Dagens reiselivsnyheter 14.06.2021

Nasjonalt:

Turistskatt lagt på is: – Vi må kunne ta oss betalt
«Turistskatt var varsla i sommar, men har ligge urørt i Stortinget. – Heile spørsmålet blei på eit vis droppa i lys av korona, vedgår Høgre-representant.» Kilde: nrk.no.

Slår turist-alarm: – En massakre
«En sentral del av det norske reiselivet går glipp av festen i sommer. Nå frykter de for framtida.» Kilde: borsen.dagbladet.no.

Fåtallet vil til utlandet i sommer: – Oppleves som utilgjengelig
«Bare ti prosent av de spurte i en undersøkelse sier de har planer om å dra til utlandet i sommer. – Utlandet oppleves som utilgjengelig, sier Virke-topp Astrid Bergmål.» Kilde: e24.no.

«Alle» skal til Norge tross vekst i syden-salget
«Nordmenn flest skal feriere i Norge. Samtidig melder turoperatørene om et oppsving i salget.» Kilde: way-2-go.no.

Nye og spektakulære taubaner skal lokke folk til fjells
«Å gå tusen høydemeter til fots tar flere timer. Med en taubane er du oppe på fem minutter, sier Bjørn Norberg (78). .. Dette er de norske taubanene som per i dag er åpne for turister:..» Kilde: ksu.no.

Europeisk overnattingskonsept for bobil får norsk utgave
«Å overnatte på gårdsbruk, hos håndverkere, puber eller små produksjonsbedrifter med bobil er et kjent konsept i mange europeiske land. Nå planlegges den norske varianten.» Kilde: bobilverden.no.

Frykter corona-kaos på sjøen
«Mange vil dra på båtferie i sommer. Kongelig Norsk Seilforening er spent på hvordan coronareglene vil overholdes.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Utenlandsferien savnes mest
«Feriereiser til utlandet topper listen over ting folk gleder seg til å gjøre etter pandemien. Blant fem på topp er det to ting som koster penger, og tre ting som er gratis.» Kilde: dfly.no.

Finn lanserer hotelltjeneste
«Finn lanserte nylig en hotelltjeneste som lar deg sammenligne priser og bestille rom direkte hos hotellene.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Utbredt med «spøkelsesrestauranter» i Norge
«Flere av restaurantene på Foodora finnes ikke i virkeligheten – bare i Tønsberg er fire såkalte spøkelsesrestauranter registrert på samme adresse.» Kilde: e24.no.

Hun venter rush av nordmenn, men må stenge tre av fem steder +
«Reiselivet etterlyser raske tiltak for å sikre at kokker og kjøkkensjefer får komme inn i Norge. Lettes det ikke på reglene for arbeidsinnvandring frykter bransjen det verste.» Kilde: e24.no.

Norwegian-ansatte vil også ha bonusordning, ikke bare lønnsfrys
«Fagforeningene i Norwegian kaller det nye, store opsjonsprogrammet til toppledelsen for umusikalsk og usmakelig når alle ansatte nå har lønnsfrys. De kabinansatte sier at da vil de også ha en bonusordning.» Kilde: e24.no.

Dette er Norges beste reise-app
«NSB fikk mye tyn da de skiftet navn til Vy. .. Men nå er det på sin plass med litt skryt. Appen til Vy har fått mye nytt innhold, og jeg mener den er Norges beste reise-app.» Kilde: thetravelinspector.no.

Nord-Norge:

Mener kravet om testing av Svalbard-turister
«De har allerede mista to vintersesonger og store deler av fjorårets sommersesong. Nå ber reiselivet på Svalbard om at testkravet for reisende til øya fjernes så fort som mulig.» Kilde: nrk.no.

Søker Salgs- og bookingskonsulent (Svalbard) 
«Hurtigruten Svalbard søker to salgs- og bookingskonsulenter til vår salgs- og markedsavdeling.» Arbeidssted Longyearbyen. Søknadsfrist 01.07.2021.» Kilde: finn.no.

Bygger ut – å holde turistene i Varanger er viktigst (Finnmark)
«Daglig leder John Rainer Hanssen i Båtsfjord Hotell & Camping ønsker å trekke turister til Båtsfjord og Syltefjord og har investert godt over ti millioner kroner.» Kilde: ifinnmark.no.

The woman who spent lockdown alone in the Arctic (Finnmark)
Kongsfjord: «For most of us, the pandemic has meant enforced solitude. But for others, it’s been the chance to go searching for that solitude. And where better to do so than in the Arctic Circle?» Kilde: cnn.com.

Åpner hotellet igjen etter syv måneder (Troms) +
Tromsø: «Clarion Hotel With åpnet fredag etter å ha vært nedstengt i syv måneder og én uke. Daglig leder Inger-Helén Hjemvoll forteller at hun har gått og ventet på åpningsdagen lenge. Korona rammet hotellindustrien hardt.» Kilde: itromso.no.

Utsettelse for nytt turistilbud (Nordland) +
«I helga skulle et tilbud om tog- og fjordcruise startet. Men det er utsatt. Det er likevel store forhåpninger til produktet. .. Inntil videre må besøkende som hadde planlagt fjordcruise nøye seg med en modell av Rombaksbotn.» Kilde:

Torbjørn Torske er endelig i havn med rorbuprosjektet (Nordland) +
«Etter en byggetid på to år står Eliassen Rorbuer i Lofoten nå ferdig med 60 nye enheter. Det er investert 50 millioner kroner i anlegget som nå står ferdig. Torske er glad for at de nå er i havn.» Kilde: auraavis.no.

Turister har ingen plass å kaste glass (Nordland)
«MDG-politiker Magnus Struckmeyer ber om svar på hvor turistene skal gjøre av glass- og metallemballasje i Lofoten.» Kilde: lofotposten.no.

Nå vil investorer slå utbyggeren konkurs (Nordland)
«Svart Hotell skulle bli et spektakulært bygg, tegnet av Snøhetta, ved foten av Svartisen. Samtidig som utbygger Miris hentet millioner fra investorer og promoterte hotellet, sier Snøhetta at de la prosjektet på is på grunn av manglende betaling.» Kilde: e24.no.

Stortinget sa ja til ny flyplass i Mo i Rana (Nordland)
«Fredag ble det stemt over ny flyplass i Mo i Rana i Stortinget, ikke uventet ble det vedtatt. Avstemningen har kun vært en formalitet.» Kilde: hangar.no.

Midt-Norge:

Oppfordrer til å bruke Trøndelag i sommer
«Reiselivssjef Petra Sestak og fylkesordfører Tore O. Sandvik oppfordrer deg til å bruke Trøndelag i sommer. «Hei alle dere fullvaksinerte trøndere: – Hva med å tjuvstarte smaken av Trøndelag nå før alle turistene kommer? .. Se hilsen under!» Kilde: trondelagfylke.no.

Fjord-Norge:

En planlegger og guide til opplevelsene på Vestlandet
«Fjord Norge AS har søkt om og fått støtte til utviklingen av en komplett reiseplanlegger for Vestlandet. .. Med reiseplanleggeren skal vi nå gjestene våre både før, under og etter reisen.» Kilde: blogg-regionstavanger.com.

Det er eit idiotisk bilde (Møre og Romsdal)
«DNB lokkar med gratis reisegåvekort og brukar bilde av Flydalsjuvet i Geiranger. Det gjer ordførar i Stranda, Jan Ove Tryggestad (Sp), fly forbanna.» Kilde: nrk.no.

I sommer skal en elbåt frakte turister i Geiranger (M&R)
«Verdensarvfjordene skal være utslippsfrie i 2026. Allerede i sommer er en karbonrib med elmotor klar for å frakte 12 passasjerer på sightseeing ut fra Geiranger.» Kilde: tu.no.

Mange vil oppleve den gode stemningen (Møre og Romsdal) +
«Det får de rikelig anledning til her ved Angvik Gamle Handelssted, sier hotellsjef Jon Arild Birkeland og hotelleier Stig O. Jacobsen.» Kilde: driva.no.

Vinnu, svevende og luftig utsiktspunkt og el-sykler? (M&R) +
«Reiselivsforum Sunndal er igjen i godt driv etter å ha hatt årsmøte, der veien videre for reiselivssatsinga var blant det som ble diskutert.» Kilde: auraavis.no.

Kritisk til at dovogn blei fjerna pga. rasfare (Vestland)
«Toalettvogna må vekk fordi rasfaren i området er for stor. No ristar fleire stortingspolitikarar på hovudet av lova dei sjølve har vedteke. – Like ille om folk skit ned naturen.» Kilde: nrk.no.

I år er det Florø sin tur! (Vestland) +
«I fjor var det Lofoten. I år er det Vestland og Florø sin tur, seier administrerande direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.» Kilde: firdaposten.no.

Kristine måtte vente ni månader på løyve (Vestland) +
«Jølstraholmen camping har hatt planar om nysatsingar lenge. Men først når sesongen er i gang, får dei endeleg løyve.» Kilde: firda.no.

Innlegg: Aurland treng fleire turistar (Vestland)
«Det har vore dagar med fulle parkeringsplassar, kø for å koma med tog og båtar og få eller ingen ledige rom eller hytter. Men dette er meir unntaka enn regelen. Dei aller fleste dagane i året er det ledig kapasitet over heile linja.» Kilde: sognavis.no.

Naboane til det planlagte raftinghotellet (Vestland) +
«Dag Helleve seier at han og naboane er skuffa over at Voss Rafting Senter no får lov til å byggja hotell i Skulestadmoen. – Vanskeleg for vanlege folk å nå gjennom.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Fleischer’s Hotel gjer endringar (Vestland) +
«Erik Fleischer Tønjum vil ut av den daglege drifta, og ha fokus på eigedomsprosjekta (..byggja «boxhotell» med 100 leilegheiter). Alette Hjelmeland vil halda fram som marknadssjef, men ynskjer ikkje å overta jobben som sjef for hotellet.» Kilde: avisa-hordaland.no.

Stig har tatt over direktørstolen (Vestland) +
«Stig Castøe er mannen som skal ta Hotel Ullensvang vidare inn i framtida. .. No skal eigarane investera over 50 millionar kroner i hotellet.» Kilde: hardanger-folkeblad.no.

Norsk Hotellhøgskole søker Instituttleder (Rogaland) +
«Vi søker en engasjert instituttleder som kan og vil videreutvikle Norsk hotellhøgskole. Du spiller blant annet på lag med 30 motiverte forelesere, forskere og administrativt personale ved instituttet. .. Søknadsfrist: 15.08.2021» Kilde: stilling.forskning.no.

Øst-Norge:

Visit Lillehammer for Amazing Adventures (Innlandet)
«A new website for visitors needing to immerse themselves in the great outdoors following months of lockdown has been unveiled by Simpleview.» Kilde: simplevieweurope.com.

Kunne ha tjent 40 mill. som karantenehotell (Innlandet) +
«Scandic Hamar var aktuelt til å fungere som karantene-hotell, men formannskapet sa nei. Nå er hotell-ledelsen innstilt på ordinære gjester og melder om bra med bookinger.» Kilde: h-a.no.

Dr. Holms-krangel i retten – krever utbygging stanset (Buskerud)
«Åtte hytteeiere har gått rettens vei for å stanse en utbygging i 100-millionersklassen på Dr. Holms på Geilo. Tirsdag starter rettssaken.» kilde: dn.no.

Endelig åpning for Tusenfryd (Akershus)
«Lørdag 12. juni åpner Tusenfryd utenfor Oslo – nesten to måneder på overtid. .. Det er innført flere smittevernstiltak i parken.» Kilde: way-2-go.no.

Slik skal Visit Østfold lokke bestemor ut av stua (Østfold) +
«I sommer kan alle bli med på guidet tur på elsykkel i Østfold. De over 65 år får et helt spesielt tilbud. .. Visit Østfold tilbyr nemlig konseptet Trill rundt i Fredrikstad, Sarpsborg og Moss.» Kilde: f-b.no.

Hotellene klare for en litt mer forutsigbar sommer (Østfold) +
Halden: «Direktør ved Thon Hotel Halden, Grethe Dahl har troen på at det blir en bra sommer for Thon Hotel Halden, selv med restriksjoner.» Kilde: ha.halden.no.

Annet:

Trenger du reiseforsikring når du ferierer i Norge?
«Nei, mener siviløkonom. Forsikringsselskapene er imidlertid ikke enige, og svarer på hva reiseforsikringen dekker bedre enn andre forsikringer, selv om du «bare» er på norgesferie.» Kilde: dinside.dagbladet.no.

Tar grep mot uønsket turisme (Nederland)
«Byrådet i Amsterdam tar nye grep for å hindre uønsket atferd og store ansamlinger av turister, når byen nå åpner opp etter pandemien.» Kilde: dagbladet.no.

Koronasmitte på en av de første cruiseseilasene
«To passasjerer på et av de første cruiseskipene som har fått tillatelse til å seile igjen i Nord-Amerika, har testet positivt for koronavirus.» Kilde: nettavisen.no.