Dagens reiselivsnyheter 14.05.2021

Nasjonalt:

Nye filmer for bransjen om Norge som destinasjon
«Denne våren har Innovasjon Norge laget fire nye filmer som retter seg mot det internasjonale salgsleddet – det vil si de som selger Norge som destinasjon til turister og internasjonale forretningsreisende. Filmene er nå tilgjengelige for hele næringen gjennom vår innholdsbank.» Kilde: business.visitnorway.com.

Venter med Norges-ferien – håper på syden
«Over halvparten av norske reiselivsbedrifter melder om færre sommer-bookinger enn vanlig. Det kan føre til «trafikkork» i juli – eller rush til Syden.» Kilde: way-2-go.no.

Skal kurse turister i naturvett for å unngå slike syn i sommer
«Toalettpapir i veikantene, telt i private hager og biler som står parkert på kryss og tvers. Nå starter DNT med kurs i det som for mange er normal folkeskikk.» Kilde: nrk.no.

Reiselivsstrategi setter ny retning. Parkene bidrar!
«Med stikkord som samspill, helhetlig, grønt og naturbasert gir den nye reiselivsstrategien en god retning for en mer bærekraftig besøksnæring. Parker og UNESCO-områder kan bli reiselivets beste partnere.» Kilde: norskeparker.no.

850 millioner til omstillingsprosjekter
«Regjeringen utvider omstillingsordningen og åpner enda en søknadsrunde. Nå kan flere bedrifter innenfor reiselivs-, event- og serveringsnæringene søke om støtte til omstillingsprosjekter.» Kilde: travelnews.no.

Mange millioner flybilletter trekkes fra markedet
«Flyselskapene merker at folk ikke er klare til å kjøre i gang reisevirksomheten ennå og har trukket tilbake nær 11 millioner seter som lå ute for salg i mai og juni. Det tilsvarer like mange billetter.» Kilde: flysmart24.no.

Forbrukertilsynet: Selger billetter på ruter som ikke flys?
«Flyselskapene har fått massiv kritikk på sosiale medier over å tilby flybilletter på avganger som senere blir kansellert. Denne kritikken har vært ekstra stor under korona-krisen.» Kilde: flysmart24.no.

Gjenopptar Oslo – New York
«Lørdag den 3. juli gjør SAS “comeback” på direkteruten Oslo – New York. Flyvningene ble satt på pause da coronapandemien brøt ut i mars 2020. Strekningen Gardermoen – Newark Liberty vil bli operert med en 266 seters Airbus A330.» Kilde: dfly.no.

Høyre ønsker å frede taxfreeordningen
«Hvis Høyres programkomité får det som de vil, kan Høyre gå inn for å beholde taxfreeordningen på norske flyplasser.» Kilde: travelnews.no.

Hurtigruten stuper på omdømmebarometer
«Måten ledelsen håndterte smitteutbruddet på MS Roald Amundsen i fjor var et klart tillitsbrudd. Det har ført til en knekk i kundeforholdet med en nedgang på fire til fem poeng i tilfredshet og lojalitet.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Møte om guidesertifisering: Bør gå på bedrift, ikke person (Svalbard) +
«For å nå målene må man profesjonalisere og ansvarliggjøre på bedriftsnivå, og ikke på individ- eller guidenivå, mener Frigg Jørgensen i Aeco om guidesertifiseringen.» Kilde: svalbardposten.no.

I Jan Baalsruds fotspor (Troms)
«Guidekurset i Lyngenfjorden har fokus på krigshistorie, der deltakerne lærer mer om Jan Baalsrud og fluktruten hans gjennom Nord-Troms.» Kilde: way-2-go.no.

Har fått bestillinger for nesten 70.000 besøkende (Nordland) +
Narvik: «Her står Grethe Parker og venter på cruisepassasjerer. Selv om det ble bråstopp da pandemien rammet, venter hun 69.000 besøkende. Men ikke før i 2022.» Kilde: fremover.no.

Innlegg: Bærekraftig destinasjon også etter pandemien (Nordland)
«Yes! Vi har fått merket bærekraftig reisemål i Vesterålen – et merke som henger høyt – men har vi et vertskap til å ta imot gjestene også etter pandemien? Og er vi klar til å implementere den gode reiselivsstrategien Visit Norway har lagt fram?» Kilde: vol.no.

Innlegg: Reiselivsutvikling med bismak (Nordland)
«Regionansvarlig Solveig Svendsen i Visit Helgeland er optimistisk foran årets sommersesong. I et foredrag under under torsdagens lunsj arrangert av Brønnøy næringsforum kom hun med mange oppløftende utviklingstrekk og forventninger.» Kilde: banett.no.

Karl Roger planlegger tretrapp opp Offersøykammen (Nordland) +
«I denne uken lanserte Karl Roger Johnsen ideen om å lage en tretrapp opp Offersøykammen på Vestvågøy. Bakgrunnen for forslaget er at det skal bli en attraksjon, og samtidig vil det gi mindre slitasje på naturen.» Kilde: lofotposten.no.

En gladsak for Alstahaug (Nordland) +
«Snart blir det toaletter ved De syv søstre, Botn og i Karivika. Kommune gir turistene et skikkelig løft når de snart skal sette opp toalettfasiliteter på flere sentrale steder i Alstahaug.» Kilde: isandnessjoen.no.

Midt-Norge:

Levanger og Verdal på eksklusiv liste over reisemål +
«Bokomslaget til 110 unike overnattinger i Norge. Mellom permene er både Levanger, Verdal og Inderøy representert. Et rom for natta, og en opplevelse for livet, skriver forfatterne i forordet.» Kilde: innherred.no.

Reiselivssjefen om Donald-besøk: – Det er vanvittig tøft! +
Røros: «Fredag 14 mai besøker Donald Hessdalen og Røros. Det er opptil 280.000 ukentlige lesere, noe som forhåpentlig vil være en glimrende reklame for distriktet.» Kilde: retten.no.

Røros er rett sted for ei slik utdanning +
«Med stemmene til Ap, Sp, Rødt og uavhengige Bjørn Salvesen, sa hovedutvalg for utdanning ja til både Vg1 og Vg2 i salg, service og reiseliv på Røros.» Kilde: retten.no.

Fjord-Norge:

Støttar reiselivssatsing på Smøla (Møre og Romsdal)
«Fylkeskommunen støttar Smøla Nærings- og kultursenter KF med 500 000 kroner til eit treårig reiselivsutviklingsprosjekt der opplevingar for barnefamiliar står i sentrum.» Kilde: mrfylke.no.

Vestkapp har fått ein ny spektakulær attraksjon (Vestland)
«No kan du sitte heime i godstolen og sjå utover mektige Stadhavet via det nye webkameraet som er på plass på Vestkapp. ..meiner det er fantastisk reklame for kommunen og distriktet å kunne vise fram naturen..» Kilde: fjt.no.

Spektakulære hotellplaner i havgapet (Vestland) +
«Det startet med whiskyproduksjon på Fedje. Nå vil gründer Anne Koppang bygge et unikt hotell, og har fått med seg stjernearkitekt Todd Saunders på laget.» Kilde: e24.no.

Både karantenehotell og vanlig hotell samtidig (Vestland) +
Bergen: «Edvard Grieg-hotellet på Sandsli har denne uken hatt 200 polske arbeidere i karantene. På resten av rommene bor det vanlige hotellgjester.» Kilde: ba.no.

Lothepus har store planer for Odda – neste år (Vestland)
«I dag åpnet Lothepus bobilplassen i Odda med konsert og stort frammøte, men han har større planer for bobilturister i Odda. De kan være en realitet neste år – om han får det som han vil.» Kilde: bobilverden.no.

Inga er klar for storinnrykk (Vestland) +
Kinsarvik: «Mikkelparken har sin første opningsdag fredag 14. mai. Optimismen rår.» Kilde: h-avis.no.

Kapasiteten er sprengt på karantenehotell (Rogaland)
«Å drive som karantenehotell har vært redningen for flere overnattingssteder i krise. Nå trengs det flere.» Kilde: nrk.no.

Vil bygge svært hotell i sentrum (Rogaland) +
Sandnes: «Kvartalet ved krysset mellom St. Olavs gate og Oalsgata kan få hotell og parkeringskjellar på 14.500 kvadratmeter.» Kilde: sandnesposten.no.

Turistferja på testtur i Lysefjorden (Rogaland) +
«Flere har observert ei ferje på Lysefjorden de siste dagene. Det er «MF Bolsøy» som skal skysse turister innover fjorden i sommer. – Begynner å gå neste uke.» Kilde: strandbuen.no.

Innlegg: Dalane folkemuseum – bare to av fire kommuner betaler? (Rogaland)
«Styret består av politikere fra fire kommuner, museet forvalter kulturarven fra hele Dalane, snart skal museet drifte et vitenmuseum i Sokndal. Hvordan kan det da ha seg at bare to av Dalane-kommunene bidrar til driften?» Kilde: aftenbladet.no.

Øst-Norge:

Pandemioppskrift: Riv vegger og halver rommene (Innlandet)
«Eierne av Hindsæter i Jotunheimen hadde lenge snakket om å gjøre noe med stedet, men da pandemien slo inn, slo de ned veggene og halverte rommene. Det kaster allerede av seg.» Kilde: finansavisen.no.

Nå kan du sykle heisbasert i Drammen Bike Park (Buskerud)
«Sykkelparken i Drammen ligger bare en drøy halvtime fra Oslo, og nå er alle løyper i sykkelparken åpne for sesongen.» Kilde: terrengsykkel.no.

Lily Country Club klar for åpning (Akershus) +
«Lily Country Club er det nye navnet på det store resortanlegget på Kløfta, som i prosjektfasen hadde navnet Miklagard Hotel. 31. mai kan de åpne dørene for gjester.» Kilde: reiseliv1.no.

Det blir Tall Ships Races i Fredrikstad i 2023 (Østfold) +
«Fredrikstad ble i går presentert som én av fire vertsbyer for Tall Ships Races 2023.» Kilde: f-b.no.

Stor interesse for nytt og spektakulært overnattingstilbud (Østfold) +
«Det nyeste nye innen overnattingstilbud langs Haldenvassdraget realiseres ved forente lokale krefter. .. Men det er verken en tradisjonell hytte, flåte eller husbåt. Det er FLO. Flytende overnatting.» Kilde: smaalenene.no.

Kampen om strandsonen (Vestfold)
«Hyttekommune vil ansette noen til å fjerne ulovlige sperringer ved sjøen. .. Tre år etter at Gina Johansen og Siri Smith-Meyer Jonassen begynte å engasjere seg for strandsonen, har debatten endret seg, mener de.» Kilde: e24.no.

Mener det kan bli en nasjonal attraksjon (Vestfold/Telemark)
«Mandag kom nok ett av de politiske partiene på banen i kampen for det gamle togsporet fra Larvik til Porsgrunn: – Det viktigste er å sikre oss eiendommen. .. En turvei gjennom dette idylliske landskapet vil bety mye for friluftslivet i vår region, men også som en turvei av nasjonale dimensjoner.» Kilde: op.no.

Sørlandet:

Hva lærte vi under Norwegian Travel Workshop 2021?
«NTW gikk av stabelen 13.-15. april. .. Fra Sørlandet deltok 17 bedrifter som representerte overnatting, aktiviteter og attraksjoner. Innsikten som vi her deler med dere er en kort oppsummering fra 51 møter som USUS/Visit Southern Norway gjennomførte under NTW.» Kilde: usus.no.

USUS sin strategi matcher den nye nasjonale reiselivsstrategien
«Den nye strategien er godt faglig forankret i en brei reiselivsnæring, og med tydelige satsingsområder fokuserer den på en sunn, bærekraftig og engasjert vekst av norsk reiselivsnæring.» Kilde: usus.no.

Reinhartsen Media skal produsere Adventure film om Sørlandet
«I skarp konkurranse med to andre dyktige produksjonsselskaper trakk Reinhartsen Media det lengste strået da vi skulle ut og finne samarbeidspartner til konseptutvikling for den nye satsingen på Adventure turisme.» Kilde: usus.no.

Ja til å gi dispensasjon til flytende hytter +
«Åse Kristine Mæsel Trydal og Jens Trydal som driver Trehyttene har søkt om dispensasjon til å bygge flytende hytter på Lundvann i Gjerstad. Det var alle politikerne i planutvalget svært positive til.» Kilde: austagderblad.no.

Marte og Hege Helén nye i Smaabyen +
«Marte Mietle Dimmen og Hege Helén Hansen er engasjert av Smaabyen Flekkefjord for å jobbe med arrangementsutvikling i Flekkefjord.» Kilde: avisenagder.no.

Grand Hotell får 660.000 kroner til fasaden +
«Fasaden til det ikoniske bygget Grand Hotell i Flekkefjord, skal tilbakeføres til slik det var ved åpningen i 1897. Kulturminnefondet spytter inn 660.000 kroner i prosjektet.» Kilde: avisenagder.no.

Ny attraksjon på Hidra +
Flekkefjord: «Hidra er klar for enda flere turister. Hågåsen får nå en gapahuk med spektakulær utsikt.» Kilde: avisenagder.no.