Dagens reiselivsnyheter 12.05.2021

Nasjonalt:

Camping og bilen blir ferie-vinneren også i år
«Mens norske hoteller opplevde et ras i besøket i fjor ble campingplassene «vinneren» med en vekst på 20 prosent. Det vil trolig fortsette denne sommeren.» Kilde: way-2-go.no.

Premiering av beste studentkronikk innen naturbasert reiseliv
«Hvert år premieres kronikkskriverne på masterprogrammet naturbasert reiseliv. Denne gangen var det Niklas W. Wilhelmsen som stakk av med den gjeve vandrepremien med sin kronikk om rovdyrturisme.» Kilde: nmbu.no.

Presenterer parkenes besøksforvaltning på internasjonal konferanse
«Senere i år arrangeres MMV10 den internasjonale konferansen om besøksforvaltning, arrangert av bla. NMBU, NIBIO, NINA og Høgskolen Innlandet. Norske Parker, ved rådgiver Mathea Sætre Liberg, presenterer hvordan regionalparkene jobber med helhetlig besøksforvaltning.» Kilde: norskeparker.no.

Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen med fire måneder
«Regjeringen forlenger støtteordningen for næringslivet. Men bedrifter uten store omsetningstap vil få mindre penger enn i dag.» Kilde: e24.no.

Revidert nasjonalbudsjettLav MVA-sats ut september
«Regjeringen foreslår å forlenge den midlertidige reduksjonen i den lave merverdiavgiftssatsen, fra 12 til 6 prosent, frem til og med 30. september 2021.» Kilde: reiseliv1.no.

Straffer de som er hardest og lengst rammet
«NHO Reiseliv er fornøyde med at viktige kompensasjonstiltak blir forlenget og at tapte varelagre dekkes 100 prosent, men er sterkt kritisk til regjeringens nye avkortningsmodell for kjeder som vi mener truer arbeidsplasser i storbyene.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Karantenehotell til 10. november
«Regjeringen vil videreføre ordningen med karantenehotell og streng innreisekontroll frem til den 10. november 2021. Beredskapen på call-senteret for innreiseregistrering vil bli videreført i samme periode.» Kilde: dfly.no.

Flyselskapene får ikke egen kompensasjonsordning
«Stortinget ba regjeringen lage en egen kompensasjonsordning for luftfarten. Det vil ikke regjeringen som i stedet tilbyr et par andre plastre på såret. Samtidig fylles det på med en milliard i Avinor-kassen.» Kilde: e24.no.

NHO, LO og pilotene reagerer på flypakken: – En skandale
«En bred allianse reagerer på at regjeringen ikke vil gi luftfarten en egen kompensasjonsordning, slik Stortinget ba om. Nå håper NHO, LO og pilotene at nettopp Stortinget kan ordne opp.» Kilde: e24.no.

Mener regjeringen setter luftfartens fremtid på spill
«Stortinget ba om en egen kompensasjonspakke for flybransjen, men den kom ikke i revidert nasjonalbudsjett. Det reagerer mange på.» Kilde: nrk.no.

SAS ber Stortinget forbedre regjeringens forslag
«SAS er skuffet og overrasket over regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Bransjen er ekstremt hardt rammet av pandemien, men er så langt likevel holdt utenfor kompensasjonsordningene, sier Kjetil Håbjørg, konserndirektør og norgessjef i SAS.» Kilde: reiseliv1.no.

SAS opp nesten 50 plasser – best likt flyselskap i Norge
«Korona-krisen har ikke endret på bildet over hvilke selskaper som har flest tilfredse kunder innen flybransjen i Norge. SAS troner i en klasse for seg på det ferske popularitetsbarometeret for 2021, mens Norwegian er dårligst likt av flyselskapene som operer her i landet.» Kilde: flysmart24.no.

Besøker 35 havner for nasjonal feiring av losen
«Losen feirer 300 år i tjeneste med en jubileumsseilas langs norskekysten. Her er de 35 stedene som får besøk av museumsfartøyet Gamle Oksøy i sommer.» Kilde: abcnyheter.no.

Oppgraderer skipene – så mye skal de spare i utslipp
«Hurtigruten Norge skal oppgradere alle skipene som går i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes. Dette blir føre til en kutte i CO2-utslippene med minst 25 prosent.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Turistene kommer – hva gjør vi? 
«Snart åpner markedene igjen. Spørsmålet er når og hvordan. På klyngesamlingen 1. og 2. juni i Tromsø får du svar fra ekspertene.» Kilde: arctic-365.no.

Innlegg: Hva er turisme? (Svalbard)
«Hvordan er det mulig at administrasjonen i LL kan vurdere reiseliv og turisme på Svalbard på en slik måte som vi leser i Svalbardposten.» Kilde: svalbardposten.no.

Sysselmannen får meldinger om ulovlig kjøring (Svalbard)
«Sysselmannen har fått meldinger om fastboende som tar med seg besøkende utenfor turområde 10. .. – Det er heller ikke anledning for turoperatører til å ta med seg turister i det skuterfrie området, poengterer Carlsen.» Kilde: svalbardposten.no.

Sier nei til turistanlegg i Bellvika (Troms) +
«I Bellvika på yttersia av Kvaløya har striden stått i flere år om planene for å bygge et turistanlegg med blant annet sjøhus, småbåthavn og naust. ..motstandere mobiliserte, og nå sier politikerne nei.» Kilde: nordlys.no.

I fritt fall i jakten på det perfekte bildet (Nordland)
Narvik: «Det er mai som virkelig er den store skimåneden i Nord-Norge. Da har vi kveldssola, puddersnø og lite folk. Jeg oppfordrer alle til å fortsette å bruke skiene i fjellet.» Kilde: nrk.no.

Eva ble trigget av krisa: – Jeg elsker å skape ting (Nordland) +
Meløy: «Eva Andersen (55) har lansert ei ny nettside på domenet stott.no, der hun markedsfører reiselivsbedriften gjennom produktnavnet STØTT – Top of Helgeland. Snart skal også Rødbrygga renoveres og bevares gjennom bruk.» Kilde: an.no

Regjeringen gir klarsignal til bygging av ny lufthavn ved Mo i Rana
«Regjeringen foreslår at Stortinget fatter et utbyggingsvedtak for ny lufthavn ved Mo i Rana. Forventet kostnad for prosjektet er 2,8 milliarder kroner.» Kilde: hangar.no.

Midt-Norge:

Donald Duck besøker Trøndelag!
«Donald Duck & Co er Norges mest leste blad med 283 000 ukentlige lesere, og i denne uken besøker Donald og gjengen nettopp Norge. De drar nemlig til Hessdalen for å finne UFOer!» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Trøndersk matfestival søkte og fikk nei +
«Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS registrerer at de ikke fikk støtte, selv med to millioner kroner i tap. ..men er glad for at vi fikk støtte til Bryggerifestivalen, sier daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS, Aslaug Rustad.» Kilde: nt24.no.

Innlegg: Koronasertifikat gir snart adgang – til avlyste arrangement
«Vår næring er i knestående! Vi trenger tydelige signaler for arrangementssommeren nå. Vi trenger rettferdige kompensasjonsordninger. Vi trenger svar. Nå.» Kilde: tronderdebatt.no.

Elever og ansatte frykter at linje forsvinner +
«Fylkesrådmannen foreslår å legge ned Vg2 salg og reiseliv ved Melhus videregående skole selv om skolen hadde rekordsøknad i fjor..» Kilde: tronderbladet.no.

Fjord-Norge:

Selv om verden stopper, stopper ikke reisedrømmene
«.. innholdet som har vært med å skape resultater for Fjord Norges sosiale media-kanaler. Her er et eksempel på en video som alene nådde 3,3 millioner mennesker på Facebook:..» Kilde: bransjeblogg.fjordnorway.com.

Stor konkursfrykt i reiselivet (Møre og Romsdal) +
«Reiselivssjef Tom Anker Skrede i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre sier at kun to medlemsbedrifter har gått konkurs under pandemien.» Kilde: smp.no.

Nå kan du gå til Rampestreken som Kompani Lauritzen (Møre og Romsdal) +
«Lyst på en slitetur? Tindesenteret i Åndalsnes låner ut 30-kilos sekker, guider med bakgrunn fra Forsvaret. Dermed kan du gjennomføre turen som Kompani Lauritzen – med en mentos på deling.» Kilde: utemagasinet.no.

Bobilbyen Ålesund åpner sin andre bobilplass (Møre og Romsdal)
«Optimistene ville åpne den sist sommer, så skulle den være klar til påske om asfaltverket hadde åpnet for sesongen, men nå er åpningsdatoen for Ålesiunds nye bobilplass på Skjerva spikret.» Kilde: bobilverden.no.

No startar turistferja igjen (Møre og Romsdal) +
«I år som i fjor er det «MF Veøy» som skal trafikkere sommarruta mellom Geiranger og Hellesylt.» Kilde: nyss.no.

Nå skal Stad skipstunnel bygges (Vestland)
«..verdens første fullskala skipstunnel, får sine første bevilgninger. Stad-ordføreren lover å ro vikingskip gjennom tunnelen. – Dette er en fantastisk nyhet. Dette vil sette Norge og Stad på verdenskartet. Skipstunnelen vil bli et av verdens underverk.» Kilde: e24.no.

Innlegg: Perfekt timing for Stad Skipstunnel (Vestland)
«Tysdag 11. mai 2021 kjem til å gå inn i historiebøkene. Stortinget vedtok mot éi røyst byggestart for Stad Skipstunnel — verdas første skipstunnel.» Kilde: fiskeribladet.no.

Kan du lage mat? Då vil Randi og Laila gi deg sommarjobb (Vestland) +
Luster: «Laila Hjellvoll og Randi Bjørnbeth må utsetje opninga av Tungestølen turisthytte, for dei får ikkje tak i kokk.» Kilde: firda.no.

Åslaug og Marte har opna dørene: – Økonomisk ikkje gunstig no (Vestland) +
«Dagleg leiar Åslaug Hansegård og Marte Meland på Breheimssenteret har opna dørene for sesongen, trass i at det ikkje kjem utanlandske turistar. – Me held ope kvar dag, og håpar på betre tider etter kvart.» Kilde: sognavis.no.

Underskriftsaksjon mot campingplanar ved populær badeplass (Vestland) +
Gloppen: «Planar om å bruke fritidsområde og badeplass til parkering av bubilar møter motstand. Campingeigar Inge Johnsen på Reed Camping & Fritid har nye planar for friluftsområdet ved moloen ved Breimsvatnet.» Kilde: firda.no.

Ynskjer å løyse kloakk-problemet snarast: – Ikkje godt nok (Vestland) +
«Kloakk-problematikken på fjordstien har gått frå å vere eit prosjekt tenkt lenger inn i framtida, til å bli eit akutt oppryddningsprosjekt for Sogndal kommune.» Kilde: porten.no.

Øst-Norge:

Trysil går mot ny sommerrekord – sjekk årets sommernyheter (Innlandet)
«Trysil lanserer i år enda flere sykkelnyheter som gir sykkelanlegget bedre kapasitet og flere opplevelser for sommerferiegjestene. Allerede nå merker Trysil at interessen er stor.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Nå har to SkiStar-ledere sagt opp i løpet av en måned (Innlandet)
«Når både Helge Bonden og Turid Backe-Viken snart slutter i SkiStar Trysil blir det litt som et fotballag som mister kapteinen og toppscoreren, mener Trond Moen, eiendomssjef i SkiStar Norge AS.» Kilde: ostlendingen.no.

Sykkelfestivalen Utflukt utsettes til august i 2021 (Innlandet)
Trysil: «Usikkerhet rundt pandemien og avvikling gjør at den populære stisykkelfestivalen flyttes til august i 2021.» Kilde: terrengsykkel.no.

Fire steder å prøve sykkelferie med familien (Innlandet/Buskerud) +
«Skal du bruke sommeren til ferie med sykkel og familie? Da bør du vurdere disse fire komplette sykkeldestinasjonene.; Trysil; Nesbyen, Geilo og Hemsedal. Her kan både nybegynnere, familien og ekspertene kose seg på sykkelferie i Norge.» Kilde: terrengsykkel.no.

Pilegrimsleden fra Kapp til Gjøvik: – Nå renner bestillingene inn (Innlandet) +
«Visit Innlandet markedsfører turen langs pilegrimsleden som en ikke helt tradisjonell pilegrimsvandring. – Denne turen er noe helt annet enn for dem som helst vil helst gå med stein i skoa, sier reiselivssjefen.» Kilde: oa.no.

Østerdalen hotell konkurs (Innlandet)
«Østerdalen Hotell Eiendom AS på Rena er konkurs. – Driftsselskapet bak hotellet gikk konkurs forholdsvis tidlig i koronakrisen.» Kilde: ostlendingen.no.

Billettsalget til ziplinen i Vikersund har startet (Buskerud) +
«Fredag for snart en uke siden ble det åpnet for å kjøpe billett til den planlagte ziplinen i Vikersundbakken. Og allerede i første minutt ble det booket billetter.» Kilde: laagendalsposten.no.

Årets program på Kistefos 2021 (Viken)
«2020 ble et rekordår for Kistefos som landet på 169.000 besøkende totalt, en tredobling sammenliknet med foregående år. 23. mai åpner dørene til en ny sesong, og her er høydepunktene fra årets program.» Kilde: dfly.no.

Hotellkunde må ut med 200.000 kroner etter tap  i retten (Akershus) +
«Foreningen har nektet å betale en regning på rundt 140.000 kroner etter at de avlyste et arrangement på Hurdalsjøen Hotel og Konferansesenter i slutten mars i fjor. .. mens hotellet pekte på at avbestillingen kom for sent i forhold til avbestillingsvilkårene.» Kilde: sa.no.

Vil ta verden med storm (Akershus)
«Når det nye hotellet åpner 1. juni blir The Well en banebrytende spadestinasjon, uten sidestykke i Norden.» Kilde: hotellmagasinet.no.

Hun er avhengig av utenlandsturistene: – Sparekontoen tømmes (Oslo)
«Reiselivsnæringen ba om forsterket krisehjelp til bedriftene som er hardest corona-rammet, men fikk ikke gehør i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.» Kilde: e24.no.

Mener utsettelsen er en skandale: – Det er nitrist (Oslo)
«Uttalelsen kommer fra næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal etter pressemeldingen til Oslo kommune tirsdag.» Kilde: ao.no.

Fru Haugans med filial i hovedstaden (Oslo) +
«Når tidene er dårlige skal man investere, sies det, iallfall hvis man har mulighet til det. Litt overraskende for mange har eierne av Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugans i Mosjøen, kjøpt det urbane utestedet Olympen på Grønland i Oslo.» Kilde: reiseliv1.no.

Vil dekke tapte inntekter for Torp (Vestfold)
«For å dekke tap i andre halvdel av 2021 for Torp Sandefjord lufthavn og Haugesund lufthavn Karmøy, foreslår regjeringen å øke lisensen med 102 millioner kroner for 2021.» Kilde: travelnews.no.

Sørlandet:

Kristiansandsguiden 2021
«Årets offisielle guide for Kristiansand inneholder 16 utbrettbare sider med nyttig informasjon og kart for de som besøker Kristiansand.» Kilde: usus.no.

Annet:

Gøteborg kåret til verdens mest bærekraftige by i 2021
«Lonely Planets årlige liste ”Best in travel 2021”, kåret Gøtborg til ”Best Sustainable City Stay” blant alle verdens byer. Med det har Gøteborg fått enda en prestisjetung bærekraftpris.» Kilde: abcnyheter.no.