Dagens reiselivsnyheter 12.11.2020

Nasjonalt:

Sier ja til turistskatt i Norge
«Over halvparten av alle utenlandske turister i Norge er positive til at Norge innfører turistskatt. Det viser en turistundersøkelse gjennomført av Transportøkonomisk Institutt. .. Norsk politikere er imidlertid mer enn lunkne.» Kilde: thetravelinspector.no.

Løfter selvbildet med opplevelser
«Opplevelsesturisme har blitt et viktig verktøy for å strekke selvbildet vårt til nye høyder, viser ny forskning.» Kilde: kunnskap.kristiania.no.

Vil gi kommunene vetorett over vindkraft
«Kommunene skal selv få gi grønt eller rødt lys til vindkraftutbygginger. Endringene som Frp og regjeringspartiene nå har blitt enige om vil imøtekomme mye av kritikken mot vindkraft, men gjelder bare for nye anlegg.» Kilde: e24.no.

Reiselivsdirektøren: – Situasjonen er kritisk
«Regjeringen forbedrer kompensasjonsordningen for reiselivet på grunn av smitteverntiltak, men NHO er skeptisk til om det er nok.» Kilde: adressa.no.

Full stopp i juleborda: – Fleire vil gå konkurs
«Den nye smittebølga i Noreg gjer at fleire reiselivsbedrifter no stenger heilt eller delvis ned. Julebordssesongen skulle vere redninga, men avbestillingane tikkar inn.» Kilde: nrk.no.

Hotellkarantene ødelegger julen for mange: − Fremstår som inhumant
«Nye innreiseregler pålegger utenlandske besøkende et ti dagers opphold på karantenehotell. Mens noen ser seg nødt til å avlyse familiejulen, ser Isa Dussauge (42) ingen annen mulighet enn å trosse reiseråd for å treffe kjæresten.» Kilde: vg.no.

Nordic Choice stenger hoteller, men åpner over 1.000 nye hotellrom +
«Hotellbellegget er på under 10 prosent, som følge av enda strengere coronatiltak, men Nordic Choice åpner likevel en rekke nye hoteller om kort tid.» Kilde: finansavisen.no.

Ny høring: Fortsatt uavklart om sikkerhetsavstand på campingplasser
«I disse dager har Kommunal- og moderniseringsdepartementet ute på høring et forslag om branngater og inndeling i parseller på campingplasser. Den kommer i tillegg til høringen om avstandskrav som gikk i fjor.» Kilde: bobilverden.no.

Stortinget vil ha flere seilinger
«Regjeringen har ikke flertall på Stortinget for at det skal seile bare to skip på kystruten mellom Bodø og Kirkenes.» Kilde: radionordkapp.no.

Ferjerederier tolker nye danske coronaregler ulikt
«Color Line mener de nye innstrammingene forbyr vanlig passasjertrafikk med ferje mellom Danmark og Norge, mens Fjord Line sier ja til privatpassasjerer.» Kilde: e24.no.

Wizz Air lanserer klimakompensasjon
«Wizz Air* har lansert klimakompensasjon som en del av sitt engasjement for å redusere utslippene. .. Tiltaket gjennomføres i samarbeid med det norske teknologiselskapet CHOOSE, og gir muligheten for å støtte klimaprosjekter med stor innvirkning over hele verden.» Kilde: dfly.no.

Masseoppsigelser i Widerøe – rundt 500 kan miste jobben
«Mer enn én fjerdedel av de ansatte i Widerøes bakketjenesteselskap Widerøe Ground Handling vil bli rammet av masseoppsigelser. – Det er ingen tvil om at det er knalltøft, sier Jonny Simmenes i fagforeningen Junit.» Kilde: e24.no.

Norwegian permitterer ytterligere 1.600 ansatte
«Det blir bare 600 ansatte igjen på jobb for Norwegian etter at regjeringen avslo å gi finansiell støtte. – Nå blir det massepermitteringer igjen, fastslår tillitsvalgt Amir Mayani.» Kilde: fagpressenytt.no.

Norwegian-ansatte holdt markering utenfor Stortinget
«200 Norwegian-ansatte markerte onsdag til støtte for sitt eget selskap utenfor Stortinget. De vil ha politikernes hjelp til å sikre arbeidsplassene sine.» Kilde: dagsavisen.no.

E24-podden: Snipp snapp snute, er Norwegian-eventyret ute?
«I denne episoden av E24-podden snakker vi om Norwegian. Flyselskapets ansatte demonstrerer foran Stortinget, avganger er kansellert, og det er fordi regjeringen vender tommelen ned for mer corona-støtte. Hva vil skje med selskapet nå?» Kilde: e24.no.

Norwegian kutter alt – SAS vil vente med å tette hull
«Norwegian har, som en del av en dramatisk redningsaksjon, besluttet å stanse alle ruter til utlandet med umiddelbar virkning. Selskapet har over natten blitt et rent innenriks-selskap.» Kilde: flysmart24.no.

Forstår om folk nøler med å velge Norwegian nå
«Norwegian har stengt det automatiske systemet for refusjon til kundene denne uka. De bør åpne det igjen umiddelbart, mener leder i Virke Reiseliv.» Kilde: nrk.no.

Kundene kan falle mellom to stoler
«Flere selskaper i reisebransjen er i økonomiske vanskeligheter. Det kan bety pengetrøbbel for kundene.» Kilde: dfly.no.

Nord-Norge:

Innlegg: Står vi han av? (Svalbard)
Ronny Brunvoll, Daglig leder i Visit Svalbard: «Det er tøffe tider for Longyearbyens reiseliv.. Hvordan kan vi best mulig ruste oss for ukene og månedene som kommer, frem til pandemien er under kontroll og hverdagen kan tas tilbake?» Kilde: svalbardposten.no.

Statsråd om Visit Svalbard:– De er jo ikke avhengige av gjester (Svalbard) +
«Ap og Frp får foreløpig ikke gjennomslag hos regjeringen for å bevilge mer penger til kriserammede Visit Svalbard. Statsråd får kritikk for manglende forståelse av hvordan bransjen fungerer.» Kilde:

Fortsatt charter-nei for Svalbard +
«Samferdselsdepartementet sier fortsatt nei til charterflygninger til Svalbard. Det har vært forbudt i over fire måneder på grunn av korona.» Kilde: svalbardposten.no.

Innlegg: Kystkulturen og allemannsretten på billigsalg (Troms)
«Å selge fiskerihavner i nord er en trussel mot allemannsretten, den tradisjonelle kystkulturen og en neglisjering av sjølbergingsbehovet. Vi kunne nemlig ikke leve av turisme likevel.» Kilde: itromso.no.

Nye ansatte i Riddu Riđđu (Troms)
«Riddu Riđđu har ansatt Stian Pedersen og Ingrid Brandvik som henholdsvis produsent og kommunikasjons-/festivalkoordinator. De er begge i full gang med planlegging av neste års festival sammen med resten av kontoret.» Kilde: Riddu Riđđu

Vil bruke titalls millioner på sjøhushotell (Nordland)
«Flere av millionærene som har meldt flytting til Bø, vil nå investere flere titalls millioner på 16 sjøhus i kommunen. .. . Det er snakk om en reiselivssatsing.» Kilde: vol.no.

Midt-Norge:

Namsen holder stand som lakseeldorado +
«Årets laksesesong i Namsenvassdraget ble bedre enn gjennomsnittet de ti siste årene, og elvenes dronning troner på Norgestoppen i antall laks for 2020-sesongen.» Kilde: namdalsavisa.no.

Nye permitteringer hos storhotell i Trondheim +
«Kongresshotellet Clarion på Brattørkaia er ett av hotellene i Trondheim som igjen må permittere ansatte som følge av skjerpede koronarestriksjoner.» Kilde: adressa.no.

Bergtatt +
«Røros har stier med helt spesiell flyt. Vi tok med stisykkelen til bergstaden for en seinhøstopplevelse utenom det vanlige.» Kilde: terrengsykkel.no.

Oppdal skal bli en grønnere hyttekommune
««Vårt tydelige mål er at Oppdal skal bli en grønnere hyttekommune. Det krever endring i måten vi bygger på, og det har stor betydning for hvordan vi bruker arealene våre», skriver ordfører Geir Arild Espnes i dette debattinnlegget.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Henrik Susort er ny medarbeider i Region Stavanger (Rogaland)
«Fra 1. januar er Henrik Susort ansatt i vikariat som destinasjonsekspert i Region Stavanger. Han skal forsterke kommunikasjonsteamet med fokus på vertskap og sosiale medier med arbeidsplass på turistkontorene i Sandnes og Stavanger.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Øst-Norge:

Byggestart for Innlandets største museumsprosjekt (Innlandet)
«Innlandets største museumsbyggeprosjekt er i gang. Første «plogtak» er tatt for det som skal sikre Hedmarks kulturarv for fremtiden.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Snø stenger etter nye smittevernsregler (Akershus)
«Innendørs-skianlegget Snø må stenge etter nye smittevernstiltak fra Lørenskog kommune. De holder stengt til de får lov å åpne igjen.» Kilde: friflyt.no.

Snart kommer den nye bystranda (Oslo)
«Ideen er langt fra ny, men nå har eiendomsgiganten planene klare for hvordan den nye bystranda skal bli.» Kilde: estatenyheter.no.

Olav Thon ut mot Oslo-byrådet: – Jeg kan ikke forstå det (Oslo)
«Hotellkongen mener mange av Raymond Johansens korona-tiltak er unødvendige, og kommer samtidig med en kraftig advarsel mot Erna Solberg.» Kilde: nettavisen.no.

Innlegg: Reiselivet slår sprekker, trenger kompensasjon og trygghet (Østfold)
Maya Nielsen, Reiselivssjef Fredrikstad: «Det kjennes dypt urettferdig når næringsministeren ber oss fokusere på omstilling i stedet for kompensasjon.» Kilde: f-b.no.

Sørlandet:

Slik har vi markedsført Sørlandet høstferien 2020
«Årets høstkampanje gikk med annonser på Facebook, Instagram og Google, samtidig som høstinnhold ble postet i alle kanaler. Vi produserte nye artikler til nettsidene, oppdaterte tidligere artikler og blogget.» Kilde: usus.no.

Nytt ansikt i USUS
«I oktober hadde vi gleden av å ønske Mona Konuralp velkommen i USUS-teamet. Mona er hjemvendt Kristiansander med nesten 20 års fartstid fra Innovasjon Norge/Visit Norways kontor i København.» Kilde: usus.no.

Annet:

Årets svenske bobilkommune er kåret
«Den svenske Husbilsklubben har gjennom en avstemming blant sine medlemmer kåret årets mest bobilvennlige kommune. Med åtte bobilplasser og fire campingplasser er vinneren en mønsterkommune, mener medlemmene.» Kilde: bobilverden.no.

What is regenerative tourism? And how should we deliver it?
«If regenerative tourism is just another new buzzword repackaging the same old thing, it will also be devalued and then replaced in time. Yes it is about making things better. But how?» Kilde: travindy.com.