Resting Walrus, Arctic, Svalbard, Norway

Dagens reiselivsnyheter 13.04.2021

Nasjonalt:

Søknadsfrist for utdanninger innen Opplevelsesbasert reiseliv 15. april!
«Nordland fagskole tilbyr yrkesrettet utdanning innen opplevelsesbasert reiseliv. Studiene er nært knyttet til reiseliv- og opplevelsesnæringene, med praksis i bedrifter eller destinasjonsselskaper, dyktige lærere og gjesteforelesere, spennende bedriftsbesøk og en praktisk tilnærming til læringsarbeidet.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Håper at gjenåpning vil gi en ketchup-effekt
«NHO Reiseliv oppdaterte medlemmer på det politiske arbeidet, kompetanseheving, lønnsoppgjøret, smitteverntiltak og arbeidet med en «recovery-plan» for Oslo.» Kilde: nhoreiseliv.no.

Nye nasjonalparker foreslås utredet
«Miljødirektoratet har levert vurdering av mulige nye nasjonalparker til Klima- og miljødepartementet. Nå skal forslagene behandles av departementet.» Kilde: miljodirektoratet.no.

Vil åpne for kommunal parkeringsavgift på privat eiendom
«Ap, MDG og SV vil gi kommunene rett til å innføre parkeringsavgift på privat eiendom. .. Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner som ønsker det, får hjemmel til å pålegge betaling også på private parkeringsarealer.» Kilde: nettavisen.no.

Norsk dommer sier ja til Norwegians redningsplan
«Kreditorene i Norwegian har stemt ja til redningsplanen for andre gang, og dommer Leif Villars-Dahl godkjenner planen. Da kan selskapet starte jakten på frisk kapital.» Kilde: dn.no.

Børs-suksess for Kjos & co
«Det nye flyselskapet til Norwegian-gründer Bjørn Kjos – Norse Atlantic – tok av fra start da det ble notert for første gang på Oslo Børs.» Kilde: travelnews.no.

310.000 passasjerer fløy med SAS i mars
«I påsken og årets første vårmåned var det 40 prosent flere passasjerer enn i februar.» Kilde: e24.no.

Forbrukertilsynet mener Wizz Air-reklame er lovstridig
«Wizz Airs påstand om at de er Europas grønneste flyselskap kan ikke dokumenteres, og er dermed i strid med markedsføringsloven, mener Forbrukertilsynet.» Kilde: e24.no.

Nord-Norge:

Gjenoppbygging, omstilling og videreutvikling av Svalbards reiseliv!
«Visit Svalbard får tilskudd fra Innovasjon Norge og Longyearbyen lokalstyre/NFD til prosjekter og tiltak som skal gjenreise destinasjonen etter koronaens herjinger, og samtidig gjenoppta den gode utviklingen reiselivet på øygruppen har hatt frem mot 12. mars 2020.» Kilde: reiselivskunnskap.no.

Statsstøtten holder ikke til wienerbrød engang (Finnmark/Troms)
«Nå må regjeringen komme med tiltak som treffer reiselivet i distriktene. Det var den helt klare meldingen fra reiselivsbredriftene i Troms og Finnmark til våre stortingspolitikere.» Kilde: radionordkapp.no

Presset til å gjøre vedtak i strid med loven (Finnmark)
«Den sparkede kommunedirektøren Einar Arild Hauge mener politikerne i Nordkapp ba ham legge til rette for å bryte loven. I retten blir han selv beskyldt for avtalebrudd.» Kilde: nrk.no.

Slik ser bookingen ut for rorbusenteret til Ottar nå (Nordland) +
«Det var faktisk enklere i fjor, sier daglig leder for Statles Rorbu- og konferansesenter i Mortsund, Ottar Bjørn Statle. For mens det i fjor var nærmeste usannsynlig at det skulle komme utenlandske gjester, er det en viss sannsynlighet for det i år.» Kilde: lofotposten.no.

En ny attraksjon i Bø (Nordland) +
«Skulpturen «Rodd fiske» skal lyssettes i flomålet. «Rodd fiske» blir 19 fots skulptur i flomålet ved Friluftgalleriet i Vinjesjøen. Næringslivet i Bø bidrar til det man håper skal bli en attraksjon.» Kilde: vol.no.

Har store planer på den lille holmen (Nordland) +
Buvåg i Hamarøy: «Kurt-Arne Mosand arbeider med store reiselivsplaner for eiendommen han kjøpte i fjor høst.» Kilde: lofotposten.no.

Midt-Norge:

Mener serveringsnæringen har tatt en for stor belastning
«Roar Hildonen har snart 40 år bak seg i norsk restaurantbransje. Sammen med gode kollegaer, har han stått i første rekke med å sette Trondheim på kartet som restaurantby. Det siste året har naturlig nok vært en prøvelse, men han er likevel optimist.» Kilde: reiseliv1.no.

Hun blir sjefen for det nye hotellet i Stjørdal +
«Kaia Gjermstad fra Kristiansand skal lede oppstarten av det nye Sure Hotel Trondheim Airport som settes opp på Tangen i Stjørdal. – Vi er i full gang med byggingen.» Kilde: bladet.no.

Snøskuter-kontroll utsatt for vandalisme 
«De jakta på personer som kjørte ulovlig med snøskuter i fjellene i Trøndelag. Kom tilbake til gjennomskåret dekk.. Dessverre er temperaturen for høy i noen områder når det gjelder motorferdsel i utmark. Det er en del som er uenig i de lovene og reglene som i dag gjelder.» Kilde: nrk.no.

Reiselivet får hjelp av Linda over koronakneika +
Oppdal: «Reiselivsnæringa i Oppdal får 1,8 millioner kroner i drahjelp fra regjeringen til å komme seg over koronakneika i vinter.» Kilde: opp.no.

Fjord-Norge:

Bevarer det helhetlige kulturlandskapet (Møre og Romsdal)
«Nærøyfjorden Verdsarvpark bidrar til å bevare det helhetlige kulturlandskapet. En del av det helhetlige kulturlandskapet er bygningene som har stått der i ualminnelige tider. I Nærøyfjorden Verdsarspark jobber de med å bevare disse byggene.» Kilde: norskeparker.no.

Vil verne Sunnmørsalpene (Møre og Romsdal) +
«Ideen om Sunnmørsalpene nasjonalpark er ikke ny. – Det er fantastisk, sier Ola Einang, som gjorde et framstøt for vern på 1970-tallet.» Kilde: utemagasinet.no.

Liadalsnipa framleis krevjande trass sikring (Møre og Romsdal) +
«Sunnmøre Friluftsliv fryktar at sikring vil føre til større ferdsel til den krevjande toppen og bed om at ein ikkje marknadsfører turar til Liadalsnipa.» Kilde: mre.no.

Velkommen inn på Svanøy Hovedgård også i sommar (Vestland) +
«Pengar frå kommunens næringsfond skal brukast til å gjere Svanøy Hovedgård enno meir attraktiv for turisme, fortel Terje Andersen i Bistro To Kokker.» Kilde: firdaposten.no.

Høgskulen i Sogndal tilbyr eit heilt nytt årsstudium (Vestland) +
«Me er glade for å tilby eit heilt nytt årsstudium i reiseliv, seier Helene Maristuen. .. Årsstudiet er det same som førsteåret på bachelor i reiselivsleiing.» Kilde: sognavis.no.

Nytt tilbod opp i form av kulturelt seilas inst i fjorden (Vestland) +
«Geir Stormbringer kjem vonleg ikkje med storm, men han kjem til Sogn og Lærdal med eit spennande båtkonsept der MF Showboat skal gå i kulturelle firetimarscruise frå juni av i helgene.» Kilde: sognavis.no.

Øst-Norge:

Daglig leder ved Lærlingekompaniet Innlandet
«Lærlingekompaniet Innlandet søker Daglig Leder. Vi er er opplæringskontor for reiselivet og matfag i Innlandet, som ble etablert i 1991 og er fremdeles i god flyt. Fast ansettelse. Arbeidsted Hamar. Søknadsfrist 01.05.2021.» Kilde: finn.no.

Rørt over millionstøtte (Buskerud) +
«Ordførar Pål Rørby i Hemsedal er glad for at kommunen endeleg får støtte som monnar. – Kan redde den delen av reiselivet me er i ferd med å miste.» Kilde: hallingdolen.no.

Parkering verdt to milliarder (Akershus)
«Avinor lyser denne uken ut en tilbudskonkurranse som omfatter drift av parkeringsområdene på Oslo lufthavn. Kontrakten har en estimert verdi på rundt to milliarder kroner (NOK) og gjelder i fem år – fra 1. januar 2022 til 31. desember 2026.» Kilde: dfly.no.

Foreslår nytt permanent serveringstilbud på St. Hanshaugen (Oslo) +
«I januar ble uteserveringen i den populære Oslo-parken revet. Nå foreslår arkitekter en helt ny løsning. .. en ny permanent løsning for St. Hanshaugen.» Kilde: aftenposten.no.

20 etasjer og 200 rom på Hvaler (Østfold) + 
«Tanken om et hotell på Hvaler er langt fra ny, men nå har kommunen fått et reguleringsforslag på bordet – blant annet et 13.000 kvadratmeter stort hotell.» Kilde: estatenyheter.no.

Innlegg: Altså er denne pålen på Spjærøy god og vakker.. (Østfold)
«I bronsealderen, som nå, trengte man heller ikke å bry seg om hva folk syntes. Alternativet til å få bygge tårnet er å pepre området med 131 hytter. Tygg på det.» Kilde: f-b.no.

Fra stengt til fullbooket hotell over natta (Telemark) +
«Quality Hotel Skjærgården er blitt karantenehotell og hotellet er nå fullbooket. Det betyr alle ansatte tilbake i jobb.» Kilde: ta.no.

Åpent igjen på Vemork (Telemark)
«Norsk industriarbeidermuseum har holdt stengt i to uker. Men, fra i dag er det igjen åpent på Vemork.» Kilde: radiorjukan.no.

Annet:

Forbrukertilsynet med refusjonsrefs av charterselskap
«Turoperatøren Tui tilbød gavekort og endret reisedato da pakkereisene ble korona-kansellert. Men kundene fikk ikke beskjed om at de faktisk hadde krav på pengene tilbake.» Kilde: nrk.no.

Fyn serverer havørreder til fiske-turister (Danmark)
«Fisketurisme er big business på Fyn, hvor der i denne tid udsættes en halv million babyørreder i 50 fynske vandløb for at sikre Fyns position som fiskemekka.» Kilde: standby.dk.

The bitter battle over tourism at Russia’s ‘Sacred Sea’
«Lake Baikal, Russia’s ‘Sacred Sea,’ has been a lifeline for inhabitants of southern Siberia for thousands of years, thanks to its pristine water and rich fauna.» Kilde: cnn.no.

The trends we’ll see when the world opens up again
«It’s been a while since the question “where should I travel to next?” has felt within reach.» Kilde: theconversation.com.