatter og avgifter skal snart betales. Mange har økt belåningen og pantsatt hus og hjem. Dette er situasjonen for de som driver med reiseliv her nord. Det dreier som om hele lokalsamfunn. .. om menneskeskjebner.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Frykter at utenlandske aktører kan kjøpe opp reiselivet i nord
«Det er fare for et konkursras i reiselivet i nord, kommenterte svært bekymrede reiselivsaktører fra Troms og Finnmark overfor stortingsrepresentanter fra samme fylke.» Kilde: folkebladet.no.

En reise til Svalbard i koronatida (Svalbard) +
«Vi bestemte oss for å gjøre en unødvendig fritidsreise til Svalbard påska 2021. For reiselivet på Svalbard er det nødvendig at turistene snart kommer tilbake.» Kilde: friflyt.no.

Elfly kan bli den nye bussen i Nord-Norge
«Nord-Norge lanseres som et eldorado for elfly med sine mange flyplasser. Om fire år kan de første elflyene være i drift.» Kilde: nrk.no.

Kommunal koronastøtte til næringslivet i Nordkapp (Finnmark)
«Mer enn 5,9 millioner fra Nordkapp kommune til næringslivet under pandemien – 78,6% til bedrifter innen reiseliv.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Kristina fra Færøyene tar reiselivsutdanning i Alta (Finnmark) +
«Etter pandemien må turistnæringa tenke annerledes, sier hun. Utdanningstilbudet i Alta kan hun ikke få rost nok.» Kilde: altaposten.no.

Arctic Center tror fortsatt på utbygging (Troms) +
«Statsforvalteren ber regjeringa godkjenne nye tekniske løsninger for alpinanlegget. Erik Joachimsen i Arctic Center har nytt håp om realisering av alpinanlegget etter støtte fra Statsforvalteren.» Kilde: nordlys.no.

Nå slår Polaria-sjefen alarm om treg korona-støtte (Troms) +
«Polaria i Tromsø kan måtte vente til over sommeren før korona-støtten er på konto. Nå er det krise, sier akvarie-sjefen. – Selene må ha mat, selv om ingen betaler for å se dem spise.» Kilde: nordlys.no.

Ikke optimistisk før turistsesongen starter (Troms) +
Senja: «Hotellsjef Johanna Sandström (Senja fjordhotell), sier at hun ikke tør å håpe for mye av sesongen de går inn i. – Jeg ser ikke så veldig positivt på fisketurismen i år for oss.» Kilde: folkebladet.no.

Sarah og Jen Burrows vil satse i Lyngen (Troms) +
«Ekteparet skal i hovedsak satse på nordlysturistene. De to skal tilby en rekke forskjellige turer og aktiviteter, tillegg til å samarbeide med en rekke lokale aktører. .. Jeg tror folk vil komme til å gjøre ting på sine «bucket»-lister, og jeg tipper mange har det å se nordlyset på listen sin.» Kilde: nordlys.no.

Pengestøtte til nytt kulturarvsenter for Lofotfisket (Nordland)
«Museum Nord får en halv million kroner til det nye kunnskaps- og opplevelsessenteret SKREI i Storvågan.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Innlegg: Derfor må kulturmiljøet i Henningsvær fredes (Nordland)
«Henningsvær er unik. Og nettopp det at vi er unike, gjør oss populære. Hva er det unike?» Kilde: lofotposten.no.

Opplev Lofoten fra hesteryggen (Nordland)
««Verden sees best gjennom ørene på en hest» – det synes i alle fall vi. Lofoten er blitt et svært populært reisemål blant både nordmenn og utlendinger som er sultne på uforglemmelige naturopplevelser. Hvorfor ikke oppleve det vakre øyriket fra hesteryggen?» Kilde: hest.no.

Tverrpolitisk støtte for The Whale (Nordland) +
«Erna Solberg har tverrpolitisk støtte bak seg for å bidra til The Whale.. Andøy-ordfører Knut Nordmo synes det er en god ide at Høyres nordlandstopper jobber for The Whale.» Kilde: vol.no.

Forbereder de seg på en like het sommer (Nordland) +
Bodø: «Hotellene gikk fra fulle hus til dørgende stillhet. I fjor ble de tatt på senga av alle bookingene. Nå forbereder de storinnrykk: – Velger å være optimist.» Kilde: an.no.

Midt-Norge:

Hilde og Øystein overtok gjestegård for tre måneder siden +
«Det har vært en lang og bratt læringskurve for de nye driverne av Lierne Gjestegård, Øystein og Hilde Osen.» Kilde: namdalsavisa.no.

Fjord-Norge:

Jølster Hotell blir daglegvarebutikk (Vestland)
«Coop Nordvest har kjøpt Jølster Hotell på Vassenden, og er no i ein prosess med å gjere hotellet om til ein Coop Extra-butikk.» Kilde: firda.no.

Nytt selskap ber om hjelp til å finna namn (Vestland) +
«Det var seint på hausten i fjor at Destinasjon Voss og Næringshagen på Voss fusjonerte. No treng dei eit namn til det nye selskapet, som held til i kontorlokala i Gondolbygget.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Snøskredet i Myrkdalen antakeleg løyst ut av skiløpar (Vestland) +
«Eit stort snøskred, antakeleg utløyst av ein skiløpar, førte til storutrykking til skianlegget Myrkdalen i Voss. – Små marginar mellom hell og uhell, seier politiet.» Kilde: nrk.no.

Head of E-commerce & digital marketing (Vestland)
«Fjord Tours AS søker Head of E-commerce & digital marketing. Fast ansettelse. Fulltid. Arbeidsted Bergen.» Kilde: finn.no.

Vil tilby historiefortelling i Byfjorden (Vestland) +
«Pål Cooper Eide Hansen og Trond Hagen har gjennom Rederiet Bsc AS gått til innkjøp av en passasjerbåt. I tillegg har de etablert Bergen Cruise & Events AS, som skal stå for driften. ..vil fra i sommer tilby historiefortelling i Byfjorden.» Kilde: ba.no.

Bergen-Flesland kom best fra coronapandemien i mars (Vestland)
«..en nedgang på vel 33 prosent i forhold til samme måned året før, noe som viser at den vestnorske hovedflyplassen har klart seg gjennom coronakrisen bedre enn de andre større norske lufthavnene.» Kilde: dfly.no.

Ryfylke – arbeidet ved Flesefossen godt i rute (Rogaland)
«Rasteplassen ved Flesefossen langs Nasjonal turistveg Ryfylke trengte eit løft. No tek Statens vegvesen grep og byggjer om plassen.» Kilde: nasjonaleturistveger.no.

Lysning for hotellene, men slutt for Scandic på Tjensvoll (Rogaland)
«Den ferske hotellstatistikken for mars viser at Stavanger og Haugesund er de to eneste byene som har en liten økning i belegget sammenlignet med samme periode i fjor.» Kilde: e24.no.

Øst-Norge:

Herdis Bragelien om park (Innlandet)
«Herdis Bragelien har nå gått av som daglig leder i Finnskogen Natur & kulturpark etter 12 år. Hun har gjort en formidabel jobb for utviklingen av stedsmerkevaren Finnskogen. I dette intervjuet forteller hun mer om hva som gjør park til en god samarbeidsplattform.» Kilde: norskeparker.no.

Vi er et paradis for kvalitet (Buskerud) +
«Et eget reiselivsselskap for Ringeriksregionen kan se dagens lys. Nå håper ordfører Kirsten Orebråten (Ap) at hun kan få med seg de andre kommunene på et slikt samarbeid. Både Orebråten og Carlsen ser store muligheter for lokalt reiseliv.» Kilde: ringblad.no.

Innlegg: Ikke gjem bort hjertet av Hønefoss (Buskerud)
Christine K. Jørgensen: «Det er nettopp historien som gjør Hønefoss spennende. Gjort riktig kan dette bli et flott område som framhever historien, fossen og som gjør byen mer attraktiv og minneverdig.» Kilde: ringblad.no.

Stor aktør dropper Caravanmessen i år (Akershus)
«Dethleffs, Sunlight og Erwin Hymer Group Nord (EHG Nord) har i fellesskap besluttet å avstå fra alle former for deltakelse i Caravanmessen på Lillestrøm i år.» Kilde: bobilverden.no.

Det er knalltøft og utrolig vanskelig for alle (Oslo) +
«Hotel Continental-direktør Nina Brandanger har vært vitne til en halvering av staben og stengte dører siden november. Nå frykter hun det vil ta tid før markedet er helt tilbake. – Vi kjenner på bransjens store sukk.» Kilde: e24.no.

Hyttefolk sier nei til hotell på Sand (Østfold)
«Hvaler Hytteforening mener at et 20 etasjer høyt hotell på Sand vil bli en uønsket lysfontene når det er vintermørkt på Hvaler. – Dette er forurensning av landskapet.» Kilde: f-b.no.

Torp flyplass: – Vi har et håp om at det løsner 1. juni (Vestfold) +
«Rundt halvparten av Torp-passasjerene med planer om å reise utenlands i påsken avbestilte turen da myndighetene innførte nye og strenge test- og karantenebestemmelser.» Kilde: tb.no.

Politiet rykket ut til full fest på karantenehotell (Vestfold)
«Politiet måtte natt til mandag rykke ut til et karantenehotell i Sandefjord, hvor tre av gjestene brøt smittevernreglene og lagde kvalme.» Kilde: tv2.no.

Sørlandet:

Årets største fergenyhet i Europa
«Fjord Lines nybygde stolthet tar nå over etter HSC Fjord Cat. Katamaranen tar 1200 passasjerer, har tre serveringssteder og et lavere CO2 utslipp.. ..skal gå på strekningen mellom Kristiansand og Hirtshals og dobler dermed kapasiteten på den raskeste sjøveien mellom Norge og Danmark.» Kilde: dfly.no.

Forbereder massetesting av utenlandstrafikk +
«Kristiansand kommune planlegger et mottak for massetesting av utenlandstrafikk når grensene åpnes. I tillegg vil kommunen har fem hotellrom..» Kilde: fvn.no.

Får ikkje kalle det eit Unesco-senter +
«Sylvartun i Hylestad er aktuell kandidat som hovudbase for Unesco-prosjektet i Setesdal, men Unesco-senter kan ein ikkje kalle det.» Kilde: setesdolen.no.

Annet:

How sustainable tourism has changed over the past 20 years
«On the two-decade anniversary of his disruptive travel company, Justin Francis reflects on just how far the industry has come – and where it’s going next.» Kilde: independent.co.uk.

More European cities will be linked with new sleeper train routes
«A new sleeper train due to launch in 2022 will connect Prague, Dresden, Berlin, Amsterdam and Brussels, and it will add to a network of planned routes that will link up cities across the continent of Europe.» Kilde: lonelyplanet.com.

Westskog, H., Aase, T. H., & Leikanger, I. (2021). The Norwegian trekking association: conditions for its continued existence with new tourism patterns. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 1–19. Kilde: tandfonline.com.